Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1325 / 4000
(#) Szpidi válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Köszi a válaszokat.

Írtad, hogy nem a legjobb megoldás. Te az LM317-est jobbnak gondolod? Nem valódi labortápot akarok sokezerből kihozni, hanem egy változtatható feszültségű tápot akarok, ami használható tápegységként minden "fejlesztésnél", amit inkább módosított utánépítésnek neveznék.

Mi számít nálad igénytelen ÁK-nek?
Szerinted mi nem tesztelhető vele? (Nem végleges táp)

3. sori rajz,
RU1-ről venném le a fesz jelet a feszültség méréshez, és RI-ről venném le a fesz jelet az áram méréshez.
Ezek közvetlen A/D-re lennének kötve egy PIC-ben, amelyik ki is tudná az értékeket írni nekem. Legalábbis erre gondoltam.
(#) bankimajki válasza Szpidi hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Igénytelen ÁK: aminek nem számít kicsi feszültségingadozás, (1-2 tized V) Aminek nem fontos az agyonszűrt egyen. pl. rádiós cuccokat nem érdemes ilyen tápról járatni. Nagyobb sávszélességű erősítőknél is okozhatnak furcsa dolgokat a kimeneten jelentkező apróbb tüskék. (Kisebb a stabilitása is.)
Előnye: jó hatásfok, (kevés disszipációs telj.)
Egész pici méret. Fontos a kimenetre ne felejts el a nagy pufferkondik mellé 100nF-os és akár 1µF-os MKS kondit tenni. Az sokat szűr a kimeneten.
Részemről azt mondom hogy ha építek, akkor vannak itt nagyon jó nagyon egyszerű és kicsi költségvetésű kapcsolások. (723-sal, 324-sel.) Én inkább egy olyat építenék. Vagy Attila86-nak vannak nagyon jó kapcsi üzemű tápjai. (Én abból 2-őt is megépítettem és mondhatom hogy nagyon szuper cuccok. Relatíve olcsón nagyon sokat tudnak.)
Építsd meg ezt az LM2576-os kapcsit. És játssz vele egy kicsit. Semmit nem fogsz veszteni hidd el. Ha van szkópod akkor vizsgálgasd meg. És döntsd el hogy kell-e neked ettől jobb. Én amit gyakran használok táp, az 723-assal működik. És áteresztő tranyós kivitel. Viccelt már meg az is párszor. Akkutöltéshez pl. nagyon szuper a kapcsi üzemű, mivel az áteresztő tranyós baromi sokat fűt.
(#) proli007 válasza phowwad hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Hello!
Ha más elemről táplálod, és más elemről hajtod az invertáló és nem invertáló bemeneteket, akkor is van a két feszültségnek köze egymáshoz. Pld. a visszacsatoláson keresztül.
De a két bemenet potenciálja nem léphet ki a műveleti erősítő, CMRR tartományából. Mert az erősítő, csak ez esetben (bemeneti feszültség tartományban) működik helyesen. De ez a tartomány, mindig a két tápfeszültség között helyezkedik el. Nem is érheti el azt, kivéve a "féltápfeszültséges, vagy Rail-to-Rail erősítő típusokat.
A műveleti erősítőnek fekete a tokja, de nem egy fekete doboz vagy ki-bemenetektől független négy pólus. Abban tranyók vannak, miknek munkapontra van szükségük. Ugyan azokkal a megkötésekkel, mint a tranzisztoros erősítők esetében lenne.
üdv! proli007
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Hello!
Tekintve, hogy a belső RS tárat az L szint átbillenti, ami csak akkor fog vissza billenni, ha eléri a Th küszöbfeszültségét. Ebből adódóan késleltetési idő alatt érkező indítójelre, semmi nem történik, hiszen az időzítés alatt a tároló be van billentve. Az újra indítás, akkor lesz megismételve, mikor már visszabillen.
Egyszóval ez a kapcsolás, egy "nem újraindítható monostabilt" képez.
üdv! proli007
(#) Szpidi válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 10, 2011 /

Ok, köszi, értem mire gondolsz igénytelen ÁK alatt.

MKS kondi? Az mi is? Én 100nF-os kerámiát gondoltam bekötögetni mindkét szűrőkondihoz.

A kapcsitáp nem hasonló elven működik??? Annak nem lesz zavarjel a kimenetén? Hiszen az is kapcsolgatja a tápot...

A 723-as kapcsolással csak az a bajom, ha rákötök 30V-ot és csak 3-at veszek el, akkor előbb utóbb füstölni fog valami, főleg, ha meg is terhelem.
(#) bankimajki válasza Szpidi hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Az MKS, a kondinak egy típusa. Nekem van egy rakat így mindenhová olyat teszek. Igazából 100nF-os kerámia is megfelel a célra.
A 723-asra meg visszatérve. Nem kell egy lépcsőben eldisszipálni a maradékfesz.-et. Egy több megcsapolású trafó kell. És kb. 2-3 relével kapcsolgatni a táp bemenetére a megfelelő szintet. Ha jól van minden megcsinálva, és mondjuk 10V-ot hagysz max. a tranyón (tranyókon), akkor 5A mellett is 50W-ot fog elfűteni. De ha beleolvasol a labortápos témákba ott rengeteg ilyen megoldás van. Én azért ajánlom hogy próbáld ki, azt amit eredetileg terveztél, mert csak úgy tanulsz, ha csinálod.
(#) Szpidi válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Megtaláltam én is a wiki-n. Persze mindent felforgattam, és találtam MKC-st, kerámiát, meg vagy 5 másik fajtát.

723:
Na itt bukott meg a mutatvány. Én épp spéci trafót + relét nem szeretnék használni.

Köszönöm a segítséged, meg csinálom a step-down-t.
Kicsi, egyszerű, szabályozható, nem fűt, nem kell relé, legfeljebb egy kicsit zajosabb, mint egy áteresztőtranyós.
(#) marky hozzászólása Máj 11, 2011 /

Hello!

Lenne egy olyan problémám, hogy egy Pc kormány pedál csatlakozója elromlott. A kormányt tudom csatlakoztatni az USB-s, viszont a pedál egy RS232-vel volt csatlakoztatva, és mivel azt levágtam, nem tudom hogy volt összekötve. A pedálból jön egy zöld, egy fehér, egy fekete, és egy piros kábel, a kormányból viszont van egy sárga is. Logitech típusú. Esetleg nem tud valaki valamilyen ötletet adni?
Köszi
Legalább annyit tudnátok segíteni, hogy milyen elven működik, mert nem tudom mit mivel kössek össze. Arra már rájöttem hogy a zöld és a fehér a potiból jön. Valószínű a fekete és piros vezetéken kapja az áramot. De mi a sárga?
(#) katona.t válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Köszönöm szépen!
(#) spepe válasza marky hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Egy kicsit pontosabb leírás kéne a pedálhoz. Ha csak sima drótok akkor próbálgatnod kéne, ha van áramkör is mellette akkor pedig megint máshogy kell.
(#) RJ411 hozzászólása Máj 11, 2011 /

Hello

El tudnátok magyarázni hogy a függvény generátoron a sweep funkció mire jó?
(#) marky válasza spepe hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

A pedál egy RS232-őn keresztüül van kötve egy nyákhoz a kormányban. A pedáltól négy vezeték jön, a fekete, a piros, a zöld és a fehér. A zöld a féktől a fehér a gáztól. a piros és a fekete mindkét pedálhoz be van kötve. A kormány áramköréből egy sárga is kijön, de azt nem tudom hová kellene kötni. Ha színek szerint összekötöm, nem működik. Azt hiszem a zöld és fehér a potikból jön. Azt már ki tudtam mérni multimeterrel, hogy ha a sárga az egyik láb a másik meg mondjuk a zöld vagy a fehér, akkor a pedál mozgatására változik a feszültség.
(#) bankimajki válasza RJ411 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Egy adott sávot fog át. Vagyis folyamatosan változtatja a frekit 2 szélső érték között. Megadott sebességgel. Ez átviteli karakterisztikák mérésénél nagyon hasznos funkció.
(#) proli007 válasza RJ411 hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Hello!
Az igazság, hogy önmagában semmire. Hogy miért mondom? Mert..
A nagyfrekvenciás áramkörök átvitelének mérésére készítették valaha a Wobbler szkópot. Ennek részegysége volt a Sweep generátor. Vagy is a szkóp XY üzemmódban ment, az X tengelyen a frekvencia (pontosabban a Sweep generátort vezérlő feszültség), az Y csatornán az erősítő kimenetéről demodulált (egyenirányított) jel ment. Így kirajzolódik a vizsgált négypólus átviteli karakterisztikája. Vagy is nem kell frekiről-frekire méregetni jeleket és azt grafikonban ábrázolni, hanem egyből látható az átvitel változása.
Hangfrekvenciás mérésnél, ugyan ezeket a funkciókat kell megvalósítani, csak sokkal lassabb sebességgel. Most már nem lenne gond az XY kijelzés a számgép miatt. De a Sweep generátor, továbbra is a teljes megvalósítandó mérőkörnek csak kis hányadát teszi ki.
De pont a számgép miatt, ha ilyen dolgot mérnek, ma már nem Sweep-elnek. Széles sávú zajjellel mérnek, és FFT függvényt analizálnak. (Ez a spektrum analízis, nem az a néhány Led-es akármi amire mondják). De ez nem az a filléres "asztal sarkán összereszelgető" technika, a világban is úgy a Woblerrel, mint a Spektrum analizátorokkal, csak néhány spéci cég foglalkozik. De nem hobbi áron..
üdv! proli007
(#) Dániel X hozzászólása Máj 11, 2011 /

Üdv!

Van egy ge-force 7300gt videokártya amin kisült az egyik ellenállás. Ha egy másik ilyen kártyáról beazonosítom milyen értékű és kicserélem akkor működhet a kártya és ha igen akkor gondolom nem örök életű lesz igaz?
Köszönöm
(#) storm válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Szerintem ha egy vidikarin megsül egy ellenállás annak komolyabb oka van és mást is visz magával. De azért egy próbát megér.
(#) Dániel X válasza storm hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Próba cseresznye csak azért kérdeztem hátha valaki már csinált ilyet.HA nem működik majd akor leszedem róla a bordát és újra is van hasznosítva.
(#) storm válasza Dániel X hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Hát igen az újrahasznosítás a legfontosabb A vidikarikkal meg az egyéb számitástechnikai cucokkal az egyetlen baj, hogy a méreteik és az alkatrész sokaságuk miatt nehéz javítani. De ha mégis sikerülne újra működésre bírni, akkor szerencsésnek mondhatod magad.
(#) Mybuster hozzászólása Máj 11, 2011 /

Sziasztok!

Van egy problémám egy 2 digites számlálóval a bibi az hogy van a 12 akkor az egyik szegmens nem gyullad ki de mikor 14 van és ugyanaz a szegmens akkor meg kigyullad mi lehet a baj nézzem át mégegyszer a forrasztásokat?
(#) adamisbalint hozzászólása Máj 11, 2011 /

Sziasztok
Mivel lehetne megoldani azt, hogy 12V-ból 5V legyen?
Ugyanis van egy 12V-os akkumulátorom és azzal szeretnék meghajtani egy PC CD-meghajtót.
ab
(#) Mybuster válasza adamisbalint hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

hello!

Itt egy topic! Bővebben: Link
(#) Dinamik hozzászólása Máj 11, 2011 /

Lenne 1 kerdesem nem tudjatok mi a neve annak az RGB amelyik magatol valtogatja a szinet nem kell oda elektronika...?
(#) Mybuster válasza Dinamik hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

RGB ledre gondolsz? amibe csak fesz-t kell rákötni? PL ez!! Bővebben: Link
(#) Dinamik válasza Mybuster hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Igen olyanra gondolok csak sajnos nem nyitja meg a linket )
(#) Mybuster válasza Dinamik hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

akkor menny fel a Hestore.hu ra asztán optoelektronika ledek rgb és az utólsó!!
(#) Dinamik válasza Mybuster hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

koszi szepen.!
(#) Hurkafej1 válasza Eticsiga hozzászólására (») Máj 11, 2011 /

Én nemrég vettem savas, Varta akksit, azt irja, hogy a teljesen feltöltött állapot 12.7V, 12.3V alatt pedig az akku kapacitása 50% alá ért.
(#) David.zsombor hozzászólása Máj 11, 2011 /

Sziasztok nekem az lenne a kérdésem hogy mennyi az a 10gr? Egy kiskanál? A fényérzékeny fóliás előhívóhoz kéne de nem tudom megmérni És nincs kedvem 100 litert csinálni 1kg ból...
(#) galzotya hozzászólása Máj 11, 2011 /

Sziasztok!
Vettem egy kivezérlésjelzőt és annak a kondenzátorának bekötésében kérnék segítséget.
Van egy jel(mellékelem képben)és arra kéne bekötni a kondit de nem tudom hogy .
Légyszi írjátok le hogy hogy,és hogy a kondenzátornak melyik szára a -,+.
Előre is köszi!
Galzotya

asdasdasd.jpg

(#) kadarist válasza galzotya hozzászólására (») Máj 11, 2011 / 1

Szia!

Itt megmutatják a bekötését.
Következő: »»   1325 / 4000
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem