Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TDA7294 végerősítő

Témaindító: Dióda, idő: Ápr 17, 2006
Lapozás: OK   249 / 609
(#) djseed válasza bobz hozzászólására (») Márc 27, 2011 /

Isteni szerencse hogy furcsa volt nekem ez a végfok! Nem TDA7296 kell, hanem LM4766. Szép kis tüzijátékot csináltam volna.
Köszönöm a segitséget!
(#) feccus hozzászólása Márc 27, 2011 /

Sziasztok.
Nemrég építettem egy sztereo tda7294-et 2db trafóval.
A táp panelja nem maratott hanem karcolt.Ma leónoztam a panelt,és utána elkezdett megbolondulni.
A trafó középkivezetéses,19v- egyenirányítva 26,79v.
A + és a gnd-nél mérve 26,79, a + és a - nál ennek a duplája kéne hogy legyen de csak 25,4-et mértem. Az eggyik fele tökéletesen működik,a másik viszont bekapcsolásnál koppan egy nagyot a hangszóró és csak sistereg majd elhalgat. A mute funkciót piszkálgatva 1-2x megszólalt. A táppal vagy a végfokkal lehet a gond?
Előre is köszönöm.
(#) DJmike válasza feccus hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Üdv!

2 trafóval hajtasz 2 mono blokkot, ha jól értem. Ha az egyik végfok működik az egyik trafóddal, akkor ugyanevvel a trafóval próbáld ki a másik végfokod így kizárhatod, hogy a végfok rossz vagy esetleg a trafó. Elég érdekes kivitelezés, képet raknál fel róluk, a tápról is ha megoldható.
(#) feccus válasza DJmike hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Átcseréltem, a végfok jó és a trafók is jók.
A táppal van valami gond. Csak azt nem tudom hogy mi.
(#) lacek29 válasza feccus hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Ellenőrizd le a Graetz hidat.
(#) feccus válasza lacek29 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Egy kicsit méregettem és talán az egyik puffer lehet bibis. Hogy kéne a hidat leellenőriznem,mire gondoltál?
(#) lacek29 válasza feccus hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Multiméterrel,dióda állásban,de ahhoz forraszd ki.
(#) ptesza válasza lacek29 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Elképzelésem szerint nem kell kiforrasztani. Úgyis le lehet ellenőrizni.
(#) kistotti01 válasza ptesza hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Így van. Nem kell kiforasztani. A húzalozási oldalon kell megmérned, hogy a diódák szakadtak -e.
(#) feccus hozzászólása Márc 28, 2011 /

Megmértem,a híd adta meg magát. Szerencsére volt itthon még belőle úgyhogy gyorsan ki tudtam cserélni,és mostmár működik rendesen.
Szerintetek a bemenő 22k-os ellenállást érdemes kicserélni 47k-os-ra a nagyobb erősítés érdekében?(mikroshop-os kapcsolás)
(#) lobbooo válasza feccus hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Én megpróbáltam, nem láttam értelmét, szerintem zajosabb is lett, ha nem élég a megengedett maximális tápfesszel, akkor egy erősebb véget kell építeni.
(#) feccus válasza lobbooo hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Azt több embertől is hallottam hogy zajosabb torzabb lesz egy kicsit. Elsősorban a tápot akarom majd egy kicsit izmosabbra cserélni,mert teljes hangerőn már torzít egy picit,gondolom a tápból elfogy a szufla.
Dvd-ről megy neki a jel,ami 700mv-ot termel ki,talán ezt lehetne még egy kicsit erősíteni egy műveleti erősítővel.?
(#) DJmike válasza feccus hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Ha megnézed a TDA adatlapját, ot írva vagyon, hogy nagyobb feszültség, nagyobb teljesítmény. Mivel neked 19*1.41=26.86v pufferelve, ezért arányosan kevesebb s teljesítménye. A biztonságos feszültség, amivel viszont kihozod belőle majdnem az igazi erejét, az 43volt. Az enyém 40 voltról megy és nem igen torzít, bár a trafónál nekem 1 asszimetrikus feszültségpárnál közel 10.000µF van. Ezek csak a saját tapasztalataim, vannak nálam okosabbak itt
(#) feccus válasza DJmike hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Én 4ohm-os hangfalakkal hajtom,és az adatlapja szerint 29v kellene neki. Esetemben szerintem erősebb táp kéne. Egyenben 29-35v környékével.
Szerintem a táp gyengesége miatt fordul nálam elő a torzitás(teljes hangerőnél) de azért kíváncsi lennék hogy a többiek mit szólnak hozzá?
(#) david91 válasza feccus hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

+-35V üresjárási feszültség az jó szerintem 4ohm-ra. Kb ez a felső határ amit megad a gyártó, mert terhelés alatt esik pár voltot.
(#) feccus válasza david91 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Igen,hasonló kaliberű tápot szeretnék majd építeni a mostani helyett.

