Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Ez oké, de ekkor mi a teendő?
1.29b a Watt kezdő oldalról
Szia!
Csak a nagyon távoli jövőt látom ... Be kell ruházni vagy meg kell építeni egy megbízható programozót...
Igen, a második 887-es kipróbálása után eldöntöttem hogy ezt most szünetelem amíg nem lesz meg a pickit2 vagy 3. Legutóbb nemvolt a 3-ra... egy ezresem hiányzott. Így picet vettem
Szia!
Addig a kábelek hosszának csökkentése, a táp szűrésének javítása, a legfrissebb program verziók kipróbálása hozhat eredményt. Megoldás lehet egy klón (alacsonyabb költséggel kihozható), ha a 18F2550 felprogramozható a mostanival.
Próbáld meg ezzel, mit csinál. WPB égetőszoftver fejlesztése/tesztelése
A további fejleményeket is érdemes majd ott kitárgyalni...
Köszönöm utánanézek. Találtam egy v360 motorola külső 96x80pixel lcd kijelzöt forrasztottam rá kivezetéseket össz 13 van belőle de semmit nemtudok róla ez így a lehetetlen felé konvergál a műkédésre bírás tekintetében?
Üdv!
A felhúzó ellenállásról akarok többet tudni. Ha jól értem arra szolgál, hogy ha egy PIC bemenetre rákötöm a VDD-t hogy egy egyszerű gombnak használjam, akkor oda kell egy ellenállás, különben a pic nem tudja, hogy 1 az értéke vagy sem. Így van? Érdekelne, hogy mi a felhúzó ellenállás angol neve (meglett, ez a pullup). Valamint az is, hogy mekkora ellenállás kell pl egy 5Voltos és egy 3.3Voltos kapcsolóhoz. Plusz érdekességnek, hogy honnan ered a neve. ténylegesen felhúz valamit? Hogy kell érteni?
Szia! Bár nem igazán PIC téma, azért megpróbálom kifejteni Neked.
Angol név: Pull-up resistor. Akkor használatos, ha a bemenetet meghajtó fokozat csak a logikai alacsony szint felé képes aktívan meghajtani, pl. nyomógomb (földre kötve) vagy open-collector (mostanában inkább open-drain) kimenet. Neve onnan ered (gondolom én), hogy logikai magas szintre képes "felhúzni" (létezik lehúzó ellenállás is :yes: ). Értéke az alkalmazott áramkörtípustól ill. kialakítástól függ (lásd pl. I2C kommunikáció) függ. A konkrét értéktartományt a PIC bemeneti példánál maradva két dolog határozza meg. a.) A logikai alacsony szintre húzó egység (most nyomógomb) legyen képes akkora áramot elnyelni, hogy az ellenálláson eső feszültség nagyobb legyen mint a tápfeszültség és a bemeneti alacsony logikai szint maximumának különbsége (magyarán képes legyen lehúzni VILmax alá). Ez az ellenállás értékének minimumára ad korlátozást. b.) A PIC bemeneti szivárgó árama ne tudjon akkora feszültséget ejteni az ellenálláson, hogy azt a bemenet illegális feszültségtartománynak érzékelje. Ez az ellenállás értékének maximumára jelent korlátozást. Ezek alapján már megválasztható a felhúzó ellenállás értéke. Általánosságban 10k meg szokott felelni a feladatok többségére. Azért van néhány kivétel is, de ebbe nem mennék bele részletesebben, pláne nem PIC topikban. Üdv.
Koncentrálj a lényegre kérlek!
Lehet, hogy hülyén hangzik, de az Lpt-portos égető használata mindig megeleveníti a piceket. Gondolom azért lehet, mert szeretik a picek, és a Jdm bizonytalansága jó pár írás után mintha elkedvenlenítené őket, és rendszerint sikertelenül vagy sokadjára írja meg rendesen. De most megint gyorsan és jól írja a tényleg starpabírónak mondható 877-et. Sajnos a 887-ről mint mondtam egyelőre leteszek, vagy építelk egy pickit 2-t. Amiből lényegét tekintve az opa hiányzik meg a fetek. N-fet nagyon sok van otthon de P- az nincsen, és egyéb mint ic foglalat vagy az igen is sok időt igénylő ellenállások ami kicsit sziszifuszi összekeresni. Aztán láttam meg ezt a kis kijelzőt, és hogy jbc v1.0 még lehetővé tette a maga hőrángásaival, hogy a "méretes" szalag kábeljére tudtam hajszál vezetékeket forrasztani, így jutott eszembe milyen buli lenne egy piccel vezérelni. Csakhát tapasztalat nélkül elég bajos lenne szerintem csak ezért kérdeztem, mert gondolom végigpötyögve a szálakat mondjuk egy frekivel, ilyeneket láthatok, hogy vagy egy vagy sok sor meg oszlop telítődik.
Nem értem miért kéne lemondanod a 887-ről? A WPB elvileg kezeli, ha nem jól, akkor írd meg az előbb belinkelt topicban hogy mi csinál rosszul és igyekszem megoldani! Csak azt kérem, hogy szedd össze magad és ne csapongj ennyire, mert soha nem lesz kész így amit szeretnél és én is megunom előbb utóbb!
Az LCD-s kérdéseidet az LCD-s topicban tedd fel, ott hamarabb kapsz választ, itt off.
A JDM-el egy dolgot lehet csinálni ami segít rajta: A JDM paneljet a mutató és a huvejk ujj közé kell csiptetni, majd óvatosan felemelni és kislattyogni a konyhába, ott bele ejteni a szemetesbe csak úgy veletlenul, amit utána azonnal le kell vinni a kukába hogy meg veletlenul se tegye vissza az asszony a munka asztalunkra
helyette be kell szerezni pickit2-t és hirtelen minden problémád megszűnik.
Tisztelete számomra azért van ,mert lehet hogy a következetlen viselkedésével nincs olyan ember aki ne utálná. De nélküle még mindig ott tartanék, hogy a fater valamikor beszervált 4 raklap orosz k555 vagyis sn7402 ic-jeivel terveznék utat az androméda ködbe. Kétségtelen, le fogom cserélni de megérdemli majd a helyet az utolsó csepp, a pic programozás kezdete előtti 3 tucat orosz csodával megépített egyszavas futóüzenet mellett
Szia! Szeretném megépíteni ezt a panelt. Lehetne valami bővebbet megtudni róla?
Pic24 és dsPIC-el szeretnék foglalkozni. Van egy Pickit2-őm, de ez sokkal szimpatikusabbnak tűnik. A hozzá való hex fájlok publikusak?
Sziasztok!
olyan kérdésem lenne. hogyan lehet zavar védeté tenni pic18f4620-at mert van optos bemenetem amire érme vizsgáló kötve "ami induktív". ha a érme vizsgálónak kűlön 12v adok neki nem azt a 12v amin van 4620 tökéletes ha nincs rajta érme vizsgáló csak én adom impulzosokat megint jó 1* se fagyott meg. de ha közös 12v adok érme vizsgálónak és 4620-nak akkor impulzus pillanatábban kifagy picben a programom. "nem mindig de nagyon sűrűn ismétlődik a hiba jelenség" Tudom hogy atmel ilyen téren jobb nem annyira zavar érzékeny. Nem lenne egyszerű át írni a programot.elégé össze tett lett. tudnátok valami tippet adni hogy tudnám ezt a hibát megszüntetni? vagy esetleg van olyan pic18 ami kimondottan ipari jellegű? Ne kelljen két külön tápot használnom. Remélem érhetően írtam le Válaszokat előre is köszi. Idézet: Szeretnék írni egy cikket, csak egyelőre nincs rá időm. Dióhéjban a legfontosabbak: a kapcsolási rajzot, a NYÁK tervet és a fényképét már belinkeltem. Egyoldalas panelnek szántam, az EAGLE terv alkatrészoldalról mutatja a panelt. Az alkatrész oldali vezetékeket huzalátkötéssel oldottam meg.„Szeretném megépíteni ezt a panelt. Lehetne valami bővebbet megtudni róla?” A dióda és az USB csatlakozó kivételével minden furatot 0.8 mm-es fúróval fúrtam. Az USB-UART átalakítóként használt PIC14K50-be beépítés előtt bele kell égetni a HID bootloadert (így ebben is cserélhető a firmware, ha szükséges). Én dugaszolós próbapanelban, repülő vezetékekkel kötöttem a PICkit2-höz (felhúzó ellenállással, és kondenzátorokkal kiegészítve, ahogy kell!). Az USB CDC Serial emulatort már beépítés után a HID bootloader programmal is betölthetjük. A bootloader akkor ébred fel, ha az MCLR lábat egy dródarabkával (vagy ideiglenesen beforrasztott nyomógombbal) alacsony szinten tartjuk az USB-re dugáskor. A beégetendő HID bootloader és a letöltéshez használt PC program a PICCOLO projekt honlapjáról tölthető le (Szoftver segédlet: PIC 18 példaprogramok menüpontot követve). A kibontott code_examples.zip-ből a PICCOLO-HID-Bootloader-PIC18F14K50.hex nevű állományt kell beégetni. Ez a gyári bootloader javított változata, csak ezt tudom jó szívvel ajánlani! Mellete van a HIDBootLoader.exe is a letöltéshez. Ez csak firmware csere esetén kell, utána el lehet felejteni... A bootloader után kell még az USB CDC Serial Emulator is, amit a Microchip Allpication Libraries csomagból vehető. Hogy ne kelljen keresgélni, ezt is mellékelem. A PIC24 (vagy dsPIC33) a kártya szélein kivezetett csatlakozókhoz kötött PICkit2-vel is könnyen programozható, de néhány PIC24HJ típushoz a PIC-kwik projekt Szoftver segédletében bootloader is található a "hex" alkönyvtárban. Én pl. a p24HJ128GP502_57600baud_bootldr.hex állományt égettem be, így 57600 bauddal csatlakozom a letöltő programhoz. A letöltőprogram pedig a bin alkönyvtárban található winbootldr.exe (mellete van a telepítője is, de nem muszáj telepíteni).
Igen, ketsegkivul van egy ilyen szerepe hasonloan a Tesco csikos kerekparnak, amit 500Ft-ert kinalnak es azt is reszletre veszi meg az ember. Felkelti az erdeklodest a bicajozas irant, csak mikor az elso katyunal a kerekagy szetesik akkor van aki akkor bicajozott utoljara, az okosabbak es erdeklodobbek pedig vesznek egy dragabb de kevesbe problemas ketkerekut. Kb ugyanez tortenik a JDM-el is
Tisztázzuk, ez nem PIC és Atmel kérdés, ez hibás táp, vagy tápszűrés esetleg hibás áramköri kialakítás, végső esetben hibás program, vagy konfiguráció kérdése!
Az összes PIC ipari kivitel, legfeljebb a hőfoktartományuk tér el, ha erre szükség van, figyelembe kell venni, de ettől mind ipari. A működésük nagyon stabil, indokolatlanul nem fagynak le, csak okkal! Ha feltennéd a rajzot, az sokat segítene. A rajzon legyen a tápegység is, minden alkatrésszel az utolsó kondiig, pontosan!
Létezik-e olyan program ami visszafélé fordít, tehát HEX-ből ASM-et csinál? Anno PC-re létezett ilyen, még kommentezte is az assembly utasításokat, és a DOS rendszerhívásokat, illetve azok funkcióit. Tehát mikrovezérlőkhöz (PIC-hez) létezik-e dissassembler program, használt-e már valaki ilyesmit?
A keresőbe egy szót is elég lett volna beírni: disassembler
Kezdem összerakosgatni a pákavezérlőt, de az Atx-es táp amire esett a választásom (nagyon sok szempontból) Egy ame1085-el szűrve az 5 voltját nagyon nemtetszik a pic A/D-jnek. Hogyan lehetne ezt valahogy atombiztosra csinálni?
Egy ATX-es tapot le kell terhelni, hogy a szbalyozo aramkore mukodjon -- de ez nem PIC-es tema, hanem a "PC tap atalakitasa" rovatba kellene korul nezni ezugyben (en amugy 5-10 ohm-al szoktam terhelni, de termeszetesen nagyteljesitmenyu ellenallas kell oda, 10-20W). Ez csak futotest es felesleges energia pazarlas, de enelkul a szabalyozo aramkore nem kepesmukodni rendesen.
Ha azonban referencia feszultseg kell A/D-hoz, akkor ahhoz valoban kell egy olyan aramkor ami direkt erre van tervezve -- de ezeknel is magasabb bemeno feszultseg kell, hogy abbol elo tudjak allitani a referenciat. Egy LDO-nak (Low Drop Out) elegt 200mV tobblet is, de egy hagyomanyos stabilizator aramkornek akar 2V tobblet is kellhet (tehat 7V bemeno kell, hogy 5V stabilan kijojjon). Sokszor ilyen megfontolasokbol hasznalnak 2.5V referenciat inkabb, mert akkor a PIC-re szant 5V-bol allitjak elo ezt es igy nem kell erre kulon taphalozat.
Köszi a segítséget!
rajzot estére pótlom nem találtam meg. Valahol olvastam olyat " atmel vs pic" lehet pont itt, de mindegy ott volt olyan hogy atmel kevésbé zavar érzékeny. Amúgy nagy vonalakban atx pc tápot használok utána 1 dióda mert dióda előtt mérem 12v ha elmegy a táp mentem a dolgokat de csak eepromba mentés semmi tiltás semmi mást nem csinálok. 4700uf és 100nf kondi 7805 még egy 100nf kondi kb ennyi is táp réssze esetleg 7805 cseréljem ki valami kapcsolóüzeműre? amúgy 100%-os a program Jó tudom nincs olyan de a fent leírtak 2 féle képen nem tudom újra pródukálni a hibajelenséget. Amúgy pedig elég gyakran.
A PC táp az egyik "legzavarosabb" forrás. Főleg, ha nem terheled le, mint a PC-kben, akkor még rosszul is szabályozza magát, ami plusz zavarokat okoz.
Érdemes lenne egy 10..100µF-os tantalt odatenni a 7805 után lehet segít. Nagyon fontos, hogy a jeladó és a PIC között a testen ne follyon áram, azaz a földhurok is okozhat resetet. Nem tudom hogy kötötted be az MCLR-t és az LVP bitet hogy állíottat be. A BOR is érdekes lehet, ha be van kapcsolva. Túl sok a változó, ezért kéne megnézni az egész projectet. Addig csak találgatunk.
Szia! Köszönöm!
Ha jól értem, először a PIC14K50 és a PIC24-be beégetem a bootloadert PK2-vel. Azután a PIC14K50 reset gombját nyomva csatlakoztatom a PC-hez, majd a winbootldr.exe -vel rátöltöm az USB CDC hex-et. Ha kész leveszem, majd a PIC24 resetjével kezdődik előröl, csak az általam összetákolt program hexével. Ha pedig dsPIC33-at akarok rá tenni akkor ahhoz újra le kell fordítani a PIC24-es bootloadert a dsPIC-hez?
Szerintem jól érted.
Idézet: Ezt most ne feszegessük, mert nem tudom, hogy dsPIC33 esetén egyáltalán működik-e a dolog. Én azoknál eddig csak a közvetlen égetést használtam. Majd utánanézek...„Ha pedig dsPIC33-at akarok rá tenni akkor ahhoz újra le kell fordítani a PIC24-es bootloadert a dsPIC-hez?” Ha egy alkalmazást bootloaderrel akarsz betölteni, akkor kötelezően a tőlem letöltött PIC24 code_examples.zip lkr mappájában található linker állományt kell használni (amiben a program kezdőcíme el van tolva a bootloader fölé). Ha pedig közvetlen égetés lesz (pl. dsPIC33 estén), akkor pedig ki kell venni a projektből a linker állományt (a .gld kiterjesztésű fájl), hogy a linker az alapértelmezett változatot használja. |
Bejelentkezés
Hirdetés |