Fórum témák
» Több friss téma |
Gondolom ehhez meg kellett nézni az adatlapot. :yes:
Gondolom ha a topikot olvasná vissza, még megoldás is lenne a kérdésre, de olvasni manapság. Á minek.
Hanem itt láttam a VF6-ot is azt hiszem valahol direkt ilyen problémákra.
Köszönöm, ennyit akartam.
Helló mindenkinek csináltam a VF6-hoz egy nyákrajzot meglesnétek, hogy jó lett-e? Előre is köszi.
Üdv!
Szerintem vastagítsd meg a kimeneti és tápfeszültség vezetősávjait, hiszen így +-40V-al akár 100W is ki jöhet belőle 8ohmon. Illetve én helikális potenciométert alkalmaznék, mert egy simával elég nehéz lehet beállítani pontosan a nyugalmi áramot. És szerintem 22kohm-os is elég volna, a poti első felében tekergetve nem is változik a nyugalmi áramom.
Ezt nem próbáltam ki, szóval még nincs teszt róla, de megpróbálhatod, elméletileg nem kéne neki gondot okoznia. Mondjuk lehet hogy a FET-jeim később nyitottak. Ki tudja, lehet nem baj az, hogy ott 47kohm van.
Na a biztonság kedvéért megvastagítottam mindet. A trimer értékét is változtattam, bár nem tudom, hogy a bemeneten elkót alkalmazzak-e.
Még azért nem árt, ha forrasztáskor a nagyáramú sávokat be vonod rendesen ónnal . Akkor már nem lehet baj. A bemeneten egy MKP kondi, vagy fóliakondi meghálálja hogy őt választod, nyilván egy kicsit drágábbak, viszont egy használt is megteszi (pc táp, régi csöves tv).
Nem rossz, sőt jó. De ha elfogadsz egy jótanácsot, akkor a potit feljebb viszed, a 47pF és az ellenállást meg le, így elkerülheted az átkötést. A zenernél is el lehetne kerülni.
Igen én is gondoltam rá, hogy elkó helyet mkp kondit rakjak oda pc tápom van vagy 5 rossz hátha találok bele valót érték milyen legyen? Okés megpróbálom átrendezni. Ha kész mutatom.
Szerintem 470nF is jó lesz oda, olyan van a tápokban.
Na megcsináltam így sikerült.
Most még klasszabb, egy picit lejjebb húzogatod a potit, meg a kondi ellenállást, és akkor egy vonalba lesz a végfettel a poti. Ha pedig helitrimmert használsz, mit punkkazy javasolt, az még kevesebb helyet foglal. Egyébként tök jó lett, az csak jó ha nincs átkötés.
Nem kötötted össze a visszacsatolást a kimenettel, nem igényel sok mod-ot, csupán egy kis vonal. Én is helitrimmert raknék, és ahogy Doncso leírta, egész kis nyák lesz belőle.
Ja igen köszi, az ki maradt.
50k-os helitrimmer jó lenne, mert a lomexnél van 46 ft-ért?
Köszi szépen, elsőnek én is 2 db 220n -ra gondoltam. Közben találtam még 3 kondit. Szerinted a ezekből a két 470n jó lenne? Ha nem maradok a 2db 220n-nál.
Akkor le is mérem ezen lábak távolságát és így módosítom a nyákrajzom. Amúgy, hogy értetted ahol a jelölésük van?
Végül akkor így hagyom a rajzot, lehet, hogy nagy lesz de nem arra megyek, hogy minél kisebb legyen.
Hali mindenkinek!
Megépítettem a vf6-ot. +-34-ról próbáltam, egy mp3-ast kötöttem a bemenetre. Bekapcsoltam előszőr nagyon torzan szólt, majd tekertem a trimmeren szépen kisimult, tiszta lett a hangja. Majd félperc múlva átment búgásba a hangszóró. Csak búg folyamatosan, bármit csinálok. De addig tisztán szólt, semmi alapzajt nemtapasztaltam. A tápot egyenírányítottam, buffereltem (4700-es kondikkal), meg rátettem még 100nF-os kondikat is. Az erősítő alkatrészei épek, nincs semmi elégve vagy hasonló. Rendes hűtőbordán volt a 2 Fet, persze szigetelve. Érdekes hogy amíg ment nem tapaszatltam semmi melegedést, érezhetően nem melegedett, mikor átment búgásba akkorsem. A földeket a táp földjére kötöttem 1 pontba. Csatoltam a rajzot ami alapján megépítettem. A 47p kondi alatt az ellenállás 33K! 15v-os zennereket tettem bele. Mi mehetett tönkre benne?
Megnéztem a vf6-omat. Hagytam egy kicsit bekapcsolva, a trafó zúg a diódahíd erőteljesen melegszik (igaz csak 8 amperos), és a fetek is melegednek (a nagy borda miatt nem anniyra de melegednek), a kimeneten 0,5v-ot mérek.
SziA !
Ne haragudj de volna egy apró de fontos kérdésem ? Az irásaidból vélem felfedezni azt a szomorú tényt hogy szegény erősítőt csak ugy spontán beizzítottad ! Na szóval a kérdés MÉRNI szoktál néha valamit ?
Jah, bocs most már értem. Rosszul értelmeztem. Marad a fóliakondi.
Hogyan élesztetted a végfokot? Egyáltalán volt élesztés, vagy egyből tápra kapcsoltad? Amúgy a nyákrajz amit linkeltél hiányos.
Nos, CIROKL "felháborodása" jogos. Egy erősítőt nem úgy keltünk életre (élesztésnek hívják a folyamatot), hogy ráadjuk a kraftot aztán tekergetjük a potit, amíg nem hangzik jól. Nem.
A helyes élesztés le van írva a VF3 oldalon. Én is leírom nagy vonalakban. A trafó primer tekercsével köss be SOROSAN egy 40W-osnál nem nagyobb izzót. Ezután a trimert a legnagyobb ellenállású helyzetbe tekered. A pozitív tápágba bekötsz szintén sorosan egy áramerősség mérőt. Beállítod a biztonság kedvéért 20A-es méréshatárra. Még egyszer leellenőrzöl mindent, ha minden rendben, akkor bekapcsolod a tápegységet. Ha világít, akkor valami gond van, teljes körül ellenőrzés kell. Ha nem világít, és az árammérő sem mutat semmi nagy értéket, akkor kikapcsolod a tápot, átállítod a méréshatárt 200mA-re. Újra bekapcsolod a tápot (persze közben a bemenet a GND-re van kötve!) és addig tekered a trimert, amíg a nyugalmi áramot nem kapod a multin (esetünkben kb. 80mA). Ezután kiveszed az izzót, bekötöd a tápot most már normálisan. Újra mérsz áramerősséget. Ha változik, állítsd vissza 80mA környékére. Az erősítő fel van élesztve. Amikor fülre állítod könnyedén felszökhet a nyugalmi áram 1-2-3 amperre, ami meg is ölte a FET-jeidet! Szóval most cserélheted a FET párt. Lemérheted multival ellenállásmérésben, bármelyik két lába között 0 ohm körüli értéket fogsz mérni. Szóval mérni jó, és kell is!
A trafó primer körébe tettem egy 60W-os izzót, és úgy indítottam! Először megnéztem hogy a táp feszültségek megvannak-e, azok jók voltak (+-34v). Aztán rákötöttem az erősítőre (+ - GDN). Az izzó egy pillanatra felvillant, majd nagyon halványan világított. A + ába beiktattam a multimétert (persze az árammérőre kapcsolva), és beállítottam a nyugalmi áramot (ekkor az izzó már nemvolt bent) 100ma kb. de eléggé változott de aztán beállt szépen. Kimeneten nemértem feszültséget csak nagyon minimálisat. Majd ekkor kötöttem rá az mp3-ast, elején recsegett torzított majd tekertem egyet a trimmeren kisimult, fél perc aztán zárlat (búgott csak)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |