Fórum témák
» Több friss téma |
Hello!
A mellékelt rajzon látható megoldással tudod a feszültséget stabilizálni. A pozitív feszültséget a 78xx szériával, a negatívat pedig a 79xx szériával tudod stabilizálni. Pl. a 7815, illetve a 7915 ebben az esetben jó lesz. A stab. IC-k lábkiosztásaira figyelj ha megépítted, mivel a 78xx illetve a 79xx szériának nem ugyan az. Ez a kapcsolás elég komoly áramerősséget kibír, de ha nem elegendő, akkor nagyobb teljesítményű tranzisztor cserével megoldható. pl. BD250 több mint 20A-t tud. Az asszimmetrikus kapcsolású 2030-nak a 20V nagyon kevés. Nekem 32-33V-ról mennek, ott már kijön belőlük a max teljesítmény. A szimmetrikusról +-15...17V környékén hozható ki a max teljesítmény.
A trafóm 250W szóval annak el kell bírnia ezt a végfokot.
Az előző hozzászólást nem igazán értem, ha hidalva megvan nekem 55W 8Ω-os hangszóróval, akkor miért kellene nekem felturbózni az IC kimenetét tranzisztorokkal? A gond amúgy ezzel az, hogy az IC adatlapja nem tartalmaz ajánlást a tranzisztoros vezérlésre. Két végfokra nekem nem lesz szükségem, mert ez egy mélynyomóhoz kell, de ez az IC a 100Hz alatti hangokat képes átvinni?
Tökéletesen müködik 100 Hz tartományban, tehát használható mélynyomó végfokként is, feltéve, ha a mélynyomó megelégedik ekkora teljesítménnyel.
A mélynyomó 80W zenei teljesítményű és 55W a névleges teljesítménye, arra figyelni fogok, hogy az erősítő ne küldje szét a hangszórót.
A 2030 -as ic kimenő fokozata rövidzárvédett, és 3,5 A -nál határol. Vagyis ezt az áramerősséget nem kellene elérni, legfeljebb megközelíteni. Viszont hidalva 8 Ohmra (ami általában kevesebb is néha) a csúcsoknál valamivel több, mint 4 A kellene,mert annyira ki lehetne hajtani a tápfesz alapján a végfokot. Mivel 3,5 A -nál határolnak a kimenetek, ezért nem tudod kihasználni a tápfeszültség adta lehetőséget, a max. teljesítmény csak kb 45-48W lesz (szinuszos). Ezért írtam a tranzisztoros kimenő fokozatokat.
Hidalt végfokoknál a kimenőáramok nem adódnak össze, mert sorban van egymással és a hangszóróval a két végfok.
Értem... Akkor csak annyit kérdeznék még, mert teljesen tanácstalan vagyok, hogy te próbálnál olyan erősítőt építeni, ami 30-35W-os és elbírja a +-20V-ot, vagy megépítenéd a hidalt tda2030-ast ami tud 35W-ot és építenél hozzá egy stabilizátort?
Jelenleg nem igazán tudom, hogy melyik lenne a legjobb megoldás, felesleges építkezésekbe meg nem akarok belefogni, nem is beszélve arról, hogy feleslegesen nem akarok költeni rá, amire már volt példa a jelen erősítőépítésben is.
A +/- 20V tápra TDA7294-et ajánlok. Bővebben: Link
Ebben az elrendezésben 7A-t tud a TDA hídban. Ez a kapcsolás 4 ohm-ra több mint 70 W 2x15 V -ról.
Azt hiszem maradok a hidalt TDA2030-nál, viszont akkor le kell húzni a +-20V-ot +-16V környékére. A stabilizálást kiválthatom mondjuk 7db soros diódával? Természetesen mindkét ágba tennék, diódánként esik 0,6V-ot a feszültség, így a 7 dióda után már csak 20-0,6x7 azaz 15,8V marad. Működik ez így, vagy inkább a stabilizátor?
Müködik ez a megoldás is, de a diódák melegedni fognak, tehát válassz valami combosabb kivitelüt.
Szóval akkor összegezzük:
8 Ohm 55 W -os hangszóród van és +/- 20 V tápfeszültséged. A TDA2030 csak +/-18V -ig használható, tehát azzal nem oldható meg. Csökkentened kellene a tápfeszt, de ha diódákat teszel be, azok főni fognak, és az teljesítményveszteség. A max teljesítménynél minden diódán 2W fog fűteni. Oda már hűtőborda kell, és izmos diódák. Ha pedig áteresztő tranzisztorral csökkented a feszültséget, akkor a feszültségejtő tranzisztorokon a max. teljesítmény, ami kárbamegy, 18W lesz, ami összesen a két tápfesz ágban 36W veszteség és hőtermelés... (ezeket +/-15V -ra számoltam) Nem rossz... Miért nem csinálod akkor TDA2040 -el, vagy 2050 -el? Vagy vegyél TDA2030A -kat a HQ videónál, azok (ha minden igaz) +/-22V -ig használhatók, és akkor meg van oldva minden gond, hidalhatod, építheted...
Csak papíron bírja, a gyakorlatban tönkremegy.
Miért akarod mindenáron TDA2030 -akkal megcsinálni?
Miért nem jó neked a 2040, vagy a 2050? Azok bírják, nem kell itt vacakolni, hogy bírja-e az ic a tápfeszt, vagy nem. Amúgy is írtad, hogy nem akarsz feleslegesen költeni. Közben meg határeseten akarod járatni a végfokodat, amit nem is biztos, hogy ki fognak bírni az ic-k. Most biztosra akarsz menni, vagy mégis kötöd az ebet a karóhoz és vagy megy, vagy nem megy alapon megépíted 2030 -akkal? Többen lebeszéltünk róla az utóbbi hozzászólásokban, de csak ragaszkodsz a hibás elképzelésedhez. Ott a 2040, vagy a 2050. Bekötése ugyanaz mindegyiknek.
Sziasztok!
Most rendeltem postán egy trafót a TDA2030 stereó végfokomhoz, 230/24-es, 50VA-es. Elég lesz egy két végfok üzemeltetéséhez, vagy rendelnem kellett volna még egyet, hogy külön trafót kapjanak? Nagyrészt 6-8W-ot ha le fog adni maximum, néha filmezésnél kapna többet.
Hello!
Az attól is függ, hogy melyik kapcsolás van megépítve. Ez a trafó meghajt 2 sima TDA 2030-at, de viszont 2 db hiddal már neccesebb lenne. Mivel ebből a TDA 2030-ból elég sokféle kapcsolás elterjedt, ezért, ha megmutatod, hogy melyik kapcsolást építetted, akkor tudok korrekt válaszolt adni a kérdésedre.
Itt vettem a kit-et, sima stereo, nem a szimmetrikus trafós változat:
Bővebben: Link
Teljesen jó lesz. Egy dologra vigyázz. Nagyon könnyű ezt az erősítőt túlvezérelni, tehát ne adj neki magas bemeneti jelet. Túlvezérlés esetén torzittani fog, de ezt ugyis meghallod. Ha valami nem világos kérdezz nyugodtan. Sok sikert az építéshez!
Keríttettem egy olyan trafót, ami terheletlenül 18,5V-ot adott, megterhelve pedig 18,25V-ot, ezt ki fogja bírni a TDA2030A?
Amúgy a TDA2050-et azért nem szeretném megépíteni, mert annak a teljesítménye lényegesen nagyobb mint a hangfalamé, a 2040-ről meg azt mondtad, hogy az is határon lenne. Vagy +-18,25V-ra legyen inkább a TDA2040?
Szia!
A TDA2050 teljesítménye ugyanúgy a tápfeszültségtől és a kivezérlés nagyságától fog függeni, mint akármelyik másik erősítőnél. Úgyhogy ha gondosan tervezel, akkor azzal sem lehet gond.
Hali!
Van ez a kapcsolási rajz.hogyha a kicsatoló kondit kicserélem 2200uf-es kondira akkor a hangja mennyire lesz jó minőségű?
Szia! A nagyobb kondival esetleg nyerhetsz egy kis plusszot mélyben.
Szerintem kibírja, ha már ennyir ragaszkodsz a 2030 -hoz.
Ez nem teljesen biztos. A kisebb kondival mély frekvencián nagyobb lesz a kimenő impedancia és kevésbé csillapítja a mély sugárzót, szóval lehet, hogy a kisebb kondival lesz több a mély, hangszóró kérdése.
De ha azt az elrendezést csinálja, amit pont most találtunk ki reloop-al, akkor kis kondival is tökéletes mély átvitelt kap, kis kimenő impedanciával együtt. A kapcsolás éppen most került fel az erősítős topicba.
Én nem arra válaszoltam, amire ti, két téma hozzászólásai vannak most párhuzamosan a topicban.
Hi, tényleg. Piszkosnak akartam válaszolni.
Na... megépült. A hidalt TDA2030 úgy néz ki kibírja a +-18V-ot, legalábbis minden jel erre utal, egész napos használat után is működik, és majdnem teljes kivezérlésen szólt végig. Én úgy tapasztaltam, hogy nagyobb teljesítmény kisajtolható így belőle. Az IC melegedése egész jól kezelhető egy hűtőborda ventilátor kombinációval.
Amit nem értek, és ez a gond korábban is felmerült, hogy amíg egy 63W-os trafóval hajtottam meg az nagyon melegedett, azt mondták, hogy azért, mert a trafót az erősítő teljesítményének a kétszeresére kell méretezni, ez elméletileg 70W, így ezt a trafó nem tudja kiszolgálni, és ezért melegszik, ezzel egyetértek. De miért melegszik ugyanolyan mértékben egy 250W-os trafó? Biztonsági EI magos trafókról van szó. |
Bejelentkezés
Hirdetés |