Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Földhurok, avagy mit csináljunk, mikor minden zúg
Lapozás: OK   24 / 62
(#) Szebence válasza Berics hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Hali!

Tudnál fényképet feltenni, hogy mi van egy ilyen belsejében? Szerintem pár kondi, ami galvanikusan leválaszt (ami egyben vág is bizonyos frekvenciát.)
(#) zsoltee0001 hozzászólása Ápr 2, 2011 /
 
A földhurok izolátort nem két 230V-os hangeszköz galvanikus leválasztásához használjuk?
Itt nem váltakozóáramú táp van, nem is biztos, hogy földhurokról van szó.
Az autógenerátor jóval 50hz fölött üzemel, ezért ált. nem szükséges zavarszűrés, az akksi kisimítja a jelet, ha mégsem, érdemes átnézni az akksi- generátor közötti részt, esetleg zavarszűrő kondenzátor használata ajánlott.
üdv
(#) lapose válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Földhurok nincs hálótathoz kötve, mindenhol kialakulhat, ahol két elektronikus egység több helyen van összekötve, pl. autó is. Ráadásul az autós üzem eléggé hasonlít a hálózati üzemre a váltakozó áramú generátor miatt. Az alacsony feszültség miatt ugyanakkora teljesítményhez nagyobb áram tartozik, növelve a kábelezésen kialakuló földhurok veszélyét.
(#) moele válasza lapose hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Igazad van . Épp ezért jó az izolátor. 1:1 trafó van benne , a sztereóban pedig kettő darab. Primer és szekunder tekercsek, van mikor sima vassal, van mikor ferritre tekerve. Van más típusú izolátor is, de erre a célra tökéletes. Azért nem árt a zavarszűrő kondikat és test csatlakozásokat átnézni. ( Egy érdekes eset amikor a gépkocsi álló helyzetben, motor működénél nincs zavar, de ahogy a kocsi elindul kezdődik a zavarás, először kattogás , utána sivítás a sebességtől függően, mind ez a hangszóróból hallatszott. Mire rájöttem, hogy a kilométer spirál forgása okozta a hibát !) ezt kiszűrni ?
(#) zsoltee0001 válasza lapose hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Ha a zavaró okot szűntetnénk meg az nem lenne célszerűbb? Az is lehet, hogy kiderülne egy kezdeti stádiumba lévő kefekopás a generátorba.
Esetleg csillagpontba kellene kötni az eszközök földjét és az rca kébelek földjét, így földhurok élből nem tudna létrejönni.
Ha ez sem hoz sikert marad a galvanikus leválasztás (én így csinálnám)
(#) lapose válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Idézet:
„Ha a zavaró okot szűntetnénk meg az nem lenne célszerűbb?”

Dehogynem. A módszerek is jók, amit írtál(csillagpont). Ha valamiért ezek az utak nem járhatóak, akkor kell a galvanikus leválasztás.
(#) Mandog hozzászólása Ápr 3, 2011 /
 
Sziasztok olyan kérdésem volna hogy: Miért búg a hangfalam ha bedugom a hálózatba, hiába dugom be a jack dugókat a gépbe akkor is búg. Típus :Cinemax dyras 5.1 + hangkártya a PC-be
(#) sabyka hozzászólása Ápr 18, 2011 / 1
 
Sziasztok! Nem vagyok nagyon jártas áramköri dolgokban, ezért leírnám a gondomat, hátha Valakinek van ötlete. Egy autóhifiről lenne szó. Van a kocsimban egy 4csatornás erősítő, amiről szól egy mély, és egy szett. emellett van egy kenwood fejegységem. a gondom az, hogy mikor megy a fejegység, folyamatos sistergés hallatszódik a hangszórókon, néha generátorzaj is, a mélyen nem hallottam. viszont ha a lejátszó hátulján mozgatom az rca-t, közvetlenül a lejátszó hátsó panel részén ,akkor tudom úgy mozgatni(enyhén feszítve), hogy nem csinálja. próbáltam másik rca-val, avval is fellép a hiba. arra gondoltam, hogy valamilyen testelési hiba lehet, talán az rca testjével. Lehet, h nem jó helyre írok, de talán vkinek van valamiféle ötlete evvel kapcsolatban. Meg olyat is hallottam, hogy előfordul, h néha az erősítő, valami testelési hiba folytán az rca-n keresztül próbál letestelni a fejegységen keresztül. és ekkor tökretehet egy belső biztit. lehet ez a gond? bár a bekötésemmel sztem nincs gond. biztonságiövhöz van testelve az erősítő. Előre is köszi!!
(#) batomy hozzászólása Máj 12, 2011 /
 
Heló
Segítséget szeretnk kérni, mert nem nagyon vagyok otthon az erősítőkben. Van egy régi fajta keverős erősítőm, amit ha rádugok a laptopra búgnak a hangfalak, először arra gondoltam, hogy földhurok lehet, de ha leszedem a tápot a laptoprol, és aksirol megy akkor is bugnak. Kipróbáltam a régi discman-emmel is, és azzal tök tisztán szól a rendszer. Mi lehet a gond? Ha veszek egy di boxot, akkor megszünik a búgás? Előre is köszi a válaszokat.
(#) madamka3 hozzászólása Jún 4, 2011 /
 
Érdekelne a dolog engem is hogy megszűnne e a kis búgás.
(#) Arpika92 hozzászólása Jún 21, 2011 /
 
Sziasztok. epitetem egy tda 2030-as erositott. Egy Pc tappla hajtom meg. Mikkor hangofitom fol akkor kb 25% nal begerjed. azt mondtak, hogy foldhurok miat. mittudok csinalni az ellen. valaki tudna e segiteni?
(#) Mayan hozzászólása Jún 24, 2011 /
 
Légyszi segítsetek már, mert ezt most nem értem. Építettem egy végfokot, egyszerű szimmetrikus konstrukció, de most ez nem fontos. A csillagföldnek elvileg rendben kellene lenni, mégis nyitott bemenettel hangos brumm van, földelt bemenettel csend. Viszont ha nyitott bemenettel kikapcsolom a hálózati kapcsolót, akkor az addigi brumm elhallgat, pedig még a kondik sokáig tárolják a töltést mert alacsony a nyugalmi áram. Mi lehet a baj ?
(#) Kovidivi hozzászólása Jún 26, 2011 /
 
A VF2-es topicból folytatás (Bővebben: Link).
Megnéztem a rajzokat. Tehát a jel földnek először a végfok panelra kell mennie, ezt pedig utána egy külön szálon a csillagpontba kötni. Eddig rendben van. Akkor mi a helyzet, ha van egy hangszínszabályzó és egy stabilizátor? Kihagytam a GND-ket, amiket nem tudok hova kötni...
(#) Kovidivi válasza Mayan hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Lebeg a bemeneted, akkor persze, hogy összeszedi a zajt. Zárd le egy 100kohmmal, és nagyságrendekkel csökkeni fog a brumm, ha nincs semmi a bemeneten, jel esetén pedig nem nagy terhelés.
(#) reloop válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Nálam előerősítő van így bekötve.
(#) Alkotó válasza Kovidivi hozzászólására (») Jún 26, 2011 /
 
Egyre jobban belebonyolódsz. Ha bármi egyebet is akarsz, akkor annak külön szekundert illik használni. Ennek két fontos előnye is van, mert általában jóval kisebb feszültség kell az előfokozatnak mint a végfoknak, tehát sokkal kisebb lesz a "fűteni való", másodszor pedig így nem lesz egy újabb hurkod.
A csillagpontosság csak egy elnevezés, de sokszor egyáltalán nem ez a jó módszer. Összetettebb hangtechnikai eszközökben (pl. keverők, vagy bonyololultabb előfokok, vagy olyan eszközök amiknek sok ki/be menetük van) sokkal inkább a "felfűzés"-es ("fa-szerű") GND-struktúrát alkalmazzák, illetve a csillagpontos és a felfűzött módokat együtt.
(#) Mmikka hozzászólása Júl 2, 2011 /
 
Üdv Mindenki! Bár nem az előző hsz-hez tartozik, de valahol itt olvastam róla. Nevesen a szolgáltatók lenem választott földeléséről és az ebből eredő földhurokról lenne szó. A jelenség a következő: tv-re csatlakoztatott számítógép képe hullámzik, mind addig, míg az antennát ki nem húzom a tv-ből. Ebből következtettem arra, hogy földhurok léphetett fel. Mivel a netet is a kábelről kapom támadtak kétségeim, de... mivan akkor, ha vmelyik elosztóbol a földelést rákötöm a kábel osztó házára? Úgy néztem, hogy van rajta vmi féle kábel csatlakozási lehetőség magán a házon is.
Köszi mindenki válaszát előre is!
(#) Kovidivi válasza reloop hozzászólására (») Júl 2, 2011 /
 
Pont belefértél a dobozba!

Alkotó: még utána fogok nézni ennek a témának a következő erősítőm építése előtt, mert eddig még nem sikerült 100%-ig csendes erősítőt építenem... Elég bonyolult ez a témakör.
(#) dzsoti hozzászólása Júl 25, 2011 /
 
üdv föld hurok van a video és a tv között rca csatival van megoldva hangot megszűrtem 1:1 trafóval és jó is de a video jelet nem tudtam így szűrni erre mi a megoldás?
(#) sznyeg válasza dzsoti hozzászólására (») Júl 25, 2011 /
 
Videojel leválasztó.
F, BNC vagy RCA csatlakozós cucc, a vaterán pl 2000 Ft.
A frekimenet felirattal ne foglalkozz, zártláncú videorendszerben használtam elég sokat ebből, és semmi gond nem volt.

Bővebben: Link
(#) modellvasut_h0_tt hozzászólása Júl 30, 2011 /
 
Helló!

Volna nekem egy olyan bajom hogy vettem tavaly karácsonykor egy 5.1 es hangrendszert Millenium Mn9710
eddig semmi baja nem volt. Viszont ha most amikor be dugom a konnektorba el kezd búgni eléggé hangosan de ezt alapból vagy is akkor is ha nincs rá dugva sz-gép,tv,stb)
ha rá kötöm a gépre akkor is búg folyamatosan mi lehet a probléma???
(#) .colin hozzászólása Aug 9, 2011 /
 
Sziasztok. Van egy házilag épített erősítőm. Tda1557q van benne és nagyon búg. Egy 50VA trafó van benne egy híd(semmi nincs ráírva) és 2 10000ľF kondi. akármire rákötöm búg. mi lehet a hiba?
(#) djgombi válasza .colin hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
Sok minden. Lehet a kábel szakadt. Először azt cseréld ki. Ha nem változik akkor kell az erősítőben keresni a hibát.
Ha nem dugsz rá kábelt akkor is búg ?
(#) .colin válasza djgombi hozzászólására (») Aug 10, 2011 /
 
akkor is búg ha semmi nincs rádugva. Kicseréltem a kábeleket megnéztem. nem szakadt meg sehol.
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Az, hogy a potméterek GND lábainak összekötése zúgást okoz hibára utal. Ezek a pontok az erősítődben és a jelforrásban össze vannak kötve. A köztes szakaszon bárhol össze lehetne őket kapcsolni zavar keletkezése nélkül. Kivéve azt az esetet, amikor valahol a jel GND vezetékén oda nem tartozó áram folyik, vagy benne fezültség indukálódik. Ebből keletkezik a földhurok.
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Értem. Az nem lehet hogy a trafóból kijövő AC fesz kábel túl hosszú (kb15cm) ,ami a graetz és a kondikhoz megy? Amúgy 2.5 ös sodrott vezeték összefonva...
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Nem tartom problémásnak, gondolom nem mellette fut a jelkábel.
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Ezek szerint már csak egy lehet a baj , hogy a tápról közvetlenül megy test a bemenetre. Egyébként tök jó hogy az egészben ezt a legnehezebb megoldani...
(#) reloop válasza rolitechno hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Ha összejönne a fotó, szívesen megnézném.
(#) rolitechno válasza reloop hozzászólására (») Szept 11, 2011 /
 
Bocsánat, nem bírtam ma gépet kérni. Viszont egyetlen módosítási lehetőség létezik. Ha a tápról jövő GND-t megszüntetem és helyette a tápszűrőkről adok a bemenetnek + földelést, abból baj nem lehet ugye?
Következő: »»   24 / 62
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem