Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Kapcsolóüzemű tápegység
Témaindító: Rendszer, idő: Feb 18, 2006
Témakörök:
Ezeket már átforrasztottam. Semmi javulás.
Sajnos egyre inkább gyanakszom én is repedt nyákra :S 2006-os cucc egyébként, szóval ott már az ólommentes ón megadhatta magát... Azért köszi (Zizegni mi zizeghet, amikor nem indul a táp...? Szerintem abból kellene kiindulni... )
Túlterhelést kap valahol és vékony tűimpulzusokkal próbálkozik. Nézd meg a StandBy 5 V áramkörét!
Elkócseréken már rég... :S
Amúgy ja. Olyan VIA alaplappal tesztelem, ami az "azonnal visszakapcsolós" buta BIOS-ú. Tehát kiakpcsolod az alaplapot, és a kis rohadék helyből vissza is kapcsol. Van rajta egy piros LED is. Na most ezzel a táppal, ha bekapcsolnám, akkor LED világít, gép meg sem mozdul. Ütöm a tápot, gép elindul. Kikapcs -> ugye erre helyből visszakapcsolna, de kikapcsolva marad, viszont a LED világít... Ütök még párat rá (csavarhúzó nyelével) és elindul. Kb. mindegy, mit ütök rajta A túlterhelés az oké, megnézem az 5vsb-t. De mi az a kontakthiba, aminek a hatására megszűnik egy zárlat...? (Csipesszel indítgatva, a tápra egy 12V venti kikötve, és a ventilátor néha megmozdul, csak nem indul el a cucc... Ütésre viszont mindig...)
"colt"
A típusa: Memorex double layer 16x DVD multi recorder, Serial# 065P7LO5682
5 és 12V kell neki, a PS2-szerű tápaljzatra. Vaszeg minimum 1A-t, de inkább 2-t igényel áganként (2A-es táp tuti elbírja). Na ez gyártónként eltérő bekötésű. Szedd szét az írót, és nézd meg, hogy a benne levő PC DVD írón a 12V és az 5V a PS/2 csati melyik lábáról jön.
A földet ugye egyszerű kideríteni... Aztán ki lehet próbálni egy PC tápról.
Képes ez magától is bekapcsolni... Ha gyorsan bekapcsolom párszor, akkor elindul... De mitől... Tehát vagy többszöri kísérlet, vagy mechanikai behatás...
Ja, és nagyobb terhelést ráadva, ha el van indítva, meg is áll...
Ez egyre furcsább...
Sziasztok.
Kis szabályzókészülék TOP221 IC-s tápját javítom, eddig kevés sikerrel. TOP 221 A kapcsolástechnika nagyban hasonlít a 8. ábrára, annyi eltéréssel, hogy 2 szekunder feszültség van figyelve. Hálózatkimaradás után a táp IC felrobbant (szerencsére a típus látható maradt), cseréltem a primer pufferrel együtt, mivel az is szakadt volt. Szekunder pufferek kapacitása nem sokkal van a névleges alatt, így azokat még nem cseréltem. Egyenirányítók mérve, rendben, Jelenség: visszacsatolás hiánya miatt az IC nem tud kijönni standby üzemből, ha pedig átverem a visszacsatoló kört, és felemelem a maximumra (80%) a kitöltési tényezőt, akkor a névleges DC feszültségek kb 10%-a alakul ki. A trafón külsérelmi nyom nincsen, fogyasztói oldalon egyik tápfeszültségágon sem mérhető extrém alacsony ellenállás. Várom az ötleteket. hmli
Próbáld meg a szabályzott kimenetre adni névleges feszültséget (természetesen bedugás nélkül) ekkor az opto tranzisztor oldalán jól látható dióda vizsgálóval a tranzisztor nyitása.A kondik kapacitását nem tudom mivel mérted,erre a célra csak a váltóárammal mérő műszerek alkalmasak.Ennek hiányában elég jó módszer a névleges feszültséget egy vékony vezetékkel rákötni .Ha a rákötés pillanatában ,ill egy dróttal kisütésnél nincs hallható,látható szikra akkor a kondi eléggé gyanús ,hiába mutat bármit a kapacitásmérő.
Multiméterrel mértem a kondikat. Viszont a külső tápfesz rákapcsolás jó ötlet. Holnap kipróbálom.
Ha tényleg az a kondi volt rossz, amit a visszacsatoló körbe sikerült betenni, akkor tökön bököm magam... (Új volt... Csere és most úgy tűnik, indul a táp...)
Bár még vannak furcsaságok, szóval lesz még valami...
Helló.
Éppen ugyanilyen problémával küzdök. A hiba oka, hogy a trafó primerje megszakadt. Ellenőrizd le.
Nem mindegy milyen elven mér.Van olyan márkás (METEX) műszer a cégnél ami simán jónak méri azt a kondit ,amit egy noname kategóriás selejtnek nyilvánít (jogosan) .Az egyik töltés kisütés alapján mér (ide hibás elv) a másik váltakozó áramú ellenállást mér (ez erre a célra sokkal jobb) -sajna a műszerek adatlapjai ezeket a fontos információkat elhallgatják - mi is csak véletlen jöttünk rá. (Kondi mérés pontosság teszt ,ki műszere a pontosabb.Ekkor véletlen került egy hibás kondi is tesztelésre.A noname műszert gyorsan le is írtuk mert töredéke kapacitást mutatott mint a márkás társa,új kondenzátornál meg egyformát mutattak .Utána jobban utánajártunk ,azóta csak a noname-t használjuk kapacitás mérésre.)
Ha biztosra akarsz menni akkor a kondikat ESR mérővel is meg kell vizsgálni.Csak ha mindkét műszer jónak méri szabad visszatenni.
Helló.
Azt már tudod, hogy miért robbant fel?
Nem ez volt a baja... Még mindig nehezen indul, ill. hirtelen terhelésre megál... :S
A poén, hogy amikor bekapcsolva a táp, és tekerem bele a csavarokat (amik a panelt a házba rögzítik) valmi ciripel... De mi csinálhat ilyet...?
Sendi: Tekercsek nem szakadtak, mint írtam valami kevés szekunder DC fesz kialakul. Fél perces hálózatkimaradás után pukkant el.
Proba: kapcsoltam feszültséget a DC vonalakra, nincs extrém áramfelvétel, opto nyit, ha meghaladom a névleges feszt.
Szerintem a többi kondi sem kerül sokba ,cseréld ki mind.Az ic tápját adó 100nF (C4) kondi cseréről se feledkezz meg.
Üdv!
Segítséget szeretnék kérni egy kapcsoló üzemű tápegységben lévő mosfettel kapcsolatban. A típusa MIP 173 d2pak tokozású. Mivel lehetne helyettesiten? Hallott már valaki róla? Nem nagyon találtam róla adatlapot csak annyit hogy mosfet(N csatornás ha minden igaz). Rámértem és nem találtam meg az N csatornát... Emiatt is gondolom hogy ez a hiba okozója. Korábban már volt kérdésem ugyanezzel a táppal kapcsolatban. Akkor azt a tanácsot kaptam hogy a kondikat cseréljem ki. Addig nem akarom kicserélni őket amíg nem vagyok biztos abban hogy a kapcsolótranzisztor jó vagy ha nem akkor tudom helyettesíteni.
Üdv mindenkinek
Van egy kapcsoló üzemi tápom amely 220V -ból csinál 12,16,24,5V1 feszt. Van egy PF feliratú láb is. A kérdésem az, Mit jelent a PF felirat,és valamennyi kapcsot meg kell terhelnem,hogy elinduljon a táp? A válaszokat előre is köszönöm
Általában elég a szabályzott táprész leterhelni egy (a táphoz képest) minimális terheléssel.De ha nem ismerem a tápot, általában a többit is le szoktam,nehogy véletlenül valamelyik kimenet túlfeszültség védelme/alkatrésze tönkre menjen.
Szia
Próbáltam keresni adatlapot a MIP173-hoz, de csak 160-166-ig találtam és azok nem csupán egy MOSFET-ek, hanem komplett kapcstáp vezérlővel egybeintegrált eszköz egy monolitikus tokban. Szerintem a MIP173-is ilyen lehet, így csupán egy szimpla MOSFET-el nem helyettesíthető.
Mit tanácsolsz? Szkóppal méregessek rá a lábaira? Még nem javítottam kapcsoló üzemű tápot.
Szép napot!
A hibajelenség a következő: Egyszer indul és működik szépen. Következő indításnál meg semmi. Mi okozza ezt?
Ha nem javítottál még kapcsolóüzemű tápot akkor, a siker kétséges lehet és ne feledjük, hogy a primer körben kellene mérned és megfelelő tapasztalat nélkül ez ÉLETVESZÉLYES lehet !!! Először is egy földfüggetlen szkóp kellene hozzá, amit egy leválasztó transzformátor segítségével érhetünk el. De ahhoz, hogy segíteni lehessen mindenképpen szükséges látni a jelalakokat, üzem és mikor nem indul el aközben is, hogy lehessen érdemben beszélni róla. Ha tudsz tölts fel magáról a tápról képet h legalább lássunk is valamit.
Szkóppal csak hozzá értés/külön táp-a szerkezetnek- esetén mericskélj.Ha nincsenek füstnyomok,És a primer biztosíték,esetleg néhány tized ohm nem szakadt ,valamint a "hálózati" transzformátorra menő tranzisztorok /FET-ek nem zárlatosak akkor cserélj kondikat (egy ESR mérő nagy ajándék.) ha ez nem jön be akkor a szekunder oldali diódák esélyesek.Ezután jön a táp IC csere.Ez után pedig az eldobás (lehet tovább méricskélni,de ha egy ohm mérővel nem találod meg a hibát akkor elég esélytelen laikusként Szkóp ugyan jól hangzik de hozzá értés /félig meddig feltérképezett kapcsolás nélkül csak egy újabb javítandó szerkezettel leszel "gazdagabb").
Nem kell túlpörögni ezen a dolgon. Szedd szét, írd össze milyen elektrolitkondenzátorok vanak benne, majd csere. Igen mindet! Mivel az élettartamuk hasonló, és egymás után mennének tönkre! 99,9% eséllyel jó is lesz a táp! Ha a maradék 0,1% jönne be azt úgysem tudnád komoly hozzáértés nélkül megcsinálni.
De mivel néha indul a tápm, ezért félvezető-hiba, zárlatz nem valószinü. Esetleg hibás forrasztás lehet még (a kondi hibán kívül), nézd át nagyítóval! a panelt, és ami gyanús azt forraszd meg ujra! Sok sikert! Egyébként a legtöbb mai elektromos készüléknél ez a legcélravezetőbb/leghatékonyabb javítási módszer!
Köszönöm a sok hasznos információt. A nagyfesszel tudok vigyázni nem azzal lenne a baj hanem hogy nem tudnám hogy mit miért. Ezért sem érdemes méregetnem. A kondikat beszerzem és kicserélem és alaposan átvizsgálom a forrasztásokat. Ha nem tudok beszerezni pontosan olyan kondikat mint ami van benne akkor az mennyiben befolyásolja a működést? Kisebbet semmiképp nem tennék bele. Már összeírtam a kondikat.
Sajnos se kondi se ESR mérőm nincs. Képeket csatolok a tápról. Se égési nyom se szag nem utal komoly hibára. IC-t nem nagyon szándékozok cserélni SMD... Remélem hogy kondicserével megoldódik a probléma.
Kondi "mérés " házilag. Névleges feszültséget egy vékony vezetéken hozzáérinted a lábához ,ha szikrát látsz ,akkor nagyjából jó,ha nem akkor eléggé gyanús.
A nagyfesszel kapcsolatban csak annyi ,sokan elfelejtik, hogy a táp graetzel kezdődik ,a szkópzsinór védőföldön van ,tehát az első test rákötésnél már füstöl is az egész.Jó esetben a panel ,rosszabb esetben a szkóp. |
Bejelentkezés
Hirdetés |