Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Hello !
Teljesen kezdőnek milyen AVR-t ajánlanátok ? AVRDragon-ról mi a véleményetek ? Az első kérdést szó szerint gondoltam. Teljesen kezdő vagyok mikrovezérlő témakörben, azért kérdem mit tudnátok ajánlani kezdésnek.. Előre is köszönök minden választ !
AVRDragon: szép, jó, csak az USB 5V vezérlője helyenként elszáll.....
940. AVR-Dragon Kezdőknek a Arduino készlet javasolt. Mindent ad készen, SW/HW. egyszerű használni, és nem futsz bele az első lépésnél azonnal kudarcba.... (AVR-Duino néven fut itthon)
Sziasztok!
Egy kérdésem volna a Topi féle AVR programozóval kapcsolatban. A cikkben azt olvastam, hogy USB-HID módban használható az RXD és TXD vonal. Ez mit jelent pontosan? Olyan kommunikáció lehetséges vele az MCU és PC között, mint ha egy USB-UART modult használnék? Előre is köszönöm a válaszokat!
Az a két kivezetés semmire sem jó. Sehogy sem használható soros kommunikációra. Párszor volt már téma itt, de le lett írva, hogy felejtős a dolog.
Szia!
ATmega8-at használok. Mint írtam, elég kezdő vagyok, ezt nem tudtam. Tudnál segíteni, hogy az M8-hoz milyen regisztereket kell használni?
Sziasztok.
Építettem egy attiny13-al egy minipov-ot 5 ledest a gondom a következő most kezdek ismerkedni a programozással és a programot is én írtam ,ehhez kérnék segítséget mert biztos van egyszerűbb megoldás is.
Azt írja ki S3 (és egy szívecske). Valahogy ha rövidebb lenne a kód több karakter is beleférne 1k memória nem valami sok de olcsó ahhoz hogy tönkre tegyem . Segítséget köszönöm előre is. Üdv.: Suhanc ui.: A reset lábat is tudom használni ledhez?
Szia!
Az ATMega8-nal a Timer1 es a Timer2 tud PWM-et eloallitani. Olvassad el az alabbi cikkeket, ezek alapjan, es az ott levo peldakodokat megnezve mar nem lehet gond a hasznalatukkal: ATMega8 PWM Timer1-el ATMega8 PWM Timer2-vel (szervo)
Szia!
Köszi a segítséget, már nagyjából értem.
Azzal tudsz machinálni, ha nem külön-külön állítod a port biteket hanem egyszerre.
Ebből:
Ezt:
Mert ha jól emlékszem akkor a fordító a fentebbi sorokat külön külön fordítja (nem beszélve az OR, NAD, NOT logikáról, ami szintén plusz terület), míg a lentebbi egy sor és ennyi.
Sziasztok!
Elkezdtem írni egy bootloadert, egy nagyon alap verzió már kszen is van, de nem tudom, hogy hogyan fordítsam le, hogy a NRWW memóriaterületre kerüljön és el is induljon. C-ben írom és avr-gcc vel fordítom. Több helyen láttam, hogy a -WI és a -section-start= paraméterekkel hívják meg a linkert, de nem tudom, hogy pontosan, hogyan kell használni őket. Másik kérdésem, hogy a BOOTLOADER_SECTION attribútumot ilyenkor is használni kell vagy csak akkor, ha nem bootloaderként fordított programot szeretnék a NRWW részbe helyezni?
Sziasztok!
Egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy egy GSM-modul vajon megkergül-e ha az Rx-Tx vonalon nem AT-parancs jelenik meg, vagy csak egyszerűen figyelmen kívül hagyja? Ugyanezt a két szálat a számítógép RS232-es portjával is szeretném összekötni, bizonyos adatok adatbázisba történő írása érdekében. Két funkciója lenne az eszköznek, egyrészt SMS-t tudna küldeni, másrészt pedig a fogadott SMS-t írná adatbázisba. De amikor az adatbázisba írom a soros porton át, ugyanezek a jelek megjelennek a GSM-modulon is. Nem szeretném a saját káromon megtanulni, ezért abban bízom, hogy valaki itt ezt tudja. Köszönöm előre is a segítséget!
Sziasztok!
Épp egy új projektemet finomítottam, aztán vmiért nem hajlandó programozni a programozó(Topi féle). A program ezt írja ki: Idézet: „vrdude: stk500v2_command(): command failed avrdude: stk500v2_command(): command failed avrdude: stk500v2_program_enable(): cannot get connection status avrdude: initialization failed, rc=-1 Double check connections and try again, or use -F to override this check. ” Egyszerűen nem tudtam rájönni, hogy mi a baja. Remélem tudtok nekem segíteni. Várom mihamarabbi ötleteket üdv; bedoweb
Szia!
Próbáltad már lerajzolni? Ha lerajzolod, akkor látod, hogy a gsm modul tx lába össze van kapcsolva az rs232 tx lábával. És ha az egyik láb +, a másik láb -, akkor az avr fogalmam sincs, hogy mekkora feszt kap, de az biztos, hogy nem fog működni. Valamivel meg kellene oldanod a leválasztást és akkor nem kell foglalkoznod a jelek szűrésével. A gyakorlati megvalósítást majd valaki hozzáértőbb leírja.
Ezt értem és köszönöm! A leválasztást valahogy meg is fogom oldani, különös tekintettel az eszközök eltérő feszültségére. Már csak azt kell kitalálnom, hogy hogyan? Kapcsolható vonalakat kell alkotnom, melyek szükség szerint csatlakoznak a GSM-modulhoz vagy az RS232-es porthoz, és ezt a csatlakozást a mikrokontrollernek kell vezérelnie. Szempont az is, hogy minél kisebb legyen (furatszerelt azért még belefér, de VMK-64-es mágneskapcsoló nem). Erre esetleg lenne valakinek ötlete?
Előre is köszönöm a segítséget!
Igen. Idő közben megtaláltam én is ezt és jó is, sokkal több fér bele. És valami idő tagot hogy lehet bele fabrikálni? Pl:
time1 kód time 1 vége time2 kód time 2 vége És amikor az idő tag lejár ugrik a következőre amíg nem addig ismétli . Valami egyszerű van erre?
- A programozo es az AVR kozt a kapcsolat rossz (kábelszakadás, vezetékcsere...)
- AVR-en tapfesz van? - A programozon a fesz illesztes megvan? - Az AVR-t meg nem programoztad eddig semmivel, igaz? az -F kapcsolót remélem nem próbáltad ki! - A Chip ID visszaolvasása ha nem megy, akkor TILOS a nélkül programozni! Az esetek 90%-ában véletlenszerű biztosítékbit beállás lesz belőle.... - Teljesen szűz ICnél is ezt csinálja?
4066 MUX IC?
A fesz. szintek nem lehetnek az AVR lábán GND-0,7...Vcc+0,7V tartományon kívül. Ez a chip halálát okozná! Esetleg ellenállásosztó /zeneres megfogás, MAX232, MAX9000 ?
A MAX232 rendben van, azt használom most is a számítógép felé menő kapcsolatban. A másik oldal még kétséges, de van két lehetőség is a kézikönyvben. A tranzisztorossal szimpatizálok, mert a másik IC-ről nincs sok elképzelésem. Mi ezekről a véleményetek?
Köszönöm előre is!
Köszi TavIR-AVR
-akkor átkábelezem -van tápfesz, de programozásnál az USB-ről jövő 5v-ot használom -csak ezzel a programozóval programoztam, és nem tudom mi az az -F kapcsoló -szűz IC-vel nem próbáltam de egy másikkal igen, de annál is ezt irta ki (és eddig gond nélkül müködött) köszi szépen, és ha ezekből még vmi kiderül akkor írj mindenképp
A kábelekkel semmi gond, újrakábelezve sem működik
Pontosan írd le, milyen paraméterekkel hívod meg az AVRDude-ot. Na meg persze milyen op.rendszeren.
Sziasztok!
Uartot akarok pufferelni, mivel protokolszerűen akarom vezérelni! De valamiért nem müködik! -a hiba hogy a puffer valamiért ürül! A kód:
A bufferelt adatokat visszaküldtem uarton!
A végén meg eltünik! Mi lehet a hiba oka?
windows xp-m és Windows 7-esem van. Eddig mindkettőn működött. És WinAVR saját programszerkesztőjét, a Programmers Notepad[winavr] nevű progranot használom. Van egy makefile amiben be kell állítani a CPU, és a programozó fajtáját, a hex fájl nevét és mentási helyét. S ezután csak a programon belül a kész programot le kell futtani, hogy átalakítsa hex-é, aztán program gomp, és már csinálja is.
Lehet, hogy az a problema, hogy megszakitasbol hivod meg az UARTAdatKuld() fuggvenyt, es igy ha az adasi puffer nem ures, akkor eldobja a pufferbe bele nem fero karaktereket.
Enélkül is ugy müködik ahogy nem kéne....
Nincs véletlen olyan könyv ami avr-ekről szól kezdőknek?
És ha lehetne még egy nagyon egyszerű kérdés:meikhez könnyebb égetőt építeni és meiket könyebb programozni? Kösz előre.
Van egy két kapcsolás amit szeretnék megépíteni, ATmega8-al vannak tervezve. Laikusként kérdezem, hogy lehet-e helyettesíteni 8L-el vagy 88-al? 8L esetében akkor ha nincs szükség 8MHz-nél magasabb frekire. Ha esetleg megy a helyettesítés akkor kell-e a szoftveren komolyabban változtatni? Segítséget előre is köszönöm.
A M88 és az M8 más belső felépítésű. A programkód újrafordítása és a regiszterek átírása/átnevezése is feladat ekkor (Bascom-AVR alatt csak a chip nevet kellene kicserélni).
Mega8L mellett Mega8A, Mega8-V és egyéb hasonlój jöhetnek számba. Mega8P nem! A "P" másirányú elfajzást jelent....
A programkód újrafordítása stb. kilőve, nekem magas. Pl. a Mega8L-t használom akkor semmit sem kell átírni? A PIC megnevezését sem?
Az L-es csak fele annyiba kerül, ami azért számít.
A PIC az mikrochip kontrollere. Az AVR az a ATMEL cégé.
M8 - M8L cserélhető, ha az órajel <8MHz. E felett M8 javasolt...> |
Bejelentkezés
Hirdetés |