Egy hídnnak 250W-os táp kell minimálisan, 10- 10000µF oldalanként szűrésnek. +/-29V fölé ne menj 4ohm-os terhelés mellett, 1V-os bemenőjelet érdemes neki adni. Bassmester mérései szerint 150W-ot lehet kihozni belőle 4ohm-on, afölött már beleszól az ic áramkorlátja, 8ohm-on 25-30W-al is többet ki tudsz szedni belőle, persze magasabb tápfesz mellett.

+/- 36V-os üresjárati fesszel / sub-nak használtam aktív váltóval /, már használhatatlan volt a híd, az áram korlát miatt. +/- 32V volt üresjáratban amin még jó volt neki, terhelve három voltot esett ami már tetszett neki. Ahűtésére viszont nagyon oda kell figyelni, ajánlott a sokat emlegetett hűtőtönk is. A torzitását is nagyba befojásolja, ha nagyon magas a tok hőmérséklet.
(#) kistotti01 válasza david91 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Hello!
+-35V az határozottan soknak mondható 4 ohm -ra. Ekkora feszültséggel nem lehet 4 ohm -on kihajtani jelentős torzitás nélkül. Ha beleszámoljuk, hogy ez üresjárás, akkor mondjuk esik 2V-ot a feszültség, az még mindig 33V, ami sok. Ezt tapasztalatból mondom. Mi probálgattuk anno a tápot, és arra jutottunk, hogy 4 ohm -on 28V fölé nem célszerű menni. A +-35V az 8 ohm -os terhelésnél jobb választás lenne.
Üdv.: Kistotti
(#) feccus válasza lobbooo hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Jelenleg 2 db szimpla mikroshop-os tda megy az "előbbiekben"felrakott tápról. 100-100VA 24v egyennel. Ezt szeretném lecserélni majd egy kicsit erősebbre. 1db toroiddal szeretném,viszont sokan azt mondják hogy jobb 2 db toroid külö-külön a 2 db végfokhoz.
(#) Kedvi92 hozzászólása Márc 29, 2011 /

Sziasztok. Aza gondom h a kapcsolásom nem müködik, minden ellenörizve (elektro tanár által) az a problémám hogy a Mute és a Stand By nem kapcsol ki valamiért és így nem szól a kimenet. Táp: + - 32V
Kapcsolás : http://bolthely.hu/mikroshop/id/00536_KIT_erosito_mono_vegfok_1x_10...IC-vel
ha kivenném a mute kapcsolást, akkor megszólalna végre ?
Mute, Stby kapcsolás : http://www.google.hu/imgres?imgurl=http://mirley.firlej.org/files/T...&ty=75
(#) Bassmester válasza Kedvi92 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Kérünk a nyák mindkét oldaláról egy-egy értékelhető fotót. Úgy egy kicsit könnyebb volna találgatni.

a kapcsolás teljesen ugyan az, mint a linkbe: )

Nem is a kapcsolással van a probléma
Egy-két képről sok minden kiderülhet, még akkor is, ha az elektró tanár szerint minden oké.
(#) feccus válasza Kedvi92 hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

Szia
Nekem is ugyan ez a kapcsolás van megépítve és akkor némul el, amikor a mute részt összeérintem. Kapcsolóhoz kivezetve ki és be kapcsolható ez a funkció.

nekem hónapokig müködött, aztán elszállt az IC, kicseréltem jó volt, és most néma. Mute kapcsoló sose volt bekötve, mégis müködött, szerintetek ha kivenném ezt a mute- Stand by kapcsolást akkor müködne ?

Mérjél rá a mute kivezetésre! Hány k Ohm-ot mutat?
Az ícé mitől szállt el? Nem szokott az csak úgy elszállni... nem derült ki az oka?

kimérem! őő váltó áramot kapott attól szállt el, de minden cseréve lett rajta és müködött
(#) Kedvi92 válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 29, 2011 /

4.5K ohm a mute-n

Akkor az rendben van, szólnia kéne. Máshol keresd a hibát.
Következő: »»   249 / 609
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem