Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1340 / 3980
(#) knobor válasza storm hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Az milyen és hogy kell bekötni?
(#) qvasz2 válasza knobor hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Pl ilyen:
Bővebben: Link
A középső és az egyik szélső lábát sorbakötöd a motoroddal.
De van egy olyan érzésem, hogy a videón látott dologhoz ez kevés lesz.
(#) knobor válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Esetleg ehhez valaki valami megoldást?
De ezt is köszönöm

Te beszélsz angolul, el tudtad olvasni a kommenteket? Mert én nem, de azt gyanítom, hogy ez léptető motorral lett megcsinálva, és ahhoz nem elég egy poti.

Az a baj hogy én is németül beszélek nem angolul!
(#) qvasz2 válasza qvasz2 hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Mégis beleolvastam: sima DC motort ír pwm-el hajtva, és a ledek villogási frekijével játszik. Ez így már nem is olyan gáz, meg lehet próbálni. A pwm-et egy 555-ös ICvel tudod megoldani. Keress rá itt a HE-n.
(#) bankimajki válasza knobor hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Sima DC motorral csinálta PWM vezérléssel.
(#) knobor válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Ha valaki tudna ajánlani egy jó kapcsolást azt megköszönném!
(#) pucuka válasza knobor hozzászólására (») Máj 21, 2011 /

Azért egy ilyen projekthez tényleg kevés egy potis szabályzó. De ha ezzel is nehézségeid vannak, akkor hogyan tudod ezt megépíteni egy You Tube vídeo alapján?
Elég összetett dolog, gondolom van benn egy jó kis mikrovezérlő is, nomeg a mechanika sem piskóta. Dehát rajta, tanulgass, és el fogsz jutni oda, hogy meg tudod építeni.

Még jó, hogy keresni is lusta vagy:

Köszi!
Úgy kezdtem h nagyon kezdő vagyok!
Forrasztgatni tudok de nem tudom kiválasztani melyik a legjobb!

Ha netán megépítenéd:
Nem írtad hány voltos a motorod; ez a kapcs. 12V-ra van. És a 73mA-hez egy jóval kisebb fet is elég (a buz11 az 30A-es)

12 voltos
Ahooz milyet kellene használni?
köszönöm a segítséget

Akár maradhat ez is, mivel úgy nézem a kisebb áramúak sem olcsóbbak szinte semmivel. Ennek legalább jó pici az ellenállása, így nem fog melegedni.

Köszi a segítséget!
(#) B.I hozzászólása Máj 22, 2011 /

Sziasztok. Porvasmagoknak mekkora a maximum indukciója és milyen frekvenciákon jó?
(#) gkari válasza B.I hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

A hajdani ("40-es" évekig) porvasmagok tényleg vaspor összesajtolásával készültek, ma már a "ferrit" inkább a helyes megnevezés. A magnak nincs (ön-)indukciója, csak a tekercsnek, amiben van. Hogy melyik mely frekin működik, ill. működhet, az az adott anyag jellemzőitől függ (mágn. permeabilitás, veszteségjellemzők stb.). Sok-sok ismeretanyag található e fórumon belül is!
(#) B.I válasza gkari hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Ami nekem van az nagy valószinüséggel porvasmag és nem ferrit. Az indukcióra azt értettem, hogy max hány Tesláig lehet felmágesezni. Kérhetném, hogy adj egy pár (lehetőleg szájbarágós) linkeket mert én már egy napja keresgélek infót a porvas és ferrit magokról de sikertelenül.
(#) john94 válasza bankimajki hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Nem találom. Szerintem nem gyengén félreolvastam,sokszor előfordul,amikor fáradt vagyok,főleg,ha bejön még 1-2 bizonytalan dolog nálam.

[OFF] Kössz az oltást
(#) kemenygolya hozzászólása Máj 22, 2011 /

Hali
valaki el tudná magyarázni hogy mi célt szolgál, vagy mire használható egy RF amplifilter nevű kapcsolás?
(#) gg630504 válasza kemenygolya hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Magyarul rádiófrekvenciás erősíték. Mind rádióvevőben, mind adóban előfordul.
(#) gkari válasza B.I hozzászólására (») Máj 22, 2011 / 1

Készülj sok-sok letöltésre és olvasásra! RT-k:innen, RTÉK-k, és rádiótechnikai, elektronikai, r.amatőr kézikönyvek:innen. Egyenként javasolom a letöltést-sok türelmet igényel, de megéri.
(#) B.I válasza gkari hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Köszönöm.
(#) Davidd hozzászólása Máj 22, 2011 /

Sziasztok.Szeretnek kerni tolletek egy olyan erosito kapcsolast ami +/-25 vrol mukodik es lead kb 25 w ot 6 ohmmon.Faradozasotokat elore is koszonom.
(#) janikukac hozzászólása Máj 22, 2011 /

Sziasztok ! Szeretnék építeni egy üzemóra számlálót. A lényegy, , hogy 9999h-ig menjen, és ha lehet valami 40xx-es meghajtó hajtsa a kijelzőket . Valakinek ötlet?
(#) janikukac válasza Davidd hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Neked a TDA2050 kellhet..
(#) Davidd válasza janikukac hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

S kibirja a +/-25 v 6ohmon? mert nekem van +/-25.4 es az max lesik 25 re ... nem fog kifulni az ic? meg en romaniaban lakom es nagyon lassan erkeznek meg hozzank a posta mar varok 2 ict mar mindjar egy honapja.. ha van valami kis tranzisztoros mod is akor azt is megneznem . Ezert is halas vagyok erte.En pl nem erre az icre gondoltam hanem tda7265. de ez sincs itt nalunk a triodaban.
(#) janikukac válasza Davidd hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Hát nézd meg az IC adatlapját! Én sem tudok többet angolul , mint te..
(#) blackdog hozzászólása Máj 22, 2011 /

Sziasztok!

Megcsináltam a NOR kaput a melléklet szerint, de nem terhelhető.

A bemenetek 4013 IC-kről kapják a +12VDC-t.
A kimenet addig jó amíg meg nem terhelem. Egy 555 IC-nek szeretnék vele tápot adni. A 4k7 helyett 1k ellenállás van benne így lesz a kimeneten terhelten 6 VDC a 12 helyett. Alkalmazott trazisztorok: BD239
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Máj 22, 2011 /

Szia! Csak az 555 van rajta, mint terhelés?
Következő: »»   1340 / 3980
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem