Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   937 / 1320
(#) Attila86 válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Ez nem fog összejönni! Két PIC kell, az egyiken legyen az LCD kijelző, és a másik pedig optocsatolós leválasztással SPI-n vagy USART-on keresztül küldje az adatokat a másik PIC-nek (amelyiken a kijelző van). Korábban én így akartam megépíteni a PIC-es vezérlőmodulomat (Bővebben: Link).

De miért kell hogy egy kijelzőn legyen kijelezve a négy érték? Nincs hely az előlapon? Vagy nem akarsz két kijelzőt venni?

Amúgy lehet másképp is, van egy nagyon jó kis analóg kapcsoló (gyakorlatilag szilárdtest relé) amivel Skori barátom már nem is emlékszem, azt hiszem hat vagy nyolc táp feszültségét és áramát méri egyetlen mikrovezérlővel. De ez a kapcsoló több mint 1000Ft-os tétel. Darabja.

Én PIC18F2423-at, PIC18F2523-at és PIC18F4523-at használtam amelyeknek 12 bites az A/D-jük. Úgy vettem észre hogy azoknak ekkora a felbontása amelyeknek a típusszáma 3-assal végződik. Olyan PIC-ről meg nem tudok amelynek több referencia bemenete lenne. De ha lenne is, a referencia és a bemenő jel nem annyira független dolog mint amennyire szerintem te most gondolod.

Az előző hozzászólásomban bocs hogy félreértettelek, te nem egy hanem négy kijelzőt szeretnél.
(#) Hp41C válasza kisnagylaci hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Szia!

Olvasd el a szimulátor korlátozásait: Az SPI -re és az I2C -re nem terjed ki a szimuláció.

Meg kell építeni egy egyszerű áramkört (pic + I2C slave + felhúzó ellenállások) és meg kell mérni a jelalakokat (PICKit2 logikai analizátorként + bemeneti meghajtás (a 4k7 belső lehúzó ellenállások miatt)).
(#) Hp41C válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Szia!

SPI felületű A/D áramkörök, amit egy pic vezérel - még optikailag is le tudod választani őket. MCP3301 13 bit, diff. bemenet, 490 +Áfa, MCP3302 13 bit, diff. bemenet, 445 +Áfa,
(#) bankimajki válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Ez lesz a megoldás köszi.
(#) bankimajki válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Neked is köszönöm az infót. (a 3-as végződésről.) A legutolsó mondatod nem értem. "De ha lenne is, a referencia és a bemenő jel nem annyira független dolog mint amennyire szerintem te most gondolod." De totál függetlennek kell lenni, ha két teljesen külön tápnak az adatait akarom mérni. (És nem szeretném hogy galvanikus kapcsolat legyen közöttük.)
Egy tápnak könnyű mérni a fesz.-ét és az áramát, de ezt te is tudod. Gondolkodtam azon is hogy veszek tőled panelműszert, de van vagy 10darab elég speckó LED-es kijelzőm, amit inkább felhasználok. (Közben meg ismerkedem a PIC-kel.)
(#) brato hozzászólása Márc 19, 2011 /

Üdv!

Valaki csinált már valamilyen programot 160x80-as Grafikus lcd-re?
16f877-el próbálkozok de semmire sem haladok.
Egyáltalán ezt az LCD-t hogyan kell inicializálni?
Sima karakteres lcd-t tudok kezelni de ez nagyon nem megy.
Valami példaprogram vagy kód kellene, ha van valakinek.
(#) adam62 hozzászólása Márc 19, 2011 /

Hello

Kéne nekem egy nagy segitseg Kéne nekem 3 darab PIC18F2320 sehol nem tudom beszerezni valaki tud segiteni?
(#) Hp41C válasza adam62 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Szia!

A ChipCad -nál SO kivitel kapható.
(#) adam62 hozzászólása Márc 19, 2011 /

Hello

koszike csak nekem szlovakiara kellene minimim komaromba eljutatni ezt a picet
(#) Peti.Janka válasza adam62 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Hali! Én Komárom melett lakom szóval ha gondolod tudok segíteni. Pont ma jött meg egy csomagom tőlük Ha aktuális még akkor írj privátban!

A referencia nem lehet független a PIC tápjától. És az is meg van határozva hogy a VREFH és VREHL a PIC tápfeszültségéhez képest hol helyezkedhet el. PIC18F2423, PIC18F2523 és PIC18F4523 esetén például a a VREFL minimum VSS-0,3V, maximum VDD-3V lehet. A VREFH pedig minimum VSS+3V, maximum VDD+0,3V.

Nem fogsz tudni egy PIC-el közvetlen két egymástól független táp feszültségét és áramát mérni. Vagy ha igen, akkor azok a tápok már nem lesznek függetlenek.
(#) bankimajki válasza Attila86 hozzászólására (») Márc 19, 2011 /

Így már értem. (De amúgy sem találtam olyan PIC-et, amiben több referencia pont lett volna. tehát mindegy.)
(#) icserny válasza Atielektro hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Idézet:
„Külső megszakítást szeretnék használni egy PIC24HJ64GP502-es pic-en”

Állítsd be az interrupt prioritását úgy, hogy az magasabb legyen a főprogram prioritásánál! Például:
  1. _INT1IP = 2;     //prioritás beállítása

A PIC-kwik projekt ezen fejezetében találsz mintapéldát INT1 használatára.
(#) icserny válasza bankimajki hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Idézet:
„Vagy egyszerűbb 2 PIC-et használni?”
Hát persze!
(#) Atielektro válasza icserny hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Először is köszönöm, hogy segítesz!
Ki fogom próbálni, amit mondtál, de most nem vagyok pic közelben. Emiatt maradt az okoskodás
Az az igazság, hogy nem értem miért kéne nekem a prioritást állítanom. Én úgy néztem az adatlapban, hogy resetkor a CPU prioritási szintje 0-ra áll be, a perifériáké pedig 4-esre.
A PIC-kwik projektedben te is ezt írod:
"A mikrovezérlő bekapcsolásakor mindegyik interrupt forrás prioritása 4-es prioritásszintre áll be. "
"Bekapcsoláskor, vagy RESET-kor az IPL bitek törlődnek. A CPU tehát 0-ás prioritáson fut, ami azt jelenti, hogy bármelyik, akár az 1-es prioritású interrupt is meg tudja szakítani a főprogram futását."

A prioritás beállítását azért javasoltam, mert így biztosan tudható, hogy milyen szintet állítunk be. Másrészt ez volt az első szembetűnő különbség a programod és az én programom között.

A config bitek beállítása ki van próbálva (pl LED villogtatás megy ezzel a beállítással)?
(#) HDD hozzászólása Márc 20, 2011 /

Sziasztok
Kérdésem lenne hozzátok
A MPLAB Fordit, BASIC nyelvet?

T_2ZONE.bas

Mivel ezzel kártyával debuggolni is lehet, így visszaolvasva a CPU prioritása 0-ás és az INT1 megszakításé 4-es, szóval nem itt van a gond. Megpróbáltam pollinggal nézni a láb állapotát és így sem jó. Lehet, hogy a kapcsolásban van a hiba, bár ezt a pár alkatrészt csak nem szúrtam el Sajnos ma már nincs időm ezzel foglalkozni, de holnap mindenképpen megnézem tüzetesebben.

Ahogy próbálkoztam:
  1. while(1)
  2. {
  3.     if(PORTBbits.RB9==0)
  4.     {
  5.         LED=1;
  6.     }
  7.     else
  8.     {
  9.         LED=0;
  10.      }
  11.        
  12. }

Igen, működik a LED villogtatása, sőt mivel az interrupt egy bonyolultabb program része lenne, így ezzel a beállítással más perifériák jól működnek (SPI, UART).
(#) Zsora válasza HDD hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Sziasz
Válaszom lenne hozzád
A Empélab nemFordit BÉZIK nyelvet tuttommal
(Bár lehet hogy a tudtom nélkül igen... )
(#) HDD válasza Zsora hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Szia
Sejtetem köszönöm a választ

Van olyan fordító, amit ingyen le lehet tölteni?
(#) kisnagylaci válasza Hp41C hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Sziasztok!

Nem az I2C-n van a hangsúly, hanem hogy az adott kóddal nem tudom a C port összes lábát billegtetni...
(#) Ideiglenes válasza HDD hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

A Nagyszerű Tehén BASIC ingyenes és szabad forrású. Viszont kicsit más is, mint a többi BASIC.

The Great Cow BASIC
(#) watt válasza kisnagylaci hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Ez általában akkor szokott megtörténni, ha nem tiltasz le minden olyan perifériát, ami a lábakkal szóba jöhet.
(#) Zsora válasza HDD hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Pl. ott van a mikroBasic, ami korlátozottan használható ingyenesen.
A www.mikroe.com oldalról letölthetők fejlesztőrendszerek többféle mikrovezérlőhöz.
Esetleg nézz szét itt a fórumon a PICBASIC rovatban!

Érdemes megnézni, hogy milyen funkciók vannak még az RB9 lábon!
- Az analóg komparátorok elvileg alapértelmezetten le vannak tiltva.
- A FICD konfigurációs regiszterben a JTAGEN bit nullában van? (Ha nem, akkor az okozhat problémát)
Idézet:
„Megpróbáltam pollinggal nézni a láb állapotát és így sem jó.”
Ez mit jelent? Mindig magas, vagy mindig alacsony?
(#) Hp41C válasza kisnagylaci hozzászólására (») Márc 20, 2011 /

Szia!

- Ha a program az MSSI modult használja I2C masternek: az RC3 és RC4 kivezetések vezérlése az MSSI modulhoz kerülnek, bemenetre kell állítani őket. A szimuláció nem terjed ki a kivezetések olvasásakor történő dolgokra sem.
- Ha a program nem használja az MSSI modult az I2C master feladatok elvégzésére, akkor még rosszabb a helyzet. Az SCL és SDA vonalak nyitott kollektoros vonalak, amit a pic -nél a TRSIC regiszter 3. és 4. bitjének állítgatásával lehet elérni. Ebben az esetben más folyamatok nem állíthatják közvetlenül a PORTC bitjeit. Kell egy másolatot képezni a ram-ban, abban végezni a műveleteket, az eredményt movwf utasítással kell a portra írni.

Magyarázat: Az alacsony szintet a nyitott kollektoros vonalra a PIC úgy hozza létre, hogy a PORTC regiszterben előkészít egy 0 értéket és a TRISC megfelelő bitjét törli. Ha ezen utasítások végrehajtása között a megszakításkérést elfogadja a kontroller és a megszakítási rutin is állít PORTC bitet mondjuk bcf/bsf utasítással, a még bemenetnek állított biten a lábon mérhető értéket másolja be az előkészített 0 helyére. A kimenetnek állítás más nem biztosan a 0 értékkel fogja meghajtani a kivezetést.

Megtaláltam a hibát (igazából zh-ra kéne tanulnom, de nem hagyott nyugodni )! Nem volt kontakt a próbapanel és a gomb lába között. A gombot dróttal helyettesítve működik a megszakítás.
Köszönöm az eddigi segítséged!
A kérdésedre azért válaszolok. A láb állapota alapesetben magas és a gomb megnyomásakor földre húzná a lábat.
(#) icserny válasza Atielektro hozzászólására (») Márc 21, 2011 /

Idézet:
„A láb állapota alapesetben magas és a gomb megnyomásakor földre húzná a lábat.”
Ez világos volt a rajzról, inkább arra voltam kíváncsi, hogy mi a hibajelenség. Ezek szerint mindig magas volt a bemenet.
(#) Pepebá hozzászólása Márc 21, 2011 /

Üdv.
Ismét az értetlenség és a tehetelenség ütött be nálam:

MPLINK 4.35, Linker
Copyright (c) 1998-2010 Microchip Technology Inc.
Error - could not find definition of symbol 'main' in file 'C:\MCC18\lib/c018i.o'.
Errors : 1
Nem értem miért nem találja a 'main'-t,
beállítások jónak tünnek, egyéb forráskódokkal működik a fordítás
Következő: »»   937 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem