Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Üdv mindenkinek. Ezt az UFÓ-t azért mutatom meg mert ilyen állatot még én sem láttam. Egy régiség kereskedő ismerős hozta, hogy fésüljem meg egy kicsit, mert meg akarja tartani otthon a lakásba. Amúgy ez egy muzik-center, a régi időkből, a tetején egy tizváltós automatata lemezjátszóval, elől egy fronttöltéses!! kazettás magnó, a tetején meg egy igen szépen szóló AM-FM rádió. Az egész nagyságára lehet következtetni a lemezjátszó méretéből, van vagy 15 kiló. Valami japán szerkezet az adattáblája szerint 1966-ból, tele Pioner alkatrészekkel. Csak összehesonlítás képpen, akkor nálunk a Pacsirta rádió, Mambó magnó, meg az MK 21 kazettás jelentette a csúcstechnikát. Valójában szólt, csak kb 10 db izzót kellett benne cserélni, most világít mind egy karácsonyfa, meg a magnóba kellett új szijakat, meg gumi közvetítő kereket esztergályozni, mert sehol nem volt kapható megfelelő méret. A többi a képeken.Üdv:
Még képek:
Ha ezt akkor mutattad volna meg valakinek, mármint 1966-ban itthon, tényleg nem tudta volna hirtelen hova tenni. Ha véletlenül ma meg a földön hagyod, könnyen automata "mászkálós" porszívónak néznék
Nagyon jó a porszívó hasonlat csak egy kicsit méretes hozzá. Egy 60-as ajtón pl. át se tudna menni, de legalább zenélne. Hi-Hi
Sziasztok!
Egy r736-os rádióhoz sikerült hozzájutnom, szépen kitisztogattam, elég koszos volt belül. Még eddig nem próbáltam ki, mert pár vezeték szabadon lóg benne. (sajnos hátlap nincs és az antennakivezetés tartó is hiányzik....) Tehát egyik az antenna, azt pirossal bekarikáztam, hogy szerintem melyik, viszont a többit nem tudom, hogy hová kellene bekötni. A képek viszont többet mondanak. Minden esetre nagyon jó ránézni erre a rádióra, mellesleg ez az első régi rádióm. A segítségeteket előre is köszönöm! Üdv, Pisti
Az első képen a forgókondenzátoron lévő "szabadon lógó" vezeték egy kukac vagy hernyótrimmer kondenzátor. Eszedbe ne jusson bárhová kötni, az úgy jó ahogy van!
Köszönöm, akkor ez a probléma kilőve. Kerestem is a kapcsolási rajz alapján, hogy mi hová való, de egyszerűen belezavarodtam, mert nem találtam a kondikat.... De így már tiszta a kép, már csak a másik vezeték helyét kell megtudnom. Még annyit sikerült kiderítenem, hogy a kapcsolási rajz alapján az uch21 g3-as kivezetésére menne a kérdéses vezeték (oda is van illesztve az utolsó képen), a gond az, hogy nem úgy tűnik, mintha oda lett volna forrasztva, így nem vagyok biztos benne.
Szervusztok! Van egy régi képcsövem, ami úgy került hozzám, hogy nem volt meg a fejelése, viszont a kivezetések épek. Sikerült is beazonosítani, hogy melyik melyik elektróda. Egy másik törött képcsőről van egy hozzávaló fejelésem, szeretném ezt ráhelyezni valahogy. A kérdésem az, hogy mivel érdemes összeragasztani a bakelitet és az üveget, hogy tartson is?
Ezeket eredetileg 2 komponensű epoxi gyantával ragasztották fel, hasonló ragasztóval ajánlanám a rögzítését.Üdv
A képen látható tekercs a modulátor rezgőkör. Ennek felső részére megy a forgókondenzátorról a lógó vezeték és ugyanoda a cső g3-ról jövő vezeték (pirossal karikázott drót vég) Csak arra kell figyelni, hogy ne az antenna csatoló tekercsvégre forrasszad és ne oda ahova az 1.5 Mohm és a 47 nF megy.
Biztonságtechnika! Ez a rádió a hálózattal összeköttetésben van, ezért a sasszi a falidugasz helyzetétől függően fázis potenciálon lehet! Ha a hálózattal csatlakoztattad akkor ne érintsd a rádió fémrészeit. Tanácsolom, hogy farost lemezből készíts ideiglenesen megfelelően szellőző hátlapot az esetleges áramütés megakadályozására!
W JOE rádiói
Hello Mindenki! Ma ezt vettem Dorozsmán a vásárba, úgy fest működik is. eddig digitális multiméterem volt, igaz a suliba használtunk ilyet, de nem tudom hogy az oldalán látható kis szabályzó mire szolgál? Mit állít? (Második képen fotóztam le). Márkája valami "Era- UM 4B"
Üdv!
Csatlakozom az előttem szólóhoz, valószínűleg nullázásra való, mégpedig ellenállásmérés előtt. Ha ellenállást szeretnél vele mérni, akkor a méréshatár beállítása után összeérinted a két mérőzsinórt, majd ezzel a potival állítod be a műszert a skála 0-jára, hogy pontosan mérjen. Megfűszerezve azzal, hogy valószínűleg az ellenállás skála a jobb oldalon kezdődik, nem pedig a bal oldalon, ahol a feszültség és áram skála (vagyis a műszer nyugalmi állapotában, kikapcsolva) 0-ja. Így ha összeérinted a két mérőzsinórt, akkor teljesen kilendül és a jobb oldali nullához kell "nullázni".
Télleg! : Látszik hogy nem sűrűn használtam ezt a fajtát 1,5 K ohmos ellenállást jól mérte, meg be tudtam állítani a másik '0' hoz . Kösz a segitséget mind kettőtöknek!
Szuper!
Annó szakmunkásképzős koromban (megj: idén éppen 20 éve vizsgáztam, mint Elektroműszerész! ) csak analóg multiméterekkel mértünk, mert 1988-91 között a digi multi még luxus volt. Annó '89 Karácsonyára kaptam is Apámtól egy GANZUNIV2-t, ami a mai napig jól működik.
Üdv Mesterek! Szeretném megtudni a képeken látható rádió típusát. Ez volt az első rádió amit kaptam, ami felvillanyozott ami a mai napig tart. Sajnos doboz nélkül került hozzám,illetve Néprádió dobozba fabrikálva, de tudom hogy nem az! Tekercsvégek lógtak, csévetestek összetörve,de sikerült akkor megdaloltatni több napi munka, kísérletezés után, úgy hogy semmi tapasztalatom nem volt. Idáig nem is foglalkoztam vele, mert még mindig működik. Csövei: EZ 80, EBF80, ECL82
R926 Badacsony, Dália
Köszönöm!
Szép napot!
Idén először elmentem a régiségpiacra és találtam két gyönyörűséget! Nem volt szívem otthagyni őket.A néni kétezerre tartotta,én meg egy ezresért elhoztam a kettőt.Tulajdonképp a tükörskála fogott meg...Az ellenállásmérőbe meg szerintem már belepiszkáltak,azt még nem próbáltam.A feszültség/áram mérő,némi kontakjavító után,jól,pontosan mér.A "nyilacskája" már éppen festés alatt van.Más:Láttam egy szép Badacsony rádiót,8000Ft-ért kínálta.Vajon megéri?Meddig alkudjam le? Máté. U.I.:Képek
Felhívom a figyelmed a 963208 sz hozzászólásomra amiben az áramütés veszélyére hívom fel a figyelmet. Ez a hozzászólás az R926-ra is igaz!
Köszönöm a figyelmeztetést! 96 nyarán rájöttem! Azóta nagyon odafigyelek.
Dicséretes szaktudás 7 perc alatt megmondtad a típusát azaz kapásból tudtad ránézésre a választ. Hol vagyok én ettől...
Köszönöm! Persze felismertem nekem is van ilyen! Itt láthatod más nézetből
Szeretettel meghívok minden HE topiktársamat május 5- május 19-ig tartó rádió kiállításomra lakhelyem Kultúrházába!
SEGITSÉG EMBEREK! Ezt a valamit egy ismerősőm ismerőse hozta pár perce, hogy itthagyná, ha kell. Nejem komplett röhögő görcsöt kapott, pláne hogy látta amint pénzt adtam érte. Szóval annyit tudok róla, hogy rádió lehetett, meg hogy ciril betüs a skálája, és felhajtható.Gyorsan lefényképeztem, és mindjárt kifujom kompresszorral, csak előbb átöltözöm hozzá. Ha valaki meg tudná mondani, hogy ez mi lehetett, azt nagyon megköszönném., Hogy azután mi lesz vele, azt még nem tudom . Üdv
|
Bejelentkezés
Hirdetés |