Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   811 / 2499
(#) reloop válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Nagyon ügyes vagy
Tettem rá feliratot, azon láthatod, hogy a BD140 tranzisztorokhoz nem jó lábkiosztás szerint vitted a vezetést. A tápot és a végtranzisztorok környékét rajzold felül 3mm-es vezetősávval.
(#) WaRL0 válasza reloop hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Köszi, hogy kiegészítetted
Én az adatlapból azt vettem ki hogy egyforma a BD140 és a BD139 lábkiosztása.
(#) reloop válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Valóban egyformák, BCE. A 140-eseknél BEC szerint vitted a vezetést. A javítást könnyen el tudod végezni, de ha nem elég érthetően magyaráztam el jelezd
(#) WaRL0 válasza reloop hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Érthetően magyaráztad
Ha minden igaz akkor most már jó.

2n3055_1.LAY
    
(#) reloop válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Kíválóan megoldottad
(#) ThomAce válasza lamalas hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Köszönöm szépen a választ, így kb. már érthető számomra a dolog lényege. Terheltem én már tartósan ezt az erősítőt 4Ohm-al. Az alkatrészek bírták, nem akart felforrni sem.

Viszont így egyre jobban értem a dolgokat. VF2 és Conductort nem akarok építeni. Sajátomat akarom tökéletesítnei. A sok sok információ birtokában úgy gondolom, hogy előbb - utóbb megtalálom a legjobb megoldást.
(#) saraha válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Azért illett volna a nyákon elhelyezni a végtanyókat.A megfelelő tokozással kialakítva.Végtranyót nem szokás huzalozni...
(#) lamalas válasza ThomAce hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Idézet:
„A sok sok információ birtokában úgy gondolom, hogy előbb - utóbb megtalálom a legjobb megoldást.”

Sok sikert
(#) ThomAce válasza lamalas hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Köszönöm szépen! Még tuti lesz egy rakás hülyének tűnő kérdésem, mint ahogy a damper diódás megoldás is. De ha egyszer működik szépen? Tegnap kb. egy órán át szólt az erősítőm, nem melegedett, nagyon jó volt.
(#) reloop válasza WaRL0 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Érdemes megfontolnod saraha kolléga tanácsát. Bővebben: Link
(#) doomkiller válasza ThomAce hozzászólására (») Máj 4, 2011 / 1
 
Hali! A damper diódának melyik részét használtad a dampert(1-2 láb) vagy a modulation(2-3 láb) mert van itthon elfekvőben egy pár darab .
(#) doomkiller válasza ThomAce hozzászólására (») Máj 4, 2011 / 1
 
Tovább próbálgattam a "Mayflower" -t és erre jutottam.

Névtelen.png
    
(#) ThomAce válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Mindkettőt. Ugyanis ebben sorba van kötve, anód + katód közös lábon, izolált tokban. Marhajó lett a hőegyüttfutása a végfoknak úgy érzem. Tehát mindkettőt használom.

Az a baj, hogy nekem csak ez az egy darab DMV56-os diódacsomagom volt.
(#) ThomAce válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Igen, ez már közelít a fejemben lévő végleges verzióhoz. De a damper diódát fel akarom használni a végleges verzióban is, mert ez így bevált. Csak még jó sok kísérletet csinálok, hogy mi lesz a legjobb hangú kapcsolás.
(#) lamalas válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 4, 2011 / 1
 
Ez nem lesz jo! A zeneres fesz. stabilizalas a muveleti erositonek rosszul van bekotve.

Tovabbi problema vele a nyugalmi aram beallitasra szolgalo potmeter bekotesevel van. Pedig ezt korabban mar emlitettem, hogy a tranyo bazisa ne kozvetlenul a poti csuszkajara kapcsolodjon!

Vegezetul nem biztos, hogy sok ertelme van darlington tranyokat hasznalni ha 1-nel nagyobb fesz.erositesu CFP fokozat a vege az erositonek. Egyebkent a darlington tranyok kivetelevel eljutottal a Texas erositohoz fazisforditos kivitelben
(#) suhanc hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Sziasztok.
Van egy d-osztályú erőlködő csipem 2x11w nem sok de most elég. Kérdésem az , hogy szerintetek szükséges a kime3net szűrése vagy nem mert a gyári adatlapon mind2ő szerepel link: 1. max98400b adatlap 2. max98400b evkit
Na most akkor kell vagy nem? Mert ha nem akkor sok helyet meg pénzt megspórolok.
Köszönöm előre is:
Suhanc
(#) Maci58 hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Sziasztok lenne 1 kérdésem:van 1 hitachi erősitőm model HA-MD5 nem tudom hány wattos hálozatról felvett max 250watt van ráírva 8..16 ohm -ig lehet rá kötni hangfalat ,ennyit tudok róla .Ha valakinek több adata van róla írja meg, előre is köszönöm.
(#) doomkiller válasza lamalas hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Most ahogy nézem valóban . A zéneres fesz. stabilizálást úgy gondoltad, hogy a zénerek nem sorban vannak hanem a "földre" vannak kötve? A potméteres dolgot te, hogy gondoltad? Amúgy azért raktam be +2 tranyót, hogy a darlingtonokat jobban ki lehessen vezérleni, vagy így nem lehet jobban kivezérelni mit a "Mayflower" alapkapcsolásában?
(#) reloop válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
A poti helye a bázis és emitter között van. Remélem kivehető. a VR potméter.
(#) boliver hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Üdv! Olyan kérésem lenne, hogy építeni szeretnék egy erősítőt (sztereó), ami +-60 voltról működik, viszont a trafó csak össz-vissz 180 W-os. Milyen erősítőt javasolnátok, hogy építsek?

Előre is köszönöm!
(#) steelbird válasza boliver hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
Kevés a trafó teljesítménye. Ráadásul sztereó végfokot szeretnél, így egyből felezned kell az egy végfokra kivehető teljesítményt.
Itt most nem is az a lényeg, hogy milyen kapcsolást építs meg, mert kapcsolást rengeteget lehet találni, hanem az, hogy milyen impedanciájú hangszórót használhatsz 90W max. teljesítménynél, +/-60V esetén.
Az sajnos, 32 Ohm -ra jön ki, 45W színuszos (90W p-p) teljesítménynél.
Ha kisebb a hangszóród impedanciája, túlterheled a trafódat.
(#) boogi33 hozzászólása Máj 4, 2011 /
 
Hali.tiggersoft-al beszélgetem egy pár oldallal visszább és szeretném mondani hogy a feketével jelölt kondikat kicseréltem az ic-k maradtak de tettem rájuk akkora hűtő bordát( fotó holnap) ami még egy i7-et is lehűtene
Bár eleinte megbántam hogy bele kezdtem mert sok áramkör leszakadt a panelról a meleg miatt kis drótokkal kellet áthidalni őket meg pár alkatrészt a visszájáról tettem fel,de működik(egyenlőre) úgy hogy jól csináltam.Eddig úgy tűnik hogy -20 30 fok mind a két ic-n de hangosan majd a hétvégén tudom tesztelni.
Szerintetek a pirossal jelölt kondikat is kicseréljem?

DSCF21661.jpg
    
(#) tiggersoft válasza boogi33 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /
 
A kép szerinti felsőt (ma minden igaz c1216 poziciószámu) mindenképp cserélném, mert elég közel van a "fűtő" icékhez. Ha pedig már ugyis csere akkor a c1502 jelüt is...
(#) reloop válasza ThomAce hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Rohit Balkishan így oldotta meg.
(#) doomkiller válasza lamalas hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
A potit javítottam, a zénereke a földre kötöttem párhuzamosan van velük 1-1 220nF kondi, már csak az foglakoztat, hogy lehetne kimenti rövidzárvédelmet megcsinálni hozzá.
(#) ThomAce válasza reloop hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Ez a bias állítás nem nyerte el tetszésemet. Maradok egyelőre a saját, már bevált megoldásnál a diódákat illetően. Így stabil a hőegyüttfutás.
(#) lamalas válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Idézet:
„...már csak az foglakoztat, hogy lehetne kimenti rövidzárvédelmet megcsinálni hozzá.”

Vigyazz, hogy ne erjenek ossze a hangfalvezetekek sehol sem az erositon kivul
De komolyan, ha az ember sajat otthoni hasznalatra keszit erositot akkor szerintem felesleges kimeneti rovidzarvedelemmel foglalkozni. Ha pedig bulira valo erositot epitek akkor nem ilyet keszitek hanem olyat amiben eleve benne van a rovidzarvedelem es nem utolag kell beletervezni.
(#) doomkiller válasza lamalas hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Még annyi kérdésem lenne, hogy ha külön stab. tápról járatnám a műveleti erősítőt akkor ha netalántán elszállnak a végtranyók akkor a műveleti erősítőnek elvileg semmi baja nem lehet? Koppanásgátló gondolom nem árt ehhez az erősítőhöz, +-24V ról kb. ki lehetne venni belőle 50W-ot?
(#) lamalas válasza doomkiller hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Idézet:
„Még annyi kérdésem lenne, hogy ha külön stab. tápról járatnám a műveleti erősítőt akkor ha netalántán elszállnak a végtranyók akkor a műveleti erősítőnek elvileg semmi baja nem lehet?”

A muv. erositot a kimeneten keresztul siman tonkre lehet vagni nagyobb egyenfeszultseggel. De ha elszall egy v. mindket vegtranyo annak nem egyenes kovetkezmenye, hogy a muv. erosito is elszall ... de nagy az esely ra. A kulon stabilizalt tapnak erre az esetre nincs semmifele rahatasa v. befolyasa.

Idézet:
„+-24V ról kb. ki lehetne venni belőle 50W-ot?”

4ohmos terhelessel talan igen, 8ohmmal semmikepp.
(#) doomkiller válasza lamalas hozzászólására (») Máj 5, 2011 /
 
Köszönöm a segítséged ! Nekiállok megtervezni a nyákot, majd beszámolok a fejleményekről.
Következő: »»   811 / 2499
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem