Fórum témák
» Több friss téma |
Nem a hőtermelődés a nagyobb gond, hanem a műgyanta oldószer tartalma, ami oldja a polisztirolt (nikecellt) is.
Csináld epoxi gyantával, az nem oldja meg a nikecellt, vagy válassz másik habot, poliuretánt, vagy PVC-t, és csinálhatod poliészter gyantával is. hogy melyik megoldás olcsóbb nem tudom, utána kéne számolni valószínűleg az epoxis, mert a másik habok jóval többe kerülnek, egyébként az epoxi sokkal jobban bírja a vizet.
Idézet: Ez csak a poliészter gyantára igaz.„Nem a hőtermelődés a nagyobb gond, hanem a műgyanta oldószer tartalma, ami oldja a polisztirolt (nikecellt) is.” Idézet: Hát igen van benne VALAMILYEN hab anyag, és kívülről gyantázzák, VALAMILYEN gyantával. „A szörföket is így gyártják” ![]()
Nekem a PUR hab sem bírta a műgyantát (Ablonczy félét használtam).
Talán ha a habformát beburkolnánk folpakkal vagy alufóliával, hogy közvetlenül ne érintkezzen a gyantával...? :heureka:
Hello! Van egy 4 GB-os pendrive-om, aminek nincsen meg a tokja, háza. Hajléktalan
![]() Fontos kérdések: - Hogyan kell használni a modellgipszet? - Mivel kell bekenni az öntőformát, hogy utána kijöjjön az öntvény? - A poliészter gyanta tágul térhálósodás közben? - Érdemes ezzel egyáltalán foglalkozni? Úgy értem, szép lesz? Buborék nélküli? Teljesen sima felületű? Idézet: „A poliészter gyanta tágul térhálósodás közben?” Épp ellenkezőleg. A felület a formától függ. Hogy ne legyen buborékos, elég híg gyanta kell, de még az sem garantálja ezt.
Én is a zsugorodást tapasztaltam, de mégis megrepedezett. Ez mitől történt. Hogy érted a híg gyantát? Nagyon kevés edző? A formáról mi a véleményed? Milyen kenőanyagot használjak? Inkább kis dolgokkal kísérletezek. Ha mindent tudok már, akkor fogom használni a poliészter gyantát a Teslához.
Idézet: „Én is a zsugorodást tapasztaltam, de mégis megrepedezett. Ez mitől történt.” Nem lehet tetszőleges vastagságban öntögetni a gyantát szanaszét, az öntőgyanta is csak kb 4-5 centi vastag rétegig jó, aztán törik. A törés ellen kitöltőanyagot lehet beletenni. Idézet: „Hogy érted a híg gyantát?” A híg az híg, nem pedig sűrű. Idézet: „Nagyon kevés edző?” Akkor nem fog térhálósodni, és egy ragacsos trutymót kapsz.
Dobj egy képet ,mi az elképzelésed .....
Elég sokat öntök.
Rendben, akkor 4-5 centi. Annál nagyobbal nem is próbáltam, de észrevettem, hogy fentről lefele kicsit szebb lesz az anyag. Úgy érted a hígat, hogy minél hamarabb öntsem ki a formát? Jó lesz a fa öntőforma?
Idézet: „Úgy érted a hígat, hogy minél hamarabb öntsem ki a formát?” Egyrészt, másrészt ha egy kicsit is be van sűrűsödve a gyanta az esetleges rossz tárolás miatt, akkor abból nem fognak távozni a buborékok.
Ez az elképzelésem. A formát egy gyujtóból csinálom szerintem. modellgipszből meg lehet csinálni, ugye?
Mindig, minél hamarabb vissza teszem a doboz tetejét. Amúgy ha nagy az öntőforma, akkor előtte megkavargatom és kijönnek a buborékok. Ma is így csináltam és nincs benne buborék, csak egy kis repedés. Milyen kenőanyagot használjak? Motorolajat? Mert az kell műgyantához. Vagy a poliészter műgyantának számít? Mit használjak öntőformának?
De ugye nem abba a dobozba tárolod, amit adtak hozzá? Mert abból valamilyen alkotóelem kidiffundál, és az egész gyanta 1 év után totál használhatatlan lesz. Ezt éppen ők mondták nekem is, ezért érdemes befőttesüvegbe áttölteni az egészet.
Ez milyen gyanta ?Mi a neve ?
pcroland : hallottál már az alámetszésről ?Ha körbeveszi a fa a gyantát ,akkor nem fogod tudni kiszedni !
Poliészter kiöntőgyanta. Vagy laminálógyanta, igazából sosem tudják nekem megmondani, mert sok esetben nem tudják azt sem, mit árulnak. Azt hiszem 800 forint 1 kiló.
Bővebben: Link Elvileg észtergyanta, és itt 1960ft+áfa a legolcsóbb, viszont a boltban én 800 forintért vettem, és nem akarta elhinni nekem a pali, hogy van epoxi gyantájuk a weboldalukon 3300 forintért.
Szóval öntsem át. Ez megmagyarázza az oldalán a ragacsot is. Pont ott van egy ragacs csík ahol a hengert hegesztették vagy be hajlították. Akkor átöntöm.
A mai öntvényt pohárba öntöttem és étolajjal kentem be belülről. Az öntvénynek semmi baja nincs egy repedésen kívül, de nem átlátszó. Ez az étolaj miatt lett szürkés?
slogan: Mi az az alámetszés? Le tudom szedni a fát, csak még mindig nem tudom milyen kenőanyag kell ![]()
Hát .....
Szerintem ennek kudarc lesz a vége ,de hát ebből lehet tanulni. Én még fába nem öntöttem ,és ilyen gyantát sem ,úgy hogy kívül álló figyelő leszek ![]()
"Elég sokat öntök". Te mit öntesz? Mit használsz? Van olyan átlátszó gyanta amiről van tapasztalatod?
Üdv. pendrive-nak nem tudom mi lenne a jó...én más téren dolgozok...oldószermentes poliésztergyantával dolgozok, ami 140 C fok alatt nem köt hivatalosan... Időnként próbáltam forgórészekhez két komponensű cuccot...kíváncsi leszek az eredményre...de szerintem gipszből tudnál csinálni valami formát, ha több kézügyességed és kreativitásod van, mint nekem...ha megköt a gipsz, akkor ki tudod kenni valami zsír-félével, bele rakni a pendrive-ot, és körbe önteni műgyantával...de ha kap a csatlakozó is belőle, akkor nem lesz egyszerű újra használni, tehát az USB-csatlakozást óvjad
![]() ![]()
Hello! Köszi a választ. Én azt tervezem, hogy bekeverek egy adagot, aztán kavargatom, hogy kijöjjenek a buborékok, utána a gipsz öntőformába lassan beöntöm és belenyomom a pendrive-ot.
Szia !
Nem ,átlátszót nem öntöttem ,illetve valami gagyit ,ami megsárgul. Én Biresin G26 ot használok ,ennek 1,5 perc a fazékideje. Ilyeneket öntök Üdv
A csatlakozó részt tömd meg gyurmával ,aztán ki tudod szedni !
Az epoxi gyanták általában sárgábbak.
Úgy tudom a Biresin forgalmazása a vége felé jár...
Alámetszés az, ahol az öntvény szélesebb mint a beöntőnyílás.
Idézet: „Hello! Köszi a választ. Én azt tervezem, hogy bekeverek egy adagot, aztán kavargatom, hogy kijöjjenek a buborékok, utána a gipsz öntőformába lassan beöntöm és belenyomom a pendrive-ot.” Kevergeted? Nem hiszem,hogy attól kijön a buborék.Inkább belemegy.
Kevergetni muszáj valamennyit, hogy a térhálósító a gyantával jól össze keveredjen...De időben be van korlátozva, hogy azért ne az ember kezében, vagy öntés közben kössön meg. A gyantának is van sűrűsége, ezért miközben kevered, a keverő pálca (vagy valami) mögött ahogy össze folyik a pálca nyomában a gyanta buboréksor keletkezik ha gyorsan mozgatod a pálcát. Minél sűrűbb gyantát használsz, ez annál erőteljesebben jelentkezik..szerintem..ha olyan anyagot használsz, aminél van mondjuk fél órád a kötési folyamatokig, akkor talán 10 perc alatt nyugodtan össze tudsz keverni ilyen kis mennyiséget, utána ha nem kevered, akkor ki tudnak jönni a buborékok belőle és még marad pár perced kiönteni a cucot...Sőt, öntés után is tud kijönni buborék...De már mort felhívom a figyelmed hogy van olyan gyanta is, ami kb. fél óráig nagyjából állandó sűrűségű, és utána kb. 10 másodperc alatt köt meg.. Ugyanakkor olyan is van, ami fokozatosan lesz egyre sűrűbb, a megkötött állapotig...Olyan is van, ami eleinte olyan lesz, mint a műpadló, aztán gumi szerűvé, majd plexihez hasonló lessz mire megköt (csak nem átlátszó). Szerintem csinálj egy próba öntést mielőtt kiöntöd a pendrive-ot, és akkor tudni fogod mikor élesbe megy, hogy mire mennyi időd van...ha elég kreatív vagy, meg jobb a kézügyességed, mint nekem, akkor valami figurát is ki tudsz alakítani, és még mutatós is lehet...vagy a csatlakozónál meg tudod oldani, hogy a kupak is rámenjen (a "patent" megoldásra gondoltam). Aztán ha meg lesz a gyakorlat, akkor legközelebb egy gitár alakú pendrive lesz a cél húrokkal, behangolva
![]()
Én előbb állítanám be a pendrive-ot a formában, és utánaönteném körbe, mert akkor lehet hogy látható hogy mikor van meg a szint, mikor elég. A pendrive-nak is van térfogata, ezért nem lehet előre tudni, hogy mennyi gyantát kell önteni a formába...akkor mi van, ha öntés előtt rádugod egy usb-kábelra, és úgy lógatos bele a formába...a kábelt ki tudod kötni, hogy úgy lógjon, ahogy neked jó, aztán akkor a formában a pendrive alá is tud folyni gyanta, meg lehet hogy oldalról nem kell kitámasztani, hogy ne dőljön el öntés közben.
Kösz mindenkinek. Előbb öntöm a cuccot és utána teszem bele. Kiszámolom, hogy kb mennyit kell öntenem és a csatlakozóig benyomom. Max hosszabb lesz egy kicsit a pendrive. Nekem buborékos volt a próbaöntés. Kevergettem (lassan) és kijöttek a bubik.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |