Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   784 / 2499
(#) Doncso válasza dudassandor1 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Figyelj, a földeléssel okosan kell bánni, mert nagyon csúnyán megviccelhet, az egy dolog, hogy a földek össze vannak kötve elektromosan, de a hogyan, na az nem mindegy, mert ha hurkot alkot, akkor gerjedhet, zúghat és még ki tudja mit csinálhat az erősítő, ennek elkerülésére használjuk a csillagpontos földelést. A jelföldet nem kötjük ide. Vannak esetek, amikor a csillagpontot sem szabad egy az egybe a készülék házra kötni, csak egy RC tagon keresztül, persze előfordul, hogy szinte bármit csinálhatunk az erősítőnkkel, nem érzékeny semmire.
Amit viszont észrevettem, hogy nincs szűrve a kivez jelződ tápja, azaz nincs rajta se puffer kondi, se hidegítés, ez így nem jó!
(#) dudassandor1 válasza emersys hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
A kivezmérő ez: Bővebben: Link. Annyival módosítottam, hogy a ledeket tologattam el, hogy illeszkedjenek az előlaphoz. Ehhez készült egy tápegység ugyanarra a panelra. Ez áll 1 db 230/12V nyákra forrasztható 1,35A-es trafóból, egy 1,5A-es Graetz-ből, és egy 7812 ICből. Igen, a szűrés kimaradt. Kipróbáltam, ha beteszek egy 1000µF-nál nagyobb elkót, és egy hidegítő kondit, sokkal jobb a helyzet. Azt hogy a tápegység alatt van a föld, hogy érted? Csillagpontos földelés van kiépítve. Egyébként a nagyáramú táp földje és a segédtáp földje között kerek 1V potenciálkülönbség mutatkozik. Ha a kettőt nem közösítem, és a jel a kivezmérőn van, akkor viszont van búgás!!
(#) skero válasza Tetye hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Nem tudnád esetleg jpg vagy valami png ,gif ilyesmiben felrakni?
(#) emersys válasza dudassandor1 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Persze ,hogy van búgás.
Azoknak egy földön kell legyenek!
Igen jól sejtettem. tehát ott a potenciál különbség jelentősen, ez okozza a búgásodat.
Visszatérve tehát, a kérdésre én fogalmaztam meg "szórakozottan". Tehát a kérdés az lett volna hogy, a toroid feletti panelen helyezkedik-e el neked a nagy áramú csillagpont, ?-A toroid szórhatja.
Jó tanácsból fogadd meg azért, hogy a toroidot, 1db 1mm(2) réz dróttal tekerd körbe 1Menetben! Ezzel a kifelé érkező szórásokat rövidre tudod zárni. Ez nem megoldás a problémádra, de érdemes ezzel is foglalkozni.
A potenciál különbséged, az egyenirányításból adódik vélhetőleg, A segédtápod földjét,hogy vitted a nagyáramú földre?-Egyenirányítás előtt (közvetlen a trafó 0-át, vagy után?
(#) dudassandor1 válasza emersys hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Ami a trafó tetején van az a lágyindító, a csillagpont a pufferek alatt van. Onnan fut ki az összes föld. A Nagyáramú föld a segédtáp egyenirányítása és stabilizálása után van. Ez lehet a gond?
Kérdés: ha a trafó kap egy ilyen plusz tekerést rézhuzallal, akkor annak a tekercsnek a két végét rövidre kell zárni?
(#) emersys válasza dudassandor1 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Igen.
Tehát, 1menetbe körbetekered, majd a 2végét szépen összetekered a tekercsnek, és ennyi. Ez látszólag jelentéktelen, de bizony valóságban sokat segít azon, hogy a szórása rövdre záródjon. (erre a tekercsre ne köss semmit,csak had legyen a trafón)
Eltolódhatott az végett is. De ne a stabilizátor, hanem a grtaze után rakd rá inkább. Mellesleg igaz, azonos helyen van ezek földje, azért még is így illene.
Még mindig nincs veszve semmi., kösd rá közvetlen a modulra a keverőt, vagy amivel illeszted, ne a dobozban levő csatira.
Ha úgy is búg, akkor viszont az már benne van (magas földben), tehát akkor, lekell tornászni a potenciálodat, majdnem azonos értékre, a magas földpontéval.
(#) dudassandor1 válasza emersys hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Ha a földet a graetz után de a stabilizálás elé teszem, rosszabb a helyzet. Az meg mind1, hogy a jelet hol kötöm be, az az apró zizegés akkor is ott van. Ha semmi sincs bekötve akkor is. Még eddig a legjobb, ha jó szűrést teszek teszek a segédtáp ágába. A potenciálkülönbséget hogyan vihetem lejjebb a kettő között? Tuti ez miatt van a baj. Egyébként ha rákötök egy keverőt, vagy a számítógépet semmi gerjedés, vagy földhurokhiba nincsen. Szépen szól. Csak ha éppen nincsen zene, akkor egy apró zúgó hang van (ha a kivezmérő is be van iktatva, csak akkor)
(#) emersys válasza dudassandor1 hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Hidegítés kell, ez alap. Doncsó jól mondta.
A házra vidd ki a csillagpontot, úgy ahogy azt már egyszer leírtam.
Galvanikusan csak úgy lehet a potencial-külünbséget kiküszöbölni,hogy pl a segédtáp secunderén sorszűrést és interfereniát szűrsz. ez valamelyest lefogja majd vinni, mert ez a hálózati zavarokat addig addig csengeti össze, amíg azok ki nem oltják egymást, ezzel megakadályozva a hálózati zavart( mert lényegében ennek a sistergését hallod) a kivez jelző végett!...,,
Nekem is a végfokomba pl 2db toroid van , az az 2x3 secunder leágazással.., és a segédtáp, 2x18v ágán rögtön interferenciát szűrtem, ami visz egy szintillesztőt.
Nekem így 0.1V körül van a nagyáramú és a kisáramú föld különbsége. Amúgy sokkal több, 2V körül volt nekem.
De nálad nincs ennyi leágazás ugyh szerencsés a helyzeted.
(#) szamóca válasza emersys hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Idézet:
„Tehát, 1menetbe körbetekered, majd a 2végét szépen összetekered a tekercsnek, és ennyi”

Ezt nem gondolod komolyan ugye? Az szép rövidzárat okoz, és le is füstöl a tekercs
Valóban alkalmaznak árnyékolótekercselést a transzformátorok tekercsei között, de ezeknek az egyik végét szabadon szigetelve hagyják, míg a másik végüket hidegítik jobbára a csillagpontban. Én is csináltattam így trafót, +10% felárért.
(#) drhati hozzászólása Ápr 1, 2011 /
 
Sziasztok!
Biztos sokan ismeritek a csatolt crossover rajzot. Megépítettem már régebben kompletten az egészet, szépen is működik. Most azonban csak az alul áteresztő rész kellet, ezért a rajzon jelölt módon építettem meg, kihagyva a felesleges dolgokat. A helyzet pedig az, hogy nagyon halk. Teljes hangerőn lehet csak hallani a dübörgést. Ebből gondolom, hogy alapvetően jól működik, mégsem erősít elég nagyot. Melyik ellenállást kell kicserélnem, hogy növeljem az erősítését?

névtelen.JPG
    
(#) emersys válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Szamóca, te ez most mire írtad
Mert amiről én beszélek az nem okoz semmiféle rövidzárat .
Amiről beszéltem az a következő lenne: A toroid trafót tehát külső átmérőjében (szigetelésen kívül eső részén) átmérőjében 1menetben körbetekerni rézzel, és az ő két végüket (rögzítés céjából) összetekerni!
Ez a toroid által kibocsájtott szórásokat gyűrűként felveszi, és azokat Úgymond rövidreteszi.
Amit te írtál az már a közép megcsapolás belekeverése lenne, ha jól értelmezem, bár még ha a 0 rákereülne sem lenne rövidzár, de itt erről szó sem esett.
(#) reloop válasza drhati hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Helló! Az IC5b 6-7 lábak közötti 10k ellenállást cseréld nagyobbra.
(#) emersys válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Igazad, van, úgy érzem rajzzal kellet volna pontosítani az állításom , ne lehessen semmikép félreérteni!
Köszönöm ezért Szamócának is hogy felvetette, mert így már biztos elkerülésre került a tévedés lehetősége.
Neked meg köszi a rajzot
(#) drhati válasza reloop hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Igen, azt már megtettem. 100K-ra cseréltem direkt csak az egyik oldalt, hogy összehasonlíthassam. Semmi változás nem történt. Azt hittem, hogy én tudom rosszul, hogy melyiket kell cserélni, de ezek szerint nem is ez a hiba. Akkor viszont mi lehet a baj?
(#) reloop válasza drhati hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Tehát az ellenállás cserétől nem változott meg a hangerő? A potméter azért szabályoz?
Úgy néz ki a 6-os lábra menő ellenállás nincs jelen
(#) drhati válasza reloop hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Így van; hiába cseréltem az ellenállást, nem változott a hangerő . A poti szabályoz, a tápfeszt megkapják az ic-k. Szkópom sajnos nincs, azzal nem tudom végignézni a jelutat. A nyák jó, nincs zárlat, nincs szakadt vezetősáv, minden alkatrész teljesen új, a héten vettem őket.
(#) reloop válasza drhati hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Kérlek mérd meg, hogy az IC 5b 6-os láb és a test között valóban 10k az ellenállás?
(#) szamóca válasza emersys hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
OK. Geometriailag másra gondoltunk mindketten.
De az árnyékolóbúra a jó megoldás amit Zotya mond. Csak hát 40% felárért! Egyébként a menő cégek is alkalmazzák az erölködőikben az ilyen árnyékolási technikákat.

A BEAG régi erősítőiben lévők akkor egy vagyont érnek manapság ugye. Mai árakon egy 300VA-est pl.az APT 100-asét, 35ezer környékén készítenék el. Ez felháborítóan magas ár érte. Nem is hiszem hogy sokat rendelnek tőlük.
(#) drhati válasza reloop hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Na ha ezt elolvasod ki fogsz röhögni
Az összes ellenállás aminek 10K kéne, hogy legyen 100K. Elmentem ugye a boltba, és kértem 10K-s ellenállásokat, erre meg 100K-s ellenállásokat kaptam. Én meg nem is néztem, mert színkódos. Hát most látom, hogy a harmadik szín nem narancs, hanem sárga. Ez történt az ic-vel is. TL074-et kértem, erre 084-et adott a srác. Még jó, hogy azt észrevettem. Ez nem semmi
(#) reloop válasza drhati hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Nincs ezzel semmi baj, csak egy újabb érv, hogy beültetés előtt mindent ellenőrizni kell. Egyébként a szűrőd tökéletesen átengedi az infrahangokat
(#) drhati válasza reloop hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /
 
Alsó frekvencia nincs benne korlátozva, ez igaz. Amúgy ennek a szűrőnek a teljes verzióját építettem meg egy diszkóba; lassan 4 hónapja nagyon szépen dolgozik, le a kalappal előtte. Köszönöm a segítséget!
(#) katona.t hozzászólása Ápr 2, 2011 /
 
Üdv,
egy egy IC-s sztereó erősítőt szeretnék építeni egy régi analóg tunerbe. Az előlap 4 izzós világításának ledekre cserélésével nyert többlet teljesítményt szeretném felhasználni, ezért csak pár wattról lenne szó. Nagyobbra nincs is szükség, 2x5-10W-os TDA-ra gondoltam.
6V és +-20V leágazások vannak a trafón.
IC tippeket és kapcsolásokat várok (bár a TDA-knál jó az alapkapcsolás is ide).
Köszi
(#) lapose válasza katona.t hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
(#) Dayday hozzászólása Ápr 2, 2011 /
 
Hello.......van 1 5.1 esem....ha ki cserelem benne a vegfokot eleg lessz hogy nagyobb teljesitmenyu hangszorokat mukodtessen?...elore is koszonom
(#) szamóca válasza Dayday hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Hányszor kell még hogy válaszoljak! NEM!
(#) ethosz2 válasza szamóca hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Nem lehetne legközelebb kapcsolási rajzot is feltenni ezekről a dolgokról?...
(#) katona.t válasza lapose hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
LM1875 lesz belőle. Köszi!
(#) oibacsi hozzászólása Ápr 2, 2011 /
 
Sziasztok!
Átdolgoztam az erősítőmet és munkapont-stabilizálásra kerül majd bele ntc termisztor. Van valami egyszerű és elegánd módszer, amivel rögzíthetném közvetlenül to3p tokozású tranyóhoz?
Előre is köszönöm mindenkinek!
(#) Gyozo92 hozzászólása Ápr 2, 2011 /
 
Sziasztok!

Ma próbából indítottam IRFP240-9240 közel 500 wattos véget. Egyszerűen brutális!
Keverőről nem tudtam kihajtani.
Tudnátok ajánlani olyan előerősítőt, ami kis zajú, és képes megfelelő jelet biztosítani? Előre is köszönöm.
(#) Bassmester válasza Gyozo92 hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /
 
Melyik kapcsolásról van szó? Hány dB-t kéne erősíteni?
Én az ITT található előfokot használom szintemelőnek. A keverőről közvetlenül kapja a jelet és a kimenetei mennek a PA erősítő hangerő potijaira. Kb 5 dB-t erősít, de néhány ellenállás cseréjével változtatható.
Következő: »»   784 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem