Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Propeller Clock
Sziasztok , eljutottam odáig hogy be indult az óra reagál a távra már csak a szöveget szeretném átt irni , el is jutottam odáig -Project wizard - hozzá adtam a forrást csak nem tudom mivel kell le forditani mert a buildall-ra folyamatossan hibát ir ki és nem tudok hexet csinálni sehogy sem
Felteszem a forrást ebböl kellene hexet csinálni az áttirás ment csak a hex gyártás nem Kérlek segitsetek
Szia
Ma este lesz új HEX amit tölthetsz, csak még pár dolgot ki kell javítanom.
Szia! Ne kínlódj fordítgatással! A hex file-t meg kell nyitni Winpic800 programmal (kontrollert ki kell megnyitás előtt választani) majd az adat ablakban át tudod írni a szöveget! Ha kész mented és kilépsz majd beleírod mivel szoktad. A program letölthető ITT tud magyarul is..
Szia!
A fordításhoz szükségesek az alábbi hozzátartozó segédprogramok is, (CharGen.asm, Keys.asm). Nézd meg a főprogram elején, be vannak jegyezve ezek a behívott programok, és abban a könyvtárban kell lenniük, ahol a fordítandó programod is van. Ha mindez rendben, működhet a fordításod is.
Szia Norbi!
Kérésedre itt a lefordított állomány, de nem próbáltam ki. Jelzed majd hogyan működik.
Igen le irtad és köszönöm is csak az a rész nem ment hogy forditsd le a programot , mert a build all-al nem ment csak hibát irt ki
Szia!
Nálam működik a Build All. Másold be a Build ablak tartalmát egy állományba és csatold ide...
Sziasztok!
Egy ideje keresgélek már a neten propeller clock után végre rátaláltam erre a forumra, a kérdesem az lenne , hogy ha nem muszály nem olvasnám végig a 225 oldalt, keletkezett lényegi változás a "tervben" vagy ha minden sikeresen megépítek a leírtak szerint akkor elvileg mennie kell. Balázs
ah, winnyogóból van, az dupla annyit pörög mint a ventill.
akkor azért ilyen szép. amugy ez nem is propeller hanem gitár.
Szia!
Hogyan is foglaljam össze a fejleményeket? Soubry Henk féle alapokon: - A rotor elkészült 10 féle kivitelben a 16F628 -tól a 18F886 -ig, működik már 18F2620 -as is. RTC verzió, amivel nem kell áramkimaradás után újra beállítani az időt.. - A bázis 8 féle kivitelben: analóg (555), 12F683, 16F628, 16F648, 16F87/88, 16F886 kontrollerekkel, DCF77 szinkron, ébresztési, kapcsolási lehetőséggel... - Többféle távirányító, amivel több készüléknek (4 /16) lehet sokkal több parancsot (48 / 64 félét) küldeni. Más alapokon: AVR és dsPIC verziók is készültek már.... Mielőtt belevágsz, érdemes tájékozódni...
Sziasztok!
Van pár kérdésem. Elösször is: ezek az alkatrészboltosok süketek. Kértem 4 db 4004-et a kapcsoláshoz erre 4007-et adtak. A kérdésem ez jó e vagy megetek vissza? A másik kérdés, még milyen diódák jók erre a célra? Van nekem egy marék mindenféle, pl. T ZY 15, vagy piros övegdiódák amin a tipust el se tudom olvasni. De jól sejtem, hogy ez egy grace? Mert akkor bármilyen grace hid is jó nem? A másik, láttam egy kapcsolást a neten amin a Schottky dióda el van hagyva. Akkor most mi a helyzet? Mi ennek a szerepe, mi van ha kihagyjuk? Köszi
Szia!
- 4004: Az 1N4004 helyett jó az 1N4007 (az utóbbi nagyobb feszültségekig használható). Jók ide a 1..1.5A -es gyors egyenirányító diódák és az 1..1.5A-es Greatz hídak is. - 15V -os Zener: A legyobb az 5W -os Zener 1N5352B. A ZY15 csak 2W -ig terhelhető. Ha nem járatod nagy kitöltéssel terheletlenül, akkor a ZY15 is használható, de terhelés nélkül tönkre is mehet... A Zener szerepe meggátolni a nagyon nagy feszültség kialakulását a puffer kondenzátoron, a stabilizátor bemenetén. Az egyenirányító kimenetén 50..100V -os feszültség csúcsok is megjelenhetnek. - Melyik Schottky diódára gondolsz?
Bővebben: Link
Köszi. Ennek a kapcsolásnak a bal felső sarkában levő Schottky diódára gondolok. Link javítva.
Szerintem az Zener lesz (15V). Sok a hiba a rajzokon.
és akkor hol van az, amiről a kérdés szólt?
Szia!
Nem sok értelme lenne a C1 -el párhuzamosan kapcsolt Schottky diódának - oda Zener való. A rotoron nincs máshol sem Zener sem Schottky dióda.
Szia Prome!
Az a bizonyos 5A-es (Schottky) dióda a bázisáramkörben található. A forgótrafó primer áramköri tekercsével van sorosan a meghajtó FET-re kötve. Nem fontos hogy Schottky legyen, csak nagyon gyors típus, pl. (FR502-FR507) már megfelelhet. Én már sok ilyen diódát építettem be, sohasem volt emiatt rosszabb a működése az óráknak. (Régi PC tápokból is ki tudod termelni, ha nem akarsz Schottkyt venni.)
Hát akkor ezt jól benéztem.Mindegy ezekszerint nem vész kárba, csak máshová kell rakni.
Kérdés: végülis miért kell a bázisra ez a Schottky dióda? Ha ennyit vesződöm vele, legalább értsem is!
Na én már végkép nem értem:
Most látom a bázis pic egyik lába vezérli az állótekercset. De miért? Nem elég csak a tápra kötni? Ezekszerint a pic képes leállitani is a propeller forgását?
Szia!
Prome, Prome! - Órát akarsz építeni, vagy csak az idődet elütni valamivel? A PIC egy FET-et vezérel, kb 60KHz-es frekvencián, ez van a forgótrafó álló tekercsére kötve eme diódán keresztül. Ha komolyabban átnézed az eredeti propeller óra kapcsolástechnikai felépítését, nem lesz nehéz felismerni a működését sem. Azt kellene eldöntened, melyik propeller verziót fogod megépíteni, aztán megpróbálunk valahogy segíteni. Idézet: „Nem elég csak a tápra kötni?” Tulajdonképpen rá lehet kötni, de akkor már nem transzformátorként fog üzemelni, hanem inkább fojtótekercsként. Bár, ha jobban belegondolok, még arra sem lesz jó, mert nem sorosan lenne a tápba kötve, hanem azzal párhuzamosan. Ebben az esetben inkább az ohm -os ellenállása lenne a domináns. Ha elég izmos a tápod, fűteni lehetne vele egy darabig...
Sziasztok!
- Megerősíteném Patexati fórumtársunk PC ventilátor felhasználásával készült légmagos forgótrafókkal végzett kísérleteinek eredményeit. -A napokban kaptam Patexati fórumtársunktól néhány gondosan elkészített (profi minőségű) légmagos forgótrafó tekercseket, (tekercspárt, talán 0.5mm-es légréssel !), és egy eredeti bázisáramkörrel rögtön ”górcső” alá is vetettem áramátviteli kísérletekhez. Meglepődtem magam is, mert itt valóban sokat számít egy 10-12nF-os kerámia kondenzátor a forgótrafó primer tekercsével párhuzamosan kötve. A bemenő áram jóval kisebb lett, de az átviteli teljesítmény mégis nőtt. Azt is megvizsgáltam, és valóban, csak egy gyors diódával érdemes a szekunder oldalon az egyenirányítás, de nem mindegy a tekercset milyen ”polaritással” kötjük be. Talán a felére is leeshet az átviteli teljesítmény, megnövekszik a bemenő áram, melegednek a tekercsek és a hozzá tartozó áramköri elemek is, ha helytelen a tekercs rákötése az egyenirányító dióda áramkörére. Az alkalmazott dióda típusa itt FR502 volt. Graetz híddal is megvizsgáltam, de sokkal rosszabb eredmények születtek, természetesen az ”egydiódás” javára. - Úgy néz ki, ezekkel a kis átalakítási műveletekkel igencsak megnőtt a jósága a forgótrafó átvitelének. Ha szükség lenne rá, jóval nagyobb áramok is átvihetők a jelzett módosításokkal. Egyébként, kisebb lehet a kitöltés, és kevesebb a bemenő áram is. A tekercsek adatai: 100 menet 0.5mm-es CuZ huzalból, a szekunder 150 menet 0.35mm-es CuZ huzalból készült. A terhelés 6V/0.8A-es izzó, (cca 5W), az egyenirányítás után a puffere lett rákötve. Néhány képben a kísérleti összeállításról.
Szia!
köszönöm a válaszod! igazából első körben egy "alap" kivitelt szeretnék megvalósítani. Akkor neki kezdek a forumnak szép kis teleregeény lesz belőle. Nézegettem a http://propellerclock.uw.hu/ valami hasonlót szeretnék én is építeni itt a hosszú hétvége alatt. légmagos tekerccsel.pc ventivel. Esetleg ha valaki jótanáccsal el tud látni mielőtt belekezdek szívesen veszem Balázs
Na várjunk csak.
Forditsuk le magyarra. A 60 Hz azért kell, hogy váltóáram legyen s átmenjen a delej. De a bázis trafója váltót ad amit elözőleg gondoan kisimítottunk. Nem egyszerübb annak a váltóját tenni a bázis tekercsére? Persze a pic képes a kisimitottat szaggatni ezt nem vitatom, csak ha jól értelmezem a helyzetet, nem muszáj. Idézet: „Szia! Prome, Prome! - Órát akarsz építeni, vagy csak az idődet elütni valamivel? (...) Azt kellene eldöntened, melyik propeller verziót fogod megépíteni, aztán megpróbálunk valahogy segíteni.Szia!” Egyiket se. Nekem csak egy pörgő inerciarendszer kell. |
Bejelentkezés
Hirdetés |