Fórum témák
» Több friss téma |
Hát ez olyan nagyon durva számítás szerint kb. 80 Watt, ha hól értelmeztem!
U=26/1,41=x I=x/4ohm=y P=x*y ![]()
hali
kösz szépen tehát akkor a két csatorna úgy kb 160watt igazmeg 3450wattos toorid trafó van benne 2*24volt amúgy quad 405-ös erősítő csak koppánásgátló már nincs benne ja tudna valaki egy egyszerű koppanásgátlót és hangerőszabályzót 2 csatornás(sztereó) erősítőhöz
Veff=26V/1,4142=18,4V
I=U/R=18,4/4=4,6A P=U*I=26V*4,6A≈120W Ilyen egyszerű. ![]()
Jaaah bocs!
Igen! Én az effektív feszültséggel számoltam a végén... Azért lett nekem csak 80 W ![]() Idézet: „Ilyen egyszerű.” Egyszerunek egyszeru..., csak eppen helytelen! A kimenoteljesitmenyt pontosan egy szkop segitsegevel lehet meghatarozni. Le kell merni a kimenofeszt csucstol-csucsig, majd a : P=U^2/hangszoro impedancia. Ahol U=(Ucs-cs/2)/1.4142 Tehat tudni kene, hogy mi a 26V, mert vagy 169W, vagy 84W, vagy 21W jon ki 4 Ohmnal...!
Peti_85,
Hmm...most így hirtelen én se tudom hogy melyik feszültséggel kell szorozni, majd utánakérdezek. ![]() Vega55, Igen, szkóppal gondoltam a csúcskimenőt mérését! "P=U^2/hangszoro impedancia. Ahol U=(Ucs-cs/2)/1.4142" Ezt nem igazán értem így estefelé...
Sixtex írta:
Idézet: „Ha csucstol csucsig akkor az atlagos teljesimeny (ez szamit, nem a csucstelj.!) (U/2/sqrt2)^2/8=x W.”
Audio power
Én azt nem igazán értem, hogy mindenki ellenállásként számolja az impedanciát, miközben az impedancia frekvenciafüggő (vagy rosszul tudom?). Erre van valami képlet, vagy lehet ellenállással számolni? Az erősítők teljesítményét (és a hangszóró impedanciáját) egy konkrét értékre szokták megadni?
Na fiúk, már tényleg nem tudom kinek higgyek.
![]() ![]() lgyk, igen az impedancia frekvenciafüggő, az 1KHz-en mért értéket szokták megadni, ezzel is érdemes teljesítményt mérni.
Az Ucs a csúcstól csúcsig mért fesz. A cs/2 ennek a fele. Ha csak a színuszszerű hullám egyik felét nézed (és nem pontosan középre állítod a szkópot), akkor pontatlan eredményt kapsz.
Aha, értem, köszi!
A végfokokat (IC) is ennek alapján tervezik, vagy erős mély hangoknál (azonos bemeneti fesz mellett) elszállhat az IC (ugye ekkor nagyobb az IC által leadott teljesítmény)? Bár gondolom így tervezik, különben nem lenne sok értelme... ![]()
Amit Sixtex is irt(ezekszerint), detto ugyanaz, amit en is irtam!
Ha szkoppal mered a csucstol-csucsigot, akkor az a tenyleges amplitodo 2x-ese lesz, ezert kell osztani 2-vel. Majd ebbol az amlitudobol sqrt2(az az negyzetgyok 2, ha valaki nem ertene) osztasa adja az effektivet. Minden teljesitmeny szamolasa tovabbiakban ezzel az effektiv feszultseggel szamolando.
az Ucs tudom, hogy mi. de most azt mondod cs/2=Ucs fele
eszerint ez az egyenlet igaz: 1/2 Ucs= 1/2 cs egyszerűsítsünk: Ucs=cs. Akkor mi értelme van a kétféle jelölésnek?? ![]() ![]() ![]() értem vega, mostmár világos, mindjárt kiszámolom újra a pb féle erősítő teljesítményét, te meg kérlek ellenőrizd le.
Hello!akkor nem tudtok tippet adni egy erősítőhöz,melynek csak annyi feltétele van, hogy +-15voltAC-ről menjen?Lehet bármilyen!Köszi
Tehát, ez egy válasz pb kérdésére:
P=(U/2/sqrt2)^2/R=(26/2/1,4142)^2/4=9,2^2/4=84,64/4=21,16W Így helyes, ha pb tényleg a csúcsfeszültséget adta meg?
Hát, szerintem a hiba ott van, hogy egyáltalán nem biztos, hogy csúcsfeszültséget adott meg...
Rendben, köszönöm a segítséget!
![]() Ma jópár dolgot tudtam meg Topi új cikkéből és tőletek. Jó ez a fórum! ![]() pb, remélem minden világos. ![]() Még1 gyors kérdés: mekkora frekvencián mérjük a teljesítményt? 1KHz-en, ugye? Vega! itt ugye nem mondtam hülyeséget? Bővebben: Link
+- 15 volt AC egyenirányítva, pufferelve kb. +-21 VDC. Ezt sok végfok tudja használni, pl. ez is.
Köszi,de szerintem kinyírná az ic-t +-15volt egyenirányítva, mert az +-21 lenne, és az ic-maxja 18volt.ja ,és a táp szimmetrikus, az ic-nek meg szimpla táp kell.
Még mindig keresnék egy +-15voltAc-t elbíró erősítőáramkört... tranzisztoros is jöhet!azé köszi! Köszi Igyk,majd utána nézek,lehet pici teljesítményű, de nagyon köszi! ![]()
Kivancsi lennek pb hogy merte azt a bizonyos 26V-ot??? Milyen jellel, milyen terhelesen, stb. stb...???
Ha feltetelezzuk, hogy 1kHz-es, 26Vpp (csucstol-csucsig) feszultseg jelent meg a kimeneten egy 4ohmos muterhelesen (ami tisztan rezisztiv) akkor helyes amit Fureszk irt (mondjuk a frekvencia itt most nem annyira lenyeges). Az erosito azonban ettol nagyobb zenei teljesitmenyt is le tud adni felteve ha az erosito es a tapegyseg is megfeleloen van meretezve!
pontosan melyik hsz-omra gondolsz?
(kérlek linkeld. úgy tudod megnézni a hsz linkjét, hogy duplán kattintassz a fejlécén)
Egyszeru meresre tobb szempontbol is kenyelmes az 1 kHz-es szinusz(!)...
(Persze, azert jo tudni, hogy az ersito atviszi e a mero frekvenciat ![]()
Rendben. Tehát a sixtek féle képlet a jó. De ez a számolgatás csak arra jó, hogy megtudjuk az erősítő teljesítményét, de ez nem az igazi maximális érték. Ugye?
A osztályú, állítólag nagyon jó hangja van, viszont hűteni kell rendesen.
Hat az attol fugg...
Egy erosito teljesitmenye 2 tenyezobol tevodik ossze: 1 a vegfok altal eldisszipalhato max teljesitmeny 2 a legnagyobb amplitudo, amelyet meg torzitas nelkul atvisz. Ezek egymastol is fuggenek, es amelyik hamarabb korlatoz, az hatarozza meg az ertelmesen kiveheto teljesitmenyt! |
Bejelentkezés
Hirdetés |