Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Megtudod nekem mondani ezen a rajzon hogy hol kellene lennie ennek a feszültségnek? Mert vagy én vagyok a béna vagy nincs benne. Az mitöl lehet hogy ha terhelem visitó hangja van a tápnak? Nem ciripelö.
Elöre is köszönöm
Hello!
Hát nekem se szkopom se leválasztom nincsen. Eddig még nem volt füst, és nem fogdosom áram alatt. A feszültség védelmet azt kiszoktam iktatni teljesen. Bár lehet hogy jó ha van. De akkor ott kellene egy változtatás hogy a megemelt feszültségnél ne tiltson le. Én csak az 5V ágbol kiveszem a figyelésnek az ellenállását és a 12V ágba berakok egy másikat. Mivel én is alapba 16V-ra szoktam felhuzni eddigi tapasztalatom szerint 23k ellenállás szokot kelleni. De ezt jobb megnézni egy potival. A védelemnél legutobb a vezetösávot vágtam át mert nem lehetett oda férni normálisa az alkatrészhez. És a 4 lábbnál maradt az ellenállás ami testre megy. Igazábbol ennyi a táp feszültségének emelése. Nekem se sikerült elsöre. Söt egy hónapra le is raktam az elején, mert tele ugrott a puttonyom. De aztán megvilágosodtam. hali
Sziasztok!
Nemtudom, hogy jó helyre irok-e?! Szóval van két egyforma pc tápom, amik valamiért nem müködnek, de nemtudom, hogy mi van mind a kettővel, a 4 dióda jó, utánna a két kondi is, mindkét tápban, de nemtudok tovább haladni. Nemtudom, hogy hol keressem benne a hibát?! Amúgy ha jók lennének kisteljesitményü erősitöktápjaként használnám őket! Szóval hol kezdjek neki a hiba kijavitásának!
AT, ATX?
Üdv Inhouse
Ha van ESR mérőd nézd végig a 494 körüli kondikat, ha ATX-es akkor első körben a segédtápot.
LC-B400ATX ezt irja rajta.
Nincs ESR mérőm, csak egy multiméterem.Fogalmam sincs hogy mi és hogy hol van ebben a segédtáp. Még soha nem dolgoztam PC-táppal.
Igen tudom hogy ATX-s. Nekem is az a tápom. De most már látom. Annyira néztem hogy nem láttam. Köszönöm a segitséget
A visotó hangra nincs tipped?
Szia Inhouse! Mint írtam én még nem alakítottam át PC-tápot, így nem tudom, hogy mi az a legkisebb feszültség amikor még nem áll le. Mondjuk, hogy 3V-ig engedi magát szabályozni. Ha csinálok egy 3V-os külső negativ tápot, és a negativ oldalt használom 0V-nak, akkor +3V és -3V eredménye nulla lesz. Persze ez egy olyan elgondolás aminek a PC-tápoknál semmi értelme.
Csupán azért írtam le, mert kérdezted. Minden jót kívánok! Oregharcos
Szia Dudzsi! Köszönöm a leírást! Ha jól értem, akkor te a 12V-ról egy trimmeren keresztül állítod be a 16V-ot.
A 4-es lábról le veszel mindent, csak a gnd-re menő ellenállás marad. Így viszont nincs túláram és túlfesz védelem. Jól látom? Minden jót! Oregharcos
Hát ezt tényleg nem tudom PC tápnál, hogy is csinálnád meg...segédtáp nélkül nem megy. Ha meg van segédtáp, akkor az legyen pl. 12V és kész.
Ez a túlfesz védelem is érdekes, mivel alapból stabilra állítja az IC az 1-2 láb használatával. Ez nem mehet el, csak ha megszakad az ellenállás (kicsi esélye van), vagy elromlik az IC, akkor meg, hogy is fog leszabályozni a rossz IC? Üdv Inhouse
Rakhatsz túláram védelmet a másik hibaerősítőre (15,16), van is itt a topicpan rajz hozzá.
Üdv Inhouse
A sivításra nincs...megfelelő működés mellett nem sok hangja van, csak venti hallatszik...
Üdv Inhouse
Az előbb linkeltek egy ATX táp rajzot, 80-90%-ban fedheti a tied, ha TL494 (ka7500) van benne...
Az alapján elindulhatsz... Üdv Inhouse
Igen jól látod.
Köszi Inhouse!
Sziasztok fórumtársak!
Segítséget szeretnék kérni tőletek ATX tápegység átalakítás ügyben.Csináltam már akku töltőt, labortápot ,de most valahogy nem boldogulok. Az első terv az volt,hogy áramgenerátorosra alakítom(1,2A) át a mellékelt rajz alapján led meghajtásra.Az új GND pontot 0,56ohmmal kötöttem össze a régivel.Az ezen eső feszültség ment a TL494 1-es lábára.A 2-es lábon 6,4k és 1k osztóval állítottam be a referencia feszt.2es és 3as láb között 68nf és 22k.Soft start 9,1k(2.2u kondival)és a 4es láb 1k-val gnd-re.16-os láb gnd-n, 15-ös 5v-on.Trafo primer eredeti sec 15 menet.Az egyenirányítás 1 utas.Az első fojtó 56uH a második 12uH.A tápegység működik de nagyon hallható a szabályzás hangja ami az idő előrehaladtával egyre hangosab. Hol hibáztam?
Üdv!
Kicsi a terhelés az induktivitásokhoz képest, legalábbis én erre tudok tippelni. A diódákhoz közelebb lévő tekercset -még az első puffer előtt- növeld meg. Javasolnám a kétutas egyenirányítást mindenképpen. Sőt taláne lőbb a kétutas egyenirányítást végezd el.
Szia,
Köszi a tanácsot.Holnap megcsinálom a javaslataid.
Szia,
Az első folytó értékét megnöveltem és elhallgatott a táp.Maradt az egyutas egyenirányítás. Köszi még egyszer.
Szívesen. Mellesleg a jelenség azzal magyarázható, hogy ha túl kicsi a folytó, akkor túl hamar fut fel rajta az áram, és mire érzékelné a vezérlő, addigra már túl is töltötte a kondit. Aztán egy időre ugymond kikapcsol a vezérlő. Aztán megint beindul. Na ezt a frekit hallhatod.
Sziasztok!
Átalakítottam egy 230W-os ATX tápot Amarton cikke alapján, pöpecül működik a fesz 0-27V-ig szabályozható. Viszont az áramszabályozást szeretném a cikkben közölt PIC-es szabályozóval megépíteni de lenne egy-két kérdésem... Megcsinálta innen valaki ezt a szabályozó áramkört? Esetleg kiváltotta a felületszerelt panelt furatszereltre netán más (nem utolsó sorban olcsóbb) műveleti erősítőkkel? Panelterv? Kapcs rajz esetleg? Köszönöm!
Üdv!
Nekem 2db táp felhasználásával sikerült egy olyat összehozni ami +/-50V-ot simán lead. 2db Quad 405 ciripel róla. Azért kellett 2db táp, mertaz egyikből kibontott cucc ment a másikba. A trafót természetesen áttekertem. 2db E mag szembefordítva, így nőtt a teljesítmény és a tekercsek számára is lett elég hely. Ha jól emlékszem a primer és a szekunder menetszám megegyezett, és kapott egy kissebb tekercset és egy zénert az IC táplálására... Az alapból tekintélyes méretű kapcsolótranzisztorokat megdupláztam, a trafónál a csatokókondit megdupláztam (párhuzamba), a feszültségfigyelő feszültségosztó ellenállásait simán a 10X-esére cseréltem a kimeneten lévő kisütőellenállásokkal együtt. A rengeteg fölösleges dolgot kidobáltam, 2db ferritgyűrűt egymás mellé ragasztottam és arra készítettem el a csillapítótekercset(+/-) Az eredetileg a szekunder oldalon lévő diódákat is cserélni kell.
Értelmes voltam.. válaszoltam egy majdnem 1 éves hsz-re.
Bocsánat, de ha két E magot szembe fordítasz akkor a vaskeresztmetszet nem nő meg, így az átvihető teljesítmény sem...
(szerintem)
De a benne tárolható teljesítmény igen. Így a kivehető teljesítmény is.
Ez bizony így van ha jól tudom légréses trafónál...
Az igaz, hogy nem nő a magkeresztmetszet, de a hossza igen, így több lett a hely és ráfért a drót. Azt kifelejtettem, hogy az üzemi frekvenciát is megemeltem az IC 5-6-os lábainál lévő kondi és ellenállás cseréjével.
Sziasztok!
Én is gondolkodtam, hogy mi lehet az igazság. Erre jutottam: E=L/2*I^2 ; Ebből az összefüggésből az látszik, hogy miként változik a tekercsben tárolt energia. Persze ennek gátat szab ugye a fluxus telítés, mert ha a telítési áramnál jóval nagyobb mértékben grerjesztjük, a vasat, akkor biz. az már nem fog fluxusnövekedést okozni--> ha lekapcsoljuk róla az áramot, akkor energiaveszteséget okoz, mert a remanens mágnesesség miatt a fluxus nem esik vissza nullára. Hogy hol van ez a határ, azt a H-B görbe adja meg. (vasmagra jellemző karakterisztika) H=N*I/l (menetszám*áramerősség, osztva a mágneses kör közepes hosszával) A közepes hossz az megnő, ugyan akkora menetszámnál és áramnál a H akkor lecsökken a H-B karakterisztikánál nem érjük még el a kritikus (telítési) fluxust (B-t). (B=μ0*μr*H) Tehát ezek alapján kimondható, hogy 2 vasmag összerakásával a gerjesztést növelhetjük ( Θ=N*I) De hogyan változik a tekercs induktivitása, ha nő a mágneses kör hossza…? L=(N^2*A* μ0*μr)/l --- Látszik, hogy így ugyan akkora tekercsinduktivitáshoz nagyobb menetszám kell, mert a nevező majdnem kétszeresére nőtt, de a számlálóban N –et alig több, mint 1.41 –szeresére kell növelni. Ha a nevező 16 szoros lenne, akkor N-et csak 4-szeresére kéne növelni. Pontosan ez miatt (és ezen két összefüggés miatt E=L/2*I^2 , H=N*I/l ) Igen, a két szembefordított E-magon nagyobb teljesítmény vihető át, mint ugyan akkora keresztmetszetű és anyagú E-I magon.
Üdv.
Bocs, ha mégsem ide illik a kérdés. Tehát: Van 1 DEER DR-8320BTX tápom és egy csomó led modulom. Bővebben: Link A kérdés, hogy hogyan kössem a tápra úgy, hogy a táp csak akkor kapcsoljon be, ha felkapcsolom valamelyik modul csoportot? ( Akvárium ~ok, WC, gyereklámpa, mosogató világítás, páraelszívó. Mind külön kapcsolóval. ) Jelenleg folyamatosan megy szegény tápocska, mert ugye a zöld és egy fekete kábel van összekötve. Vagy esetleg a tápban magában kell-e, lehet-e átkötni valamit? Fontos lenne a válasz, amit előre is köszönök.
Hello!
Jól értelmeztem,hogy pl.: az akváriumot szeretnéd megvilágítani ilyen ledmodullal,akkor felkapcsolod a ledeket és beinduljon a táp is egyszerre.de csak az akváriumnál világítson? Mert ha jól értettem,akkor van rá egy ötletem: Veszel egy olyan kapcsolót,ami kapcsolja a 0-t és az I-et és az egyik felét rákötöd a táp zöld-fekete kapcsolódására,a másik felét pedig rá a ledmodul egyik szálára. Ha nem érted,szólj és lerajzolom. |
Bejelentkezés
Hirdetés |