Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Áramkörök gyors bontása, sérülés nélkül
Lapozás: OK   2 / 3
(#) Zozeei válasza bladika hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

igen, őst még ugy is h beónoztam az alkatrészt, de semmi.. Az alkatrész is áthevült már teljesen.
(#) didyman válasza Zozeei hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

És azt a 450 fokot a felületen, a pákahegyen, vagy a fűtőbetéten méri? Mert a hőellenállás a pákában nem zérus.
(#) Zozeei válasza didyman hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

A pákahegyen elvileg. Az én multimétereim nem nagyon tudnak hőfokmérést, szóval lemérni nem tudom.

Ma estefele megpróbálom megint, többféleképpen is, hátha most sikerül.
(#) Zozeei hozzászólása Márc 30, 2009 /

Egy ismerős azt mondta, azért nem jönnek ki belőle az alkatrészek mert be van vonva egy lakkal, és ne is nagyon próbálkozzak, mert ha szétvágom a lapot se nagyon jönnek ki ezek az alkatrészek jól.

Nagy böszmeséget mondott?
(#) Zozeei válasza Zozeei hozzászólására (») Márc 30, 2009 /

Nah, csak sikerült lebontani pár kondit, egész izgalmas volt. Szerintem a kisebbek tuti hősokkot kaptak, a nagyobbak viszont még jók szerintem. Ilyenkor, hogyan lehet megmérni, hogy jó-e egy kondi??
(#) didyman válasza Zozeei hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Ez itt marhaság, alaplapokon sose láttam alkatrészlábra húzott lötstop-lakk maszkot. Simán ki kell jöjjön. A hőfokkal lesz ott probléma, ami a pákád teljesítményéből fakad. Egy 20-25W-os betét az életben nem lesz képes eléggé meghevíteni egy nagyobb fóliafelülettel támogatott alkatrészt 4-8 rétegű panelen, még ha a betét egyfolytában jár is.
(#) didyman válasza Zozeei hozzászólására (») Márc 31, 2009 /

Kapacitás- és ESR-mérővel.
(#) blackdog hozzászólása Szept 14, 2010 /

Régi téma, de felhozom.
Én is ezzel kínlódok. Úgy próbálom kiszedni az alkatrészeket, hogy először adok neki egy kis ónt. Majd ón szippantó és a maradéknak ónszívó szalag, de...
A többsége b..szik kijönni
Nagyító alatt megnézve olyan mintha minden forr anyag kijött volna, de mégis mikor kihúzom vagy nem jön vagy beszakad.
Hogy a ... lehet ezeket kiszedni a mai panelekről
(RoSH szabvány alapján készültek)
(#) terabyte válasza blackdog hozzászólására (») Szept 14, 2010 /

Hy én az ilyesmit 400fokon szoktam gyorsan kiforrasztani amit meg nem szokót mindig kijönni azok az ic-k meg a nagy kondik észrevételem hogy nyomnak ezek alá általában egy kis ragasztót.
(#) Zed válasza blackdog hozzászólására (») Szept 15, 2010 /

Én a hőlégfúvót szeretem ilyen célra. Bal kézbe a hőlégfúvó, jobb kézbe csipesz vagy fogó, amivel az áldozatot le lehet emelni. A panelt érdemes rögzíteni, pl. satuban. Kicsit vadabb megoldás, ha nem használsz csipeszt, hanem megmelegíted és pofával lefelé földhözvágod a panelt. Ekkor az alkatrészek leesnek róla, de esetleg elgörbül a lábuk.
(#) Dániel X hozzászólása Jan 12, 2011 /

Üdv!

Van nekem egy floppy olvasóm amin van egy panel azon meg egy motor ami oda van szegecselve a burkolathoz. Hogy tudnám a szegecseket úgy kiszedni hogy ne sérüljön se a ház se a panel?
(#) diamik válasza Dániel X hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Esetleg lecsiszolod a szegecs fejét óvatosan...
Ha van rá lehetőség a burkolat felől állj neki...
(#) Dániel X válasza diamik hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Sajnos teljesen egy síkban van a burkolattal! Esetleg megfúrjam?
(#) diamik válasza Dániel X hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Hát, de valamennyit biztosan "kilóg" különben nem tartana a szegecs..

Nem?
(#) abcdabcd válasza Dániel X hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Talán a fúrás jó ötlet..., vagy hogyhogy nem egysíkban van a burkolattal? egy lemezhez csatlakozik gondolom mivel másképp nem tudnék szegecselni , úgy képzelem el, hogy akkor van a burkolat annak van 2 keskenyebb része el le van hajlítva és ott van hozzászegecselve a motor? Ha így van akkor vágd szét a burkolatot és akkor már egyenes lesz ahol fűrészelni kell azaz hozzáférsz fűrészelni az egyenes részhez ahol ténylegesen van a szegecselés...
(#) Dániel X válasza abcdabcd hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Van egy egy kicsivel nagyobb luk mint a szegecs feje és ott van benn a szegecs. Igen ám de nekem a panel is meg a doboz is kéne. Ha magát a szegecs fejét fúrnám meg ?
(#) Dániel X válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Jan 13, 2011 /

Na akkor ezt majd megpróbálom. Köszönöm!
(#) SzT3 hozzászólása Márc 7, 2011 /

Sziasztok, egy blőd kérdés, a különböző elektronikai alkatrészek mennyire bírják a hőt? Csak azért kérdem mert birtokomba került jo néhány tv rádió számítógép táp,
Nos az egyiknek nagy hamar neki is álltam bontani, viszont kiforrasztásnál akár mennyire figyelek és vigyázok, bizony felmelegednek a tranyók ic-k stb, csak gondoltam megkérdem mert **romi nagy meló a kis ellenállásokat és stb kiszedni, hogy van e értelme?
Az ellenállásokat ki tudom mérni de a többit hogy lehet ellenőrizni vagy nektek mi a tapasztalatotok? Érdemes bíbelődni? Mert mondjuk **romi sok cuccot ki lehet menekíteni.
Köszi a választ,.
(#) SzT3 hozzászólása Márc 7, 2011 /

Addig is én kitartóan bontogatok. . .
A már a negyedik 555-ös ic-t találom. már csak 4017 kellene, de azt vennem kell szerintem
(#) Zed válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 7, 2011 / 1

Tapasztalatom szerint megéri. Én nemrég csináltam egy PC tápot, egy csomó "újrahasznosított" alkatrészt használtam fel. Rengeteg PC alaplapot bontottam szét, egész tisztességes már a "gyűjteményem". Én műanyag rendezőket, szortimentereket használok a tárolásukra és egy Excel fájlban az összeset típus és hely szerint lajstromba veszem. Ha ugyanis nem kereshetőek, akkor megette a fene!
Amiket legutóbb használtam pl. HIP6601 féhíd vezérlő, SMD tokban, FET-ek (talán BUP6035 vagy mi volt a típusa?). Nem ellenőriztem őket beépítés előtt, de szerencsére mindegyik jól működik.
Namost elvileg a félvezetős alkatrészek kénysebbek,mint a passzív alkatrészek. Ha az IC-k túlélik, akkor valószínűleg az ellenállások/kondik is. Már ha ügyesen csinálod. Én pl. öltem meg hőlégfúvóval elkókat. Pukk... pukk... győztem félrekapni a fejem, hogy ne vigye ki a szemem...
Persze beépítés előtt érdemes őket kipróbálni pl. tranzisztorokat multiméterrel ki lehet "mérni", hogy jól működnek-e.
(#) SzT3 válasza Zed hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Köszi
(#) SzT3 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Az ötlet jó
Kipróbálom!
(#) telectro hozzászólása Márc 20, 2011 /

Én meg hőlégfúvóval szedem le a cuccokat és gyorsan beledobom egy vízzel teli pohárba miután leszedtem.
Eddig még egy cucc sem zakkant meg a hirtelen drasztikus hűtéstől.
(#) kolthayz válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Ez a pillanatpákás megoldás NAGYONjó. Hőlégfúvóm nincs itthon... talán lesz. :yes:
(#) szucsip hozzászólása Ápr 16, 2011 /

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy kétoldalas lyukgalvanizált NYÁK -ról hogyan lehet (hagyományos forrasztópáka, és ónszippantó szegítségével) alkatrészt kiforrasztani, hogy az lehetőleg még működjön utána (diagnosztikai cél).

Másik kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet komplett modulokat levenni 1-1 nyáklapról. Szóval több nyák egymásba van forrasztva, és lyukgalvanizáltnak tűnnek. Próbáltam már pillanatpákával is, mert a hagyományos páka hőjét azonnal elnyelte, de úgy sem ment.
(#) Dániel X válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Próbáld ki hogy amennyi ónt tudsz leszippantasz majd az alkatrész egyik lábát melegíted és a másik oldalról meg óráscsavarhúzóval finoman feszíted. A csavarhúzó az alkatrész és a nyák közé megy bele. Én így bontottam hangolóegységet. Arra kell figyelni hogyha egyik oldalon már valamelyest kijött az alkatrész akkor ezt a műveletet a másik oldalán is ismételjük meg nehogy elferdüljön vagy eltörjön az alkatrész. Halottam olyat is hogy koax kábel harisnyáját kibontod begyantázod és azzal szippantod ki az ónt. Lehet hogy mindkét oldalról elviszi a cint.
(#) qvasz2 válasza Dániel X hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Felesleges lenne a koaxot szétbarmolni, 2-300 Ft az ónszívó szalag: Bővebben: Link
Ez már át van itatva folyasztó szerrel
[OFF] A HEStore picit drága hely
(#) Dániel X hozzászólása Dec 12, 2011 /

(#) erbe válasza Dániel X hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Nézd meg az első néhány hozzászólást! Bár nem tudok azon a nyelven, de a reagálások rövidsége és formája jellemző. Később is azok a "Juhhh..." jellegűek.
(#) Dániel X válasza erbe hozzászólására (») Dec 12, 2011 /

Van aki után építette.Minden esetre hamar lehet vele dolgozni.
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem