Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC táp átalakítás

Témaindító: kand, idő: Nov 13, 2005
Lapozás: OK   65 / 200
(#) dudzsi válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Megtudod nekem mondani ezen a rajzon hogy hol kellene lennie ennek a feszültségnek? Mert vagy én vagyok a béna vagy nincs benne. Az mitöl lehet hogy ha terhelem visitó hangja van a tápnak? Nem ciripelö.
Elöre is köszönöm
(#) dudzsi válasza oregharcos hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Hello!
Hát nekem se szkopom se leválasztom nincsen. Eddig még nem volt füst, és nem fogdosom áram alatt. A feszültség védelmet azt kiszoktam iktatni teljesen. Bár lehet hogy jó ha van. De akkor ott kellene egy változtatás hogy a megemelt feszültségnél ne tiltson le. Én csak az 5V ágbol kiveszem a figyelésnek az ellenállását és a 12V ágba berakok egy másikat. Mivel én is alapba 16V-ra szoktam felhuzni eddigi tapasztalatom szerint 23k ellenállás szokot kelleni. De ezt jobb megnézni egy potival. A védelemnél legutobb a vezetösávot vágtam át mert nem lehetett oda férni normálisa az alkatrészhez. És a 4 lábbnál maradt az ellenállás ami testre megy. Igazábbol ennyi a táp feszültségének emelése.
Nekem se sikerült elsöre. Söt egy hónapra le is raktam az elején, mert tele ugrott a puttonyom. De aztán megvilágosodtam.
hali
(#) potenciameter hozzászólása Ápr 1, 2011 /

Sziasztok!
Nemtudom, hogy jó helyre irok-e?!
Szóval van két egyforma pc tápom, amik valamiért nem müködnek, de nemtudom, hogy mi van mind a kettővel, a 4 dióda jó, utánna a két kondi is, mindkét tápban, de nemtudok tovább haladni. Nemtudom, hogy hol keressem benne a hibát?! Amúgy ha jók lennének kisteljesitményü erősitöktápjaként használnám őket!
Szóval hol kezdjek neki a hiba kijavitásának!
(#) Inhouse válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Ez ATX-es, ott van alul...
Egy külön megcsapolásról kap egy diódán keresztül a TL494 tápot a 12-es lábán, és egy másik tekercs egy másik diódával megy egy 78L05-re...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza potenciameter hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

AT, ATX?

Üdv
Inhouse
(#) Ge Lee válasza potenciameter hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Ha van ESR mérőd nézd végig a 494 körüli kondikat, ha ATX-es akkor első körben a segédtápot.
(#) potenciameter válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

LC-B400ATX ezt irja rajta.

Nincs ESR mérőm, csak egy multiméterem.Fogalmam sincs hogy mi és hogy hol van ebben a segédtáp. Még soha nem dolgoztam PC-táppal.
(#) dudzsi válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Igen tudom hogy ATX-s. Nekem is az a tápom. De most már látom. Annyira néztem hogy nem láttam. Köszönöm a segitséget
A visotó hangra nincs tipped?
(#) oregharcos válasza Inhouse hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Szia Inhouse! Mint írtam én még nem alakítottam át PC-tápot, így nem tudom, hogy mi az a legkisebb feszültség amikor még nem áll le. Mondjuk, hogy 3V-ig engedi magát szabályozni. Ha csinálok egy 3V-os külső negativ tápot, és a negativ oldalt használom 0V-nak, akkor +3V és -3V eredménye nulla lesz. Persze ez egy olyan elgondolás aminek a PC-tápoknál semmi értelme.
Csupán azért írtam le, mert kérdezted.
Minden jót kívánok!
Oregharcos
(#) oregharcos válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Szia Dudzsi! Köszönöm a leírást! Ha jól értem, akkor te a 12V-ról egy trimmeren keresztül állítod be a 16V-ot.
A 4-es lábról le veszel mindent, csak a gnd-re menő ellenállás marad. Így viszont nincs túláram és túlfesz védelem. Jól látom?
Minden jót!
Oregharcos
(#) Inhouse válasza oregharcos hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Hát ezt tényleg nem tudom PC tápnál, hogy is csinálnád meg...segédtáp nélkül nem megy. Ha meg van segédtáp, akkor az legyen pl. 12V és kész.
Ez a túlfesz védelem is érdekes, mivel alapból stabilra állítja az IC az 1-2 láb használatával. Ez nem mehet el, csak ha megszakad az ellenállás (kicsi esélye van), vagy elromlik az IC, akkor meg, hogy is fog leszabályozni a rossz IC?

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza oregharcos hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Rakhatsz túláram védelmet a másik hibaerősítőre (15,16), van is itt a topicpan rajz hozzá.

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza dudzsi hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

A sivításra nincs...megfelelő működés mellett nem sok hangja van, csak venti hallatszik...

Üdv
Inhouse
(#) Inhouse válasza potenciameter hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Az előbb linkeltek egy ATX táp rajzot, 80-90%-ban fedheti a tied, ha TL494 (ka7500) van benne...
Az alapján elindulhatsz...

Üdv
Inhouse
(#) dudzsi válasza oregharcos hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Igen jól látod.

Köszi Inhouse!
(#) philips100 hozzászólása Ápr 4, 2011 /

Sziasztok fórumtársak!

Segítséget szeretnék kérni tőletek ATX tápegység átalakítás ügyben.Csináltam már akku töltőt, labortápot ,de most valahogy nem boldogulok.
Az első terv az volt,hogy áramgenerátorosra alakítom(1,2A) át a mellékelt rajz alapján led meghajtásra.Az új GND pontot 0,56ohmmal kötöttem össze a régivel.Az ezen eső feszültség ment a TL494 1-es lábára.A 2-es lábon 6,4k és 1k osztóval állítottam be a referencia feszt.2es és 3as láb között 68nf és 22k.Soft start 9,1k(2.2u kondival)és a 4es láb 1k-val gnd-re.16-os láb gnd-n, 15-ös 5v-on.Trafo primer eredeti sec 15 menet.Az egyenirányítás 1 utas.Az első fojtó 56uH a második 12uH.A tápegység működik de nagyon hallható a szabályzás hangja ami az idő előrehaladtával egyre hangosab.
Hol hibáztam?
(#) szucsip válasza philips100 hozzászólására (») Ápr 4, 2011 / 1

Üdv!

Kicsi a terhelés az induktivitásokhoz képest, legalábbis én erre tudok tippelni. A diódákhoz közelebb lévő tekercset -még az első puffer előtt- növeld meg. Javasolnám a kétutas egyenirányítást mindenképpen. Sőt taláne lőbb a kétutas egyenirányítást végezd el.
(#) philips100 válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Szia,

Köszi a tanácsot.Holnap megcsinálom a javaslataid.
(#) philips100 válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Szia,

Az első folytó értékét megnöveltem és elhallgatott a táp.Maradt az egyutas egyenirányítás.
Köszi még egyszer.
(#) szucsip válasza philips100 hozzászólására (») Ápr 5, 2011 /

Szívesen. Mellesleg a jelenség azzal magyarázható, hogy ha túl kicsi a folytó, akkor túl hamar fut fel rajta az áram, és mire érzékelné a vezérlő, addigra már túl is töltötte a kondit. Aztán egy időre ugymond kikapcsol a vezérlő. Aztán megint beindul. Na ezt a frekit hallhatod.
(#) ludus hozzászólása Ápr 6, 2011 /

Sziasztok!
Átalakítottam egy 230W-os ATX tápot Amarton cikke alapján, pöpecül működik a fesz 0-27V-ig szabályozható.

Viszont az áramszabályozást szeretném a cikkben közölt PIC-es szabályozóval megépíteni de lenne egy-két kérdésem...
Megcsinálta innen valaki ezt a szabályozó áramkört? Esetleg kiváltotta a felületszerelt panelt furatszereltre netán más (nem utolsó sorban olcsóbb) műveleti erősítőkkel? Panelterv? Kapcs rajz esetleg?
Köszönöm!
(#) buburobi válasza szucsip hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Üdv!
Nekem 2db táp felhasználásával sikerült egy olyat összehozni ami +/-50V-ot simán lead. 2db Quad 405 ciripel róla. Azért kellett 2db táp, mertaz egyikből kibontott cucc ment a másikba. A trafót természetesen áttekertem. 2db E mag szembefordítva, így nőtt a teljesítmény és a tekercsek számára is lett elég hely. Ha jól emlékszem a primer és a szekunder menetszám megegyezett, és kapott egy kissebb tekercset és egy zénert az IC táplálására... Az alapból tekintélyes méretű kapcsolótranzisztorokat megdupláztam, a trafónál a csatokókondit megdupláztam (párhuzamba), a feszültségfigyelő feszültségosztó ellenállásait simán a 10X-esére cseréltem a kimeneten lévő kisütőellenállásokkal együtt. A rengeteg fölösleges dolgot kidobáltam, 2db ferritgyűrűt egymás mellé ragasztottam és arra készítettem el a csillapítótekercset(+/-) Az eredetileg a szekunder oldalon lévő diódákat is cserélni kell.
(#) buburobi válasza buburobi hozzászólására (») Ápr 9, 2011 / 1

Értelmes voltam.. válaszoltam egy majdnem 1 éves hsz-re.
(#) mugab válasza buburobi hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Bocsánat, de ha két E magot szembe fordítasz akkor a vaskeresztmetszet nem nő meg, így az átvihető teljesítmény sem...
(szerintem)
(#) KTobi válasza mugab hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

De a benne tárolható teljesítmény igen. Így a kivehető teljesítmény is.
(#) mugab válasza KTobi hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Ez bizony így van ha jól tudom légréses trafónál...
(#) buburobi hozzászólása Ápr 10, 2011 /

Az igaz, hogy nem nő a magkeresztmetszet, de a hossza igen, így több lett a hely és ráfért a drót. Azt kifelejtettem, hogy az üzemi frekvenciát is megemeltem az IC 5-6-os lábainál lévő kondi és ellenállás cseréjével.
(#) szucsip válasza KTobi hozzászólására (») Ápr 10, 2011 /

Sziasztok!
Én is gondolkodtam, hogy mi lehet az igazság. Erre jutottam:
E=L/2*I^2 ;
Ebből az összefüggésből az látszik, hogy miként változik a tekercsben tárolt energia. Persze ennek gátat szab ugye a fluxus telítés, mert ha a telítési áramnál jóval nagyobb mértékben grerjesztjük, a vasat, akkor biz. az már nem fog fluxusnövekedést okozni--> ha lekapcsoljuk róla az áramot, akkor energiaveszteséget okoz, mert a remanens mágnesesség miatt a fluxus nem esik vissza nullára.
Hogy hol van ez a határ, azt a H-B görbe adja meg. (vasmagra jellemző karakterisztika)
H=N*I/l (menetszám*áramerősség, osztva a mágneses kör közepes hosszával)
A közepes hossz az megnő, ugyan akkora menetszámnál és áramnál a H akkor lecsökken a H-B karakterisztikánál nem érjük még el a kritikus (telítési) fluxust (B-t). (B=μ0*μr*H)
Tehát ezek alapján kimondható, hogy 2 vasmag összerakásával a gerjesztést növelhetjük ( Θ=N*I)
De hogyan változik a tekercs induktivitása, ha nő a mágneses kör hossza…?
L=(N^2*A* μ0*μr)/l --- Látszik, hogy így ugyan akkora tekercsinduktivitáshoz nagyobb menetszám kell, mert a nevező majdnem kétszeresére nőtt, de a számlálóban N –et alig több, mint 1.41 –szeresére kell növelni. Ha a nevező 16 szoros lenne, akkor N-et csak 4-szeresére kéne növelni.
Pontosan ez miatt (és ezen két összefüggés miatt E=L/2*I^2 , H=N*I/l )

Igen, a két szembefordított E-magon nagyobb teljesítmény vihető át, mint ugyan akkora keresztmetszetű és anyagú E-I magon.
(#) Blabcsi hozzászólása Ápr 20, 2011 /

Üdv.
Bocs, ha mégsem ide illik a kérdés.
Tehát: Van 1 DEER DR-8320BTX tápom és egy csomó led modulom. Bővebben: Link
A kérdés, hogy hogyan kössem a tápra úgy, hogy a táp csak akkor kapcsoljon be, ha felkapcsolom valamelyik modul csoportot? ( Akvárium ~ok, WC, gyereklámpa, mosogató világítás, páraelszívó. Mind külön kapcsolóval. )
Jelenleg folyamatosan megy szegény tápocska, mert ugye a zöld és egy fekete kábel van összekötve.
Vagy esetleg a tápban magában kell-e, lehet-e átkötni valamit?
Fontos lenne a válasz, amit előre is köszönök.

DEER.jpg

(#) john94 válasza Blabcsi hozzászólására (») Ápr 20, 2011 /

Hello!

Jól értelmeztem,hogy pl.: az akváriumot szeretnéd megvilágítani ilyen ledmodullal,akkor felkapcsolod a ledeket és beinduljon a táp is egyszerre.de csak az akváriumnál világítson?
Mert ha jól értettem,akkor van rá egy ötletem:
Veszel egy olyan kapcsolót,ami kapcsolja a 0-t és az I-et
és az egyik felét rákötöd a táp zöld-fekete kapcsolódására,a másik felét pedig rá a ledmodul egyik szálára.
Ha nem érted,szólj és lerajzolom.
Következő: »»   65 / 200
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem