Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műgyanta

Témaindító: csaadaam, idő: Jan 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   17 / 27
(#) bodgabo válasza Petjaa hozzászólására (») Máj 3, 2011 /

Nem a hőtermelődés a nagyobb gond, hanem a műgyanta oldószer tartalma, ami oldja a polisztirolt (nikecellt) is.
(#) szalai75 válasza Petjaa hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Csináld epoxi gyantával, az nem oldja meg a nikecellt, vagy válassz másik habot, poliuretánt, vagy PVC-t, és csinálhatod poliészter gyantával is. hogy melyik megoldás olcsóbb nem tudom, utána kéne számolni valószínűleg az epoxis, mert a másik habok jóval többe kerülnek, egyébként az epoxi sokkal jobban bírja a vizet.
Idézet:
„Nem a hőtermelődés a nagyobb gond, hanem a műgyanta oldószer tartalma, ami oldja a polisztirolt (nikecellt) is.”
Ez csak a poliészter gyantára igaz.
Idézet:
„A szörföket is így gyártják”
Hát igen van benne VALAMILYEN hab anyag, és kívülről gyantázzák, VALAMILYEN gyantával.
(#) bodgabo válasza szalai75 hozzászólására (») Máj 4, 2011 /

Nekem a PUR hab sem bírta a műgyantát (Ablonczy félét használtam).
Talán ha a habformát beburkolnánk folpakkal vagy alufóliával, hogy közvetlenül ne érintkezzen a gyantával...?
:heureka:
(#) pcroland hozzászólása Máj 13, 2011 /

Hello! Van egy 4 GB-os pendrive-om, aminek nincsen meg a tokja, háza. Hajléktalan Én arra gondoltam, hogy kiöntöm Poliészter gyantával. Csináltam is egy öntőformát fából. Ha azt többször lelakkozom, hogy sima legyen a kiöntött forma, akkor az is megteszi? Vagy vegyek inkább modellgipszet?
Fontos kérdések:
- Hogyan kell használni a modellgipszet?
- Mivel kell bekenni az öntőformát, hogy utána kijöjjön az öntvény?
- A poliészter gyanta tágul térhálósodás közben?
- Érdemes ezzel egyáltalán foglalkozni? Úgy értem, szép lesz? Buborék nélküli? Teljesen sima felületű?
(#) Collector válasza pcroland hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Idézet:
„A poliészter gyanta tágul térhálósodás közben?”

Épp ellenkezőleg.
A felület a formától függ. Hogy ne legyen buborékos, elég híg gyanta kell, de még az sem garantálja ezt.
(#) pcroland válasza Collector hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Én is a zsugorodást tapasztaltam, de mégis megrepedezett. Ez mitől történt. Hogy érted a híg gyantát? Nagyon kevés edző? A formáról mi a véleményed? Milyen kenőanyagot használjak? Inkább kis dolgokkal kísérletezek. Ha mindent tudok már, akkor fogom használni a poliészter gyantát a Teslához.

Idézet:
„Én is a zsugorodást tapasztaltam, de mégis megrepedezett. Ez mitől történt.”

Nem lehet tetszőleges vastagságban öntögetni a gyantát szanaszét, az öntőgyanta is csak kb 4-5 centi vastag rétegig jó, aztán törik. A törés ellen kitöltőanyagot lehet beletenni.
Idézet:
„Hogy érted a híg gyantát?”

A híg az híg, nem pedig sűrű.
Idézet:
„Nagyon kevés edző?”

Akkor nem fog térhálósodni, és egy ragacsos trutymót kapsz.
(#) slogan válasza pcroland hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Dobj egy képet ,mi az elképzelésed .....
Elég sokat öntök.

Rendben, akkor 4-5 centi. Annál nagyobbal nem is próbáltam, de észrevettem, hogy fentről lefele kicsit szebb lesz az anyag. Úgy érted a hígat, hogy minél hamarabb öntsem ki a formát? Jó lesz a fa öntőforma?

Idézet:
„Úgy érted a hígat, hogy minél hamarabb öntsem ki a formát?”

Egyrészt, másrészt ha egy kicsit is be van sűrűsödve a gyanta az esetleges rossz tárolás miatt, akkor abból nem fognak távozni a buborékok.
(#) pcroland válasza slogan hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Ez az elképzelésem. A formát egy gyujtóból csinálom szerintem. modellgipszből meg lehet csinálni, ugye?

Kép.JPG

Mindig, minél hamarabb vissza teszem a doboz tetejét. Amúgy ha nagy az öntőforma, akkor előtte megkavargatom és kijönnek a buborékok. Ma is így csináltam és nincs benne buborék, csak egy kis repedés. Milyen kenőanyagot használjak? Motorolajat? Mert az kell műgyantához. Vagy a poliészter műgyantának számít? Mit használjak öntőformának?

De ugye nem abba a dobozba tárolod, amit adtak hozzá? Mert abból valamilyen alkotóelem kidiffundál, és az egész gyanta 1 év után totál használhatatlan lesz. Ezt éppen ők mondták nekem is, ezért érdemes befőttesüvegbe áttölteni az egészet.
(#) slogan válasza Collector hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Ez milyen gyanta ?Mi a neve ?

pcroland : hallottál már az alámetszésről ?Ha körbeveszi a fa a gyantát ,akkor nem fogod tudni kiszedni !
(#) Collector válasza slogan hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Poliészter kiöntőgyanta. Vagy laminálógyanta, igazából sosem tudják nekem megmondani, mert sok esetben nem tudják azt sem, mit árulnak. Azt hiszem 800 forint 1 kiló.
Bővebben: Link
Elvileg észtergyanta, és itt 1960ft+áfa a legolcsóbb, viszont a boltban én 800 forintért vettem, és nem akarta elhinni nekem a pali, hogy van epoxi gyantájuk a weboldalukon 3300 forintért.

Szóval öntsem át. Ez megmagyarázza az oldalán a ragacsot is. Pont ott van egy ragacs csík ahol a hengert hegesztették vagy be hajlították. Akkor átöntöm.

A mai öntvényt pohárba öntöttem és étolajjal kentem be belülről. Az öntvénynek semmi baja nincs egy repedésen kívül, de nem átlátszó. Ez az étolaj miatt lett szürkés?
slogan: Mi az az alámetszés? Le tudom szedni a fát, csak még mindig nem tudom milyen kenőanyag kell Úgy akarom leszedni, hogy ugyebár kenőanyagot használok és, akkor könnyen kijön, mert zsugorodik az öntvény egy kicsit. Ha mégsem jön ki, akkor szét szedem a fát.
(#) slogan válasza pcroland hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

Hát .....
Szerintem ennek kudarc lesz a vége ,de hát ebből lehet tanulni.
Én még fába nem öntöttem ,és ilyen gyantát sem ,úgy hogy kívül álló figyelő leszek
(#) pcroland válasza slogan hozzászólására (») Máj 13, 2011 /

"Elég sokat öntök". Te mit öntesz? Mit használsz? Van olyan átlátszó gyanta amiről van tapasztalatod?
(#) szabopeteke válasza pcroland hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Üdv. pendrive-nak nem tudom mi lenne a jó...én más téren dolgozok...oldószermentes poliésztergyantával dolgozok, ami 140 C fok alatt nem köt hivatalosan... Időnként próbáltam forgórészekhez két komponensű cuccot...kíváncsi leszek az eredményre...de szerintem gipszből tudnál csinálni valami formát, ha több kézügyességed és kreativitásod van, mint nekem...ha megköt a gipsz, akkor ki tudod kenni valami zsír-félével, bele rakni a pendrive-ot, és körbe önteni műgyantával...de ha kap a csatlakozó is belőle, akkor nem lesz egyszerű újra használni, tehát az USB-csatlakozást óvjad ..aztán meg a buborékoknak ki kell jönnie, ha nem akarod azzal díszíteni, ezért célszerű, ha olyan anyagot választasz, ami nem köz meg, mielőtt a buborékok kitalálnának, feljönnének a felszínre. Ha úgy látod, hogy a felszínen nem pukkadnak ki, azt ki lehet bökni, csak jöjjenek fel a felszínre...A repedés abból adódhat a gyantában, hogy a hőtágulás hatására mikor kötés közben zsugorodik, össze töri magát, ha vastag a műgyanta réteg...Egyszer ki akartunk önteni egy nagy szitakötőt, amit takarítás közben találtunk elpusztulva, de sértetlen állapotban...eleinte ígéretes volt, de kötés közben össze repedezett a gyanta, és így a benne levő szitakötő is...Ráadásul akkora hő fejlődött kötés közben, hogy megolvadt a műanyag doboz, amibe kiöntöttük...Bár annyira nem, hogy baj lett volna, de egy tejfölös pixis biztos nem élte volna túl
(#) pcroland válasza szabopeteke hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Hello! Köszi a választ. Én azt tervezem, hogy bekeverek egy adagot, aztán kavargatom, hogy kijöjjenek a buborékok, utána a gipsz öntőformába lassan beöntöm és belenyomom a pendrive-ot.
(#) slogan válasza pcroland hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Szia !

Nem ,átlátszót nem öntöttem ,illetve valami gagyit ,ami megsárgul.
Én Biresin G26 ot használok ,ennek 1,5 perc a fazékideje.

Ilyeneket öntök

Üdv
(#) slogan válasza pcroland hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

A csatlakozó részt tömd meg gyurmával ,aztán ki tudod szedni !
(#) lucky hozzászólása Máj 19, 2011 /

Az epoxi gyanták általában sárgábbak.
Úgy tudom a Biresin forgalmazása a vége felé jár...
(#) lucky válasza pcroland hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Alámetszés az, ahol az öntvény szélesebb mint a beöntőnyílás.
(#) lucky válasza pcroland hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Idézet:
„Hello! Köszi a választ. Én azt tervezem, hogy bekeverek egy adagot, aztán kavargatom, hogy kijöjjenek a buborékok, utána a gipsz öntőformába lassan beöntöm és belenyomom a pendrive-ot.”

Kevergeted? Nem hiszem,hogy attól kijön a buborék.Inkább belemegy.
(#) slogan válasza lucky hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Bizony !
(#) szabopeteke válasza pcroland hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Kevergetni muszáj valamennyit, hogy a térhálósító a gyantával jól össze keveredjen...De időben be van korlátozva, hogy azért ne az ember kezében, vagy öntés közben kössön meg. A gyantának is van sűrűsége, ezért miközben kevered, a keverő pálca (vagy valami) mögött ahogy össze folyik a pálca nyomában a gyanta buboréksor keletkezik ha gyorsan mozgatod a pálcát. Minél sűrűbb gyantát használsz, ez annál erőteljesebben jelentkezik..szerintem..ha olyan anyagot használsz, aminél van mondjuk fél órád a kötési folyamatokig, akkor talán 10 perc alatt nyugodtan össze tudsz keverni ilyen kis mennyiséget, utána ha nem kevered, akkor ki tudnak jönni a buborékok belőle és még marad pár perced kiönteni a cucot...Sőt, öntés után is tud kijönni buborék...De már mort felhívom a figyelmed hogy van olyan gyanta is, ami kb. fél óráig nagyjából állandó sűrűségű, és utána kb. 10 másodperc alatt köt meg.. Ugyanakkor olyan is van, ami fokozatosan lesz egyre sűrűbb, a megkötött állapotig...Olyan is van, ami eleinte olyan lesz, mint a műpadló, aztán gumi szerűvé, majd plexihez hasonló lessz mire megköt (csak nem átlátszó). Szerintem csinálj egy próba öntést mielőtt kiöntöd a pendrive-ot, és akkor tudni fogod mikor élesbe megy, hogy mire mennyi időd van...ha elég kreatív vagy, meg jobb a kézügyességed, mint nekem, akkor valami figurát is ki tudsz alakítani, és még mutatós is lehet...vagy a csatlakozónál meg tudod oldani, hogy a kupak is rámenjen (a "patent" megoldásra gondoltam). Aztán ha meg lesz a gyakorlat, akkor legközelebb egy gitár alakú pendrive lesz a cél húrokkal, behangolva
(#) szabopeteke válasza lucky hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Én előbb állítanám be a pendrive-ot a formában, és utánaönteném körbe, mert akkor lehet hogy látható hogy mikor van meg a szint, mikor elég. A pendrive-nak is van térfogata, ezért nem lehet előre tudni, hogy mennyi gyantát kell önteni a formába...akkor mi van, ha öntés előtt rádugod egy usb-kábelra, és úgy lógatos bele a formába...a kábelt ki tudod kötni, hogy úgy lógjon, ahogy neked jó, aztán akkor a formában a pendrive alá is tud folyni gyanta, meg lehet hogy oldalról nem kell kitámasztani, hogy ne dőljön el öntés közben.
(#) pcroland válasza szabopeteke hozzászólására (») Máj 19, 2011 /

Kösz mindenkinek. Előbb öntöm a cuccot és utána teszem bele. Kiszámolom, hogy kb mennyit kell öntenem és a csatlakozóig benyomom. Max hosszabb lesz egy kicsit a pendrive. Nekem buborékos volt a próbaöntés. Kevergettem (lassan) és kijöttek a bubik.
Következő: »»   17 / 27
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem