Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es kivezérlésjelzők
 
Témaindító: KeserűCukor, idő: Márc 27, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   67 / 151
(#) kokozo válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
szia
baloldali sárga test, zöld + a kapcsoló kapcsolja elvileg a barna az a zöld led szerintem on led a fehér a bemenet a többit nem tudtam kinézni
(#) kokozo válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
jobb oldali sárga a másik bemenet, ha tudnám mi az a fekete kocka jobboldalt (inravevő szerintem ) akkor az lehet a másik 3
(#) benocs24 válasza kokozo hozzászólására (») Márc 14, 2011 /
 
Helló! Az a fekete az egy kapcsoló!
(#) benocs24 hozzászólása Márc 15, 2011 /
 
Sziasztok! Ezt az UAA180-as Ic-t valami módon lehet ellenőrizni hogy működőképes e? Még mielőtt az ember belefogna összerakni a dolgokat.
(#) proli007 válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Hello!
Persze! Ez olyan mint a gyufa próbája..
Próba panelen összerakod a kapcsolást..
üdv! proli007
(#) benocs24 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Helló proli007! Ettől a választol tartottam Mert sajnos ami pár hozzászólással feljebb van kép azzal a kivezérlésjelzővel nem boldogulok. Meg sem nyikkan, és a bekötésével sem vagyok tisztában.
(#) proli007 válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Hello!
A bekötés csak úgy tisztázható, hogy megnézed az IC adatlapját, hogy hova kel a tápfeszültség. Ezt vissza keresed, melyik drótra megy. Valahol egy tápszűrő kondi is lesz, onnan is ki lehet indulni. (A táp plusz oldalán még esetleg egy stabilizátor, dióda..akármi is lehet) A GND biztosan közvetlen kapcsolatban van az áramkör negatív táppontjával. A maradék meg a bemenetek lehetnek.
üdv! proli007
(#) benocs24 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Helló proli007! Elég kezdőcske vagyok a témában és ezért egyenlőre megpróbálok egy 5 ledes variációval az Ic egyAN6875-ös, ránéznél nekem erre a kötésre? Lila:Vcc (ez mit is foglal magában pontosabban) Kék: gnd Sárga: jel (előrősítő vagy végfok?) vagyis mennyi a bemeneti jel?
(#) benocs24 válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Bocsi a kép lemaradt!
(#) proli007 válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Hello!
Elég homályos kép, és az adatlap sem túl bőbeszédű, de..
- A Vcc az a plusz tápfeszültség a 9.-lábon. Ez 16V értékű. (De hogy mi a legkisebb tápfesz, azt már nem igazán árulja el) Minden esetre, a képlet mondja, hogy 1,2V-al nagyobbnak kell lenni, mint az 5 Led nyitófeszültségének összege. És persze a refrenciánál sem lehet kisebb.
- A negatív tápfeszültségű pont (és a bement GND pontja) az 5. láb.
- A bementi feszültséghez illene tudni a belső refrencia feszültség értékét, amihez hozzá hasonlítja. De ezt nem adják meg, viszont ott van az adatlapon, hogy mikor kapcsolnak be-ki a Led-ek. abból látható, hogy az 5. Led 8,66V-nál kapcsol be. A skála pedig logaritmikus. De ha a tápfeszültségre egy potit teszel, és a közepét 8-as lábra, a bemenetre kötöd, akkor a potit tekergetve, szépen megnézheted, hogy hol jeleznek a Led-ek. De az "Input Voltage LED ON-OFF" táblázatban le van írva.
- De az áramkör az erősítőről közvetlen váltó feszültséget nem kaphat, mert a bemenet nem kerülhet -0,5V alá. Tehát valami egyenirányító kel elé.
üdv! proli007
(#) benocs24 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Helló! A 7 és a 9-es láb összekötése mire szolgál? Ja és 12 volt is elég neki gondolom. Egyenirányítani?!
(#) proli007 válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Hello!
- A 7 és 9-es lábak közé kötött ellenállással lehet beállítani a Led-ek áramát. (Vélhetően itt egy áramtükör van az IC-ben, ahol az ellenálláson folyó áramnak közel a négyszerese fog a Led-eken folyni.) Adatlap szerint ez R=4*(Utáp-0,7V)/Iled)-270ohm. 12V tápfesz, és 16mA maximális Led-áram esetén ez kb. 2,5kohm
- Egyenirányítani a bemenettel soros diódával lehet, hogy csak plusz feszültséget kapjon az IC. A dióda után esetleg egy kondi és egy párhuzamos ellenállást is lehet tenni, ha hozzávetőlegesen a jel csúcsértéket szeretnénk látni. De hogy ide mi kerül, az attól is függhet, mekkora feszültséggel hajtjuk (erősítő teljesítménye) az áramkört.
- Ha egy Led diódán eső feszültség nem haladja meg a 2.2V-ot, akkor 5*2,2V+1,2V=12,2V akkor jó lehet a 12V táp.
üdv! proli007
(#) benocs24 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /
 
Helló! Reakció nekem az hogy megadom neki a tápot és az erősítőről a jelet és egyszerre villog az összes ledem vagyis mind az 5!
(#) proli007 válasza benocs24 hozzászólására (») Márc 16, 2011 /
 
Hello!
Nagy a jel. Egy feszültségosztó kel a bemenetére, ami a maximális hangerőnél sem juttat nagyobb feszültséget a bemenetere. Pld. egy poti. (Ha meg kivezérlés nélkül is égne, akkor egyenfeszültség van a kimeneten.)
üdv! proli007
(#) aflmor hozzászólása Márc 17, 2011 /
 
Hali! Ezekről van valakinek esetleg komplett leirása?
JLM AUDIO 40 LED VU & PPM Meter vagy/és JLM AUDIO VUPPMGR40 Ver 1.0
(#) Dayday hozzászólása Márc 30, 2011 /
 
Hello....meg szeretnem ezt a VU metert epiteni...(gyakorlat miatt...tanulgassak) hova kossem az Inputokat?

ledvu2.gif
    
(#) feccus hozzászólása Ápr 5, 2011 /
 
Sziasztok.
Megépítettem a mellékelt kapcsolást,első részleges tesztelés során jól szerepelt. Az lenne a kérdésem,hogy a rajz szerint 12V kellene neki,adatlap szerint az ic(ba6124)16V-ig bírja,a táp ahonnan működne 27V. Ha jól sejtem akkor a plusz ágba kellene egy előtétellenállás csak azt nem tudom hogy mekkora legyen?
(#) djdanger válasza feccus hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Ne ellenállást rakj, mert a változó áramfelvétel miatt a rajta eső feszültség is változik így a kapcsolás nem lesz stabil.
Rakj elé feszstab IC-t pl 7812-t.
Annak mondjuk a 27V bemenet lehet hogy sok, attól függ mekkora az áramfelvétel, pár 10mA-ig szerintem Ok lesz.
Ha annál nagyobbakkor az elé még raksz egy 7818-at akkor már a kettőn disszipálódik a felesleg, úgy biztos nem megy tönkre.
(De nem számoltam ki pontosan)
(#) feccus válasza djdanger hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Köszönöm az infót.
Ledek még nincsenek rajta csak egy power led.(ami világít rendesen)
Rákötöttem egy 9V-os adaptert próbaként,és elég fura feszültségeket mértem a ledek helyén. Az egyik oldalon,első led- 6,3V-ot mértem, a többi led helyén pedig átlagban 1V környékét. A másik oldalon első led-1,6V-ot mértem a többin 1V környékét.
Mind ezt bemenő jel nélkül. Nem tudom mennyire normális ez?
(#) djdanger válasza feccus hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /
 
Az áramfelvétele is főként a LEDektől függ majd, és attól
hogy hány világít éppen.
Az IC kimenete áramgenerátoros (azért hogy az összes LED ugyanúgy világítson) ezért lehetnek különféle értékek a kimenetén. Terheld a többi kimenetet is LED-del, akkor nézd meg a feszültségeket rajta.

Arra figyelj hogy a kimenet "open collector" szerű
vagyis a +táp és a kimenetek közé vannak kötve a LEDek, tehát akkor fognak világítani ha a kimeneten alacsony feszültséget mérsz, de itt megintcsak az van hogy terhelés nélkül hiába is mérsz bármit!!!

Tehát szerezz több ledet!

Ha megvan kösd össze, és ha elsőre nem világítanak ne ijedj meg! Érintsd egy pillanatra a +táphoz a bemenetet és a hozzá tartozó oldalnak végig fel kell villannia.
(#) feccus válasza djdanger hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Bekötöttem az összes ledet. Az egyik oldal jól működik,viszont a másik oldal nem. A hibás oldalnál a piros,sárga és az első zöld led folyamatosan világít,poti tekergetésre nem reagál. Mi lehet a gond?
(#) djdanger válasza feccus hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /
 
Első zöld led alatt a legalsót érted vagy a sárga mellettit?
Anyák jónak tűnik, tehát elvileg más baj van.
Őszintén szólva a hiba okát így nem tudom megmondani,
első körben azt kéne megnézni hogy ahol kell ott minden kontaktus megvan-e, tehát hogy minden ami kell érintkezik egymással, továbbá azt hogy minden aminek nem kell érintkezni az nem érintkezik egymással (tehát hogy nincs-e rövidzár valahol ahol nem kéne).
Ezt egy műszerrel "kisípolgathatod".

Ha nem találsz hibát akkor talán az IC rossz.
Át kéne rakni a nem működőt a működő oldalra, hogy ez kiderüljön.
(#) feccus válasza djdanger hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /
 
Sikerült megoldanom a problémát,az ic első és harmadik lábával volt a gond. Mostmár működik rendesen,mostmár cak az erősítőre kéne csatlakoztatnom. Megnéztem a 7812 és egy hasonló ic bekötésével a 27V-ra való bekötést,de ezekkel csak 4,5V fesz.jutott a kivezérlőhöz ami persze kevés.
(#) Kiss Arnold hozzászólása Ápr 7, 2011 /
 
Hello! Nekem olyan kellene, hogy a ledek közül csak 1 villogjon.
Előtte lévők kialudjanak egyszerre gyak1 ugráljon.
Valaki tud segíteni?
(#) Bassmester válasza Kiss Arnold hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /
 
LM 3915, "dot" módban :yes:
(#) Kiss Arnold válasza Bassmester hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /
 
Bővebben?
(#) Bassmester válasza Kiss Arnold hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /
 
Én ezt a kapcsolást használom, "bar" módban. Ha a 9-es láb nincs bekötve, akkor "dot" módban megy. Érdemes kapcsolhatóra megcsinálni.
(#) djdanger válasza feccus hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /
 
4,5V???
Ott valami nem jó. Hogyan kötötted őket? És mi a másik IC?
(#) DJanosi hozzászólása Ápr 7, 2011 /
 
Üdv ! Olvasgatom a hozzaszolasokat nézegetem a képeket és gondoltam megmutatom az én kivezérlésjelzőmet amit kb 2 hónapja csináltam !A kapcsolás egyszerűen tökéletes minden szempontból !Ha valaki kivezérlésjelzőt szeretne építeni az egyszer nézze meg az általam feltett képet ami a BSS tol van !
Üdv:Levente
(#) feccus válasza djdanger hozzászólására (») Ápr 8, 2011 /
 
Úgy kötöttem, hogy az ic-t szemből nézve bal láb bemenő(táp plusz)középső gnd,jobb szélső(kijövő) másik ic bal szélsőjéhez,középsője gnd jobbszélsője fogyasztó pozitívja. Remélem érthetően le tudtam írni.
Következő: »»   67 / 151
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem