Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nosztalgia - elektroncsövek, és (h)őskori technikák
Lapozás: OK   4 / 14
(#) vega55 válasza RdsG hozzászólására (») Jún 14, 2007 /

Idézet:
„18? Hmm...gratulálok!”

Kosz!

Idézet:
„Egyébként teljes önszorgalomból szerezted meg 18 éves korodban ezt a tudást vagy olyan suliba jártál?”

Nem, teljesen autodidakta modon tanultam akkoriban az elektronikat! Kb 10-11 evesen kezdtem el erdeklodni, es 12-14 evesen mar vegigepitettem egy halom detektoros-audinos-visszacsatolos-reflexes radiot...
Szerintem melyrehatoan csak ugy lehet valamit elsajatitani, ha magunk tanuljuk, nem pedig tanitanak minket. Persze ez igy lassubb lehet, tele is van akadallyal, de sokkal atfogobb lesz az ismeret, mintha egy "tanfolyamon" tanitanak.
Ha valakit valami erdekel(komolyan), akkor ugyis megtanulja onszorgalombol is, ha meg nem, akkor mindegy, hogy mit es hol tanul/tanitjak...
(#) RdsG hozzászólása Jún 14, 2007 /

Sturbi írta:
Idézet:
„A legfőbb gond az volt az elterjedésével, hogy amikor begerjed (ez elkerülhetetlen kezelés közben), akkor adóként is működik, zavarva ezzel más rádiók működését, tudtommal tiltva is van ilyen rádiók gyártása ez miatt(nem vagyok benne biztos).”

Valóban tiltva van az ilyen visszacsatolt rádiók gyártása?
(#) vega55 válasza RdsG hozzászólására (») Jún 14, 2007 /

En nem tudok rola, hogy tiltva lenne(persze ettol meg lehet)..., de nincs is ra ok...!
Ugyanis, ha eloerosito kerul ele, bemenofokozatnak, akkor mar nem jelentkezik a zavaro sugarzas!!!
Szerintem csak es kizaroan a kezelhetetlensege(normal felhasznalok szamara) miatt van elfeledve, tomeggyartas celjara.
Ma mar semmi sem indokolja igazabol a hasznalatat...
(#) szabi83 hozzászólása Jún 17, 2007 /

Videoton R999F :nezze:

ebből tudok sima csöves erősítőt kreálni igaz?

r999f.pdf

(#) MaSTeRFoXX válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

Igen, de minek? Az ilyen készülékeket vétek szétbontani és másra használni. Ez így szép ahogy magában van.
Kivéve ha teljesen roncs állapotban van, de az ilyen talán eléggé ritka...
(#) oldman válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

Nem kell kreálni, benne van! Még át sem kell alakítani!
A PU ( Q hoz hasonló jel )a lemezjátszó bemenet (pick up) innen egy erősítő ha a megfelelő állásba kapcsolod.
az EBL21 max kb 5.5W kimenőteljesítményt tud. De ez a kapcsolás kb 3W -os
Szétbontani vétek inkább restaurálni javasolt!
(#) szabi83 válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

nincs nagyon roncs állapotba, bár nem müxik a mechanika, de én erősítőt akkarok belőle
(#) Mate78 válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

Én sem szedném szét helyedben egy monó erősítőért ezt a szép régi rádiót,inkább életet lehelnék bele.

Ha egyszerű csöves erősítőt szeretnél építeni ajánlom a PCL86-os csövet, a legtöbb FF TV-ben volt belőle,onnan még a kimenőtarfót is kitermelheted.
Rajz rengeteg van róla.

Nagyon sok sikert és kitartást az építéshez!

Üdv
(#) szabi83 válasza oldman hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

amik benne vannak kondik azok mind kuka, többen látni h repedt, csak kiveszem ami kellhet, cső, trafó + kimenő trf :yes:

képek:nezze:
(#) MaSTeRFoXX válasza szabi83 hozzászólására (») Jún 17, 2007 /

Mutass egy képet repedt kondiról Én még nem találkoztamolyan olya csöves rádóval amink ez lenne a baja [off] ne bontsd már szét
(#) szabi83 hozzászólása Jún 17, 2007 /

:rinya: :szomoru1:
(#) RdsG hozzászólása Jún 18, 2007 /

Mi az ami nem tesz jót egy csőnek?
(#) oldman válasza RdsG hozzászólására (») Jún 18, 2007 /

Leejted, kilukasztod, célbalősz rá stb.
Ha ezeket a durva bánásmodokat kizárod akkor marad a következö néhány fontosabb dolog.

Fűtőfeszültség / áram eltérése a névlegestől. (+-5% vagy több)
Túlterhelés
Túlfeszültség / átütés bármely elekrtródák között.
Használat
Kor

Ezzel együtt a csövek elég durva dolgokat is elviselnek végzetes meghibásodás nélkül.
Egy példa FF képcsövek túlfűtése gyakori volt képcsőcsere helyett, "úgyis mindegy" alapon és sokszor éveket ment még.
(#) RdsG hozzászólása Jún 24, 2007 /

Ahogy már rengeteg kapcsolási rajzon láttam, a fűtőkör negatív ága van hozzákapcsolva a az anódkör pozitív ágához:

Link1

Ilyenkor a fűtőkör telepén keresztül záródik az anódkör?
Negatív(fűtőkör) ág negatívhoz(anódkör) kapcsolása is alkalmazható?

Másik dolog amit nem egészen értek, hogy miért nem alkalmaznak független fűtőkört közvetett fűtés esetén?
Miért kapcsolják a katódot a fűtőkörhöz (ha nem is mindig, de a legtöbb esetben)?

(#) sturbi válasza RdsG hozzászólására (») Jún 24, 2007 /

A belinkelt kapcsolásban a fűtőkör pozitív ága van kötve az anódkör negatív ágához, az anódkör nem a fűtőkör telepén keresztül záródik. Amúgy a kapcsolás minden bizonnyal hibás így, mert a fűtőáramot beállító ellenállás katódellenállásként bent van az anódkörben, így azon az anódáram hatására (katódáram hatására) feszültség esik ami a rácsellenálláson keresztül mint negatív rácselőfesz el is jut a rácsra, működésképtelenné téve a rácsegyenirányítást, tehát a fűtőáramot beállító ellenállásnak szerintem a másik oldalra kell kerülnie ebben a kapcsolásban. Teljesen mindegy, hogy a fűtés melyik fele kerül testre. Közvetett fűtésű csőnél zavarvédelmi szempontból kell a fűtést hidegíteni valamilyen módon, ha a katódok a testen vannak, általában testre kötik, ha megemelt katód is van (pl. SRPP-nél, egyéb egyencsatolt fokozatoknál), akkor az anódfeszből képezett hidegített osztóra (+60-100V) szokás kötni, váltóáramú fűtésnél pedig a fűtés két végéről induló pótméter (50-500 Ohm) közepét testelik (zajminimumot állítva).
(#) RdsG válasza sturbi hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Köszönöm a megvilágoítást!

Újabb kérdésem az lenne, hogy van e lényegi különbség a novál és a magnovál foglalatok között?
(#) Mate78 válasza RdsG hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Mit értesz lényegi különbségen?A két szó két különböző csőfejbekötést jelent.A magnovál nagyobb mint a novál.
Novál foglalatos pl.az EL84,magnovál foglalaltos többek között a PL504.
(#) RdsG válasza Mate78 hozzászólására (») Jún 26, 2007 /

Köszi. Végülis erre voltam kiváncsi. De nem tudom hogyan nem találtam meg az "előbb" a méreteket a gugliban.
(A későbbi érdeklődőknek : a magnovál foglalat 9 csatlakozófurata 17,45 mm átmérőjű körön helyezkedik el, a noválnál 11,9 mmm átmérőjü körön, mindkettőnél 36°-onként )
(#) Tomi20 hozzászólása Jún 28, 2007 /

A minap kaptam egy régi elektron csöves szkópot. Legnagyobb meglepetésemre működik, és minden jó rajta. Potik nem kontakt hibásak, fényerő is van, be is fókuszálható, és a szinusz jele is egész elgadható. Persze újra kellene kalibrálni (ebben ha valaki tudna segíteni, az jó lenne). Rakok fel pár képet róla, lehet nosztalgiázni
(#) Tomi20 válasza Tomi20 hozzászólására (») Jún 28, 2007 /

+még két kép
(#) sturbi hozzászólása Jún 28, 2007 /

Az SZ1-20 jó kis orosz impulzus szkóp, a Silkához is rendszeresítve volt (többek között). Strapabíró katonai kivitel, erősítő építéshez is tökéletes. Már nagyon régen dolgoztam vele, de úgy emlékszem kalibráláshoz van benne egy 100 Khz-es kvarcoszcillátor, aminek a jele négyszögesítve ki van vezetve valahova, vagy be lehet kapcsolni közvetlenül az Y bemenetre. Szerintem köss rá ismert (pontos) jelsorozatokat és vesd össze idő és amplitúdó szerint a leolvasott ernyőképpel, nem biztos, hogy állítani kell benne.
(#) Mate78 hozzászólása Jún 28, 2007 /

Nekem is hasonló szkópom van,én is nemrég kaptam. Akitől kaptam az azt mondta hogy nem csöves,de ezek után kételkedem már benne.
A különbség annyi hogy az enyém nem működik rendesen.24V AC-t rákapcsolva a legérzékenyebb állásban is csak egy torz,szinusznak alig nevezhető jelet rajzol,lehet hogy a függőleges erősítő kicsit odavan.Az elektronsugár egyébként szép,jól fókuszálható.

üdv.

Szkóp.JPG

(#) masi1 válasza ZLED hozzászólására (») Jún 28, 2007 /

Nézzétek meg a "WWW.ELEKTRONCSO.HU" oldalt.
Ezt nem reklámnak szántam.Adatlap és árajánlat is van rajta!
(#) RdsG hozzászólása Jún 29, 2007 /

Lehet, hogy hülye kérdés de mitől függ, hogy egy cső (pl. egy trióda az egyszerüség kedvéért) mikor demodulál (és mellette nyilvánvalóan erősít is) illetve mikor erősíti a jelet demoduláció nélkül?
(#) vega55 válasza RdsG hozzászólására (») Jún 29, 2007 /

Ez csak attol fugg, hova van allitva a munkapontja. Ha a linearis tartomanyra, akkor a szinusz teljes hullamjat (kozel)egyforman erositi. Igy nem keletkezik szamottevo demodulalasi termek.
Ha azonban a nemlinearis szakaszon van, akkor nem lesz egyforman erositve a jel pozitiv es negativ periodusa, es emiatt integralassal(alulatereszto szurovel) kivalaszthato az egyvelegbol az egyenaramu osszetevo, ami jelen esetben a modulacio lesz...
Eles hatar igazabol nincsen, amikor demodulal, akkor meg mindig erositi a negyfrekit is, csak mar nem "szepen"..., de akkor is ott van...
(#) Tomi20 válasza sturbi hozzászólására (») Jún 30, 2007 /

heló

köszönöm a választ

Azért gondoltam, hogy állítani kellene, mert az amplitúdó kb 1V tal kevesebb, mint a bemenő jel amplitúdója. (multiméterrel mértem, nem olcsó piaci darab) Frekit még nem mértem vele, mert nem volt sok időm próbálgatni, majd ma.
(#) RdsG hozzászólása Jún 30, 2007 /

A hosszúhullámú audion rezgőköréhez, ugye nem kell nagyobb visszcsatoló tekercset használni mint a középhullámú audionnál (a tekercs arányait tekintve)?
(#) vega55 válasza RdsG hozzászólására (») Jún 30, 2007 /

Nem a tekercs aranyai fontosak(nem tudom mit ertesz ez alatt), hanem a menetszam aranyok!!! Azt meg kene tartani...
(#) RdsG válasza vega55 hozzászólására (») Jún 30, 2007 /

Igen, a menetszám arányokra gondoltam.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Júl 23, 2007 /

A lassan fél éve "épülő" vagyis, néha-néha hozzáfogott csöves erősítőm ma elkészült. Sztereó, PCL86-os csövek vannak benne, gyakorlatilag egy videoton TV hangerősítője deszkamodellre szerelve Van rajta még egy EM80-as cső "kivezérlés jelzőnek" már amennyire pontos ilyen célra, Csöves egyenirányítással (EZ80), egy morzsa szilícium nélkül. (Csak 2 db OA1160 germánium dióda a kivezérlésjelzőnél)
A hangja meglepően szép ahhoz képest hogy tök tucat alkatrészből van az egész. Jó normális hangfallal (gyári, 90W/8ohm Tonsil) úgy szól mint a TDA7294, persze normál hangerőn. A 2W hangteljesítmény meg azt vettem észre hogy bőven elegendő, még ez is tud hangos lenni. Törekedtem a csillagpontos földelésre, ez látszik is a képen, de meg is van az eredménye: nem gerjed és eléggé csöndes (a csöves TV-beli életéhez képest).
Következő: »»   4 / 14
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem