Fórum témák
» Több friss téma |
Felejtsd el. Egy hasonló skillem van, kaptam. 3* cseréltem benne szénkefét, most már újítani kéne a kommutátorát, vettem egy 800W-os marómotort, ami marómotornak van árulva. Persze drágább volt, de számold a szénkeféket, egy 2 kommutátor felújítást, és máris nem éri meg.
Nem erre van tervezve.
Használtam hasonlót gravírozásra, arra elég, de maráshoz gyenge, főleg ha nem max. fordulatszámon hajtod. Nagyobb teljesítményűben gondolkodj, esetleg házi készítésű fortuna leáttételezett motorral már tökéletes maráshoz is.
Sziasztok!
Nem régen írtam, hogy szeretném megmérni az egyk léptetőmotorom teljesítményét, az erőkar megvan, viszontn em tudom, hogy kellene bekötni a motor kivezetéseit. 6db egyforma színű kivezetés van. Illetve a motor adatlapjából kiderül, hogy 12V/2A fázisonként. Ha nekem egy dugasztápom van az megfelel e célnak? Illetve a kérdésem, hogy hogyan tudom kimérni, melyik kivezetésekre kell kötnöm feszültséget?
Közben ez beugrott, hogy ellenállást kell mérni. Ezeket mértem:
1-2=> 5,8R 1-5 => 11,3R 2-5=> 5,8R 3-4=> 5,8R 3-6 =>5,8R 4-6=> 11,7R
Szia! Tudnál egy képet felrakni erről a 800wattos marómotorról,mert nagyon kíváncsi lennék rá,hogy mit is használnak a profik.Előre is köszi.
Sikerült lemérnem a Robotron motor teljesítményét, 10cm-es erőkaron 1,5 deci vizet tudott megtartani. Ez 1,5N-ont jelent?
A másik kérdésem, hogy a következő stepper motor használható-e kis CNC géphez? Bővebben: Link Illetve az adatlapját nézegetve, ez vezérelhető uni és bipoláris "módban" is? Szerk.: Kicsit megkavart ez a motor... 6 kábel van a csatlakozón, viszont a képen is látható, hogy 6db forrszem van a nyákon és kettő már össze van kötve. Tehát már itt közösítettek két tekercset?
10 cm erőkaron 150 g az közelítőleg 0.15 Nm. A másik motor nem használható, használható de nagyon gyenge/nagy lépésszöge, felejtsd el maximum rajzoló cnc hez jó.
Ha jól értelmezem a léptetőmotorok működését minél nagyobb a rotor annál nagyobb a nyomatéka-de annál rosszabb a gyorsulása/lassulása. Minél nagyobb a feszültsége annál rosszabb a nyomatékgörbéje/annál nagyobb feszültségről kell járatnod hogy maradjon nyomatéka.
Ilyen és hasonló motorokkal kezdtem vagy hat éve épiteni a pici esztergámat. A munkaterület egy nagyobb postabélyegnyi. Egész pontosan Z-50mm X-28mm. A végére aztán felkerültek a mineba 42x42mm-böl a legerösebbek, ha jól emlékszem 0.52 Ncm.
Nagyon könnyen csúszó mechanikával habot vágni, nyákot gravirozni talán elmegy az a kis moci.
Sziasztok!
Mi a véleményetek az alábbi vonóelem kialakításról? A két anya között egy feszítő rugó lesz a kotyogás megakadályozására, a két anya alakkal zár az elforgás ellen.
Az elgondolásod tökéletes,arra kell csak figyelni,hogy a rúgó ne érjen hozzá az orsóhoz,én inkább a trapézmenetet javasolnám,de ha menetes szállal akarod megoldani,akkor még a a rugó feszességének állítása miatt betervezhetnél valamit.Nekem műanyagbetétes(zx100) anyáim vannak,állítólag tizedes kottyanással,de ha találok olcsón trapézmenetes orsót valahol,akkor rögtön le is cserélem,mert sokat jelent ez a pár tized is.
Orsónak M8-as valamilyen finom-menetes szárat gondoltam, ha sikerül beszerezni. Trapézmenetre nem hiszem, hogy szükségem lenne, nem lesznek nagy erők, nagy tömegeket nem kell majd mozgatni, nem cnc lesz, hanem pozicionáló asztal. Azon gondolkodom lehet inkább meghosszabbítom az anyákat és rövidítem a rugót, ezzel talán csökkenhet a kotyogás.
Csak gratulálni szeretnék a géphez, nagyon szép kivitel!
Ez a feszítőrugós megoldás hordoz csapdákat is: a kottyanás akkor fog előjönni, amikor a megmunkálás során a gép nagyobb erővel tolná a szerszámot mint a rugó ereje. Ráadásul koptatja az orsót és az anyát akkor is terhelve amikor felesleges. Ha nagyon kicsi megmunkáló erőkre készíted (pl. gravírozás) akkor jó lehet.
Éppen ezt akartam írni Én is. Nekem is ilyen volt, le is cseréltem. Jobban jársz egy danamid anyával, ha a végét a tengellyel vágod nem fog kotyogni semennyire. És ha elkopik, vágsz egy másikat, de nagyon sokat kell mennie hogy elkopjon.
A marómotort vettem, keress rá kress marómotor címszó alatt.
Bővebben: Link Nekem spec pont ez van. 35.000Ft körül sikerült hozzájutni.
Szuper elgondolás, szép rajz (és érthető nézet). Hogy ne legyen semmiképp összeérés az orsóval két dolgot tehetsz. Első két homlokbeszúrás a rugónak. Második ugyan ez de távtartó elemként egy vékony csövet a beszúrásba, így igaz csökken a feszíthetőség de legalább nem ér biztosan hozzá az orsóhoz.
Jó úton jársz, mindezt trapézmenettel jobb lenne, ott meg bevágni az anyát (kevés sorjával) és akkor csak a tartó részt kell bevágni és egy csavarral tudod is feszíteni. Ez sokkal egyszerűbben kivitelezhető, ragasztani is lehet. Bár ha az orsó anyagával vágsz a műanyagba menetet akkor nem is kell talán. Gépészetileg olcsóbb megoldást válaszd, ha nincs otthon esztergád. Végelés úgy is kell. Hogy kell solid works el menetet rajzolni?
Ha nincs átmérő megkötés akkor használhatsz kis átmérőjű rúgókat, mint egy kuplungszerkezetnél vagy mágnesféknél. Próbáltam már a hullámos acél alátétet is abból viszonylag gyorsan lehet és egyszerűen. (Hullámos alátát ami a csapágyaknál használatos) SKF-bolt. Ezt lehet sorosan és párhuzamosan "kötni" is
Mindenkinek aki válaszolt a felvetésemre:
(Azt azért leszögezném az elején, hogy tudom hogy létezik golyósorsó és sok egyéb szép és drága cnc alkatrész, de én is minél kisebb anyagi ráfordítással szeretném megvalósítani terveimet.) Mint írtam nem cnc-t akarok építeni. Hogy pontosan mi is lesz majd az még képlékeny, vagy egy számítógépes mikroszkóphoz lesz tárgyasztal (nagy), vagy valami kamerás selejt ellenőrző, vagy valami lézeres gravírozó szerű, esetleg mindhárom egyben. Lényeg a lényeg: nem mechanikai megmunkáláshoz lesz, hanem csak munkadarab mozgatáshoz max. 1-2 kg-ig. Nem lesz nagy terhelő erő vagy hirtelen nagy gyorsulás. Inkább precíz mozgásra, megismételhetőségre van szükségem. A trapézmenetes orsóval a beszerezhetőség és az ár a legfőbb bajom, másrészt sima élesmenetes szárból is finom menetemelkedésűt találni M8 méretben nem egyszerű (normál menetemelkedés: 1,25 finom: 1; 0,75; 0,5), eddig nem is sikerült, pedig minél kisebb menetemelkedésű kellene. Visszatérve a mozgatóanyára: A fentebb leírtak fényében a rugós feszítést nem vetem el. @Saláta: A trapézmenetes javaslatot nem teljesen értem. Műanyag anyának milyen előnye lenne az alumíniumból készülttel szemben? Esztergálást meg tudom oldani. Idézet: „Hogy kell solid works el menetet rajzolni?” Azt nem tudom, én inventort használok. @l48: Valahogy, így gondoltad (mellékelt képek)? Bár ez így már szerintem túl lenne bonyolítva. Most viszont támadt egy egyszerű ötletem a rugó helyben tartáshoz (holnapra megrajzolom).
Szerintem nem pot így gondolta. Nem 4db külön rugóval, hanem 1db-bal, ami a menetesszár körül lenne. Tehát rá lenne húzva a menetesszárra. A helybentartása az így jó lenne.
Valamelyik nap írt valaki, hogy DVD íróból bontott motorokkal akar mini cnc-t csinálni. Neki ajánlanám figyelmébe a következő linket: Bővebben: Link
Igen igy képzeltem. A konstrukció viszont bonyolult és nagyon nehéz kivitelezni a várt pontosságot. Mivel én nem tudok ilyen szépen rajzolni, csak szóban. Mindössze 2 db alkatrész: 1db szélesebb anyarész, ami egyben a felerősitése is az anyakomlexumnak, 1db keskenyebb anyarész amit a rugók feszitenek. A két anyafelet 6db köszörült stift tartja egy tengelyben. A stifteken 6db rugó.
Leírni hosszabb volt mint megcsinálni.
Szia
Probáld ezt , holtjáték sincs és a surlodás is kicsi .
Így már érthető a feszített anyák alkalmazása. Amire szánod arra elég lesz és pontos is. Ha megnézed kulzol60 képét az a zseniális benne, hogy megoldja a feszített anyák legnagyobb hiányosságát: a rugó kottyanásmentesre feszít, a rögzítőcsavarral pedig ebben a helyzetben fixálható, nincs visszamozdulás. Annyi a teendő vele hogy néhanapján meg kell lazítani majd meghúzni a csavarokat. A finomabb mozgásra nem lenne megoldás ha tennél egy lassító áttételt a motor és az orsó közé?
Ez egy profi megoldás! Régebbi, nem golyósorsós szerszámgépeknél is használták. Azért "sima közértes menetesszárra" nem alkalmas. Ehez már menetes orsó kell és azt is be kell járatni.
Viszont csak ajánlani tudom azoknak akik használható kis költségvetésű megoldást keresnek.
Ezt a bejáratást hogyan kell csinálni? Én trapézmenetes orsókat használok és annyi volt az előkészítés hogy megtisztítottam majd felpolíroztam őket.
A legjobb ha a saját helyén és a meglévő hajtással meg lehet oldani. A lényeg, hogy a teljes hosszon a legnagyobb üzemi fordulaton oda-vissza járatni. Első néhány kör után az anya érezhetően melegedni fog. A továbbiakban, kenés, járatás, menettakaritás, anyahézag állitás. Ezt egészen addig amig a melegedés elfogadható szintre áll be. Ezt sokan elmulasztják mondván, hogy majd üzem közben is bekopik és utána állitanak, csak hát az nem a teljes hosszon történik. A baj az, hogy ezek után az egyik helyen szépen hézag nélkül fut az anya a másik helyen meg már lóg vagy éppen szorul. A tápra kötött ampermérő ilyenkor nagyon jó visszajelző és mindig tájékoztat a hajtás milyenségéröl.
Idézet: „A tápra kötött ampermérő ilyenkor nagyon jó visszajelző és mindig tájékoztat a hajtás milyenségéröl.” Feltéve ha szervómotorral és vezérlővel rendelkezik az illető.
5-fázisú Vexta léptetőmotorok hajtják majd, alapból 0.72° a lépésszögük, de ezt majd szoftveresen osztva lesz még ha sikerül. Áttételen gondolkodtam én is, létezik ezekhez a motorokhoz gyári áttétel amit csak fel kell csavarozni és kész is, ha találok megfelelő árban akkor lesz áttétel is.
Akkor én ne is próbáljam a "sima közértes menetes-szárral"? Pedig szimpatikus a megoldás! Stiftnek valóm is van hozzá (optikai meghajtók fejmozgató mechanikájának a lineáris vezetékei).
Egyébként valakinek nincs ötlete, hogy kis menetemelkedésű avagy finommenetes menetesszárat honnan lehet beszerezni/rendelni (M8-as méret)? |
Bejelentkezés
Hirdetés |