Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1262 / 3973
(#) peti16biro válasza szucsip hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Heló!
Tehát 1.38v kell neki. Hogy ha 1.2v alá mennek akkor mi van vele? Rossz?
(#) blackdog hozzászólása Márc 28, 2011 /
 
Sziasztok!

Kicsit elbizonytalanodtam a transzformátorokat illetően.
Pl.:
1. Ha nekem 12VDC-re van szükségem akkor mit kell figyelembe vennem szekunder oldalon?
Az egyenirányító előtti vagy utáni feszültséget? (Mert ugye nem ugyan az)
2. Ha több szekunder körös trafót használok akkor a megadott VA az össz terhelésre vonatkozik? Gondolom igen, de ha egy trafó pl. 12/24 63VA akkor a terhelés milyen arányban oszlik meg?
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
1: Bármelyiket, mivel tudod köztük az összefüggést. (trafónál amúgy az AC-t szokás megadni)
2: Ebből ez nem derül ki. Kell hozzá, hogy milyen áram van megadva feszültségenként.(kivéve, ha a 12V csak leágazás, mert akkor a 24V-ra vonatkozik)
(#) blackdog válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Oké, hogy tudom köztük az összefüggést, de:
10V szekunder egyenirányítva kb. 14V
12V szekunder egyenirányítva kb. 17V
Azért disszipáció szempontjából nem mindegy. És a stabilitás szempontjából sem.
2. Amikot egy trafóról csak annyit tudni, hogy 230V -> 12/24V 63 VA akkor nem tudom, hogy a 63VA az a teljes terhelhetőség vagy feszültség arányában megoszlik?
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Minden attól függ, mit akarsz. Ha stabil 12 V DC kell, akkor számolsz a dropouttal, a diódahídon esö fesz.-el, + még min 10% hálőzati ingadozással, és ez lesz a minimum, amivel atombiztosan dolgozik a stabIC.
Ha nem kell stabil, akkor általában nem is olyan lényeges, hogy 11V, vagy 13 v lesz, elég, ha kb. 12V. Persze minden attól függ, hogy mihez kell.
Ha ilyen sok infoval halmoznak el egy trafóról, akkor vagy érdeklődsz, vagy máshonnét válassz !!
(amúgy valószínű, hogy középmegcsapolásos 24V, ekkor a 24V-ra vonatkozik a 63VA, de nem biztos)
(#) blackdog válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Én stabilizált 12VDC-ről beszélek vagy többről vagy kevesebbről ez most lényegtelen. Stab nélkül erősen változik a terhelés függvényében.
Nem hinném, hogy sok az infó. Több körös trafóknál ennyit legalább (általában) megadnak. Van olyan trafóm ami kötéstől függően 6 különböző szekunder feszültséget tud, de terhelésre csak annyi van, hogy 63VA.
De van olyan trafóm amiről annyit tudni, hogy 12 és 24 V szekunder oldala van, de terhelésre csak 63VA van megadva. Ezért nem tudom, hogy a 63VA az a teljes vagy 12/24 arányában megoszlik.
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
A "sok" az így értendő. Ha a kezedben van a trafó, és van neki 12V + 24V-ja, akkor a 63VA a kettő összegére vonatkozik, és csak remélem, hogy egy huzallal tekerték, vagyis azonos áramot bír. Ha még a huzalátmérők is mások, akkor csak terhelve kiméregetni lehet.
(#) blackdog válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
A kimeneti vezetékek átmérői ezen esetben azonosak. Én általánosságban kérdeztem.
A 12VDC-hez meg csak annyit, hogy sok tervező megéri a pénzét.
Van egy légtechnikai rendszerem ahol a hűtőgép 0-10V DDC vezérléssel dolgozik. Sok volt vele a gond mire kiderült, hogy a légkezelő gép vezérlője ugyan kiadja a 0-10 VDC feszültséget, de egy toroid trafón keresztül direktben. Semmi stabilizálás.
Így a vezérlő feszültség erősen függött a terheléstől és a hálózat ingadozásától.
Ennek kapcsán gondoltam úgy, hogy ha én bármit is építek akkor a szekunder AC feszültségét veszem alapul csak ez meg disszipácóban jelenthet gondot. (Nyilván nem 5V esetén)
(#) qvasz2 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Általánosságban egy feszmérővel és egy ohmmérővel megállapítod, hogy a tekercsek milyen kapcsolatban vannak, ha nagyon sok van lerajzolod. (nem kezded el kötözgetni). Ha van egy közös pont, és ehhez képest két-három fesz, és csak egy teljesítmény, akkor az a közös pont és a legtávolabbi leágazás között mérhető (legnagyobbik) feszültségre érvényes. Ha van két teljesen független tekercs, és csak egy teljesítmény, akkor ez a feszültségek összegére vonatkozik.
A disszipáció meg annyi, amennyi, méretezni így kell, ha stabil fesz kell.
(#) Metallic hozzászólása Márc 28, 2011 /
 
Hali. http://www.hestore.hu/prod_10029551.html ezt az erősítőt akarom megépíteni (egy heineken partyhordóba!!!).
A leíárásban nincs paraméter táblázat kimenő impedanciának 4...8 ohmot írnak. Lehetséges hogy 8 ohmon csak fele teljesítményt lehet belőle kicsikarni?
A másik kérdés: a hangváltóhoz kell egy 2 mh-s, egy 1,4mh-s, és egy 220uh-s tekercs. Sehol nem találtam semmit ami alapján meghatározhatnám hogy milyen vastagságú huzalt használjak hozzá. A magasam mnc dóm sugárzó 75w szinuszos telj.el, a mélyem mnc, 90w szinuszos telj.el.
A kérdésből gondolom leszűrhető hogy nincs túl nagy tapasztalatom ezen a téren Nagyon megköszönnék minden tanácsot.
(#) szucsip válasza lapose hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Köszönöm, ez nagyon jó ötletnek tűnik.
Azt szeretném még megtudni, hogy mit szól az LM358 ahhoz, ha az egyik bemenetén több voltnyi feszültséget kap a GND-hez képest, viszont tápfeszültséget nem kap..? Tönkremehet tőle?

Csak azért, mert a legtöbb opamp-nál leírják, hogy mennyi lehet a bemeneti feszültség, és hogy nem haladhatja meg a tápfeszültséget. A 358-as adatlapjában én nem láttam tiltást a tápfeszültségtől magasabb feszültségre kapcsolásra vonatkozólag.

Mennyi lehet a bemeneti impedanciája? (nagyságrendileg)
(#) szucsip válasza blackdog hozzászólására (») Márc 28, 2011 /
 
Üdv!

Szerintem nem nagyon oszlik meg... Megoszlás csak abban az esetben lehet számottevő, ha az egyik tekercs huzala jóval vékonyabb, mint hogy lehetővé tegye az adott Pmax/Uki áram hosszan tartó elviselését.
(#) lapose válasza szucsip hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Miért ne adnák meg? Katalógus 3. oldal.

LM358.pdf
    
(#) szucsip válasza lapose hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Köszönöm, látom.

Egyébként tönkremegy a műveleti erősítő, ha kap bemeneti feszültséget tápfesz nélkül..? Csak mert PNP tranzisztoros a bemenete (elvben), és ránézésre ott nem tud áram befolyni.
(#) kupi hozzászólása Márc 29, 2011 /
 
Szevasztok!
Tudom hogy totál amatőr kérdésem van de nem igazán értek az elektronikához.
Olyan dolog érdekelne, hogy motorhoz szeretnék ledes háttérvilágítást órákba. Mire van szükségem pontosan? Milyen led, ellenállás stb...? Generátoros moci, 12V 5.5AH aksi, 2X4db led kell.Nem tudom még milyen adatra lenne szükség.Ha tudnátok segíteni vagy adni egy linket/kapcs.rajzot vagy bármit annak tudnák örülni.
Előre is kössz !
Szevasztok!
(#) szucsip válasza kupi hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Igen, erre van szükséged. LED+ellenállás

Válaszd ki a színt, a LED geometriai méretét és hogy hány darab kellene. Jó ha tudod, hogy mekkora fényerőre van szükséged. Ezek ismeretében érdemes kiválasztani a LEDeket. Ha megvan, akkor lehet ellenállást méretezni.

Sőt, minimális ráfordítással el lehet azt is érni, hogy szinte veszteség nélkül tudd szabályozni a LEDek fényerejét. Több konkrétumot mondj, és akkor mi is tudunk több konkrétumot
(#) kopaszs hozzászólása Márc 29, 2011 /
 
Sziasztok valaki meg tudná nekem mondani hogy mi a különbség a fémréteg ellenállás és a huzal ellenállás között,és melyik a jobb?Meg még egy dolog melyik poti val lehet finom állítást csinálni a K-B vagy K-A lin vagy log?Előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza kopaszs hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Szia!
Olvasmány a témában: Bővebben: Link.
(#) kupi válasza szucsip hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Hali!
Köszi a gyors választ!
A háttérvilágítás a Km órába és a Ford.sz.mérő órába is kellene. Mivel külön házba vannak, 2db ugyanolyan komplett egységre van szükségem. Óránként 2db 2W-os izzót kell kiváltania.
Kék színű 5mm-es átmérőjű 15000mcd-s 120°-os sugárzási szögű ledre gondoltam, mégpedig 3darabra.
Hogy szép legyen a tükröződő fénye szerinted jók lesznek ezek az értékek?
A szabályozást hogyan értetted? Egy potit kellene pluszba betenni?
Köszi!
(#) lakatosturbo hozzászólása Márc 29, 2011 /
 
Emberek bent a suliba kaptunk egy kis gondolkodtató feladatot.
Csinálni kell egy olyan kapcsolást ami vezérel egy 380-as vill motort de úgy hogy egyik nyomógombal működik 5 percet ha meg a másik nyomógombot megnyomom akkor állandóan működik.

Van benne
- lépcsóházi automata
- kismegszakító
- 3db nyomógomb
- mágneskapcsoló

Azt megtudjuk már csinálni, hogy a lécsőházi behúzzon 5 percre meg a másik gomb ha megnyomjuk akkor is behúz csak nem marad meg.
Csináltunk neki öntartást de akkor a lépcsőházi relé soha nem jár le mert mindig újrakezdődik.
Szóval ha valaki tud segíteni azt 10000 hálával megköszönöm és meghívom egy sörre

névtelen.JPG
    
(#) proli007 válasza szucsip hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Hello!
- Az IC kimenetére kötöd a zéner katódját, és az anódjáról a GND-re egy ellenállást. Akkor az ellenálláson lévő feszültség, UR=Uki-UZ lesz. Vagy is zéner könyökfeszültsége alatt, nulla volt lesz. Így a küszöbfeszültség ahol a Fet bekapcsol, a zéner feszültségével magasabb lesz. Faluhelyen megteszi zéner helyett egy Led is, és akkor legalább egyből jelzés is van.
- Ha egy műveleti erősítő tápfeszültsége elmegy, de a bemenő feszültség marad, akkor legalább a bemenettel soros ellenállással korlátozni kell az áramot, valamint a bemenetről egy diódát tenni a tápfeszültség felé.
Igaz hogy úgy látszik, hogy a PNP bemeneti tranyó bázis-emittere zárva lesz, csak éppen elfelejted, hogy annak van lavina feszültsége 6..9V között. Így a záróirányú réteg "letörik" és esetleg vezetni fog, mint egy zéner.
üdv! proli007
(#) dudzsi válasza lakatosturbo hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Hello!
A nyomogomb az egy állásu? Csak nyomás közben zár?
(#) lakatosturbo válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Ha a nyomógombot nem nyomjuk meg akkor az alsó kettő zár , ha megnyomjuk a gombot akkor a felső kettő zár és az alsó kettő megszakad.
(#) dudzsi válasza lakatosturbo hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Na szóval akkor ugy kellene hogy müködjön hogy ha megnyomod az egyiket akkor megy az idözitösrész 5percig. Ami gondolom a rellét huzza meg. Ha megnyomod a másikat akkor meg megy addig mig megnem nyomod a harmadik gombot. Jol értem?
(#) dudzsi válasza lakatosturbo hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Nézd meg ezt. Itt a rellé bentaretása a lényeg az idö kapcsolos dolgot nem csináltam meg teljesen.

kép.JPG
    
(#) lakatosturbo válasza dudzsi hozzászólására (») Márc 29, 2011 /
 
Köszi szépen egész jó megoldás holnap kipróbálom

Ja * igen 5perces időzítést a relé húzza meg, a harmadik gomb meg állandóan máködtet a motort de mindig ott buktuk el a dlogot, hogy amikor a harmadik gomb-nál a mágneskapcsolónál öntartást csináltunk akkor az időrelét állandóan újra kattan így a KI gomb megnyomása után is egyből behúz és a relé csak kattan egyett.
(#) demcar hozzászólása Márc 29, 2011 /
 
Üdv, mindenkinek.

Nekem van egy ilyen panelműszerem http://www.hestore.hu/termek_10023466.html
És azt szeretném valahogy megoldani hogy ne legyen olyan érzékeny a mérése azt mivel lehet megoldani?
Úgy értem hogy hirtelen impulzusokat a mért feszültségbe ne vegyen észre.
A segitséget előre is köszönöm.
(#) szucsip válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Köszi!

Azt hiszem, hogy LM358-at használok inkább, és annak -elvben- a kimenete 20mV-tal tér el a mínusz táptól.

Diódát nem szeretnék a műveleti erősítő bemenetére tenni, csak ha nagyon muszály. Precíznek kell lennie a DC üzemnek, függetlenül a tápfeszültségtől, hőmérséklettől, stb.

Ha jó nagy ellenálláson keresztül vezetem be a jeleket a műveletibe...? Az nem lehet megoldás? Mert azt tippelem, hogy ha el is érné a műveleti erősítő egyik bemenete a letörési feszültséget, akkor még ott lesz egy-egy 10k -100k ellenállás, és ezért egy kisebb szivárgó áram nem nyírná ki.
(#) szucsip válasza kupi hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Igen, ezek az értékek jónak tűnnek. A szabályzásnál potenciométerre minden képp szükség lehet, de nem feltétlenül disszipatív módon "bekötve".

Fényerőszabályzásnál arra gondoltam, hogy a kitöltési tényezőt kéne változtatni. (A LED-eket be-ki kéne kapcsolgatni olyan gyorsan, hogy a szemed ne lássa már a kapcsolgatást. Így ha változtatjuk a bekapcsolt/kikapcsolt állapot arányát, akkor azt a szemünk fényerőváltozásnak érzékeli)
(#) kupi válasza szucsip hozzászólására (») Márc 30, 2011 /
 
Jó reggelt!
Értem. Mire lenne szükségem a szabályzottnál és milyen ellenállásra a nem szabályzottnál?Márcsak azért mert az óratokban adott hely van és sokmindent nem tudok belepréselni a kábelek meg a spirál miatt.
Vagy ha estleg a szabályzót máshova teszem és összekötöm vezetékkel akkor a vezeték ellenállása nem befolyásolja a kört?
Következő: »»   1262 / 3973
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem