Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Hello!
Egy ilyen egyszerű dologért felesleges erőlködni "gyártással". Egy kiszuperált kisrádió ferritantennáján úgy is ott a Litze huzal, ami kell. üdv! proli007
Én meg pont azért gondoltam, hogy a tokon belül vannak az ellenállások és a szupresszorok, mert a gate jelölés pont előttük van. Egyébként ez az IGBT kifejezetten gyújtáshoz van tervezve és ilyeneket szoktak betenni a Coil On Plug gyújtásokba is. Tehát fontos, hogy a tranzisztor és a kiegészítő áramkörei relatív kis helyen elférjenek.
Akkor ezek szerint jól gondolom, hogy egy normál IGBT gate és emittere között nem szabadna egy sima digitmultival ellenállást mérnem?
Egy sima IGBT (vagy MOSFET) gate-emitter (source) között csak kapacitást mérhetsz, ellenállást nem.
Valaki nem tud segíteni. Keresem az Edison nevezetű programot, de sehol nem tudom letölteni..
Érdekes, hogy így előre kijelented , hogy senki sem tud segíteni...
De, hogy rácáfoljak, a Torrenttanyán mintha láttam volna, és az elektrotanyán is tuti fent van.
Sziasztok! Megépítettem ezt az infrasorompót.és az adóval semmi gond, de a vevő nem akar működni. 12 voltot adok a vevőnek és tl071 van vbenne az lm741 helyett. A nyákrajz szerintem jó de ha kell felrakom a baj az, hogy amikor közelítem egymáshoz akkor semmit nem csinál azon kívül, hogy a relé behúz és kész.
Szerk: mármint a relé bekapcsolástól kap feszt tehát semmire nem reagál.
Igen többször is leellenőriztem de ha az ic lábait megérintem akkor kb 2 mp belül VV"kikapcsol a relé" (Mármint csak virtuálisan, mert voltmérő van csak rajta
Hello!
"amikor közelítem egymáshoz akkor semmit nem csinál azon kívül, hogy a relé behúz és kész." Miért? Mit tegyen még ez az egyszerű szerkezet? Mert ez bőven elég tőle. "mármint a relé bekapcsolástól kap feszt tehát semmire nem reagál" Így viszont az egész nem érthető.. Mert alaphelyzetben a relének el kell lenni ejtve. üdv! proli007
És rendesen oszcillál az 555? Nem csak egy egyenáram megy keresztül a LED-en? A fototranzisztor is jól van beépítve?
Bocsi ha hülyeséget írok. Amikor bekapcsolom a szerkezetet rögtön behúz a relé. Sajnos nincs oszciloszkópom nem tudom megmérni de épp méricskéltem rajta és a tranyó előtti ellenálláson és a föld között volt a voltmérőm és amikor "nem látták egymást akkor 5.7 v volt rajta (turván) amikor elétettem pedig hirtelen "megnőtt" 7,5voltra. Lehet hogy csak a tranyó a rossz?
És a tranzisztor kollektorán változik a feszültség ilyenkor?
Hát egyszer igen máskor nem önálló életet él netán azért mert hozzáérek a nyákhoz? (nem a rézfelülethez)
jajj én a bázisán mértem ha nem látják egymást akkor 1,1v ha látják akkor 1,3v
a kollektoron is megnéztem nem változott túl sokat max 1-2 tized voltot.
Hello!
(A kollektorban volt ellenállás? Jobban jársz, ha egy Led-et és egy soros ellenállás teszel a relé helyére.) Ha a bázisban 1,1V van (avagy 600mV-nál nagyobb fesz) akkor a tranyó már nyitva van. Ennek a kapcsolásnak a hurokerősítése tetemes, kb. 15kHz környékén. Könnyen előfordulhat, hogy gerjed, vagy csak a zajt erősíti, mikor nincs előtte (de jobb ha nincs bekapcsolva sem) az infra adó. Mert első, az, hogy infra nélkül ne "húzza a relét". Lehet az egészet árnyékolni kell, és az IC bemenetét a kimenetétől, jól el kell választani. Vagy is a nyák terv sem mindegy milyen.. üdv! proli007
Sziasztok!
Létezik olyan műv.erősítős kapcsolás, ami azt csinálja, hogy a bemenő jelet mondjuk pont 1V-ra erősíti? Tehát ha kisebb akkor erősít rajta, ha nagyobb akkor tompítja?
Hello!
Kicsit pontosabban kellene megfogalmaznod a dolgot. Mit jelent hogy erősíti, meg tompítja? Vagy is mekkora erősítésre és csillapításra gondoltál, 1V alatt, és felett? (Gondolom ez megint egy Lambda szonda lesz..) üdv! proli007
A relé helyett most voltmérő van de akkor teszek ledet idő közben kicseréltem a tranyót és megnéztem mindenhol 1-est mutatott a műszer megörültem és belerektam egy másikat amit kimértem és jó volt de szinte ugyan az a hiba. Akkor kikapcsolom az adót mert elemről ment és fvolyamatoan ment
A gerjedésről jutott eszembe valamelyik nap volt nálam ugyan ez a kapcslás más nyákkal és ott rövidzár volt a probléma amikor a pákám közelében volt épp a vezetéke felett akkor folyamatosan ki be kapcvsolt kb úgy ahogy a pákám
A voltmérő nagyon rossz választás. Valamilyen pár kiloohmos ellenállással kellene a a kollektort a tápfeszültséghez kötni. Ezzel az ellenállással köss sorba egy LED-et, amivel azonnal ellenőrizheted a működést.
Átcseréltem egy ledre ami 460 ohmos ellenállással megy a +-ra de amikor olvastam akkor 4k7-et tettem bele most mlegszik a tranyó
Hello!
Sorba tetted a Led-et az ellenállással, nem véletlenül párhuzamosan? Mer a kb.20mA áramtól komolyan melegedhetne.. üdv! proli007
Aleddel párhuzamosan rajtahagytam a voltmérőt azért melegedett , de most nem melegszik a kis tranyó. a föld és a bázis között mértem és 0,01 v volt ha nem, 0,67v ha látták egymást.
Sziasztok!
ha az egyenáramot pufferelem akkor hogyan számíthatom ki a kimenő feszt?
Egyenáramot minek kell pufferelni?
Az egyenirányított áramot kell addíg pufferelni, amíg az egyenirányító dióda zárva van.
igen ez egy graetz híd után kellene.
kb mennyivel növekszik?
a váltó feszt megszorzod gyök 2-vel és kivonod a dióda nyitófeszültségét (2x0,6=1,2v) mert két dióda van egyszerre nyitva
|
Bejelentkezés
Hirdetés |