Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Ez nem fog összejönni! Két PIC kell, az egyiken legyen az LCD kijelző, és a másik pedig optocsatolós leválasztással SPI-n vagy USART-on keresztül küldje az adatokat a másik PIC-nek (amelyiken a kijelző van). Korábban én így akartam megépíteni a PIC-es vezérlőmodulomat (Bővebben: Link).
De miért kell hogy egy kijelzőn legyen kijelezve a négy érték? Nincs hely az előlapon? Vagy nem akarsz két kijelzőt venni? Amúgy lehet másképp is, van egy nagyon jó kis analóg kapcsoló (gyakorlatilag szilárdtest relé) amivel Skori barátom már nem is emlékszem, azt hiszem hat vagy nyolc táp feszültségét és áramát méri egyetlen mikrovezérlővel. De ez a kapcsoló több mint 1000Ft-os tétel. Darabja.
Én PIC18F2423-at, PIC18F2523-at és PIC18F4523-at használtam amelyeknek 12 bites az A/D-jük. Úgy vettem észre hogy azoknak ekkora a felbontása amelyeknek a típusszáma 3-assal végződik. Olyan PIC-ről meg nem tudok amelynek több referencia bemenete lenne. De ha lenne is, a referencia és a bemenő jel nem annyira független dolog mint amennyire szerintem te most gondolod.
Az előző hozzászólásomban bocs hogy félreértettelek, te nem egy hanem négy kijelzőt szeretnél.
Szia!
Olvasd el a szimulátor korlátozásait: Az SPI -re és az I2C -re nem terjed ki a szimuláció. ![]() Meg kell építeni egy egyszerű áramkört (pic + I2C slave + felhúzó ellenállások) és meg kell mérni a jelalakokat (PICKit2 logikai analizátorként + bemeneti meghajtás (a 4k7 belső lehúzó ellenállások miatt)).
Szia!
SPI felületű A/D áramkörök, amit egy pic vezérel - még optikailag is le tudod választani őket. MCP3301 13 bit, diff. bemenet, 490 +Áfa, MCP3302 13 bit, diff. bemenet, 445 +Áfa,
Ez lesz a megoldás köszi.
![]()
Neked is köszönöm az infót. (a 3-as végződésről.) A legutolsó mondatod nem értem. "De ha lenne is, a referencia és a bemenő jel nem annyira független dolog mint amennyire szerintem te most gondolod." De totál függetlennek kell lenni, ha két teljesen külön tápnak az adatait akarom mérni. (És nem szeretném hogy galvanikus kapcsolat legyen közöttük.)
Egy tápnak könnyű mérni a fesz.-ét és az áramát, de ezt te is tudod. ![]() ![]()
Üdv!
Valaki csinált már valamilyen programot 160x80-as Grafikus lcd-re? 16f877-el próbálkozok de semmire sem haladok. Egyáltalán ezt az LCD-t hogyan kell inicializálni? Sima karakteres lcd-t tudok kezelni de ez nagyon nem megy. Valami példaprogram vagy kód kellene, ha van valakinek.
Hello
Kéne nekem egy nagy segitseg Kéne nekem 3 darab PIC18F2320 sehol nem tudom beszerezni valaki tud segiteni?
Szia!
A ChipCad -nál SO kivitel kapható.
Hello
koszike csak nekem szlovakiara kellene minimim komaromba eljutatni ezt a picet
Hali! Én Komárom melett lakom szóval ha gondolod tudok segíteni. Pont ma jött meg egy csomagom tőlük
![]()
A referencia nem lehet független a PIC tápjától. És az is meg van határozva hogy a VREFH és VREHL a PIC tápfeszültségéhez képest hol helyezkedhet el. PIC18F2423, PIC18F2523 és PIC18F4523 esetén például a a VREFL minimum VSS-0,3V, maximum VDD-3V lehet. A VREFH pedig minimum VSS+3V, maximum VDD+0,3V.
Nem fogsz tudni egy PIC-el közvetlen két egymástól független táp feszültségét és áramát mérni. Vagy ha igen, akkor azok a tápok már nem lesznek függetlenek.
Így már értem.
![]()
Idézet: „Külső megszakítást szeretnék használni egy PIC24HJ64GP502-es pic-en” Állítsd be az interrupt prioritását úgy, hogy az magasabb legyen a főprogram prioritásánál! Például:
A PIC-kwik projekt ezen fejezetében találsz mintapéldát INT1 használatára.
Idézet: Hát persze! „Vagy egyszerűbb 2 PIC-et használni?”
Először is köszönöm, hogy segítesz!
Ki fogom próbálni, amit mondtál, de most nem vagyok pic közelben. Emiatt maradt az okoskodás ![]() Az az igazság, hogy nem értem miért kéne nekem a prioritást állítanom. Én úgy néztem az adatlapban, hogy resetkor a CPU prioritási szintje 0-ra áll be, a perifériáké pedig 4-esre. A PIC-kwik projektedben te is ezt írod: "A mikrovezérlő bekapcsolásakor mindegyik interrupt forrás prioritása 4-es prioritásszintre áll be. " "Bekapcsoláskor, vagy RESET-kor az IPL bitek törlődnek. A CPU tehát 0-ás prioritáson fut, ami azt jelenti, hogy bármelyik, akár az 1-es prioritású interrupt is meg tudja szakítani a főprogram futását."
A prioritás beállítását azért javasoltam, mert így biztosan tudható, hogy milyen szintet állítunk be. Másrészt ez volt az első szembetűnő különbség a programod és az én programom között.
A config bitek beállítása ki van próbálva (pl LED villogtatás megy ezzel a beállítással)?
Sziasztok
Kérdésem lenne hozzátok A MPLAB Fordit, BASIC nyelvet?
Mivel ezzel kártyával debuggolni is lehet, így visszaolvasva a CPU prioritása 0-ás és az INT1 megszakításé 4-es, szóval nem itt van a gond. Megpróbáltam pollinggal nézni a láb állapotát és így sem jó. Lehet, hogy a kapcsolásban van a hiba, bár ezt a pár alkatrészt csak nem szúrtam el
![]() Ahogy próbálkoztam:
Igen, működik a LED villogtatása, sőt mivel az interrupt egy bonyolultabb program része lenne, így ezzel a beállítással más perifériák jól működnek (SPI, UART).
Sziasz
Válaszom lenne hozzád A Empélab nemFordit BÉZIK nyelvet tuttommal (Bár lehet hogy a tudtom nélkül igen... ![]()
Szia
Sejtetem köszönöm a választ ![]() Van olyan fordító, amit ingyen le lehet tölteni?
Sziasztok!
Nem az I2C-n van a hangsúly, hanem hogy az adott kóddal nem tudom a C port összes lábát billegtetni...
A Nagyszerű Tehén BASIC ingyenes és szabad forrású. Viszont kicsit más is, mint a többi BASIC.
The Great Cow BASIC
Ez általában akkor szokott megtörténni, ha nem tiltasz le minden olyan perifériát, ami a lábakkal szóba jöhet.
Pl. ott van a mikroBasic, ami korlátozottan használható ingyenesen.
A www.mikroe.com oldalról letölthetők fejlesztőrendszerek többféle mikrovezérlőhöz. Esetleg nézz szét itt a fórumon a PICBASIC rovatban!
Érdemes megnézni, hogy milyen funkciók vannak még az RB9 lábon!
- Az analóg komparátorok elvileg alapértelmezetten le vannak tiltva. - A FICD konfigurációs regiszterben a JTAGEN bit nullában van? (Ha nem, akkor az okozhat problémát) Idézet: Ez mit jelent? Mindig magas, vagy mindig alacsony? „Megpróbáltam pollinggal nézni a láb állapotát és így sem jó.”
Szia!
- Ha a program az MSSI modult használja I2C masternek: az RC3 és RC4 kivezetések vezérlése az MSSI modulhoz kerülnek, bemenetre kell állítani őket. A szimuláció nem terjed ki a kivezetések olvasásakor történő dolgokra sem. - Ha a program nem használja az MSSI modult az I2C master feladatok elvégzésére, akkor még rosszabb a helyzet. Az SCL és SDA vonalak nyitott kollektoros vonalak, amit a pic -nél a TRSIC regiszter 3. és 4. bitjének állítgatásával lehet elérni. Ebben az esetben más folyamatok nem állíthatják közvetlenül a PORTC bitjeit. Kell egy másolatot képezni a ram-ban, abban végezni a műveleteket, az eredményt movwf utasítással kell a portra írni. Magyarázat: Az alacsony szintet a nyitott kollektoros vonalra a PIC úgy hozza létre, hogy a PORTC regiszterben előkészít egy 0 értéket és a TRISC megfelelő bitjét törli. Ha ezen utasítások végrehajtása között a megszakításkérést elfogadja a kontroller és a megszakítási rutin is állít PORTC bitet mondjuk bcf/bsf utasítással, a még bemenetnek állított biten a lábon mérhető értéket másolja be az előkészített 0 helyére. A kimenetnek állítás más nem biztosan a 0 értékkel fogja meghajtani a kivezetést.
Megtaláltam a hibát (igazából zh-ra kéne tanulnom, de nem hagyott nyugodni
![]() Köszönöm az eddigi segítséged! A kérdésedre azért válaszolok ![]()
Idézet: Ez világos volt a rajzról, inkább arra voltam kíváncsi, hogy mi a hibajelenség. Ezek szerint mindig magas volt a bemenet. „A láb állapota alapesetben magas és a gomb megnyomásakor földre húzná a lábat.”
Üdv.
Ismét az értetlenség és a tehetelenség ütött be nálam: MPLINK 4.35, Linker Copyright (c) 1998-2010 Microchip Technology Inc. Error - could not find definition of symbol 'main' in file 'C:\MCC18\lib/c018i.o'. Errors : 1 Nem értem miért nem találja a 'main'-t, ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |