Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Teljesen letekerve is ugyanúgy búg, mint feltekerve. Szerencsémre van itthon ugyanolyanom,de első körben megtisztítom.
Itt egy kép az aljáról. A kondin alig mérek 1µF-ot. Gyanús nekem az a 2.2kOhm-os ellenállás is, túl sötét...
Fejlemények: A búgást sikerült visszaszorítanom a kondi cseréjével.(Bár még egy kicsit brummos,de nem feltünő) Vétel viszont még minig nincs. A tekercseket még átnézem, mielőt tapizkolnék.Esetleg újabb ötlet?
![]() Máté.
Üdv!
Én ilyen esetben úgy szoktam csinálni, hogy a kapcsolási rajz alapján végignézem az összes alkatrészt, hogy minden a helyén van e, illetve nincs e elvált forrasztás, értéke megfelelő, ha ez megvan, a feszültségeket megmérem azokon a pontokon, ahol a rajz szerint meg van adva mennyinek kell lenni! Az oszcillátor és modulátor tekercsek végeit is ellenőrizni kell, lehet csak egy apró alig látható hiba miatt nem akar megszólalni. Tapasztalatom szerint a Kossuth mindig befogható, még ha valami hiba marad is a rádióban!
Pedig jobb először tapizni(pl. a hangerőpoti leszedőjénél, ECL pentóda rácsánál), mert így az megállapítható, hogy hangfrekis működés van-e. Ha nincs, akkor a tekercsekkel hiába teszel bármit. Ha a másik kezeddel nem fogsz semmit, akkor nem rázhat!
Hömm. Jól van, rábeszéltetek, de a biztonság kedvéért inkább 'kivezetem' egy dróttal,azért mégse tapizkoljak benne össze meg visszam. Önellenörzés: a rácshoz csatlakozik sorosan egy 10nF-os kondi? A számozással bajban vagyok.
Az EBF rácsánál is, mert az is erősít hangfrekit (is).
MaTe193: ne majrézz, ha nem érsz semmi máshoz, nem ráz. A rácsok meg amúgy se
Úgy lesz. Mit kell(ene) tapasztalnom hangügyileg?
Előre is bocsánatot kéerk, ha rossz helyre teszem fel kérédsem, de gondoltam a "restaurátorok" tudnak ötletet adni.
Adva van egy 90-es évek eleji hifi CD lejátszó ház, ami már más vélt szolgál. Mivel lehetne a gombok/ kijelzők feliratait eltüntetni? Müanyag illetve a kijelzőnél plexi előlapról van szó, rajta fehér festékkel szitázott feliratok. Köszönöm!
Denaturált szesz, Nicro K3, aceton, nitro hígító, alkohol! Vigyázat, bármelyik nyomot hagyhat a műanyagon ha sokáig van rajta!
Az EBF rácsa is, valóban-sőt, ha ezt tapizod, és működik, akkor-ekkor jó hangosan kell brummognia. A tapizást ne úgy csináld, hogy szó szerint ujjal nyúlsz oda, hanem pl. egy mérőzsinór hegyes végét érintsd az adott pontra, közben(ugyanazzal a kezeddel) érintsd a zsinór másik végét! Az ECL pentódarácsra 10nF csatlakozik.
Köszönöm!
Úgy terveztem, hogy egy vezetéket forrasztok az adott pontra, majd azt kivezetem és azt tapizom. Így macerás,de biztonságos.
Azt nem úszod meg azzal sem, hogy ne nyúlj hozzá. Ezért javasoltam a csavarhúzót, mert ha ráz, maximum eldobod, és az élményen kívül más bajod nem lesz. A biztonsági intézkedés az, hogy elszigeteled magad, és csak egy kézzel, azt is csavarhúzón keresztül érj hozzá. Hidd el nem problémás. Máskülönben meg sem tudod javítani, hangolni is üzem közben kell, nem lehet mindig ki-be kapcsolgatni.
Egy kézzel, és azon belül a jobbkezével tegye.
Autotrafós gépeknél meg azzal se. Csak ha van leválasztó trafó közbeiktatva.
Az érintésvédelem nagyon fontos! Ha mód van rá akkor csak mérőzsinórokat használjunk Kézzel még akkor sem ha a hálózati 0(nulla) van a sasszin. Ekkor a sasszitól eltérő pontokon akár a teljes anódfeszültség ott lehet és ha nem vagyunk tökéletesen elszigetelve a földtől, áramütést(egyenfesz) kaphatunk. A rácsra is juthat anódfeszültség (egy zárlatos csatoló kondenzátor esetén), tehát annak érintése sem veszélytelen. Egy digitális kéziműszerrel ebben a rádióban szinte minden hiba behatárolható. Az ECL triódája oszcillátorként üzemel, ennek működéséről is meg lehet győződni ha egy diódás előtétet készítünk a DMM-hez.
Igaza van Hatvanasjocónak, aki csöves rádiókkal akar foglalkozni szerezzen be egy 220/220-as leválasztó trafót, mert egyébbként életveszélyes nyúlkálni a készülékekbe. A BALESETVESZÉLY SŐT ÉLETVESZÉLY ELHÁRÍTÁSA MEGÉRI AZT A PÁR EZER Ft-ot!!!
Egy anekdota: Kiszálló rádióműszerésszel történt meg a hőskorban, hogy a tulajdonos kérte, hogy javítsa meg a néprádióját, mert nem szól. A készülék üzem alatt volt és a hátlap nyílásain keresztül látható volt, hogy az egyik cső ferdén áll, és nem izzik. A kolléga úgy gondolta, hogy ehhez nem kell szétszedni a rádiót, hanem egyik kezével félrefeszítette a hátlapot a másikkal rutinosan benyúlt, hogy a csövet megigazítsa. Persze sikerült belenyúlnia az anódfeszbe. Hirtelen elengedte a rádiót és próbálta kirántani a kezét, de a hátlap odafogta a csuklóját és a tulaj csak azt látta, hogy a srác a kezére szorult rádiót lóbálja majd ahogy lerázza magáról az a földön csattan, darabokban. "Sajnos teljesen javíthatatlan..." közölte a srác a döbbenten néző tulajjal, mintha misem történt volna ...
![]()
Nem anekdota, hanem az elektronika tanárommal történt régen, mikor még nem tanárkodott, hanem tévét javított, hogy amikor belebújt egy nem rég kikapcsolt, javítandó tévébe, jól becsapott az orrába a képcsövön megmaradt nagyfesz. A felrántott fejével megemelte a fa kávát
![]()
Köszönöm a hozzászólásokat!
Addig amíg nem szerzek leválasztó trafót,nem igen tervezek komolyabban nyúlkálni rádióba. Hangolni még nem tudok, egy szignálgenerátort is be kell majd szereznem. Leghamarabb jövőhéten tudok foglalkozni a rádióval, addig még jelentkezem! Máté.
Na nem kell azért ennyire parázni, ha a tested nincs földpotenciálon, valamint a korábbi tanácsokat megszívleled, akkor nem lehet baj. Azt hogy a fázis a sasszin van-e, egy egyszerű fázisceruzával meg lehet állapítani.
Találós kérdés : Mit rejtenek a mellékelt képen látható cca. 6x6x6 cm-es Orion emblémás dobozok?
Forgókondenzátor?
Nem, de a funkciója összefügg a forgókondenzátorral. 3 rákérdezés után mutatom a dobozokat kinyitva.
Áh,tehát barkóba! Van neki induktivitása?(Ez nem rákérdezés- ugye?) Mármint nem parazitainduktivitás,hanem 'normális' .
Ha jól tudom, a hullámcsapdának volt ilyen doboza.
Nyertél! Egy baráti hátba veregetést! Hát ez az ami ritkaság, gyári csomagolású Orion hullámcsapda A83030 típus használatlan újak. 3 db egyszerre. Detektorosokhoz és kisebb szelektivitású egyenes vagy visszacsatolt csöves rádiókhoz. Tudomásom szerint 1930 és 1940 között gyártottak ilyeneket.
Idézet: „Leírás: A hullámcsapda segítségével valamely zavaró adóállomást, rendszerint külföld vétele közben a helyi adót, ki lehet zárni. Leginkább élesen hangolható rezgőkörből áll, amely az antennakörbe kapcsolva, annak ellenállását a zavaró adóállomás frekvenciájára nézve nagymértékben megnöveli. Feltehetőleg 2+1 csöves készülékek esetén alkalmazták a szelektivitás növelésére. Kisméretű bakelit dobozba építve, csatlakozó dugókkal és aljzatokkal szerelve. Három típusról lehet tudni: A, B éc C verziókról. Korabeli ára: ismeretlen Referencia Sándor Perneky” Feltöltöm a kapcsolását is
A kapcsolási rajza:
Kisgeri rákérdezett és tudta. Te is közeledtél a megoldáshoz, mert ilyent keveset látni ezért mellékeltem a leírását is.
Köszönöm!
![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |