Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Propeller Clock

Témaindító: vicsys, idő: Jún 3, 2005
Lapozás: OK   229 / 489
(#) pinternorbert82 hozzászólása Márc 6, 2011 /

Sziasztok , eljutottam odáig hogy be indult az óra reagál a távra már csak a szöveget szeretném átt irni , el is jutottam odáig -Project wizard - hozzá adtam a forrást csak nem tudom mivel kell le forditani mert a buildall-ra folyamatossan hibát ir ki és nem tudok hexet csinálni sehogy sem
(#) pinternorbert82 hozzászólása Márc 6, 2011 /

Felteszem a forrást ebböl kellene hexet csinálni az áttirás ment csak a hex gyártás nem Kérlek segitsetek

prop628_1.asm

(#) kly válasza Prome hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Persze SMD.

Bővebben: Link
(#) kly válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Szia

Ma este lesz új HEX amit tölthetsz, csak még pár dolgot ki kell javítanom.
(#) patexati válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Szia! Ne kínlódj fordítgatással! A hex file-t meg kell nyitni Winpic800 programmal (kontrollert ki kell megnyitás előtt választani) majd az adat ablakban át tudod írni a szöveget! Ha kész mented és kilépsz majd beleírod mivel szoktad. A program letölthető ITT tud magyarul is..
(#) janocsi válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Szia!
A fordításhoz szükségesek az alábbi hozzátartozó segédprogramok is, (CharGen.asm, Keys.asm). Nézd meg a főprogram elején, be vannak jegyezve ezek a behívott programok, és abban a könyvtárban kell lenniük, ahol a fordítandó programod is van. Ha mindez rendben, működhet a fordításod is.
(#) janocsi válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Szia Norbi!
Kérésedre itt a lefordított állomány, de nem próbáltam ki. Jelzed majd hogyan működik.
(#) Hp41C válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Szia!

Pedig itt már leírtam...
(#) pinternorbert82 válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Igen le irtad és köszönöm is csak az a rész nem ment hogy forditsd le a programot , mert a build all-al nem ment csak hibát irt ki
(#) Hp41C válasza pinternorbert82 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Szia!

Nálam működik a Build All. Másold be a Build ablak tartalmát egy állományba és csatold ide...
(#) kly válasza pittyu2 hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

(#) colosseum hozzászólása Márc 9, 2011 /

Sziasztok!

Egy ideje keresgélek már a neten propeller clock után végre rátaláltam erre a forumra, a kérdesem az lenne , hogy ha nem muszály nem olvasnám végig a 225 oldalt, keletkezett lényegi változás a "tervben" vagy ha minden sikeresen megépítek a leírtak szerint akkor elvileg mennie kell.

Balázs
(#) Fényt Kibocsájtó Leddióda válasza kly hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

ah, winnyogóból van, az dupla annyit pörög mint a ventill.
akkor azért ilyen szép.

amugy ez nem is propeller hanem gitár.
(#) Hp41C válasza colosseum hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Szia!

Hogyan is foglaljam össze a fejleményeket?
Soubry Henk féle alapokon:
- A rotor elkészült 10 féle kivitelben a 16F628 -tól a 18F886 -ig, működik már 18F2620 -as is. RTC verzió, amivel nem kell áramkimaradás után újra beállítani az időt..
- A bázis 8 féle kivitelben: analóg (555), 12F683, 16F628, 16F648, 16F87/88, 16F886 kontrollerekkel, DCF77 szinkron, ébresztési, kapcsolási lehetőséggel...
- Többféle távirányító, amivel több készüléknek (4 /16) lehet sokkal több parancsot (48 / 64 félét) küldeni.

Más alapokon:
AVR és dsPIC verziók is készültek már....

Mielőtt belevágsz, érdemes tájékozódni...
(#) Prome válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Sziasztok!

Van pár kérdésem.
Elösször is: ezek az alkatrészboltosok süketek.
Kértem 4 db 4004-et a kapcsoláshoz erre 4007-et adtak.
A kérdésem ez jó e vagy megetek vissza?
A másik kérdés, még milyen diódák jók erre a célra?
Van nekem egy marék mindenféle, pl. T ZY 15, vagy piros övegdiódák amin a tipust el se tudom olvasni.

De jól sejtem, hogy ez egy grace? Mert akkor bármilyen grace hid is jó nem?

A másik, láttam egy kapcsolást a neten amin a Schottky dióda el van hagyva. Akkor most mi a helyzet? Mi ennek a szerepe, mi van ha kihagyjuk?

Köszi
(#) Hp41C válasza Prome hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Szia!
- 4004: Az 1N4004 helyett jó az 1N4007 (az utóbbi nagyobb feszültségekig használható). Jók ide a 1..1.5A -es gyors egyenirányító diódák és az 1..1.5A-es Greatz hídak is.
- 15V -os Zener: A legyobb az 5W -os Zener 1N5352B. A ZY15 csak 2W -ig terhelhető. Ha nem járatod nagy kitöltéssel terheletlenül, akkor a ZY15 is használható, de terhelés nélkül tönkre is mehet... A Zener szerepe meggátolni a nagyon nagy feszültség kialakulását a puffer kondenzátoron, a stabilizátor bemenetén. Az egyenirányító kimenetén 50..100V -os feszültség csúcsok is megjelenhetnek.
- Melyik Schottky diódára gondolsz?

Bővebben: Link
Köszi.
Ennek a kapcsolásnak a bal felső sarkában levő Schottky diódára gondolok.

Link javítva.
(#) sysy válasza Prome hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Szerintem az Zener lesz (15V). Sok a hiba a rajzokon.

Ő az a bizonyos Zener dióda...

és akkor hol van az, amiről a kérdés szólt?

Szia!

Nem sok értelme lenne a C1 -el párhuzamosan kapcsolt Schottky diódának - oda Zener való. A rotoron nincs máshol sem Zener sem Schottky dióda.
(#) janocsi válasza Prome hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Szia Prome!
Az a bizonyos 5A-es (Schottky) dióda a bázisáramkörben található. A forgótrafó primer áramköri tekercsével van sorosan a meghajtó FET-re kötve. Nem fontos hogy Schottky legyen, csak nagyon gyors típus, pl. (FR502-FR507) már megfelelhet. Én már sok ilyen diódát építettem be, sohasem volt emiatt rosszabb a működése az óráknak.
(Régi PC tápokból is ki tudod termelni, ha nem akarsz Schottkyt venni.)
(#) Prome válasza janocsi hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Hát akkor ezt jól benéztem.Mindegy ezekszerint nem vész kárba, csak máshová kell rakni.
Kérdés: végülis miért kell a bázisra ez a Schottky dióda?
Ha ennyit vesződöm vele, legalább értsem is!
(#) Prome válasza Prome hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Na én már végkép nem értem:

Most látom a bázis pic egyik lába vezérli az állótekercset.
De miért? Nem elég csak a tápra kötni?
Ezekszerint a pic képes leállitani is a propeller forgását?
(#) janocsi válasza Prome hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Szia!
Prome, Prome!
- Órát akarsz építeni, vagy csak az idődet elütni valamivel?

A PIC egy FET-et vezérel, kb 60KHz-es frekvencián, ez van a forgótrafó álló tekercsére kötve eme diódán keresztül. Ha komolyabban átnézed az eredeti propeller óra kapcsolástechnikai felépítését, nem lesz nehéz felismerni a működését sem. Azt kellene eldöntened, melyik propeller verziót fogod megépíteni, aztán megpróbálunk valahogy segíteni.
(#) vicsys válasza Prome hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Idézet:
„Nem elég csak a tápra kötni?”

Tulajdonképpen rá lehet kötni, de akkor már nem transzformátorként fog üzemelni, hanem inkább fojtótekercsként. Bár, ha jobban belegondolok, még arra sem lesz jó, mert nem sorosan lenne a tápba kötve, hanem azzal párhuzamosan. Ebben az esetben inkább az ohm -os ellenállása lenne a domináns. Ha elég izmos a tápod, fűteni lehetne vele egy darabig...
(#) janocsi hozzászólása Márc 10, 2011 /

Sziasztok!
- Megerősíteném Patexati fórumtársunk PC ventilátor felhasználásával készült légmagos forgótrafókkal végzett kísérleteinek eredményeit.
-A napokban kaptam Patexati fórumtársunktól néhány gondosan elkészített (profi minőségű) légmagos forgótrafó tekercseket, (tekercspárt, talán 0.5mm-es légréssel !), és egy eredeti bázisáramkörrel rögtön ”górcső” alá is vetettem áramátviteli kísérletekhez. Meglepődtem magam is, mert itt valóban sokat számít egy 10-12nF-os kerámia kondenzátor a forgótrafó primer tekercsével párhuzamosan kötve. A bemenő áram jóval kisebb lett, de az átviteli teljesítmény mégis nőtt. Azt is megvizsgáltam, és valóban, csak egy gyors diódával érdemes a szekunder oldalon az egyenirányítás, de nem mindegy a tekercset milyen ”polaritással” kötjük be. Talán a felére is leeshet az átviteli teljesítmény, megnövekszik a bemenő áram, melegednek a tekercsek és a hozzá tartozó áramköri elemek is, ha helytelen a tekercs rákötése az egyenirányító dióda áramkörére. Az alkalmazott dióda típusa itt FR502 volt. Graetz híddal is megvizsgáltam, de sokkal rosszabb eredmények születtek, természetesen az ”egydiódás” javára.
- Úgy néz ki, ezekkel a kis átalakítási műveletekkel igencsak megnőtt a jósága a forgótrafó átvitelének. Ha szükség lenne rá, jóval nagyobb áramok is átvihetők a jelzett módosításokkal. Egyébként, kisebb lehet a kitöltés, és kevesebb a bemenő áram is. A tekercsek adatai: 100 menet 0.5mm-es CuZ huzalból, a szekunder 150 menet 0.35mm-es CuZ huzalból készült. A terhelés 6V/0.8A-es izzó, (cca 5W), az egyenirányítás után a puffere lett rákötve. Néhány képben a kísérleti összeállításról.
(#) colosseum válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Szia!

köszönöm a válaszod! igazából első körben egy "alap" kivitelt szeretnék megvalósítani.
Akkor neki kezdek a forumnak szép kis teleregeény lesz belőle.
Nézegettem a http://propellerclock.uw.hu/ valami hasonlót szeretnék én is építeni itt a hosszú hétvége alatt.
légmagos tekerccsel.pc ventivel.

Esetleg ha valaki jótanáccsal el tud látni mielőtt belekezdek szívesen veszem

Balázs
(#) Prome válasza vicsys hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Na várjunk csak.
Forditsuk le magyarra.
A 60 Hz azért kell, hogy váltóáram legyen s átmenjen a delej.
De a bázis trafója váltót ad amit elözőleg gondoan kisimítottunk.
Nem egyszerübb annak a váltóját tenni a bázis tekercsére?
Persze a pic képes a kisimitottat szaggatni ezt nem vitatom, csak ha jól értelmezem a helyzetet, nem muszáj.
(#) Prome válasza janocsi hozzászólására (») Márc 10, 2011 1 /

Idézet:
„Szia!
Prome, Prome!
- Órát akarsz építeni, vagy csak az idődet elütni valamivel?

(...)

Azt kellene eldöntened, melyik propeller verziót fogod megépíteni, aztán megpróbálunk valahogy segíteni.Szia!”

Egyiket se.
Nekem csak egy pörgő inerciarendszer kell.
Következő: »»   229 / 489
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem