Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   55 / 153
(#) hobbyline hozzászólása Márc 9, 2011 /

Könyvajánló + néhány gondolat
"Hogyan tanulmányozzuk a rádiótechnikát?"

borisov.mht

(#) tomi52 válasza hobbyline hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Ez miféle kiterjesztés? Nekem egy levelező kliens programot indít, de nem tudja megnyitni.
Igaz, én renitens vagyok, linuxot használok. De az esetek döntő-döntő-döntő mértékében ez nem szokott akadály lenni.....
(#) hatvanasjocó válasza hobbyline hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Használj file konvertáló programot és alakítsd át a linux által kedveltre!Bővebben: Link
(#) hatvanasjocó válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

E kötetből van két példányom, szívesen eljuttatom annak akit érdekel (alapmű!) Bővebben: Link
(#) hobbyline válasza tomi52 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Abban külömbözik a html fájltól, hogy egy fájlban tartalmazza a HTML állományt, és annak hivatkozását képeket stb. Elvileg bármelyik böngészővel meg lehet nézni. Én most megnéztem explorer, google-chrome és slim browser böngészőkkel, megnyitották a dokumentumot. A firefox "vacakolhat", evvel a böngészővel ez előfordult már más helyen is. Köszönet Zolinak az "ennyi.jpg" file-ért
Üdv, Hobbyline
(#) qbit válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 9, 2011 / 2

Sziasztok!

Ígéretemhez híven beszámolok a "diodion" ( diódás audion, én hívom így... ) kezdeti vizsgálatairól. Majd tervezek egy komplett leírást is, de most röviden itt csak ennyit... A jelenség tényleg van! Sőt! 1-2mV-nál is működik, úgyanúgy mint nagy jelszinteknél. Microsim szimulátort használtam. Két generátorral és egy szorzóval állítottam elő a 3kHz-vel modulált 540kHz-et (Kossuth). Két detektoros rádiót táplálok egyszerre az előállított AMDSBC jellel. Az egyik rádió a hagyományos, a másik a Diodionos. A kimeneteket így könnyen összehasonlíthatom egymással... Az eredmény biztató, mivel kimenő teljesítmény növekedés van, azaz egyaránt nő az áram és a feszültség amplitúdója... Valaki felvetette, hogy ha nem használunk aktív eszközt, hogyan is van fázisfordítás? Miért is? A trafó is fordít fázist a bekötéstől függően és ez van jelen esetben...

Néhány adat: A bemenő rezgőkörön 4mVpp az AM jel. A demodulálás után 10k-s terhelést tettem (a kimenő trafóhoz hasonló paraméter) és ezen a diodion esetben a megjelenő hangfrekis jel amplitúdója kb. 8uVpp, míg a normál esetben 2uVpp. Az áram ugyanilyen arányokat mutat. Alacsony jelszinteknél viszont eléggé nagy a torzítás. Ez azért lehet, mert a visszacsatoló tekercs mágneses tere aszimmetrikus a dióda miatt. Amikor a bemenő jelet megnöveltem úgy, hogy a rezgőkörön 40mVpp lett, a kimeneteken a jelek 800uVpp és 200uVpp voltak a Diodion javára. Az aszimmetria problémája szerintem orvosolható két dióda használatával. Ezen még dolgozom. Ja! A lényeg, hogy 500uH-s induktívitást tettem a visszacsatolásnak, és ekkor jobb volt, mint kisebb értékeknél, noha ott is jól látható volt a jelenség! Csatolom a kapcsolást és a kimenő (3kHz) szkópjelét. A zöld a diodion jele a szkópon.
Üdv.: Attila
(#) qbit válasza qbit hozzászólására (») Márc 9, 2011 / 1

Még csak annyit, hogy itt nem erősítés van, hanem pont az, ahogyan a perui szerző állítja: a veszteségek csökkentése. Ebből is látni, hogy a diódán rengeteg elveszhet a vett energiából... Tehát ezzel a módszerrel talán hatékonyabb detektorosok építhetők.
(#) pucuka válasza qbit hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Ügyes vagy, részemről köszönet, pláne ha még tovább is hajlandó vagy a kérdéssel foglalkozni.
Én voltam aki negatív visszacsatolást mondtam, a rajz alapján, merthogy a visszacsatoló tekercs szemmel láthatóan fordítva volt bekötve. Erre mondta _BIG_, hogy ez pozitív, és erre mondtam, hogy ki fordítja meg a fázist (mégegyszer). Ínnen az elmélkedés.
Remélem, valamelyik ügyeskezű fórumtársunk kipróbálja a gyakorlatban is. Az eredmény, amire jutottál, legalábbis elgondolkoztató. Mégpedig a veszteségek csökkentésének módja. A visszacsatolás, az rendben van, de miből mit csatolunk vissza.
(#) qbit válasza pucuka hozzászólására (») Márc 9, 2011 / 1

Én úgy látom most, hogy amikor egy diódát detektorosban használunk, akkor a rádió tulajdonságai (rezgőkör impedancia, illesztés, jóság...stb) és a térerősség meghatározzák, hogy a dióda milyen "munkapontban üzemel". Bocsánat, nincs jobb szavam most rá. Amikor a visszacsatoló tekercset beiktatod akkor ebből a munkapontból egy kedvezőbb helyzetbe mozdítod a diódát. Ettől kisebb lesz a veszteség, és az így megnövekedett jelszintet visszacsatolva tovább mozdítja a munkapontot egy sokkal kisebb veszteséggel járó munkapontú maximálisan kedvező pozicióba. Szerintem ez így van. Ez a munkapontbeállás persze pillanatok műve, szinte észre sem venni, amint a szkóp ábrámon is látni... Ezt látszik igazolni a szkópábra elején az első 200usec alatt lejátszódó folyamat, amikor is látod, ahogyan a rezgés amplitúdója növexik... Ez a hullámzás aztán soha nem ismétlődik meg.
(#) tomi52 válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Kössz a tippet, de ezt a formátumot (kiterjesztést) nem ismeri a konvertáló oldal.

Viszont ezúttal körültekintőbb voltam, és kiderült, mégis meg tudtam nyitni. Nem figyeltem eléggé délelőtt.
(#) sz_ferko válasza qbit hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Köszi a választ!
Ha foglalkozunk egy témával ez előre viszi a dolgokat.
Az eredeti leírással kapcsolatban nem voltak fenntartásaim, régebben ismerem már Ramon's honlapját. Már a leírás elején már utal a szerző arra, hogy milyen feltételei vannak a jól működő készüléknek. Közben tisztázódott néhány fogalom is. Tetszik a "diodion" elnevezés. Terjedelmes a téma így kezdetben csak néhány szóban erről. De úgy gondolom érdemes a témára visszatérni. Én is bízok benne, hogy lesz aki neki lát egy ilyen készülék éítésének. Lehet, hogy én is? Ezután lehetne ismertetni a készülék részletes működését. A tapasztaltak hasznosak lehetnek az elektronika egyéb területein is. Mégegyszer röviden a kapcsolásról az én értelmezésem szerint:
Egyszerű visszacsatolási technikával, csak passzív áramköri elemeket alkalmazva feljavíthatjuk a hatásfokát egy olcsó gyenge minőségű detektor diódának. Ez azt jelenti hogy a detektált RF energia egy részét visszavezetjük a hangolt körbe ( L-C) fázisban a bejövő jellel ezáltal javítva a terhelt rezgőkör Q-ját.
Ok. A fázisfordításban és visszacsatolásban az L3-nak van szerepe, tehát nem a dióda a fázisfordító. Másrészt nem a dióda, hanem a rezgőkör veszteségeit (amely a gyenge minőségű demodulátornak is köszönhető) pótoljuk.
Igyekeztem odafigyelni arra amit írok, ettől függetlenül lehetnek hibák hozzászólásomban, amelyeket remélhetőleg kijavítotok majd.
üdv sz_f
(#) hatvanasjocó válasza qbit hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Ha nem terhellek vele akkor a mellékelt kapcsolást kéne szimulálni.Így, két diódával ellenütemben talán szimmetrikus és erősebb lesz a kimenő hangfrekvencia.

PICT2126.JPG

(#) qbit válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Kedves Jocó! Pontosan ezt rajzoltam le magamnak én is...
Mindjárt összedobom a szimulációt és megnézzük mi lesz belőle... Köszi a konstruktív ötletet!
(#) _BiG_ válasza qbit hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Egy régi Ezermesterben (70-es évek) láttam kétutas demodulálást, ha tudnám, melyikben...
Az is érdekes lehet.
(#) gkari válasza tomi52 hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Töltsd le innen(elektronika mappából), ott .djvu formátumban van az egész.
(#) qbit válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Márc 10, 2011 /

Kedves Jocó és a többiek!

Kipróbáltam, amit kértél a szimulátorban. Sajnos nem lett jó. De arra jó volt, hogy jobban megértsem esetünkben a torzítás problémáját. Az általad küldött kapcsolás akkor lett volna jó, ha a vivőfrekvencia lenne torzított. De nem, nem az. Hanem a demodulált hangfreki a torzított. Ez azért van, mert a regenerációs visszacsatolás minden esetben segíti a folyamatot, de a hangfreki egyik félperiódusában jobban, mint a másikban (a dióda miatt). Mindkettőben segíti (!!), de az egyikben jobban, mint a másikban. A dióda nem külön "látja" a hangfrekit és a vivőt, hanem csak az eredőt. Várom az ötleteket!
(#) qbit válasza qbit hozzászólására (») Márc 10, 2011 / 1

Ma válaszolt nekem e-mailben Patron Limából (Peru): "I am most glad to know that you simulated my work “On the Reduction of Detector Diode Losses in a Crystal Radio” and that it worked well on a computer environment. Let me tell you that I tested it at home with a real crystal radio using poor germanium diodes. I got good improvements on selectivity and sensitivity." Ami lefordítva annyit tesz, hogy ki is próbálta és germánium diódákkal jelentős szelektívitást és érzékenység javulást ért el... Úgyhogy nosza!
(#) MaTe193 hozzászólása Márc 14, 2011 /

Szép napot!
Rég jártam e topicban,szeretném ezt pótolni!
Folyamatosan játszadozom a tekercsekkel,megfelelő hangerő-szelektivitás után kajtatva.Anno szétbontottam egy néprádiót és megtaláltam a tekercskészletét.Eszembe villant,hogy biz' az egyik a kossuthra van méretezve.Ezen ötlettől vezérelve összeraktam azzal a rádiót és meglepően jól szólt.(nem használtam forgókondit,csak párhuzamosan 470pF-ot).Sajna közel van hozzánk egy román KH-adó és az némileg bezavart.
Más:Vidéken,nagyszüleim házában sikerült a padlásra kifeszítenem cca.30m vezetéket,(Természetesen több szál egymás mellett) és levertem a földbe egy 2m-es rozsdamentes fémrudat.Mondanom sem kell,a panelhez képest nagyon jó hangerővel szól.Azt figyeltem meg,hogy ha az antennát és a földelést felcserélem,kevésbé hallatszódnak át az adók.Kérdésem,hogy miért?
Máté.
U.I.:Variométeres rádiót is szeretnék összerakni,ahhoz egyelőre megfelelő PVC hengert keresek.Apropó,néhány oldallal ezelőtt volt beszúrva egy variométeres,ahhoz kötelező 0,8-as vezeték?Nekem csak 0,5-ösöm van.Felhasználtam az összes forgókondiaimat,ezért próbálkoznék mással.Lásd,a néprádiós vetemedésem
Szerk.:Mégsem egyszerre kellett volna pótolnom...(?)
(#) Abukodonozo válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 14, 2011 1 /

Említették valamelyik rádiós témában, hogy a rádiótechnikában a földelés és az antenna fogalma igen relatív. Elméletben az antennád is lehet földelés és fordítva, ez magyarázza a táskarádiók működését, például. Azok nincsenek a szó szoros értelmében leföldelve, mégis működnek. Ez gondolom segít elindulni egy bizonyos vonalon, a problémád megértése felé. Ja, és vesző, pont után szünet jön, így...
(#) MaTe193 válasza Abukodonozo hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Erre én is gondoltam, viszont nem tudom, miért javít a szelektivitáson. Talán a kapacitás?
Máté.
U.I.:Figyelni fogok ezekre!
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 14, 2011 / 2

A szelektivitás a rezgőkör jóságával (Q) van összefüggésben, minél nagyobb a körjóság, annál keskenyebb a rezgőkör amplitúdó - frekvencia menete. A rezgőkör veszteségeit jórészt a tekercsek veszteségei, és a terhelések (antennakör impedanciája, erősítő, demodulátor terhelő impedanciái) határozzák meg.
A rezgőköri tekercs jóságát a felhasznált vezeték ohmos ellenállása befolyásolja legjobban. Itt a válasz arra a kérdésedre, hogy 0.8, vagy 0.5 -ös vezeték. KH -on, 430 - 1270 kHz -en a vezeték ohmos ellenállását a skin hatás miatt nem a teljes átmérő határozza meg, hanem csak a behatolási mélység által meghatározott keresztmetszet. Ebből a szempontból mindegy, hogy milyen átmérőjű tömör vezetéket használsz. Az ellenállás csökkentése érdekében szokás használni a HH és KH sávokban ún. litze huzalt, ami sok vékony ér sodratából áll, pl. 14×0.01, mert a sok ér kis behatolási mélység miatti viszonylag nagy ellenállása párhuzamosan kapcsolódik, így csökkentve le a tekercs veszteségi ellenállását.
A rezgőkör terhelő impedanciáinak hatását a csatolás változtatásával lehet elérni, pl. az antenna terhelő hatását a variométer állítgatásával lehet optimális értékre beállítani, a demodulátor és (vagy) erősítőfokozatok terhelését is a csatolás optimális értékének beállításával lehet beállítani. Mivel ezek kevéssé frekvenciafüggők (az antennával szemben) a csatolást nem kell változtatni.
Antenna: az antennának mindíg két pólusa van, az antennavezeték, és a föld. Ezek akkor is ott vannak, ha külön nem csatlakoztattad azokat, csak különböző szórt kapacitásokon keresztül, ezért borzasztó rossz hatásfokkal. Ha a becsatoló tekercs független a rezgőkörtől, akkor felcserélheted, ha csak leágazás, akkor nem. A hangolt antenna vezeték ezen a sávon nagyon hosszú lenne, több száz méter, ennyit általában nem szoktak áldozni, (csak ha nagyon szükséges, pl. adóknál) de minél hosszabb, annál nagyobb feszültséget szolgáltat, maximumot a hullámhossz felénél kb.
(#) MaTe193 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Köszönöm a választ!
Akkor mihelyt beszerzem a PVC csövet,kezdem is a tekercselést!
Máté.
(#) pucuka válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Azért próbálj meg szerezni litze huzalt.
(#) MaTe193 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Sajna az elektrós boltban,ahova járok nem árulnak litze-t.Van itthon zsebrádióból ferritantenna,bár azon nincs valami sok...
(#) sz_ferko válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Elkészítheted a variométert 0.5mm-es huzalból is elfogadható minőségben , mivel ez áll rendelkezésedre.
Az amatör mindig találékony volt és megpróbált abból kihozni valamit ami rendelkezésére állt. Természetesen a litze huzal valóban jobb lenne de ha megírnám az árát biztosan letennél róla.
(#) pucuka válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 14, 2011 /

Esetleg? Nem tűnik vészesnek.
(#) tomi52 hozzászólása Márc 14, 2011 /

Még az ősszel "szórakoztam" a témával, csak nem írtam ide, mert megfelelő antenna lehetőség hiányában megtoldottam a rádiót 1 szem tranzisztorral. Én rádió roncsból kitermelt ferrit rudat használtam. Próbáltam az eredeti középhullámú litzéből tekert tekercset, és tekertem sajátot is. A rádióból kitermelt 10 eres, amit én tekertem, az 30 eres litze. Jelentősen nagyobb volt a hangerő a 30 eressel. A ferrit rúd hossza is beszólt valamilyen mértékig, de jóval kisebb arányban. Ferrit rúd, litze, 1 szem tranzisztor Budapest III. kerületében antenna és földelés nélkül élvezhető hangerővel veszi a Kossuthot.

Más. Itt valaki írta, nincs forgó kondija. Érdemes a vaterán nézni, szinte mindig kinálnak több darabot is. Budapesten üzletet is tudok, ahol kapható.
(#) tomi52 hozzászólása Márc 15, 2011 /

Valamiért nem sikerült a fórum motornak a javítás...
...középhullámú litze... -> középhullámú, litze
(#) sz_ferko válasza pucuka hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Hazai viszonylatban nekem a közelmúltban 12000ft-ért kínáltak 1kg -ot. Az eladók általában nem hajlandók megbontani az árút. Külföldi beszerzésnél pedig az esetlegesen kedvezőbb árhoz hozzájön a szállítási költség. Persze, hogy mi a drága az relatív.
(#) pucuka válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Persze, a "mihez képest" az nagy úr. Azért fogalmaztam úgy, hogy "tűnik". Kinek mi drága, mennyit áldoz rá, hogy igazi retro legyen, vagy csak működjön, vagy hogy hogy működjön. Ennek eldöntése már a kérdező dolga.
Következő: »»   55 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem