Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs építése

Témaindító: finenet, idő: Júl 17, 2006
Lapozás: OK   122 / 227
(#) pcroland válasza _BiG_ hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Igen. Kaptunk róla videót is, tényleg megy, de 50% az esély, hogy fáziskereső lesz az ember kezéből.
(#) sweetasy hozzászólása Márc 31, 2011 /

Értem köszönöm igen még nem építettem teslát néztem a skoriét is csak azért kérdeztem meg mert ebbe nemkellet transzformátor és azt igy hirtelen nemtudok előhuzni
(#) pcroland válasza sweetasy hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

De kell! A Miklós Árpád teslába kell neon előtét/trafó, de Skoriéba nem kell semmi trafó. Csak egy kis ferrit arra 30 és 15 menet.
(#) havranarpi válasza pcroland hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Szerintem a
12V 5a-os hálótrafóra gondol
(#) pcroland válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Ja tényleg, de vagyok. De az még mindig jobban megéri az árát, mint a kórházi ellátás vagy a koporsó.
(#) sweetasy hozzászólása Márc 31, 2011 /

Mennyibe fáj egy olyan trafó?
(#) pcroland válasza sweetasy hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

1-5 eFt.
(#) havranarpi válasza pcroland hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

De ha bontasz egy Pc tápot
az is ad olyan feszt ami kell
(#) havranarpi válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

Az apróhirdetések között van is olyan trafó.(kapcs üzemű)
(#) Black King hozzászólása Márc 31, 2011 /

Sziasztok szeretnék építeni egy skori féle mini tesla tekercset baj lenne az ha mks kondi helyett másik fóliakondit tennék bele?(még kezdő vagyok az elektronikában)
(#) havranarpi válasza Black King hozzászólására (») Márc 31, 2011 /

ha bemész a lomexba ott kapsz mks-t
szerintem a 3-as minit építsd meg
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

Még csak nem is működik.
Black King: valamilyen fóliakondi kell, az a lényeg.
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Ápr 1, 2011 /

De valaki írta és még videót is küldött. Vagy az kamu volt?

Ma elmentem pár boltba pénz nélkül megnézni, hogy egyáltalán léteznek-e.
Packcentrum - Csak 1.2m szélesbe van olyan amit mérnek m-re. Viszont tényleg sok féle van, de mindegyik legalább 10 kilós. (1000Ft/kg)

Novia - Létezik.

HEGO kft - volfrámért mentem volna oda, de már nincsen ilyen kft.

Hóbagoly soós és társa - Oda 6-os rézcsőért mentem, de csak 25 méter csövet adnak. Bruttó: 14500ft.

A NOVIÁ-nál azt mondták a poliészter 7-szer olcsóbb az epoxinál. 80 C°-ig jó, elektromosan szigetelő és átlátszó. Megfelelne ez is? 1kg 1800ft.

(Folytatom.) 1kg lakk? Azt mondták, hogy öntőgyanta és nagyon vékony rétegeket lehet felvinni, mert nagyon folyékony. Igaz ez? Kis adagokat keverjek be? Fent öntöm és alul ami lefolyik, az vödörbe folyik és bevonom teljesen, száradás és utána ugyanígy még 2-3 réteg?
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Ápr 1, 2011 / 1

Már ki lett tárgyalva ez is. Ha tökéleteset akarsz, akkor vízszintesen kell letenni a szekundert, és lassan forgatni egyenletes sebességgel amíg meg nem nő eléggé a viszkozitása a gyantának.
A noviánál sosem tudják, hogy mit is adnak. Mikor én közöltem velük, hogy van 4000 forintos epoxi, azt mondták nekik biztos nincs, mondtam nekik, hogy fent van a weboldalukon. Megnézte a faszi, és ja hát tényleg. Aztán kértem lamináló észter gyantát, ami 800 forint. Elkezdi, hogy olyan sincs. Mondom ez is fent van a weboldalon. Megnézi, ja tényleg, ez van is raktáron.
A gyanta egyébként nem szárad, hanem térhálósodik. Igazából 3 réteg elég, de rétegek közt legalább 10 órát várj szobahőmérséklet mellett.
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Ápr 1, 2011 / 1

Wolfram- elektróda kft.
Rézcső- vasbolt, metalloglobus.
Fóliát most én is keresek, méghozzá polipropilént. Azt tervezem, hogy több kisebb kondit fogok gyártani (nagyjából 5nF 10kV) és ezeket lehet kötözgetni majd a megfelelő kapacitás/feszültség eléréséhez.

Köszi! Ez azt jelenti, hogy haggyjam száradni addig amíg nem lesz olyan folyékony és a katalizátorból (B komponensből) kell az előírtnál kevesebb, és akkor jó a poliészter?
(#) pcroland hozzászólása Ápr 2, 2011 /

Hello! Egy eladónak segítek eladni a termékét. Méghozzá *** . Persze törlik a hozzászólásokat, ezért ott kell megbeszéljem vele. Leírtam, hogy jöjjön fel ide, mert itt megbeszélhetjük meg van apró is, de a vaterás modik... Meg fogja írni mekkora a szikraköz sebessége és a kondi kapacitása. Ő csak úgy építette és kéne neki javasolni egy tetőkapacitást is. 20 centis a szikrája. Gondolom ez jóval feljebb is lehet tolni. Szerintetek?

*** Meg a He -s modik ..
(#) BULL1988 válasza pcroland hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /

Szerinted miért törlik a modik ott a hszeket? Olvasd el a szabályzatot ott és rájössz! Amúgy meg az ilyen egyéni építésű tekercsek nem az eladni való dolgok közé tartoznak szerintem és ezt nem kötekedésképpen írtam, de ha valaki hozzá nem értő pénzes veszi meg, akkor akár kárt is tehet vele magában....
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /

Idézet:
„Ő csak úgy építette és kéne neki javasolni egy tetőkapacitást is.”

Adatok?
Jókora tárcsa van a forgó szikraközhöz, így aztán alacsony fordulatszámon is nagy bps-t el lehet érni. De szerintem érdemes ilyenkor 2 párhuzamos elektródát bekötni, hogy kevésbé harapdálja az anyagot ki a forgórész csavarokból.
A doboz oldala üveg vagy plexi?
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /

Rendben, akkor se kép, se link. Ez így gondolom nem gond. Bocsánat, ha reklám volt, nem annak szántam . Ezt írta a szikraközről: Rotációs szikraköze van, melynek a fordulatszáma nullától 10000-ig (0-10kHz) fokozat mentesen szabályozható. Hogy kell a plusz két elektródát bekötnie? Megkérdezem tőle az oldalát, hogy miből van, de az is lehet nincs semmi ott vagy már fa van oda téve.
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /

A több állóelektróda nem lényeges igazából.
Most a fordulatszám az nem Hz. Ha Hz, akkor az körfrekvencia.
Ha jól számolom, 65 darab csavar van, akkor egyetlen fordualt/perc esetén is 65bps a sebesség, 10 ezres fordulatnál ez 650.000 bps. Mondjuk ez egy kissé túlzás, nálam az 1333 max bps is tökéletesen elég. Azért kíváncsi lennék, 650kbps-nél mit csinál a tekercs, mert ott a kondi egyáltalán nem tud töltődni rendesen.
(#) vargarx válasza Collector hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /

Üdvözlet.
Én lennék az aki ,,csak úgy épített egyet." 60 db csavar, és plexi van az elején. A zaj és a védelem miatt. A kijelző, ami a frekit mutatta sajnos már tönkrement. Kipróbáltam maximális fordulaton, de meg se mukkant, csak a szikraköz szikrázott. Kb. 2-3kHz az amin szépen muzsikál.
(#) Collector válasza vargarx hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /

Hali. Igen, csodálkoztam is volna, ha ekkora bps-nél működött volna. A plexi viszont problémás lehet hosszútávon az intenzív UV sugárzás, és az ózon miatt.
Félvezetős eszközöket nem célszerű szikraközös teslára kötni, mert mindegyik tönkre fog menni.
Egyébként mik az adatai a tekercsnek? Főként a tápra gondolok.
(#) pcroland válasza vargarx hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /

Végre köztünk vagy. Ha szabad a tegezést . A vaterán mindenki magázódik, itt pedig mindenki tegeződik. Ide is feltehetnéd az apróba a teslát, ha meglesz a 0.15-ös aktivitásod. Persze be kell írni, hogy hozzá értő vegye meg, mert veszélyes. Jól látom, hogy a primer polietilénbe vagy epoxiba van öntve?

Egy 230/6000V-os trafó van benne. Még tecknikusként kaptam az egyik gyakorlati tanáromtól. Úgy emlékszem azt mondta, hogy egy átütési szilárdság vizsgálóból való. Én a méretei alapján olyan 5-600W-ra tippelem a teljesítményét maximum.
(#) vargarx válasza pcroland hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /

Üdv, akkor heló. Amúgy én mindenhol mindenkit tegezek, ha csak nem szól érte valaki.
(#) Collector válasza vargarx hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /

Akkor egy jól méretezett rendszerrel 50 centis szikrát is ki lehet hozni belőle, feltéve, ha valóban tudja azt a teljesítményt. 6kV 100mA-hez durván 40nF-os kondit saccolok. A tetőkapacitás esetén nálam az adta a jobb hatásfokot, ha a szekunder induktivitását alulméreteztem. Persze ez a tápáram/tápfeszültség arány függvénye, nagyobb feszültség/kisebb áramhoz kisebb, más esetben nagyobb tetőkapacitás jár.

A trafó teljesíménye csak becslés, de amúgy működés közben úgy 10-15 perc után azért már érezhető a melegedés. Nem tudom, hogy ez normális e? Mindenesetre azért is építettem be egy hűtőventillátort a házba. A kondikat, azért tudom változtatni, egy bizonyos határon belül. Az első és egyben legnagyobb kondi amit tekertem, az 156nF-os lett. Ez túl nagynak bizonyult, és utána ezért csináltam két, több kivezetéses kondit is. Jelenleg ennek ez egyik kapacitása ami épp megfelel.
(#) pcroland válasza vargarx hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /

Mennyire melegedik? Lehet, hogy olajba kell tenni, ha nagyon melegedik. Vagy egy hűtőfelületet kell rá tenni, de lehet nem kell rá már semmi.

Collector: Amúgy ezt a kondi dolgot nem értem. Nem mindegy hol vezetem ki a két fegyverzetet? Attól mert az egyiket az elején a másikat a közepén vezetem ki, attól nem ugyanakkora lesz a kapacitása, mintha a végén vezetném ki? Ha több kivezetése van variálhatom a kapacitást?
Következő: »»   122 / 227
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem