Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép hiba, de mi a probléma?
Lapozás: OK   207 / 1165
(#) abcdabcd válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Ezen én gondolkoztam elég sokat, amikor megvettem a Ninja procihűtőmet, ugyanis ez ventillátor nélkül megy, és így a gyári procihűtő által az alaplapra fújt levegő, aminek a hatásával valószínűleg számoltak az alaplap tervezői (legalábbis a 478-as foglalatnál szinte tuti) elmarad...

Így nekem pl ki kellett cserélni az északi híd hűtőbordás egy nagyobbra, bár ahogy nézegettem még az eredeti hűtővel is olyan 60fok körül volt, és mintha nem is lett volna stabil a gép... egy Zalman legyező formájú kék bordát vettem rá, azóta se volt túl meleg talán 55 fok körül volt max-ban vagy legfeljebb 60fok...

Viszont ami érdekes az az alaplapi fetek kérdése, a drágább alaplapokon azokon is van hűtés, az enyémen nincs, meg ott vannak a proci melletti kondik is, a fetek mellett, azokból 1 fel is púposodott, úgyhogy be lett rakva egy kis 4cm-es ventillátor arra a részre egy egyéni megoldással, így talán hűvösebb ott is a hőmérséklet...

Viszont azt az alaplapról nem feltétlenül lehet tudni, hogy az "alaplapinak" mondott hőmérsékletet hol méri, hogy északi híd, vagy cpu fet-ek vagy hol... szóval tényleg érdekes kérdés...

Az eredeti kérdésedre válaszként, legalábbis amit én alapul vettem, hogy mikor jó az enyém : a korábban itt valakinek leírt módszerrel (S&M +Speedfan) elkezdtem befűteni a gépet, és figyeltem a hőmérséklet grafikont, és meg kell nézni, hogy valami még jónak vélt hőfoknál milyen a rajzolt görbe (akár a chipset gyártótól lehet találni adatot én nem kerestem az enyémhez, hanem azt akartam hogy 65 fok alatt legyen), ha csak emelkedik meredeken akkor egyáltalán nem jó, az azt jelenti, hogy a hűtés nem tudja elvezetni a hőt, tehát ha még tovább melegíted csak még tovább nő...

Az a jó ha elkezd ellaposodni a görbe, vagy akár ki is egyenesedik, hasonló ez egy kondenzátor töltődési "éados" görbéjéhez... azaz ha feltöltődött a hűtőborda és az valami normálisnak vélt hőfokon következik be akkor jó, mert akkor ott a hűtés meg tudja fogni a melegedést, és ha még 5 órán át hajtod a gépet a programmal , akkor se megy följebb... én ezt tekintettem jónak...
(#) belfi2 válasza abcdabcd hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Hali!
Amit írtál az rendben is volna de még mindig fenn áll a kérdés lényege, meddig tekinthető egy MB hőmérséklet még jónak?Ha elkezd fagyogatni szerintem már akkor régen rossz,persze nem azt mondom hogy a lap tönkremegy, de közel áll hozzá. Én az Everest Ultimate Stabilitás tesztjét szoktam használni.Jó kis progi egyben van minden.Kb 18 fokos szobánál a gép CPU 48, MB 42 fok.Az ASUS Probe viszont alapból 72 fokot ad , mint küszöb érték.Én ezt egy picit magasnak tartom de ők biztos jobban tudják.
(#) belfi2 válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Egy kis kiegészítés.
Konkrétan az lenne a dolog lényege hogy hány foktól kezdjen el ez ember aggódni hogy baj van? 50-60-70? Eddig csak a procikra találtam hőmérséklet adatokat,alaplapra nem.
(#) _ampervadasz_ válasza abcdabcd hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Nem volt alaptalan az okfejtésed!

Az alaplap szenzorait nem olyan nehéz meglelni ha a SUPER I/O -t keresed, és attól kezdve nézed/méred a vezetősávokat.

A Super I/O beazonosítása nagyon egyszerű letöltöd a CPU ID Hardware monitort, feltelepíted, megnyitod és látni fogod legfelül a fastruktúrában az érzékelő vezérlő típusát. Ezután keresel egy adatlapot és megkapod az összes szenzort kivezetést és leköveted.
Előszokott fordulni ezzel az érzékelővel bizonyos problémák is, ilyenkor szoftveres kalibrációt szükséges végezni, amit Winbond Hardware Doctor néven találsz meg.

Bővebben a szenzorokról: >>ITT<<

Általánosságban elmondható, hogy a feszültség értékek mérése nem minden esetben kielégítőek, mert erősen hőmérséklet függő a feszültség mérése is ezért erre elsősorban senki ne támaszkodjon!
Ajánlott a kalibrációt, egy huzamosabb üzem üzem után állítani.
Megjegyzem ilyet nem szoktam végezni, mert arra a Van a saját műszerem, ami nem hazudik, továbbá 1000C° -ig képes mérni, mivel itt alig 80C° -os mérésekről lehet szó maximum ezért egyáltalán nem lesz nagy a mérés pontatlansága.

Nagyon fontos megemlítenem a szenzorok elhelyezkedését, sajnos egyik sem jó helyen helyezkedik el általában. Mindig úgy helyezik el őket, hogy hogy ne jelezzen irreálisan nagy hőmérsékletet.

Minden esetben saját műszerrel, és szenzorral mérjetek hőmérsékletet/feszültséget!

Tehát az alaplap nézzük csak:

Az alaplapon kettő darab VRM szabályzó található ( nem mindegyiken!) ahol is az egyik a CPU kört, a másik a déli híd, északi híd, memóriák, stb. stb. feszültség értékeit hivatott szabályozni.

A FET -ek hőmérséklete 45 C° - 50C° fokig teljesen kielégítő, ezen érték felett jönnek az indokolatlan lassulások, akadások, IRQ kezelési hibák, regiszterek szennyeződése és így tovább.

Kettő probléma okozhatja mindezt: az Intel INF chipset driver sérülése, vagy a FET -ek tövében található elkók kiszáradása, vagy jellemzően mind a kettő, alul méretezés, esetlegesen túlterhelés.

Nem minden esetben szükséges a CPU VRM köri FET mezőit hűteni, mert általában a CPU hűtő, és a rendszerhűtő ezt együtt megemészti, amire még ráadásképp a tápegység is rásegít.
Hűtés inkább a csendesség miatt hivatott ott lenni, és mindezt egy hőcsöves rendszerrel összeköthetik, ami didyman állítása szerint még jó is.
Egyszerűen nem próbáltam még ki a heat-pipeline -os rendszereket, de meglátásom szerint azért nem jó "alkalmazás", mert az északi híd hőmérséklete beleszólhat a déli hídéba és a CPU FET mezőjének hőmérsékletébe is, ami így kiváltképp teljesítmény csökkenést okozhat, és a tuningolhatóság rovására megy/mehet. Nem a tuningról van szó, de jobban kitartok az mellett, hogy egy egységet egy hűtőtömb és egy ventilátor hűtsön.

Aztán vannak az északi híd déli híd tápkörei (illetve a perifériák, integrált eszközök külön egy tápkört kapnak) és a AGP/PCIE.

Itt a probléma nem a PWM szabályozású áramkörökben rejlik, hanem a lineáris szabályzókban, ugyan is ezek rengeteg teljesítmény kell, hogy eldisszipáljanak, mert ezek 5V ból 3,3 vgy 1,8V -ot állítanak elő, vagy kevesebbet.
Akinek van Azus alaplapja, az mind a kettővel találkozhat. Ezek okoznak nagy bajt, mert ezek elő szeretettel, fűtik meg az elkókat, majd későbbiek során felgerjedve, majd rövid zárba, de rosszabb esetben átvezet, és kinyír mindent ami mögötte van.

Idézet:
„a fetek mellett, azokból 1 fel is púposodott, úgyhogy be lett rakva egy kis 4cm-es ventillátor arra a részre egy egyéni megoldással, így talán hűvösebb ott is a hőmérséklet...”

Azonnal cseréld az összes elkót azon a részen, mert várható a FET mezők meghibásodása is!
Egyértelmű a kapacitás csökkenés, így a FET tovább lóg rajta a "hálózaton" míg eléri a töltését az elkó, ha egyáltalán eléri!

Van egy Merkúri alaplapom, ott egy elkó nincsen felpúposodva, mégis közel 55 C° -fokot mér a Super I/O tévesen! A hőmérséklet 73 -74C° -fok, és az összes CPU köri elkó ki van száradva.
Jobban terhelve a CPU -t ( például az alaplapi VGA val használva elég volt bedönteni!) dobta rá a STOP hibát, hol arra figyelmeztetett, hogy HexDoor vírus támadta meg a gépet, hol meg az, hogy az összes gyorsítótárat tiltsam le.

A hiba konkrétan az volt, hogy sérültek az adatok a RAM memóriában, még a védett területen is ezért volt a HexDoor vírus STOP hiba, illetve a cache -re vonatkozó STOP hiba. Mind a két esetben brutálisan leesett feszültség egy pillanatra amit műszerrel is tudtam mérni. Az alaplap úgy képes "megbízhatóan működni" ha egy ipari ventilátorral hűtöm a CPU VRM körét, és ennek a szele hűti az északi hidét és a memóriáét is.

A te esetben a passzív hűtés ötletét teljesen elvetném, kivéve akkor nem, ha kiegészíted alacsony légszállítású mágneses felfüggesztésű ventilátorral ami azért valamicskét hűt is és egyáltalán nem zajos.

Az északi hídra mindenféleképp egyéni hűtést javaslok és sokkal nagyobb bordát.

Egy Asrock P4 -esben egy Zalman típusú hűtőtő tömböt használok, amin egy ventilátor azért található.
Körülbelül 1500 - 2000 fordulaton "ketyeg" és alig van zaja, ami csak a kavart levegőből származik.
Másrészt, eléggé jól meghűti az alaplapot is, mert nagyon széles lamellás kialakítású a tömb, és ezzel megegyezik a ventilátor is. Másrészt mivel nem egész kör, hanem két félkörből van összerakva, ezért a nagyobb részen közvetlenül kap egy hatalmas adag levegőt az északi híd.

A Prescott processzor 36C° (eredeti érték 55-58c°) lett vele, alaplap 39C° (eredeti érték 47C°).
Az egész számítógép hermetikusan zárt, előlap lekapva és az összes kivágás beragasztva aluragasztó szalaggal, a merevlemez a Floppy résen kitolva az eltérő csavarrögzítés végett, és ezen az apró résen ( 6mm) szívja át a levegőt a tápegység ventilátora meg egy rendszerhűtő ventilátor. A gép tartalmaz egy nVidia 4000 -es videokártyát passzív hűtéssel.

Ahhoz képest, hogy Prescott magos s468 -as a gép, és hogy nvidia kártya van benne, még sem fűt, pedig összes három ventilátor van benne ( tápegység, CPU, rendszerhűtő ezek mind AP383 -as nagy finomságú konzerváló olajjal kezelve vannak). Annyira csendes a gép, hogy sokszor elfelejtem kikapcsolni, csak a glimm kapcsoló elsötétedésekor vagy benne biztos, hogy a gép áll.

Remélem eme nagyon rövid üzenet valami rávilágítást adott témával kapcsolatban mindenkinek.
(#) _ampervadasz_ válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Ha lesz, mindenféleképp küldök egy párat pici analóg mailpostával.

Amik bontásra vannak ítélve azok inkább olyan deszkák, amelyeknek furcsa ismertető jele a SOT223 tokozású alkatrészek 100% -os mellőzése visszatérve a SOIC8 -as tokozáshoz szinte mindenhol alkalmazva.
Egyszerűen nem vagyok hajlandó az ilyen alaplapokat megjavítani, mert egyszerűen biztos, hoyg ezek közül valamelyik midig megpukkan, és nem az elkók miatt, hanem hősokktól. Mellesleg meglepő, de az elkók minősége kiváló, így ezektől meg is szoktam fosztani rendszerint. Majdhogynem új alaplapokról is van szó.

Szinte elöljáró példa erre: Gigabyte GA-G33M-DS2R
(#) Kovidivi hozzászólása Máj 5, 2011 /

Sziasztok!
Tudtok mondani egy olyan programot, vagy beállítást XP alá, ami megakadályozza, hogy az USB-s külső HDD-met leállítsa az XP, ha nem használom? Pl. filmnézés közben leáll, és mikor újraindul, rendszeresen nem tudja inicializálni őt, ilyenkor egy újracsatlakoztatás segít ugyan, de kinek van kedve felkelni az ágyból? Már átraktam a jelölést az optimizálás gyors eltávolításra szövegről az optimizálás teljesítményre, de ilyenkor is kikapcsolja egy idő után. Energiaellátásnál pedig megkértem, hogy soha ne kapcsolja ki a HDD-t, de nem ért a szóból. Esetleg kellene írni egy kis dos programot, ami 2-10percenként ír pár bájtot a HDD-re ? Köszi!
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Nem tudtam már szerkeszteni: érdekesség, hogy egymás után kétszer telepítettem xp. Az első xp-t használtam pár napig, nem volt semmi hasonló probléma, ha kikapcsolta az XP a HDD-t, megnyitottam a TC-t, és azonnal bekapcsolta, sosem hibázott. Aztán letöröltem az egész rendszerpart.-ót, és felraktam ugyanazt az XP-t, szerintem 95%-ban azonos programokkal, és ezt csinálja Szerintem valahol összeakadhat a PCMCIA (->USB 2.0) vezérlő, vagy ilyesmi...
(#) norbeat válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Keresd meg melyik usb gyökérhubra kerül a merevlemez az eszközkezelőben annak tulajdonságainál ott van hogy "a számítógép kikapcsolhatja ezt az eszközt" pipát kiveszed. Ha valami csoda folytán a merevlemezek közé ismerné fel akkor próbáld a vezérlőpult energiagazdálkodáson belül merevlemezek kikapcsolását tiltani.
(#) _ampervadasz_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Próbaképen a BIOS -ban tiltsad le az energia gazdálkodást, ne csak OS alól.

Energy Saving (valami ilyesmit kell találnod) és a Max Power Saving -ről Disabled -re kell állítenod, ha érdemi változás nem történik, akkor ACPI State 3 -ról vedd vissza Stae 1 -re.

Ezzel már a merevlemeznek minden esetben ( készenléti állapotot is beleértve) bekapcsolva kell maradnia.

Energiagazdálkodási lehetőséget két helyen is állítani lehet, lehet egyszer globálisan ( jobklikk üres területen>Képernyő kímélő fül>Energia ellátás gomb>Merevlemezek kikapcsolása soha) és lehet egyszer helyi beállítást is alkalmazni (eszközkezelő meghajtó tulajdonságainál keresendő).

Ha így sem megy akkor próbáltad már a merevlemezt gépben használni, vagy kompletten az egész USB -s -től egy másik gépen?

A problémát okozhatja az USB -s eszközfordító illesztőprogram ACPI inkompatibilitása is.
(#) abcdabcd válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Nekem is egy Zalman hűtő van az északi hídon, valamint a ninja a cpu-n és ez így kb 3 éve működik teljesen megbízhatóan... egyedül ez az elkó dolog volt vagy 1,5 éve... azóta is oké a dolog teljesen...
(#) abyka1979 hozzászólása Máj 5, 2011 /

Üdv Fórumtársak!

Nem ma kezdtem számítástechnikával,elektronikával foglalkozni de mégis kifogott rajtam egy érdekes "hiba".
Hazaértem a munkából,gép bekapcs,e-mail-eket olvasgattam.....eddig ok minden.
Válaszolni akartam az egyikre és érdekes módon nem tudtam "kukacot"írni sehogy sem
Átnéztem mindent,billentyűzet,stb...minden ok.
Vírus,spam,stb...minden ok.
Olvasgattam különböző fórumokon erről a hibáról,de sehol nem találtam semmi érdemlegeset.
Ha esetleg valaki tudna segíteni,vagy már találkozott hasonlóval,megköszönném a segítségét.
Valószínűnek tartom,hogy valamelyik frissen telepített progi beállította magának gyorsbillentyűnek az altGr+v kombinációt,mert mikor leütöm a ezt a párost akkor egy pillanatra előugrik a tálca .
Próbáltam visszaállítani régebbi időpontra a gépet,letöröltem minden frissebb progit,de semmi...
Oprendszer: win7 ultimate sp1
:help:
(#) eSDi válasza abyka1979 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Üdv!

Böngészőn keresztül levelezel vagy külön programot használsz rá (Outlook, Firebird)?
Mert, ha böngészőn keresztül levelezel és FireFox4 van fent, és a levelező felület véletlenül Adobe Flash alapú, akkor a probléma már meg is van. Sajnos az Adobe megint beleszart az FF-al való kompatibilitásba...
De, ha nem és máshol sem ír, akkor tényleg valami megkavarta a dolgokat. Nekem régebben az ATI Catalyst Control Center vette át az uralmat felette, bár mostanában már nem jelentkezett ez a hiba.
(#) abyka1979 válasza eSDi hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Szia!

Windows live mail a levelező rendszerem.
Ati kilőve mert Nvidia 9600Gt a vga..
És szöveges doksiban,sőt semmilyen más formában sem ír kukacot.....
Billentyűzet jó a másik gépen,a driver is ok hozzá.
Gőzöm nincs mi a bibi
Jó lenne valami okosság kideríteni az épp használatban lévő bill.kombinációkat,vagy azokat törölni valahogy...de hogy??
(#) belfi2 válasza abyka1979 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Szia!
A nyelvi eszköztárban nem az Angol lett véletlenül beállítva?
(#) Szebence válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Erre már én is gondoltam, csak nem akartam írni, mert kukacnak, szerintem akkor is ott kell lennie.
(#) abyka1979 válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Szia!

Magyar a nyelvi eszköztáram.
(#) belfi2 válasza Szebence hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Hali!
Az Angolban a @ a SHIFT+2.

Valahol olvastam hogy ,a futtatásba be kell írni hogy notepad és úgy kell megpróbálni,hogy úgy írja e.
(#) Szebence válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Az olyan, mitnha word-be írná. És ott sem működött neki.
(#) belfi2 válasza Szebence hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Az illetőnek rendbe jött.

Próbáld meg hogy angol nyelvi eszközzel ír e @ot.Esetleg a képernyő billentyűzettel.
(#) Kovidivi válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

Szia!
BIOS-ba nem tudok belépni, mert én vagyok kb. a 4. tulajdonosa a gépnek, és le van jelszavazva. Norbeat tanácsait végrehajtottam, 4 portból 3nál megjelent az energiaellátás résznél, hogy kikapcsolhatja az XP ezt az eszközt, innen kiszedtem a pipát, viszont 4USB portom van... Megnézem, hogy erre mit lép a HDD, aztán írok.
(#) _ampervadasz_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 5, 2011 /

A jelszó törlése sem nagy ördöngösség.

Vagy az elemet kapod ki teljesen kikapcsolt állapotban kihúzott tápkábellel, vagy kikapcsolt állapotban Master Clear CMOS jumpert enabled -re állítod és bekapcsolod a gépet, majd aztán ki jumper vissza a normál állásába, gép kapcsold be és azt fogod tapasztalni, hogy eltűnt a jelszó meg egyébként minden más beállítás is a BIOS keretein belül.

Várom/-juk a fejleményeket.
(#) Kovidivi válasza _ampervadasz_ hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Ajjaj. Ez egy nagy szerelés lenne. Egyszer már próbáltam, a bios elem az alaplap alján van, tehát a legapróbb részekre szét kell szednem a laptopot. Kivettem az elemet, még rövidre is zártam a csatlakozót, de a jelszó megmaradt. Lehet valamit rosszul csináltam (a jumpert is rövidre zártam, de nem indítottam el a gépet Az lett volna még egy összerakás, aztán szétszedés, majd ismét összrakás ). De miért nem EPROM-ba menti a jelszót?
(#) norbeat válasza Kovidivi hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Az elemet legalább 5 percig de inkább tovább vedd ki, majd visszatéve ha még mindig nem feljtette el a jelszót akkor még több ideig hagyd nélküle...(15 perc az tuti)
(#) editrita hozzászólása Máj 6, 2011 /

Sziasztok !
Van egy DELL optiplex GX260-as gépem.
Na szóval, a lényeg az, hogy nem indul. Pontosabban a bekapcsoló gomb azon kívül semmi életjel.
Se füttyjel, se BIOS képernyő nincs, a procihűtő hideg, az északi híd hűtő hideg, az alaplapon sárga LED világít, és a bekapcsológombon is sárgán világít a LED.
(#) abyka1979 válasza belfi2 hozzászólására (») Máj 6, 2011 /

Próbáltam angollal is,és képernyő billentyűzettel is és semmi.
Ez valami kukac zabáló betegség lehet....
(#) sardi_hunor hozzászólása Máj 7, 2011 /

Sziasztok!

Az lenne a problemam h a talca jobb also sarkaben nem jelenik meg a nyelv valasztasi lehetoseg, tudjatok az a kicsi kjocka es irja benne h EN.

Mit tegyek h megjelenjen?

Nagyon fontos!
(#) punkkazy válasza sardi_hunor hozzászólására (») Máj 7, 2011 /

Jobb klikk a tálcára -> Eszköztárak -> Nyelvi eszköztár
Ha nem működik, akkor a Vezérlőpult -> Területi és nyelvi beállításoknál kell lennie.
(#) _ampervadasz_ hozzászólása Máj 8, 2011 /

Sziasztok.

Egy merevlemezen dolgozom, amin fölösleges mentések tömkelege van ráadásul az is rendszertelenül.

A problémám a következő: Mivel rendszer mentésekről van szó, rengeteg az ugyan olyan típusú méretű és nevű előfordulású fájl.
Egyszóval egy bizonyos fájl több helyen is szerepel (elég sok helyen) és nagyon megnehezíti a dolgom, mert közöttük vannak nem ismétlődő fájlok is.

Van valami lehetőség, hogy az $MFT táblából kilehessen venni a mappa bejegyzéseket és az összes fájl közvetlenül gyökérből legyen elérhető, illetve fájlnév egyezés esetén a fájl neve legyen számozva.

Például van egy service_user_data_file.txt állományom, és az mondjuk harmincszor ismétlődik, akkor maradjon meg az eredeti név, csak legyen számozva a következőképp: service_user_data_file_00.txt, service_user_data_file_01.txt ... és így tovább.

Így fölöslegesen duplikálódott fájlokat könnyedén tudnám törölni, ha eltérő a méretük azt azonnal észrevenném, mert Tc -t használok, így esetlegesen módosított fájlok sem vesznek el mert csak az 100% -ban egyezőket fogom törölni.

Miután ezzel meglennék, a szanálás eléggé leegyszerűsödne, mert duplikált fájlok már nem lennének és megkímélne több tízezernyi billentyűzet leütéstől.

Egy kis szemléltetés, hogy mivel állok szemben:
Egy 348 gigás partícióról van szó, ami 240 giga rendszermentést és egyéb mentést tartalmaz, konkrétabban 191477 darab fájl sora nem eldöntött ami 19321 darab mappában lakoznak.

Létezik erre valamilyen program, esetleg Command -ból végrehajtható parancsot "írni" neki, ami elvégezné a műveletet(-eket).

Tudom ha az összes fájl gyökérből lesz elérhető, akkor az nagyon lefogja lassítani a partíció elérését, erre mindenképp gondoltam, ezt azzal előztem meg, hogy csak a képernyőn megjelenő fájok információi olvasódnak ki ( nincs Prefekt alkalmazva ).

Köszönöm mindenkinek a segítéségét, bízok benne, hogy másnak is hasznára fog válni, aki karbantartással is foglalkozik, és bele bele fut néhány igen elhanyagolt háttértárolóba úgy mint most jómagam is.
Következő: »»   207 / 1165
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem