Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tesla tekercs építése
Én nem vágom le, csak félrehajtom/leszigetelem, mert hátha jó valamire.
Például, ha mágnestelenített magnetronnal csinálom meg az egyenirányítást, milyen jó, hogy ott a fűtés készen (ha visszaolvasol, pont ilyet csináltam) De mivel elég nagy áramot bír, lehet kisebb feltranszformáló trafót hozzá méretezni és a VTTC csöveit, ha nem igényelnek sok-sok wattot, lehet róla fűteni. Például a GU50-eket simán. Kábé 3,75 Volt ennek a tekercsnek a kimenő feszültsége, a GU50 meg 12,6-ot kér. Feltranszformálod és örülsz Csak a teljesítményigényt figyeld és ahhoz válaszd a vasat. Nagy előny, hogy ez a kis tekercske nem a hálózati potenciál környékén csücsül, hanem arról le van választva.
Szia!
Örülök, hogy tetszik a kitérős szövegem Azért is írok részletesen, mert bízom benne, hátha nem falra hányt tesla marad Aki komolyan érdeklődik, annak hasznos lehet... Most már kaptam némi infót a titokzatos csőről, de lábkiosztást nem. Állítólag tetróda, és triódának néztem. Majd kiderül, ha igaz. Mindenesetre kértem további infót. Idézet: „hozzá új szekundert 63-as pvcre,” Nem primert akartál írni? Szerintem kicsi az átmérő különbség. Túl szoros lesz a csatolás. De próbáld ki, meglátod, a gyakorlat felülírhatja az okoskodásomat. Amúgy a 110-es cső átmérője némileg csökkenthető. Vágj ki belőle hosszában pl. egy kétcentis csíkot és nyomd összébb. Vagy amennyit a kívánt átmérőhöz tartozó kerület kíván. Ha sokat vágsz ki, torzul a forma, de ezen némi ügyesség, lágyítási meleg és egy forma-sablon segít. Kreativitás ON Alakítható az a PVC... Utána szigetelőszalaggal is összefoghatod, csak tegyél rá még valami szigetelő anyagot, pl. polietilént, hogy a rés ne legyen átütési hely. De ha össze is ragasztod az vágási éleket, még jobb, de valószínűleg a szigetelőszalagot, mint abroncsot, nem fogod tudni nélkülözni. Update: ha tudsz szerezni lefóliázónak a papírhengerét, az se rossz, nagyobb, mint 63mm. De vannak tekercsben gyártott matricák, annak 85mm a papírhenger átmérője. Vastag karton, tartja a formáját. De azon kívül a papírboltban is körbe lehet nézni, posztereket is árulnak papírcsőben. Csak le kell ezeket lakkozni, ne szívja be a párát.
Nem tekertem ki, mert be van öntve gyantával. Levágtam mindkettőt, az egyiket rövidebbre, hogy véletlenül se érjen össze és rá egy kábelkötegelőt.
Azt hittem a többi nem nekem szólt, de gondolom igen. Szóval én nem VTTC-t építek hanem SGTC-t.
Hello!
Ebben a kapcsolásodban hogyan bírják a mikrosütő kondik a feszültséget? Ha van elég, akkor sorosan kössem őket, vagy nyugodt szívvel köthetem párhuzamosan is őket?
Normál üzemi feszültség jut a kondikra. Beköthetsz többet párhuzamosan, de a diódák nem fogják szeretni, ha impulzusokban van igénybe véve.
Megfelel, ha a trafóval sorban lenne néhány Kohm ellenállás?
Ennek azért számolj utána, hogy ez mit is jelentene, 10kohm és 2,1kV esetén 441W-os ellenállásra lenne szükséged. Inkább egy fojtótekercset kéne beiktatni, de egyelőre még nekem nem sikerült kinyírnom így diódákat, szóval ezzel csak hosszútávra érdemes számolni.
Jó estét! Meg felelne tekercselő motornak egy mikró tányér forgató motor? 220-240 V.ac., 4 W, 4 fordulat / perc jó lesz? Kiszámoltam 3.3 órába telne a 800 menet, de legalább nincs veszély, hogy elszakad vagy bepörög.
Csak 1 gond van. Az egy szinkron motor, és ha bedugod, nem tudni, hogy merre kezd el forogni. Ezt ki is próbálhatod, kiveszed, csinálsz rá egy dugaljat, és megnézed, hogy merre forog, mikor többször bedugod.
Sziasztok!
Nem lenne véletlenül valakinek egy felesleges mikrosütő transzformátora? Előre is kösz: Géza
Nekem is még csak 4-ből 1 van. De tuti nem fogok venni 15eFt-ért. Vaterán 6eFt-ért vettem működő mikrót. Nézz szét vaterán, de most nagy takarítás van, szelektív kukák mellé dobják ki, ott is megpróbálhatod. Eddig én sem jártam nagy sikerrel.
Ezt én is észre vettem, de arra gondoltam, hogy ki-be kapcsolgatom amíg el nem indul rendesen, de amúgy semmi baj nincs a motorral ugye?
De, mondjuk egy 4W-os motort nem célszerű 4 óráig ilyen erőkkel terhelni. Egy minitesla szekundere még hagyján, de ha nagyobb szekundert akarsz tekerni, oda már ez kevés lesz.
Vegyél egy kézi tekerésű köszörűt és fordítsd fejjel lefele. Vedd le a követ, azt a tengelyt hajtsd meg pl. fúrógéppel, aminek szabályzod a fordulatát. A forgatókar tengelyére meg csinálj hosszabbítást, a másik végén egy racsniskulcs a visszaforgásgátló, erre egy megfelelő dugókulcsot kell tenni, a tengely legyen menetes rúd és anya adja az illeszkedést. Mindezt építsd össze egy állványra, olyan lesz, mint egy eszterga. Én is ilyet építek. A köszörű lassítóáttételt ad, és olyan nyomatékot, hogy a fordulatcsökkentés sem okoz sok nyomatékvesztést és a fúrót sem kell nagyon visszafogni. Tirisztoros szabályzóval megoldható.
De gondolkodom, hogy az R-123 tankrádió hangoló motorjából és fogaskerekeiből megcsinálni a forgatást. Vagy ezt a szerkezetet forgatná, vagy egy másik tekercselőt, amivel trafót is lehetne tekerni.
Collector: Most, hogy mondod tényleg furán hangzik. Nehéz a cső + 2 kiló lakk van rajta + 2 kiló réz is.
_BiG_: Mennyi egy olyan köszörű? Hogyha olyan a fúró, hogy a fordulatcsökkentés nyomatékvesztést okoz akkor a tekercselő is ilyen lesz, ha lassú=gyenge. Ma vettem meg tengelynek egy 14 mm vastag 1métereses menetes szálat. Azt szeretném lassan forgatni. A forgatáson kívül mindent tudok. Én is fúrós fogaskerekes megoldásra gondoltam először. Mennyire csökkenti a köszörű a sebességet?
Nekem már félig kész a tekercselőm - 10-es menetes szárat használok, nem kell nagyobb, minek -, és bár kissé csökken a fúró nyomatéka kisebb fordulaton (eleve tirisztoros szabályzású, de azt nem használom ki, mert nem tudom kezelni tekercselés közben), triakos szabályzóval tudom változtatni és akkora a nyomaték a menetes száron, hogy kézzel nem tudom lefogni kis fordulaton sem. Plusz fogaskerék beiktatását is tervezem, mert eléggé macera meghajtani közvetlenül a fúró tokmányával a köszörűkar tengelyét. Mondjuk ott én kicsit elbaltáztam, mert menetet vágtam rá és az nem lett központos. Fogaskerékkel ki lehet talán kompenzálni. Szíjáttételt nem szeretnék.
A sebességet olyan huszadára csökkenti talán? Nem mértem. De nehéz tekerni köszörűként és kis karfordulatra is gyorsan forog a kő. Nézd meg EZT, vagy EZT. De ha kimész az ócskapiacra, találsz, szinte biztos. Ha köszörűzöl, akkor a 14-es menetes szárat szerintem kár volt előre megvenni, mert én is a köszörű tengelyéhez választottam a szárat - ezért 10-es. Egy egyszerű toldóanyával össze tudtam kötni a kettőt. Majd, ha oda jutok, teszek fel képet róla. Még a tekercstest rögzítése hiányzik (többféle módon is gondolkodom), meg a szabályzóhoz a pedál. Mert a triakos áramkör kész, csak a szabályozását kell befejeznem. Utána indulhat a spulni Üdv!
2 kiló lakk?? Feltöltötted az egész szekundert, vagy ólommal lakkoztál?
Még nem lakkoztam le Nem tudom mennyi lesz a lakk, de lesz 4-6 réteg összesen.
Hali! Nekem van,ingyen adom,illetve nem-azt,hogy eljusson hozzád,neked kell állnod.
Üdv.:Zoli
Most a FEMM-be játszottam kicsit (elég buta program, de néha hasznos), valami tesla szerű elrendezést próbáltam magnetosztatikailag ábrázolni. Igazából nem kifejezetten alkalmas ebben a formában tesla modellezésre, de 2 képet mutatok a térerő eloszlásról.
Mivel itt alapvetően mágneses indukció van ábrázolva, ezért ez a 2 ábra is csak azt a részét képes szemléltetni, ettől függetlenül nagyon hasonló lehet a teljes EM intenzitáskép. Nincs semmi méret itt most, csak hasraütésszerű elrendezésről van szó, spirális tekerccsel. A szekunderen 1 kör 10 menetnek számít. Amit még látni lehet, hogy a szekunder és a primer közti csatolás a szekunder alján mennyire megnöveli az igénybevételt, emiatt alakulnak ki a felületi szikrák túl nagy csatolás esetén.
Szép jó estét! Ugyebár megpróbálom teljesen leutánozni a Nagy Tesládat, de az a gond, hogy a rézszalag nagyon drága és én csak a Metallo-Globusnál tudom, hogy van és suli után mire odaérnék bezár. Ugyebár írtad, hogy jó lenne helyette vezeték is. Az a kérdés, hogy földelőkábel jó lenne-e? Szigeteléssel együtt az átmérője: 6mm. Szigetelés nélkül az átmérője: 4mm. Jó lesz? Másik kérdés,hogy a 56nF @ 20kV-os kondenzátort, hogy kell készíteni? Gondolom olcsóbb mint egy bankot összehozni. Úgy kell ahogy a képen van? Feltekerek valamennyit, amennyi biztos elég, megmérem, ha sok letekerek, levágok belőle, amíg jó nem lesz?
Lágy rézcsövet használj primernek. A nagyobb teslához legalább 6mm-es rézcső kell, de ha csak 8mm-es van a boltba, akkor az is jó.
Kondi készítésről már belinkeltem a régi oldalamat, hogy hogy oldottam meg. Bővebben: Link A nagy teslához én inkább 90nF körüli értéket javaslok, szóval ha több, mint 56nF, akkor az nem probléma. Egyébként én most azon gondolkozom, nem lehetne-e egy kis kondi tekercselő gépet csinálni, és akkor pl 10 centi széles kondikat lehetne gyártani pl 5kV 10nF értékkel, sokkal egyszerűbb lenne aztán kötözgetni őket.
A lágy rézcsövet ha hevítem és utána vízbe teszem, akkor elég hajlékony lesz, hogy szépen és könnyen formázzam? A kondinál miből, hány réteget tettél? Egy réteg PE, egy réteg alu, egy réteg PE, egy réteg alu és egy réteg PE és ez feltekerve? Az fontos, hogy az egyik vezeték az egyik végénél legyen és a másik a másiknál? az alufólia, ha elfogyott csak egy kis rá csúztatással tekerted rá a következőt?
Idézet: „A lágy rézcsövet ha hevítem és utána vízbe teszem, akkor elég hajlékony lesz, hogy szépen és könnyen formázzam?” Azért hívják lágy rézcsőnek a lágy rézcsövet, mert lágy. Bármikor bárhogy meg tudod hajlítani. A kondi rétegszám attól függ, hogy te milyen vastag rétegeket használsz. Megoldás-> kikísérletezed a feszültségtűrését.
0.4mm PE és tesco-s alufólia. 50m-nél hoszabb PE fóliát honnan veszek? Vagy azt is toldozni kell ha hosszú kell nekem?
Idézet: „50m-nél hoszabb PE fóliát honnan veszek?” Mit szólnál egy randevúhoz a googlével?
Mindig használom a Google-t, de csak gyárat találok vagy olyan helyet ahol 50méterig van. Milyen boltra keressek?
Köszi! Találtam is egyet a XVI. kerületben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |