Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Feszültség- stabilizátor probléma
Sziasztok! Vettem egy UA7815kc feszültségstabilizátor IC-t, és töltöttem le hozzá bekötési rajzot. Mindent úgy kötöttem ahogy le van írva és nem működik!! Ha valaki tud nekem segíteni az légyszi írjon. Raktam fel képet róla , és a bekötésről! :
Konkrétan mit jelent h. nem működik? Egyáltalán nincs fesz. a kimenetén, vagy kisebb/nagyobb mint kellene? Mekkora fesz.-t kötöttél a bemenetére?
Ha a bekötéssel minden stimmel, akkor szerintem nem jó a 7815. Láttam már ilyet, eléggé bosszantó.
Talán próbáld meg a jó bekötéssel is.....
a TO-3 tok alulnézetben van, a TO-220 felülnézetben !!!!
így se megy!! Fél perc után forró!Különben ez nem LM - IC henem UA , és nem 7815CK henem 7815KC.
kicsit vad kérdés: egyen vagy váltóáramot adtál a bemenetre?
a legjobb lenne ha lefotóznád a cuccot a helyére berakva, abból talán ki lehet okoskodni valamit.
Ha mindent jól kötöttél be és mégsem stabilizál akkor tegyél a kimenet és a föld közé egy100ohmos 1W ellnállást, mivekl a stabokat egy kicsit le kell terhelni :yes: :yes: (tapasztalat)
Ha túl nagy a feszültségkülönbség , akkor a stabilizátornak hő formájában kell felemésztenie a plusz feszültségből származó teljesítményt. Tehát ha 15V-os stabilizátorra 30V-ot adsz , akkor már erősen melegszik.
A másik lehetőség a gerjedés , ezért szoktak elé és mögé X * 100nF kondikat tenni, ezzel gátolják a gerjedést. Szerintem kezd a kondikkal , aztán mérj rá hogy 15V jön-e ki rajta. Utána meg hűtőbordát kell rápakolnod.
7815KC-ről átneveztem valami értelmesebbre a topikot!
rooney! Használd a válasz gombot, hogy mindig tudni lehessen, pontosan kinek válaszoltál!!!
van elötte és utána is egy 2200µF és 100nF kondi és akkor sem jó. 24V kapcsoltam rá és 0V jön ki rajta!egyszerűen sehogy nem jó!
Akkor lehetseges hogy kiegetted a forditott bekotessel.
legelőször is jól kötöttem be! itt a kapcsolási rajz.
Hello!
Ha jól értem,akkor a 78xx elé és utánna is raktál 2200µF-os elkót. Ebben az esetben elég gyakran meghibásodik,ha nem kötsz a stabilizátor ki és bemenete közzé védő diódát. A védő dióda katódja a bemenet felé az anódja értelemszerűen a kimenet felől legyen. Amennyiben kikapcsoláskor a bemeneti elkó gyorsabban sül ki,mint a kimeneti,akkor tönkre megy a stab. IC.
raktam össze egy olyan erősítőt amelyben a stabilizálás elött 2200µF van utána pedig 4400µF van és nincs benne dióda. Fél éve készült és még soha nem volt vele semmi baj!!
Nem vitatom.
Valószínűleg gyártótól függ. Nekem az a tapasztalatom,hogy nem egyformán viselkednek szélsőséges körülmények között a különböző alkatrészgyártók táp IC-i. Volt olyan 7805 amelyik kerámia kondi nélkül begerjedt, míg egy másik gyártótól származó egy minimális terhelő áram nélkül nem stabilizált (a kimenetén nem volt stabil 5V).
Szia !
Sajnos nem csak a táp IC-vel van ez így, más ugyan olyan alkatrészek, más gyártók, van egy kis különbség. De ettől függetlenül a 78xx input - out lábaira minden esetben érdemes tenni 100nF -ot. Üdv!
kössz a tippet majd kipróbálom terhelő ellenállással!
egy kérdés- lehet -e 2db UA7815 -s 1A stabilizátor IC párhuzamosan bekötni hogy 2A stabilizáljon?
Eddig csak olyan készülékekkel találkoztam,ahol külső tranzisztorral növelték meg a stabilizátor terhelhetőségét.
A gyártók által kiadott alkalmazásokban sem emlékszem arra,hogy két stabilizátor párhuzamos kapcsolásával oldották volna meg a problémát. Én inkább külső tranzisztort alkalmaznék. Idézet: „legelőször is jól kötöttem be! itt a kapcsolási rajz.” Nem! Legelöször rosszul kötötted be! Lehet, hogy ettöl el is szállt és ezért nem megy már akkor sem ha jól kötöd be. A 78xx sorozatnál mindig a ház a GND (a gyártástechnológiájából adódik), csak a minuszos 79xx-nál van másképp. Tök mindegy, hogy LM78xx vagy vagy MC78xx vagy uA78xx, mindnek egyforma a bekötése, már csak azért is, hogy kompatibilisek legyenek. Esetleg tegyél fel egy komplett rajzot, hogy mit is raktál össze....
Szerintem nem jó a rajzon közölt bekötés. A B jelü láb a bemenet, E jelü a kimenet, és a K, a ház, a közös.
A legpozitivabb láb a B, utána az E majd a K a legnegativabb áramköri pont. Ez a lábkiosztás koncepciója. A TO3 és TO220-nál egyaránt. Viszont a 79xx szériánát másképp kell bekötni.. De ott is igaz, hogy a B jelü láb az áramkör legpozitívabb, az E jelü kevésbé pozitiv, és a K meg a legnegatívabb pontja. Eszerint a 79xx szériánál a táp minusza megy a K-ra, a B jelü a földre, és a negativ kimenet az E jelü lesz.
Szia !
Ez a bekötése a UA7815KC -nak. Üdv!
Már az elözö oldalon levö hozzászólásomba is betettem a jó bekötés rajzát..... pont azért mert a témanyitó által feltett bekötés hibás volt. Ha ezek után sem megy akkor már elszállt az IC.
Hali!
Összeraktam ezt a kapcsolást 7805-tel és BD250-nel, bemenetre >10V-ot kötöttem, és a kimeneten rendben meg is jelenet a kerek 5V. Azonban, ha terhelést rakok rá (1.5A), akkor 6V-ra nő a fesz. Igen, növekszik, nem csökken! De miért növekszik? Nagyobb terhelésre (2-2.5A) pedig 5V alá esik a fesz. A trafónak pedig bírnia kellene, tehát szerintem ez nem amiatt van. Szóval leginkább az zavar, hogy kis terhelésre emelkedik a fesz. Erre szeretnék választ kapni, hogy ezt mi okozza? Lenne még valami. Van ez a kapcsolóüzemű kapcsolás. Ide milyen értékű zener dióda kell, ill a tekercs légmagos vagy sem (magam tekerném)? Köszi előre is! Üdv Krisz |
Bejelentkezés
Hirdetés |