Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Hát ha 200 mA ről beszélünk akkor ezt eleve elcseszték a michrochipnél, mert a 78l05 az adatlapja szerint 100mA es csak. Egyébként valószínű hogy ez a baja az egész cuccnak, mert alapból nem kicsit melegszik a stab IC. A földjét meg nem tudom megemelni mert ebben a tokozásban (SO8) négy föld lába van tokon belül összekötve. Szét kéne gányolni a panelt. Egyszerűen kiveszem és rakok bele egy 1 A es normál 7805 öt. Elfér...
ja, mV ot írtál...nem az én napom ez a mai..
nem 200mA hanem 200mV.
Ha garanciális hozzá ne nyúlj... Vidd vissza a ChipCAD-nek!
Igen itt jön a nagy dilemma, hogy megjavítsam, hogy jó legyen, és elbírjon egy normális próba áramkört, vagy vigyem vissza és majd a másodikat megjavítom, mert az sem fogja elbírni még programozás idejére sem a céláramkörömet, és akkor szenvedhetek külső táppal stb.
Na lehet dönteni!
no, készen van. 5,03 V van a kimeneten. Ezt a PicstartPlus szériát kissé alulméretezték spórolósék. Bár ha jól emlékszem a normál TO220 as stab IC óccsób mint a SO8 as. Viszont még mindíg nem megy kábellel, csak ha a demopanelről kap tápot. Jó ez így...
Köszi mindenkinek a fejtágítót, magamtól biztos nem méregettem volna le a lábakon feszültség szinteket. Gondoltam a microchip nél csak jót lehet venni, így jártam. Azért nem semmi hogy horror áron megveszi a polgár a cuccot, és még mókol rajta fél órát hogy használni is lehessen.
Lehet, hogy a demopanelen túl nagyok a szűrő kondik, és ezért nem éled fel a táp időben! Van még ott egy tranyó, ami kikapcsolja a Vdd-t. Azt kéne megnézni, hogy milyen, ill milyen bázis ellenállása van.
Próbáld ki, hogy a PICStart-ból kivezeted fixen az 5V-ot, és úgy égeted kábelen keresztül! Nem baj, ha a Vdd mindig rajta van, sokan így égetünk! Kíváncsi, vagyok, hogy a táp feléledése okozza e a gondot, vagy más kapacitív problémák!
Nem mindig arra tervezik, amire használni szeretnénk!
A kábeles gondot is megoldottam. A tápon volt szűrésnek egy 100 µF elektrolit kondi a stab IC után. ( a tápot is ráraktam a demopanelre) Ezt programozásnál feltöltötte 5V ra a programozó. A programozás végén szépen lassan sült csak ki ahelyett hogy egyértelműen megszünt volna. Gondolom ezt nem szerette a kütyü. Egy soros dióda csodát tett...lám működik a 20 és a 40 centis kábellel is.
Igen, én is gondoltam a vége felé a puferkondikra, így sikerült megoldani a problémát a diódával.
Azért az durva hogy egy gyári programozón ekkora hibák vannak...
ide is írom:
Hány embert érdekelne a potyo-féle icd2 3. változat nyákja? két oldalas, furatgalvános kivitelben, forrasztásgátló bevonattal szitázás nélkül?
Viszont az a soros dióda levesz 700mV-ot. Inkább cseréld ki a 100µF-ot 10-re, esetleg 1-re!
Ez igaz! Akkor dióda ki, belerakok a 100µF helyett 10µF ot és vele párhuzamosan pl 680 K -1M - t. Az ellenálláson majd "gyorsan" kisül a kondi. Ez talán megoldja a problémát, a puffer is megmarad és a fesz sem esik.
nem volt egy bölcs döntés PS+ -t venni ICSP programozásra. 10k-ból összedobhattál volna egy ICD2-t.
Köszi, még elpirulok... Az igazság az hogy én közel a 40 hez villanyszerelő végzettséggel fogtam neki most PIC elni. Bár már kb 30 éve kontárkodom az elektronikával, volt is jó pár sikeres "projectem" főleg rádiós témákban, a programozás eddig teljesen kimaradt az életemből. Úgyhogy én csak "műkedvelőnek" számítok azok közt akik ezt főiskolán esetleg egyetemen tanulták. Most is azért álltam neki tanulni ezt a számomra egyelőre kínai PIC - elést mert elakadtam egy PLL es fejlesztésemmel. Minden PLL IC ami nekem megfelelne vagy soros vagy I2C busos, és kell mellé egy PIC ami induláskor közli vele hogy mi az a freki amire be kell húznia. De egyelőre még csak Topi futófényét tanulmányozom...
Tudom, de akkor mikor megvettem ez tünt a kézenfekvő megoldásnak. Tudom hogy nem volt olcsó....Így meg főleg nem hogy még bele is kellett túrni.
amúgy nem rossz portéka - mint írtam, nekem is van egy - igaz én azt is otthon építettem meg , már néhányszáz, vagy lehet, hogy ezer picet megírtam vele, csak nem icsp-re találták ki.
A JDM-et sem, mégis több hónapig úgy használtam mielőtt meglett a sorosportos ICD1-em
Ez úgy 6 éve volt...
Urak a "Brown Out Detect" funkciót hogyan lehet kikapcsolni a konfigurációknál. Én megpróbáltam de nem megy:
__CONFIG _XT_OSC&_CP_OFF&_WDT_OFF&_LVP_OFF&_BOD_OFF
Azért nem megy, mert Brown Out Reset a neve. Tehát _BOR_OFF
Idézet: „közvetlenül a kimeneten viszont eleve csak 4,8 V van” Ilyen, ha mutyiéknál gyártott kínai fostalicska alkatrészeket raknak az eszközökbe... Olvastam már nem egy helyen, hogy bizony vannak olyan gyártók, akik még egy ilyen egyszerű, több tíz éve létező stabilizátor típust sem tudnak legyártani megfelelő minőségben... Amúgy meg az lenne a helyes, hogy _BODEN_OFF (BrownOut Detect ENable)
Értem, köszi. Azért írtam "BOD" ot mert a hibaüzenetnél is "BOD" - ra hivatkozott.
Topi megoldása kivételesen most nem jó
Olyat nem fordít le az MPASM, hogy _BOR_OFF (csak kíváncsiság miatt pont most próbáltam ki)...joggal...ahogy az az előző hsz-em csatolmányából kitűnik...
Te is tévedsz
Rengeteget szívtam én is ezzel még a kezdeteknél a pickit2 starter kitnél, mert a gyárilag hozzácsomagolt példaprogramokban _BOD_OFF -volt, és nem volt hajlandó felismerni az assembler, ezt átírva _BOR_OFF -ra már működött a dolog... microchip fórumokon is anyáztak miatta sokat http://forum.microchip.com/tm.aspx?m=132014&mpage=1&key=𠎮; --- egyébként meg mindegy, hogy minek van hívva, érdemes megnézni a PIC-hez tartozó include filet, hogy ott mi hogyan van elnevezve (és ha esetleg nem tettszik, akkor átnevezhetjük saját szájunk íze szerint)
Visszavonom az elejét:
Norbertonak is igaza van: kedves microchipék ezt hívják ezer-féle képpen... érdemes átböngészni az include fileokat, hogy az adott típusnál éppen minek nevezik
Nem az előbb írtam, hogy nem fordította le EGYÁLTALÁN a _BOR_OFF-ot az MPASM?
Nem csak félig...nem is negyedig...de még csak nem is tizedéig fordította le az ASM fájlt...egyáltalán nem! Ez azt jelenti, hogy nincs HEX végeredmény...és ez már nagy baj... Tehát fullra igazam van, mert mint mondottam, kipróbáltam abszolut kíváncsiságból, amit Topi írt az előbb... Egyébként azért van nagy kavarodás, mert másképp nevezi a MicroChip a 16F-es és a 18F-es típusoknál is ugyanazt a dolgot... Tehát, amit Topi írt, az se nagy tévedés, de kizárólag 18F-eseknél működik. |
Bejelentkezés
Hirdetés |