Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Végfokozat TDA2030-40-50-el

Témaindító: sasorr, idő: Jan 16, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   184 / 274
(#) kadarist válasza neocska hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Szia!
Hangszórót gyártasz? Kemény fába vágtad a fejszédet!
(#) kiss.ferenc válasza neocska hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Ha egyforma a faszültség, és a bemenő jel, akkor egyformán kell szólniuk. Hány voltról hajtod a végfokot? Hány voltrol megy az 5.1 sub erősitő része?
(#) neocska válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Az 5.1es csak 0-18V-os traforol van hajtva.
Az általam legyátrott tda erösitö meg 0-20V os traforol van hajtva.

Kadarist: Nem gyártok hangszorot (egy 200W os subwooferre, ami nekivalo ládába van beépitve, s ezze volt kötve, a proba alatt)
(#) Piszkos válasza neocska hozzászólására (») Feb 1, 2012 /

Magasabb feszültségről nagyobb teljesítményt kell leadnia az erősítőnek, és azonos hangszórón ennek kell hangosabbnak lennie.

Néhány öltet: ha asszimetrikus táplálású, akkor elég nagy a kimenő kondenzátorod? A mélyhangokat markánsan befolyásolhatja. Ugyan így, a táp pufferelése is sarkalatos lehet. Egyforma nagyságú a két erősítő erősítése? Ha nem, lehet, hogy hiába azonos a bemenő jel nagysága, az egyiket könnyebb kivezérelni.
(#) neocska válasza Piszkos hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

1:1 ben lemásoltam az 5.1eséböl, csak az 5.1ben lévö aluláteresztöt nem tudtam megoldani, me valami csincsáng icvel volt megoldva, semmi infoval, igy az itt megtalálhato 1ic-s szüröt csináltam.
Talán a szüröbe lenne a kutya elásva?
(#) kiss.ferenc válasza neocska hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Szerintem azért halkabb amit te csináltál, mert az 5.1es szürője nagyobb jeled nyom ki, ezért hangosabb a gyári. (mellesleg megjegyzem, hogy karácsony környékén, énis megépitettem azt az aluláteresztő szürőt ami itt is fent van a kapcsolások közt, tényleg jól müködik, csak az volt vele a problémám, hogy nagyon gyenge jelet adott, de megoldottam: az egyik kondenzátort kicseréltem más értéküre, sokat kisérleteztem vele és igy már szuper.)
(#) kiss.ferenc hozzászólása Feb 2, 2012 /

Szevasztok kollégák!
Tegnap este kipróbáltam az egyik panelemet TDA2030-assal. Aszimetrikus a tápom 18V Dc-röl hajtom. Első élesztésnél, miután mindent bekötöttem, mivel nem hallottam semmi hangot belölle, lemértem a kimenetet es 17v AC jött le róla. Ezt nem értem! Számtalanszor átnéztem mindent, a kapcsolás hibátlan ugyanolyan mint ami az adatlapjában szerepel, mindent alkatrészt átnézetem, minden jó. Nem tudom h mi lehet vele, szerintem megdöglött az IC, de azt sem értem, hogy hogyan, mert biztosan jó volt amikor a boltban vettem én meg soha nem használtam nem volt hogy mikor elromoljon. Mi a véleményetek, valaki eszlelt már ilyet?
(#) neocska válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Erröl csak annyit tudok mondani, hogy egy idöben egy jo marékkal én is vettem aminek több mint fele gyárilag halott volt. Nem tudom hogyan kerültek az üzletbe. S még mindig van belöle amit nem használtam fel, de nem is lehet.
(#) kiss.ferenc válasza neocska hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Értem én, de én egy olyan helyről vettem, ahol garantálják, hogy eredeti minden és nincs vele gond, és ezért, mert mindenből a legjobb minőségüt árulják, minden nagyon drága.
Én 3db TDA2030 és 2db2050 2500ft-;rt vettem. Biztosra mentem, hogy véletlenül sem legyen gond vele, és mégis lett. Szerinted is az ic hibás?
(#) reloop válasza kiss.ferenc hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Szia! 18VDC-ből egy ilyen kapcsolás nem tud 17VAC-t csinálni. Nem lehet, hogy egyenfeszültséget mértél az IC kimenetén?
(#) kiss.ferenc válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Dc-t is mértem a kimeneten, de nem mutatott semmit a müszerem, csak 16,6v ac-t.

A mérés a 4-es lábon történt, vagy a csatoló kondenzátor után?

A kondenzátor után.

A másik mérőcsúcs nem a szekunderen volt véletlenül? Esetleg a 18VDC-n nincs pufferkondi? Valami fatális dolog kell a 16,6VAC megjelenéséhez.
(#) beci660703 hozzászólása Feb 2, 2012 /

Sziasztok.Már végignyálaztam az egész topikot,de sehol nem találom a 14V + - föld- táp kapcsolási rajzát,de főleg az ic számát.Tudniilik van egy ACOUSTIK SOLUTIONS házimozi erősitőm TDA2030-as ic-vel szerelve,de elfüstölt a tráptranyója....Valaki segitsen mert már az őrület határát surolom

Csak simán az asztalon volt(lett volna) tesztelve, nincs még dobozba épitve. A Puffer csak a greatz után van két darab 4700mikrofarados kondi.
(#) dani9228 hozzászólása Feb 2, 2012 /

Üdv! Ma a suliban megmértem az erősítőt és terhelés nélkül minden rendben, de amikor terhelés került rá kiderült, hogy a jobb fele gyengébb mint a bal. A bal 52W-körüli teljesítményt adott le 4ohm-nál, a jobb fele viszont csak 14W-ot. A tranzisztorok munkapontja terhelés nélkül és nyugalmi állapotban megegyezik. Mind a két oldal alsó határ frekvenciája 5Hz, és a felső 133KHz. Kiszedtem a végtranyókat és csak az IC-k maradtak benn, így mértem meg a kimeneti feszültséget terheléssel és kiderült, hogy a jobb oldala pártized volttal, de kisebb. Szerintetek mi lehet a probléma?
(#) reloop válasza dani9228 hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Szia! A két csatorna mérése azonos nagyságú jellel történt, vagy a korábban fellépő torzítás okozta a különbséget?
(#) dani9228 válasza reloop hozzászólására (») Feb 2, 2012 /

Üdv! Azonos bemenetű nagyságú jellel történt. Oszcilloszkópon néztem, de nem volt torzulás.

Ezek szerint az egyik csatornának kisebb a jelerősítése, jól értelek?

Igen.

Az IC-k kimenetéhez kapcsolódó 100k ellenállások, és az őket soros 10µF-dal összekötő 3,3k határozza meg a jelerősítést. A két csatornában hasonlítsd össze méréssel az említett ellenállásokat. Ha a megfogalmazás, nem egyértelmű, akkor bejelölhetem a rajzon is

Hát most ezt nem igazán értem.

Az ellenállások közül valamelyik nem olyan értékű mint szeretnéd
Úgy lett volna pontos: minkét csatornában mérd meg az említett ellenállások értékét.
Szükség esetén rajzolok.

A bal oldali 99,4K; a jobb oldali 96,5K; a másik pedig 3K.

Mind a hat ellenállást mérted? A 100k névlegesből 2-2 van (a híd mindkét IC-jének 4-es lábán).

Bejelölnéd a rajzon mert nem igazán értem, hogy mire gondolsz.

A kapcsolási és a beültetési rajzon is bekarikáztam. Közülük valamelyik nem az előírt érték. Ez legalábbis megmagyarázná az eltérést.

Igen ezeket mértem meg az előbb.

Ezt jól benéztem :lama: bocsánat. Eddig sztereó erősítő két csatornájában gondolkodtam, most esik le, hogy neked a híd két oldalával van bajod.
Nézd meg az 1,5nF kondenzátort. Olyan mintha zárlatos lenne.
Következő: »»   184 / 274
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem