Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Semmi baja nem lesz a készüléknek, ha tranzisztor nélkül kapcsolod be. Sok tévékészülék készenlétben is leadja a sortápot terhelés nélkül, és semmi baja nem lesz. Általában ha beterhel egy sortrafóról táplálkozó fokozat, akkor az egyenirányító diódája után kötött ellenállás füstölögni kezd, majd leég. Ellenállásméréssel is meg lehet győződni a zárlat meglétéről.
Esetleg nem ciripel vagy sípol a trafó?
Korábban amikor még működött akkor borzasztóan sípolt 15625Hz-en. Nekem nagyon jó a hallásom, engem speciel zavart, de édesanyám már alig hallotta.
Ciripelést(mármint szikraeredetűt) nem hallani. Csak azt, ahogy a Standby LED ütemében nagyon halkan kattog a sorkimenő trafó. Kb. olyan halkan, hogy mellette vagyok, egyik kézben távirányító, másikban multiméter, és gyakran fel kell állnom a székről hogy ránézhessek a LED-re: bekapcsolt-e vagy sem...
Bevállalod a trafócserét? Én bevállalnám!
Szerintem bevállalom, egy kb. 4100Ft-os trafó és egy kb. 15000Ft-ot érő TV között van különbség.
Rákerestem a típusra, elvileg ez lesz a hozzá való trafó: Link1 Link2 Pár kérdés előtte: - valamit be kell állítani a fókuszon és a fényerőn kívül a trafócsere után? - a képcső oldaláról az anódcsatlakozó hogyan távolítható el(és csatlakoztatható újra) a képcső tönkretétele nélkül? Pár "buta" kérdés: - a trafóval együtt a tranzisztort is cseréljem? - monitorból vagy más TV-ből kiszedett(nem típusazonos) trafót lehet használni? - a képcső is lehet zárlatos?
A képcső "úgy" nem lehet zárlatos. Levegős lehet, de itt most nem valószínű. Trafócsere után valóban be kell állítani a G2 feszültséget éa a fókuszt. Alapból letekert potijú trafót kapsz. Az anódcsatit ki kell ugrasztani a lyukból, amelybe be van akasztva, majd ugyanúgy vissza.
Ha a tranzisztor jó, akkor nem kell cserélni. Diódaméréssel kimérhető. Csak a típushoz illő trafót szabad bele tenni, mert sok-sok paraméter számít. Itt itt egy kicsit olcsóbban megkapod a trafót:Bővebben: Link
A "G2 feszültség" a "SCREEN" lesz?
Az anódcsati kiakasztása mit takar? Rántsam ki? Lassan húzzam ki? Még egy apróság, az általad adott weboldal legalján egy ugyanilyen trafó van helyettesítőként 2500Ft-ért. Az is jó lesz? Illetve találtam lakóhelyemhez közel Zalában egy ilyet is: Link
Igen, a screen a G2.
A kiakasztás abból áll, hogy oldalra húzod a tappancsot, és akkor kiakad az egyik karom. Utána csak ki kell emelni a a csatlakozót. Nézz a műanyag perem alá és meglátod a technológiát. A 2500-as jelenleg nem kapható(not available)Bővebben: Link Az elkósokat is megpróbálhatod, én már rendeltem tőlük anyagot.
Sziasztok!
Egy Samsung CW28D83N tévében egy idő után eltorzul a kép, mintha a piros és a kék szín erősítése hirtelen felugrana, erős kék és piros "árnyékok,szellemképek" jelennek meg a körvonalakon kívül is. Miután képmódot váltok, mondjuk normálról mozira, akkor pár pillanatra normalizálódik a helyzet, és rövid időn belül ismét elszabadulnak a szinek. Várom a tippeket. Köszönöm előre is.
Szia!
Fényképet mutass a hibáról! Így elég nehéz elképzelni.
Sziasztok!
Ki ne rántsd! A gumit a képcsőről felhajtva látni fogod,hogy 2 szétálló "kampó" fogja.A másik irányába nyomva(meg kicsit a képcső felé hogy tehermentes legyen) az egyik kiakasztható,majd könnyedén a másik is.Bocs ha kicsit nyakatekert,de csak óvatosan! Üdv!
Szia!
Ellenőriztem az említett alkatrészeket, átkötöttem a relé érintkezőit(előtte a függő környékén kicseréltem egy maroknyi kondit+ellenőriztem egy halom diódát),rövid időre mertem csak tesztelni:a képernyő felső fele világos lett!?!Függő ic-t nem tudtam cserélni,de megrendeltem:holnap délutánra megérkezik-és cserélem.Addig is várom a további javaslatokat,és köszönöm a segítséget. Üdv!
Sziasztok! Universum tvhez vettem tanítható távirányítot (használtat) de nemtudom a kódot amit be kell ütni! Kérlek segítsetek. Mi lehet a kódja! Köszönöm
Szia!
Mi a lehet távirányító? Típus?
Ha a távirányítóhoz adott papíron nem találod meg a konkrét típushoz való kódot, akkor próbáld meg az automata kereséssel megtalálni a megfelelőt. A legtöbb univerzális távirányító rendelkezik ilyen funkcióval.
sajnos nincsen automata keresö tudnál kódokat hozzá? köszi a segitséget
Semmilyen használható infó nincs róla a neten. Sajnos csak a próbálgatás hozhat eredményt. Az a baj, hogy az Universum nem egy gyári márkanév. Nagyon sokféle belsejű készülék fut Universum név alatt. Próbáld meg Philips, ITT-Nokia, Finlux, Ferguson kódokkal először.
nemtaláltam meg akód könyvet lelehet tölteni a netröl? köszi
Mint már írtam, semmilyen használható információ nincs erről a típusról. Legalább is én nem találtam. Próbálj keresgetni a neten, hátha sikerül valamilyen leírást szerezni hozzá.
Mc 44603 táp cont.kár lenne kicserélni,a fetet és a diódákat úgyszintén.Máshol keresgélj.
Az eredeti tipussal egyező trafó is jó lesz,után gyártottak elég sokat bírnak.
G2-t screen potival 4-600Voltra állitsd be,képernyőmérettől fűggően.
Ilyen módon szemlátásra is be lehet állítani, ha emlékszem a képfény intenzitására egy-egy megadott műsornál?
Sőt, lehet hogy a korábbinál kicsit magasabb(alacsonyabb???) feszültséget kell állítanom a képcső természetes elhasználódása miatt?
Még egy apróság, érdeklődtem a sorkimenő felől, egyik dolog amit mondott az eladó hogy "ezek a sorkimenők mostanában nagyon mennek", a másik hogy "a kollektorköri dióda vagy kondenzátor is lehet zárlatos".
Ha a sorkimenő tranzisztor kiforrasztásával eltűnik a zárlat, akkor ugye a kondiknak/diódáknak nincs bajuk, és nem veszem meg potyára a trafót? Ja igen, rámértem még a tranzisztorra is, igaz, DC fesszel. kb. 100mA-es bázisáram és 12V-os kollektorfesz mellett 1.6A-t adott(fogyasztót nem kötöttem elé), és ahogy tekergettem a huzalpotit úgy változott a kollektoráram is. Akkor a tranzisztor egybe van gondolom...
Multiméterrel nézted a tranzisztort (diódavizsgálat)?
néztem, sajna a beépített 22 ohm ellenállások miatt elég nehéz volt bemérni...
Csak annyit, hogy nagyon frappáns, ügyes megoldást választottál a tranzisztor tesztelésére. Gratulálok!
Ezt úgy érted hogy valamit rosszul csináltam és elbarmoltam a tranzisztort ha már a zárlatos trafónak nem sikerült?
Jó, tudom, egy rendes tranzisztorteszthez impulzusgenerátor kell, meg oszcilloszkóp, és az kirajzolja a karakteriszikáját. minimum. Majd ha lesz időm, építek egy fűrészt hangfrekis 100W-os erősítővel, programozható áramgenerátort a tranzisztorbázis kivezérlésére, bekalibrálom a szkópot, és akkor lesz rendes tranzisztortesztelőm, ami úgy jeleníti meg a karakterisztikát mint ahogy az adatlapon van...
Dicséretként mondtam! Tényleg jó! Az egyenáramú működését tesztelted. Arra azonban ügyelj, hogy a maximális bázis és kollektoráramot ne lépd túl. Persze ennél a nagy dögnél ez a veszély nem állt fenn.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |