Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegységgel kapcsolatos kérdések
Lapozás: OK   30 / 175
(#) Doncso válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Én még annyival egészíteném ki a te hozzászólásodat, hogy ha tegyük fel, épít egy PDA töltőt, 7805-el, akkor fel kell készülni a tisztességes hűtésre, én magam készítettem a kocsiba egyet, hát mit ne mondjak, egy cigarettás doboz méretű bodri éppen hogy elbír vele, 5 órai kocsikázás után igencsak tüzes a kicsike.
(#) mugab válasza Doncso hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Csak tudnám milyen alkalmazásban van előnye töltőknél a 78XX-nek a kapcsolóüzemű megoldásokkal szemben...
(#) SzervízMacska válasza Doncso hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Igazad van, ezért a mai világban többnyire kapcsoló üzemű stab. ic-t célszerűbb alkalmazni, mint 10-15W-ot eldisszipálni - szerintem. Amúgy talán nem is érdemes vacakolni ezzel, mert olcsóbban megvehető készen.
(#) Doncso válasza SzervízMacska hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Hát, igen, igazad van, nem összeg. Én is csak a "gyorsan kellett" - miatt szögeltem össze egyet.
(#) Doncso válasza mugab hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Semmilyen.
(#) omega2007 hozzászólása Ápr 4, 2011 /

Sziasztok, 4db bébi elemet szeretnék kiváltani egy tápegységgel de nem tudom hogy hány mA-os legyen illetve hogy sabilizáltnak kell lennie vagy sem. Egy kis 6v-os elektromos motort működtetnek az elemek, csak hamar lemerülnek és drága az állandó cseréjük. köszi előre is
(#) kadarist válasza omega2007 hozzászólására (») Ápr 4, 2011 /

Szia!
Használj hálózati adaptert: Bővebben: Link
(#) Kicsa hozzászólása Ápr 19, 2011 /

Sziasztok!
Adott egy 12 V-os tápegység,melyből 0-10 V közötti szabályozott feszültséget szeretnék nyerni.A szabályzást a legegyszerűbben,potméterrel gondoltam,a terhelés sem számottevő : Egy frekvenciaváltó bemenetére fogom kötni,fordulatszám szabályzáshoz kellene.
Gondoltam az egyszerű kapcsolásra,ami az oldalon van, LM317-es icvel (pc ventillátor szabályzás) viszont az csak 1.2 V-ig megy le.
Tudnátok ebben segíteni?
Köszönöm szépen!
(#) proli007 válasza Kicsa hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /

Hello!
Az LM317 azért sem jó, mert működéséhez minimálisan 3V feszültség különbség kell. Tehát kis maradékfeszültségű kapcsolás szükséges.
Ha a 12V nem stabil, akkor a potival párhuzamosan stabilizátor kell, célszerűen egy TL431.
üdv! proli007
(#) Kicsa válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 19, 2011 /

Szia!
A táp stabil,így akkor elhagyom a stabilizátort. Nagyon szépen köszönöm a gyors segítséget!
Peti
(#) bazsa82 hozzászólása Máj 10, 2011 /

Tudna valaki egy jó megoldást?

Adva van:

-2db tápegység
- kicsi RACK
- keverőpult

A két tápegység mgszórja a keverőt, ha túl közel rakom.
Tényleg nincs rá megoldás? Bárkit akit kérdeztem azt mondta nincs.
Ötleteket kaptam:
1. rézlemezzel kéne borítanom a tépegységet
2. vasba rakni
(#) Piszkos válasza bazsa82 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Szerintem a vas borítás tényleg jó, mert mind mágnesesen mind elektrosztatikusan elszigeteli az egységet, ha jól tudom. Alapból műanyag a készülékház?
(#) bazsa82 válasza Piszkos hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

A tépegységé műanyag, a keverűé fém, szerintem alumínium.

Közben sikerült szerttennem egy másik tápegységre amivel kisebb a búgás! perszer nem tűnt el teljesen, de a felére csökkent...
(#) storm válasza bazsa82 hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Azt szabad tudni, hogy trafós, vagy kapcsis tápról beszélünk? Ha trafós akkor lehet át kéne térni, egy kapcsitápra. Esetleg még kipróbálhatod, hogy a trafót körbeveszed 1 réteg vékony rézlemezzel, és a 2 végét összeforrasztod, mert ez a szort indukciót nagyban csökkenti. Ilyenre gondolok:
(#) bazsa82 válasza storm hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

hát bevallom férfiasan, nem tudom...főleg azért mert nemtudom mi a kettő között a különbség.. de az is lehet ha tisztában lennék vele, akkor sem tudnám megmondani, mert ezek "selejtezett" tápok.
(#) Piszkos válasza bazsa82 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Szia! A hagyományos trafó a hálozati 50Hz-ről jár, a kapcsolóüzemű pedig nagyfrekvencián- több tíz vagy száz kHz-en. Ha ilyen sárga kis trafó van benne jó eséllyel kapcsolóüzemű. Könnyen eldöntheted ha látod a trafót, kapcsolóüzemű sokkal kisebb, és ferritből van a mag, fekete enyhén fényes egy anyagból, a sima trafó meg vaslemez maggal készül.
(#) proli007 válasza bazsa82 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Hello!
Van egy egyszerű "módszer" is. Megnézed benne a legtestesebb kondi feszültségét (mi van ráírva). Ha ez több, vagy egyenlő mint 200V, akkor kapcsolóüzemű. Ha kisebb, akkor nem.
üdv! proli007
(#) radocroli hozzászólása Máj 12, 2011 /

Sziasztok
Egy számítógéptáp elbír 10Amperos terhelést? egy olcsóbbra gondoltam, 12V on.?
Vagy van 1 nagy trafóm, de váltakozó, azt egyenirányítanám de ugye akkor nem 12 V kapok hanem 18 körül,az sok..szerintem mert autós erősítőhöz kellene..
Vélemények?
(#) storm válasza radocroli hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

A 'nagy' trafót egyenirányítva 17V-ot sem kapsz terhelve pedig még esik is belőle. A PC tápra pedig rávan írva, hogy mennyit bír.

Akkor jó lesz az egyenirányított trafó? 300VA os..az elég nagy..azért írtam...
Rá van írva igen mondjuk de az mennyire megbízható érték?olcsóbb tápokra gondolok...
(#) storm válasza radocroli hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Attól függ, hogy neked mi az olcsó Például egy 500-1000Ft-os bontott PC tápból kicsikarhatsz mondjuk 200-250W-ot. Azt szabad tudni, hogy hány W-os az erőlködő?

Van 1 tápom ami nem működik, de nem tudom mi baja....
Az erőlködő 120 W os 2x 60 , eddig akumulátor töltőről ment....
A tápot próbáltam megjavítani 1x de túl nagy falatnak tűnt...

Esetleg tudnátok segíteni a táp javításban?
A biztosítékot mértem az jó, a kimeneteken semmi fesz....
Elég ócska darab...raktam képeket...
(#) kadarist válasza radocroli hozzászólására (») Máj 12, 2011 /

Összekötötted a zöld vezetéket valamelyik feketével?

Ha jól emlekszem igen...régebben foglakoztam vele
Miért is kell összekötni?

Még 2 kép
(#) kadarist válasza radocroli hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Azért kell összekötni, hogy beinduljon és feszültséget szolgáltasson. Ez egy számítógép-tápegység, ezért ha nem számítógépben akarod használni, akkor összekötéssel lehet beindítani. A két nagy pufferkondin van feszültség?
(#) radocroli hozzászólása Máj 13, 2011 /

Ja * akkor igen azt próbáltam .A 2 nagy kondin ( 200V 330uF) azokon van...
(#) erbe válasza kadarist hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Ritkán látni ennyire "minimal art" tápegységet.
Zavarszűrők, fojtók, kondik helyén mindenhol csak a rajzuk meg drótdarabok.
(#) radocroli válasza erbe hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

De működött... volt pár áram kimaradás, szerintem a hálózati fesz. ingadozás is, valami alkatrész illetve részek tönkre mehettek, főleg amik érzékenyek ...vagy én ezt tippelem .... Nem látszik semmi a lapon.
Következő: »»   30 / 175
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem