Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » VF2 végerősítő
 
Témaindító: proksa1, idő: Feb 7, 2007
Lapozás: OK   108 / 163
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Csak azt nem értem, hogy miért nem torzul a szinusz jel, ha a trimmert max-ról az említett 130mA-re változtatom, mondjuk most 150mA-ert állítottam be, de ugyan az a jelenség, 46,5V-nál feljebb lep fel a torzítás!.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
(#) soos csaba válasza kadarist hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Nálam illyes fajta jelenséget nem produkálta a végfok.
(#) kadarist válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Akkor milyen jelenséget produkált?
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Azt én sem. Az enyémen ahogy tekertem a potit vissza, úgy tűnt el a szinusz alsó fele. Csinálhatnál egy olyan képet is a szkópról, ahol mondjuk 15 vagy 18kHz-en hajtod ki teljesen.
(#) soos csaba válasza kadarist hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Ez az hogy sem-milyet, tokéletes a szinusz jel 46,5V-ig, attól feljebb már vágja a szinusz jelnek a tetejét alját, de tettem már fel képet erről feljebb. A gondom az, amit le írtam már Ge Lee fórumtársnak.
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Megyek, és meg csinálom!
(#) kadarist válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Azt az oszcilloszkóp képet mutasd meg, ahol a kis kivezérlésnél jelentkező torzítás látható.
(#) soos csaba hozzászólása Nov 12, 2012 /
 
Meg csináltam a tesztet 18KHz-is, az elso három képen látszik az mikor még nem torz a jel, a műszert is inkább egy analógot választottam, nehogy a digitális csaljon, a műszer 100V-os állásban van AC, és itt 44,5V-nál még nem torz a szinusz jel, DE 46,5V-nál már elég furcsa jelenséget produkál a szinusz jellel, és ha jobban ki vezérlem akkor már a szinusz jelből háromszög jel lesz!.
(#) soos csaba válasza kadarist hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Illyes fajta jelenséget nem produkál, a probléma az az hogy állítólag nem lehet teljesen ki vezérelni az erositot!
(#) kadarist válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Szerintem ez a harmonikus torzítás képe Bővebben: Link
(#) soos csaba válasza kadarist hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
És ezt mi produkálja az erősítőben, mi lehet rossz benne?.
(#) soos csaba hozzászólása Nov 12, 2012 /
 
Reloop-nak, tegnap mondtad hogy mérjem meg az erősítőt a be tápjánál, hogy mennyire esik vissza a feszültség, most ezt is meg mértem!. Az erősítőt 50Hz jellel mértem meg!, üres járatban a feszultség +-74V, le terhelve pedig +-69,6V-ra csökken le, akkor elvileg ennek jónak kellene hogy legyen, mert azt írtad 5V-a max amit vissza eshet a feszültség. Ami fontos hogy a digitális műszer csalt mert nem 46,5V jött ki a végfokból, 50Hz-en, hanem csak 42,5V!, itt is látszik hogy be csapot a digitális műszer, az analóg műszer a valós érteket mutassa! 42,5V-nál 8ohmos terhelésen 225,7W-jon ki a végfokból ha jól számolom, 4ohmon már a dupláját kellene hogy produkálja.
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2012
(#) kadarist válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Az erősítő átviteli karakterisztikája nem lineáris, tehát például kis bemenő jelnél nagyobb az erősítés, mint nagyobb bemenő jel mellett. Jobban megtervezett (bonyolultabb), jobb munkaponti beállítású áramkörökkel lehet csökkenteni a torzítást.
(#) soos csaba válasza kadarist hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
A szavaidból azt veszem ki hogy akkor egy másik végfokot kellene hogy építsek hogy ne legyen ilyen problémám?.
(#) (Felhasználó 46585) válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 12, 2012 /
 
Slew-rate problémák vannak, vagyis a kimeneti jel emelkedési sebessége kicsi. Ezért nagy frekvenciákon nem tud akkora amplitudójú jel kijönni a végfokból, mit amennyit a bemeneti jel meghatározna. Vagyis lassú. Nem tudom melyik rajzot csináltad meg, tedd be mégegyszer. Biztos lehet rajta gyorsítani.
(#) soos csaba válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Szevasz, a MONSTER-t csináltam meg 4ohm-ra.
(#) soos csaba hozzászólása Nov 13, 2012 /
 
Egy kérdés, a MONSTER VF2-ö mennyi jelet visel el a bemenetelén max, ahol még nem torzít be?.
(#) reloop válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Szia! A mellékelt kapcsolásodon látszik a 47k/1k visszacsatolás. Ez azt jelenti, hogy a bemenő jel 48-szoros erősítést kap. Például 45V kimenő feszültséghez 938mV bemenő jel szükséges.
A nyugalmi áram beállítás szempontjából az általad épített VF2 másként viselkedik mint Ge Lee kollégáé. A tranzisztorok emitter-áram beállítási tartománya jelentősen eltér, ezért a járulékos hatások nem jelentkeznek egyformán.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Ez most így megint nem mond semmit. A szemem már nem a régi, de akárhogy nézem az ott a műszeren 27V (és nem 44 meg 46), ami 4 ohmon 180W. Hogy a frekvencia növekedésével torzul (lassul) a szinuszjel az ennél a kapcsolásnál természetes, ahogy katt is írta. A kis áramú meghajtás a frekvencia növekedésével egyre kevésbé tudja a fetek (pláne minél több van párhuzamosan) gate kapacitását töltögetni (lásd az enyémről készült mérést). Egyre több idő kell hozzá, vagyis a FET egyre lassabban fog tudni kinyitni (ezért kell a gyors kapcsolóüzemű áramkörökben jó erős, néha több A-es meghajtás).

Csinálhatnál végre egy normális mérést. Itt most megint fogalmunk sincs arról hogy mekkora jel van a szkópon, illetve hogy a műszeren valóban 27V van, vagy csak azért csal mert nem 50Hz-et hanem kHz-eket mérsz vele. Nekem van erre a célra egy öreg ruszki műszerem ami az adattáblája szerint 15kHz-ig pontosan mér, a műszerek többsége viszont nem, lehet hogy a tiéd sem. Ami (elvileg) pontos az a szkóp (ezt le tudod ellenőrizni), arról kellene valami hitelesebb ábra.

GF.jpg
    
(#) soos csaba válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Szevasz, te meg figyelted rendesen azt a műszert, 100V-os állásban van, és ott nem 27V-van, hanem 44,5V!, figyeld meg jobban és rá jössz!. Nekem is van egy jó öreg ruszki műszerem (lásd a képen) , ezzel csináltam a méréseket, mivelhogy a digitális csalt!, ez így már hitelesebb. Nem értem hogy csináljak már ettől hitelesebb mérést. Csináljak újabb merést azokkal a frekvenciákkal amivel te is tesztelted az erősítődet?, 200Hz, 2KHz, és 20KHz-en?.
A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2012

IMG292.jpg
    
(#) (Felhasználó 46585) válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Próbáld meg a 39 pF-os kondit a visszacsatolásban csökkenteni, mondjuk 27 pF-re. Ezt elvileg úgy kellene, hogy közben négyszögjelet teszel a bemenetre és mondjuk akkorát, hogy 5...10 W legyen a kimeneten. Ezt a kondit úgy kellene beállítani, hogy a négyszögjel fel- és lefutó éle a leggyorsabb legyen, de még ne legyen túllövése egyik irányban sem. Persze, óvatosan, mert elkezdhet gerjedni és akkor gyorsan elszállhatnak a végtranyók.

Egyébként, ha a 18 kHz-es jel így kijön belőle, mint ahogy a fotódon látszik, akkor az már bőven elég, a zenei jelben legalább 10-szer kisebb amplitudójúak az ilyen nagyfrekis jelek, mint mondjuk a középhangok. Vagyis, abban a teljesítménytartományban még biztosan szinusz lesz és nem háromszög a kimenet. Ha a kondi változtatásával továbbra is háromszögesedik a jel 18...20 kHz-en, akkor gyenge a meghajtás, ahogy Gee Lee is írta. Ha egyébként minden jó a végfokon, én nem csinálnék vele semmit, jó úgy, ahogy van.
(#) soos csaba válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Szevasz!, sajnos négyszög jelet nem tudok most jelenleg elő állítani, mert nincs olyan generátorom, és ha volna is nem tudom milyen alakja kell hogy legyen a négyszög jelnek, mivelhogy soha nem mértem, illyes fajta jelet!. A másik dolog meg az hogy én már írtam hogy le akarom cserélni a meghajtást erősebb tranyókra BD241C, BD242C párosra, de reloop fórumtárs nem helyeselte, mert ha le cserélem egy lassabb tranyóra a BD139-140-es tranyókat akkor gerjedni fog, ennek ellenére én meg vetem a BD241C-242C típusú tranyókat, és nagyon gondolkozok azon hogy próbáljam e ki vele az erositot vagy sem?!, elvégre ezek a tranyók a meghajtok.
(#) kadarist válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
A négyszögjelnek négyszög alakúnak kell lenni.
(#) (Felhasználó 46585) válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Akkor csak a kondit csökkentsd le, ahogy írtam. Ha nem gerjed, nézd meg, hogy mit csinál 18 kHz-en.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Bocs, azt nem is figyeltem de most megnéztem jobban. Ha viszont 100V-os állásban van, az akkor sem 44,5V hanem az első esetben 50V a másodikban meg 54V. Ez ha jól számolok akkor 625W illetve 729W lenne 4 ohmon. Azt írtad hogy a 74V-os tápod eközben +/-69,6V, tehát valami mégiscsak nagyon nem van jól. 54Vx gyök2 az 74V, tehát több jön ki a végfokból mint amennyi bemegy. Megint csak arra jutottam hogy valamit nem jól mérsz, vagy feltaláltál egy olyan végfokot ami energiát termel.
(#) soos csaba válasza kadarist hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Na jó ennyit én is tudok, csak azt nem tudom hogy mikor kezd el torzulni egy négyszög, mit kell rajta figyelni, és ha torz is az miért van. Itt ezt írta katt--Ezt a kondit úgy kellene beállítani, hogy a négyszögjel fel- és lefutó éle a leggyorsabb legyen, de még ne legyen túllövése egyik irányban sem-- na ezt nem értetem én. egyáltalán miért kell négyszogjelelel tesztelni egy erősítőt?.
(#) Ge Lee válasza soos csaba hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Attól hogy nagyobb teljesítményű tranyót teszel bele, attól azon még ugyanakkora áram fog folyni. Lehet a benne levőn is nagyobb áramot folyatni de akkor hűteni kell, mert így is elég meleg már. Gerjedni nem a lassabb hanem a gyorsabb tranyótól fog.
(#) Ge Lee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Úgy sem lesz jobb, viszont nagy valószínűséggel gerjedni fog. Nagyobb áramot kell a tranyókon áthajtani. Kísérleteztem ezzel annak idején, de aztán arra jutottam hogy többe kerülne a leves mint a hús. Jó ez így is ahogy van, ahhoz hogy valóban jó legyen jóval nagyobb disszipációra kellene kényszeríteni a tranyókat, emiatt viszont hűteni kell őket. Aztán arra is figyelni kell, hogy az OPA sem terhelhető akármeddig.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 13, 2012 /
 
Igen, az opa sem bír ki akármit. Ezért gondoltam, hogy 2...3 db-ot párhuzamosan kell kötni. A kimeneteikkel sorba, a párhuzamos kötés előtt legyen egy 100 ohmos.
(#) soos csaba hozzászólása Nov 13, 2012 /
 
Na jól van fiuk hagyjuk az egészet a fenébe, ahogy mondod Ge Lee többe fog kerülni a leves mint a hús!. A műszer leolvasásába meg hibáztam, de NAGYOT, ahogy írtad, most már bele zavarodtam az egészbe!, az elsőn 50V-van, a másikon pedig meg 54V ,ahogy írod!, akkor ez azt jelenti hogy ez a műszer sem tokéletes, egyes frekvenciákon csal!. Amúgy ezt írja a hátulján, ez mindent meg magyaráz, csak eddig nem vetem figyelembe!

IMG294.jpg
    
Következő: »»   108 / 163
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem