Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Crystal radio - detektoros rádió
Lapozás: OK   54 / 153
(#) Abukodonozo válasza sz_ferko hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Gyönyörű darab, minden elismerésem a Tiéd sz_ferko!
(#) sz_ferko válasza Abukodonozo hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Mindenkinek köszönöm az érdeklődést, az elismeréseket.
Üdvözlettel, sz_f
(#) hatvanasjocó válasza sz_ferko hozzászólására (») Feb 10, 2011 /

Kössz a választ! Erre gondoltam de a topiktársak nevében is kértem ezt az ismertetést. A papír csévetestek általad ismertetett kezelése nálam is bevált. A csatornacsövek felhasználásakor javaslom, hogy finom csiszolópapírral érdesítsd a felületet ezután tartósabb rajtuk a festés amit én matt, fújós(flakonos) festékkel szoktam elkövetni. A diódák válogatása célravezető, ismeretlen germánium diódák közt is találtam az OA1160 klasszikus típusnál alacsonyabb nyitófeszültségű példányokat.
(#) Vales válasza sz_ferko hozzászólására (») Feb 11, 2011 /

Nagyon Szép lett, én is leborulok!
(#) sz_ferko hozzászólása Márc 4, 2011 / 1

Addig is míg elkészül a következő detektoros, válogassunk diódát. Mellékleten a zöld alapon ohm mérő X1 ko állásban. Ha van még egy műszerünk azt párhuzamosan köthetjük a diódával, ez mutatja a nyióirányú feszültséget. Minden más a mellékleten látható.
(#) pucuka válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Csak miért ilyen arabosan (jobbról - balra) rajzolsz?
(#) sz_ferko válasza pucuka hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Jogos az észrevétel. A korábban készült fotó miatt készült így a rajz. Törölném de nem tudom hogyan kell.
(#) pucuka válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Jó ez így is, csak érdekes
(#) hatvanasjocó válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Azért vigyázz mert a rajz így félrevezető, árammérőként kötött műszer a potival rövidzárba hozható. Ekkor a dióda tönkremegy. Leírtad, hogy 1 kohmos méréshatárban van de ha ezt valaki nem veszi figyelembe akkor hibázhat. Én inkább Ohm jelet tettem volna az "I" helyett....
(#) sz_ferko válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Márc 4, 2011 /

Igen, köszönöm, hogy felhívtad erre a figyelmet, mert ha valaki úgy állítja össze ezt a kapcsolást akkor ebből tényleg gond lehet, ezért én meglévő gyári műszert ajánlok és a kapcsoláshoz alkatrész értékeket
nem is adok meg.
(#) neutrino hozzászólása Márc 6, 2011 /

Sziasztok!

Kristály rádió illetve detektoros rádió témában kérnék egy kis segítséget:

Igazából még közelről sem láttam ilyen készüléket, de nagyon érdekelne, hogyan is tudok összerakni egyet. Ezért szeretnék most egy kis segítséget kérni a nagy érdeműtől. Valami olyan tervrajz kellene, ami könnyen és gyorsan összerakható, egyszerű és egy kis gyakorlás után egy laikus is könnyen összehozza. Ja, és nem utolsó szempont hogy működjön. Nézegettem több ilyen típust is, de nem sok sikerrel jártam. Az egyik ami nagyon felkeltette az érdeklődésemet az a "fox hole radio" volt. Illetve valahol régen olvastam egy cikket amiben megemlítették a börtönökben a rabok által eszkábált "bindzsi" rádiókat is. Elsősorban ezekről szeretnék némi infót kapni.

A segítséget előre is köszönöm!!!
(#) gg630504 válasza neutrino hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Olvasd végig ezt az egész topikot.
Ezermesterből.
(#) MaTe193 válasza neutrino hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Szervusz!
Én is laikusként kezdtem,de ma már van egy-két rádió a polcomon. Amire szükséged lesz:1).500pF-os forgókondenzátor(Bár egyes esetekben elhagyható); 2).Cca.10m rézdrót a tekercshez;3).Csévetest a tekercshez; 4).Antenna (Cca. 25m); 5).Földelés(vízcsap,radiátor); 6).Detektor pl:OA1160 és végül: 7).4kOhm-os fülhallgató vagy erősítő.Kapcsolási rajza végtelenül egyszerű,amire kényes az a tekercs.Elmondom nekem mi vált be:0,5mm átmérőjű CuZ huzalból 75menet 50mm-es átmérőre,leágazás minden 15. menetnél,menet menet mellé(nem kell rést hagyni).Ha visszajöttem majd keresek neked kapcsolást is,meg írok még pár éredességet.Akkor érdemes belevágni,ha minden megvan a leírtak közül,vagy legalább be tudod szerezni!
Remélem nem vettem el a kedved! (Nem ez a célom)
Máté.
[OFF]Ahogy látom,megelőztek
(#) gg630504 válasza neutrino hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

Fülhallgató:
a) Nagy impedanciás, 4 kohm-os.
b) Kristály fülhallgató ( Conrad FÜLHALLGATÓ S-83 K ), vele párhuzamosan 4 .. 10 kohm-os ellenállás.
c) Transzformátor és a szokásos kis impedanciás fülhallgató.
Amelyik könnyebben beszerezhető.
(#) sz_ferko válasza neutrino hozzászólására (») Márc 6, 2011 /

A témában már felmerültek hasonló kérdések és erre válaszok is, ezért talán nem is ezekkel kezdeném: "4
kohm-os, transzformátor, kisimpedanciás" stb. A fórumban sok bevált kapcsolási rajz és fotó található
elkészült rádiókról. Kilistázhatod a téma képeit. Mindegyikhez találhatsz leírást, hozzászólást. Válassz ki
egy kapcsolási rajzot, akár fotóval. A fokozatosság elvét figyelembe véve az első készülék legyen
egyszerű. Ezután kezdődhet az alkatrészek begyűjtése, közben ezekkel való ismerkedés. Ez is a témához tartozó amatőr feladat. Ha ezekkel megvagy kezdődhet a készüléképítés és jöhetnek a további konkrét kérdések. A mellékletben egy kis segítség található a keresgéléshez.
(#) neutrino hozzászólása Márc 6, 2011 /

Köszönöm! De nem egészen erre gondoltam. Mindenesetre ez is hasznos
(#) qbit hozzászólása Márc 7, 2011 / 1

Sziasztok!

Találtam egy érdekes megoldást a dióda veszteségeinek csökkentésére. : Bővebben: Link

Hátha valakinek lesz kedve játszani vele... Attila
(#) _BiG_ válasza qbit hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Beillesztem, mert a "linked" nem működik - legalábbis nekem, így gondolom, másnak sem. De kivadásztam, tessék.

Üdv!
(#) _BiG_ válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Még néhány érdekes cikk, ugyanonnan.
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Nagyon érdekes a fejtegetés amit ez a perui diák írt. Mindenestre jó bonyolult, de én nem látok az áramkörben sehol egy darab aktív elemet, még ha lenne a diódának egy iciri-piciri negatív ellenállású szakasza, de nincs. Ennek hiányában elképzelni sem tudom, mitől csökkenne a veszteség, dacára a negatív visszacsatolásnak.
Azt hiszem, ő is beleszáguldott a transzformátoros erősítő dilemmába.
(#) _BiG_ válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Az nem negatív, hanem pozitív visszacsatolás, ezzel csökkenti a dióda veszteségét. Diódás audion
(#) pucuka válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Lehet pozítív is, de szerinted a dióda fázist fordít? Mert a tekercsek láthatóan szembe vannak bekötve. Nagyon perpétum mobilének tűnik.
(#) qbit válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Nem diák, hanem villamosmérnök (egy idősebb úr), de persze ettől még az ötlete lehet rossz, még ha matematikai köritéssel tálalja is. Én holnap szeretném szimulátorban megvizsgálni, hátha mégis igaza van...
(#) qbit válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

A szerző azt állítja, hogy teszteket végzett egy csomó germánium diódával és eredményt ért el... Na persze a "papir" mindent elbír... Majd kiderül.
(#) hatvanasjocó válasza qbit hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Számolj be az eredményről! Kíváncsiak vagyunk.
(#) pucuka válasza hatvanasjocó hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

A puding próbája is az evés, én is kíváncsi vagyok.
(#) sz_ferko válasza qbit hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Kíváncsian várom én is a beszámolót az eredményekről
(#) sz_ferko válasza sz_ferko hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Közben a detektorossal összefüggésben elgondolkodom az alábbiakról: diodás audion? a dióda veszteségei?
pozitív visszacsatolás detektorosban amely csökkenti a dióda veszteségeit? dióda mint fázisfordító?
(#) Abukodonozo válasza qbit hozzászólására (») Márc 8, 2011 / 1

Itt az illető weboldala is: ramonvargas.webs.com. Sok jópofa dolog van rajta. Érdekesség, hogy a "My friends sites"-ban ott van Rudas Gábor fórumtársunk oldala is.
(#) sz_ferko válasza Abukodonozo hozzászólására (») Márc 9, 2011 /

Igen, ez így egyszerűbb mint pdf file-okat letötöget(tet)ni.
üdv. sz
Következő: »»   54 / 153
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem