Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » VF2 végerősítő
Szia, kiprobaltam jel nelkul, csak magaban jaratni (hangszorok nelkul) es ugy is melegednek a vegfokok kb 5-10 perc utan erezni, ha megfogom a tranzisztorokat, (viszont amikor probaltam zenet hallgatni rajtuk, tokeletesen mukodott mind ketto oldal, kiveve, hogy hamar melegednek.
Eleszteshez 2 db 10 Ohm, 10 wattos ellenallast hasznaltam es az egyiken mertem a feszultseget majd addig allitottam a potit amig beallt 700mV korulire, kimeneten -8 - 8mV-ot merek rovidre zart bementnel. (Elesztes utan PT2313/TDA7313-al vezerlem a hangerot.) A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2021
Szia! Vezérlés nélkül is tetemesen kell melegednie. A 70 mA nyugalmi áram a teljes 66 V-os tápon 4,6 W-ot fűt, két csatornánál ez 9,2 W.
Ha 4 W-on járatod 1 A a kimenő áram (a gyártó által jelzett 4-8 Ω a gyakorlatban 4 Ω-nak szokott megfeleni). A tápból kihasználatlan feszültség, ami diszipál, 30 V, tehát 30 W-ot fűt el ilyenkor csatornánként. Ez egy 2x100 W-os erősítő, amit rendes tenyérnyi lamellás bordával szoktunk hűteni. A PC ház hőelvezető képessége becslésem szerint egy 2x30 W erősítőt szolgálna ki.
Sziasztok!
Építettem (ismét) egy VF2-t egy Hi-Fi elpusztult végfokának kiváltására. Mindkét csatorna éledt, ahogyan az kell, viszont a kimeneteken 130mV és 170mV-ot mérek. Eddigi építéseim során ilyennel még nem találkoztam, általában 1-2mV szokott maximum lenni. Az R3 (51K) ellenállás értékének csökkentésével (47K-ra) elhanyagolható, 5-8mV változást érek el. Ebben az erősítőben most a műveleti erősítő nem NE5534, hanem TL071 és nem DIL tokos, hanem SMD egy „segéd nyákon”. A megoldást a kényszer szülte, nem volt itthon más. Okozhat ez ilyen tüneteket? Működni működik, szól szépen, csak nem hagy nyugodni a dolog.
Szia! Tegyél bele NE5534-et, a kapcsolás számol a bementi áramával. Ha ragaszkodsz a TL071-hez, akkor egészítsd ki offset kiegyenlítővel Bővebben: Link.
Szerk.: N1, N2 az 1. és 5. láb. A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2021
Szia!
Gondot okozhat még az is, hogy az adapter nyákon a negatív tápfesz bemenet és a nem invertáló bemenet között átvezetés van. Egy pici szivárgó áram is elég, hogy felerősítve viszonylag nagy kimeneti ofszetet idézzem elő.
Reloop, Tothbela. Köszönöm mindkettőtök válaszát!
Valami hasonlóra gyanakodtam én is (offset hiba), de kellett a megerősítés Mivel már van 5534-em így elengedem a 071-et, nem ragaszkodok hozzá. Legalább egy újabb gyakorlati tapasztalattal gazdagodok. Mielőtt cserélem az IC-t, lehet egy kicsit eljátszok az offset kiegyenlítővel.
Erre nem is gondoltam!
Nem szeretem én ilyen helyeken az SMD-s cuccokat, mert nem látok én már úgy és nem biztos, hogy tudok olyan tisztán forrasztani (vagy nyákot tisztítani), ahogy azt kellene. Köszönöm!
A trimmer 10k-100k között lehet, a csúszka mehet közvetlenül a negatív tápra is Bővebben: Link.
Hazaértem, kipróbálom...!
A hozzászólás módosítva: Ápr 20, 2021
Nekem volt belőle a 30W-ostól a 400W-osig mindenféle verzió, kivétel nélkül TL071 volt mindegyikben, de sosem volt a kimeneten 10-12mV-nál nagyobb az ofszet. Ott valami más gond lehet, vagy valami silány minőségű az az IC.
Az 5534 nem igazán jó ebbe a végfokba mert eléggé gerjedékeny lesz vele.
Más visszacsatolást használtál mint a kérdést feltevő kolléga.
Az IC "jóságáról" annyit tudok mondani, hogy a Hestore-ból származik, nem külföldi rendelés. Ettől persze még lehet silány.
Majd kiderül mi történik, ha majd a Reloop által javasolt kompenzálás után megkapja az 5534-et.
Az 5534-hez nem kell kompenzáció. A TL071 megtartása esetén lehet indokolt.
Igen, tudom. A 071-el akarok kísérletezni egy kicsit, mielőtt kicserélem 5534-re.
Kísérlet képen kipróbáltam a javaslatod szerint eltüntetni az offset hibát, de csak még durvább, voltokban mérhető hibát sikerült elérnem a kimeneten. 47K trimmer két széle az 1. és az 5. lábra, csúszka a negatív tápfeszültségre. Nem hinném, hogy elrontottam valamit, de nem sikerült.
Kiforrasztottam az IC-t az adapternyákkal együtt, beraktam egy IC foglalatot és kipróbáltam DIP tokos SMD NE5534-el és TL071-el is. Mindkét esetben 10-12mV lett a kimeneti DC. Tuti, hogy az SMD IC és az adapternyák volt a hunyó.
Sziasztok. Építem a vf2-őt. Hővédelem tuningot szeretném megcsinálni, a dioda ellenallas páros nem szimpatikus, olvastam, hogy a BD-kkel jobbat lehet csinálni. A kollektor-bázis ossze van kotve, vagy a rajz csal? Tehetem kozvetlen a fetek melle a bordára? Olyan "cigányos" ra csavarozni a fetre.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2021
Szia!
Ha csak összekötöd a lábakat csak egy diódát kapsz és kettő BD kell, ha felhasználod az erősítését is, akkor a hozzászólásod feletti rajzot kéne megvizsgálni. üdv.:Foxi
csak hőmegfutás ellen kell, ez helyett:
Javaslom a VF-2 Conductror-t. Én is a VF-2-vel és VF-3-al kezdtem, de a harmadik elfüstölt FET után rászántam magam a Conductorra. Csak a nyugalmi áramot kell 80-100mA-re beállítani és már mehet is. Azóta is hiba nélkül üzemel.
És BD a hőérzékelő.
Szia! A nyugalmiáram stabilizálására untig elég a dióda. Ha tranzisztort alkalmaznál akkor ezen ábrán látható T3, T4 hőmérsékletfüggő áramgenerátort ajánlanám. Nekem az vált be.
Amennyiben kész a NYÁK-od, nyugodtan rakd fel a FET-re az ellenállást és a diódát. A diódát nem szükséges ragasztani, elég egy kis paszta a dióda és FET hűtőzászló közé, az átviszi a meleget. Az erősítés csökkentése érdekében lehet kisebb a visszacsatoló ellenállás értéke, 20-30-szoros erősítésig vissza lehet vágni, annál szorosabb visszacsatolás nagy valószínűséggel gerjedést okozna. Az érzékenységet bemeneti feszültségosztóval tudod tovább csökkenteni, például beraksz egy trimmer-potit.
Sziasztok! A fentebb említett Conductor mennyire szeretné a +/-38 voltot? Van elfekvőben egy 2×28V 300w trafóm, kíváncsiság miatt lehet összedobnék egyet.
Kicsit keresgélve találtam is választ a további kérdéseimre is Conductor 40V
Itthagyom a linket, hátha kéne még valakinek
Nagyon köszönöm a segítségedet. Viszont nekem +-47 voltom van, és ez fix. Eleg az R11 és R19-eket modositani? Mekkorákra? Egyáltalan birni fogja? Hogy tetézzem, a hangfalaim 4 ohmosak....
Sziasztok!
VF2-nél +-36v táp esetén az R11 és R19 ellenállásokat mennyivel kell növelni? Köszönöm!
Én is 2x36V-ról hajtom, reloop kolléga tanácsa alapján az R11 és R19 2k2-ra módosítottam.
Sziasztok!
A 400W-os verzióhoz nyák tervet, beültetésit hol tudok letölteni? Előre is köszi!
Sziasztok,
Szépen csendben én is építgetek egy PA (kinézetű) erősítőt... mert tetszik a dizájn. Természetesen a teljesítmény elmarad tőle. 3x VF2 Conductor van benne, 2.1 rendszer, +/-37V-ról jár. Még nincs teljesen kész, de már nem sok hiányzik hozzá. A hűrés, alagut hűtőborda + ventillátor. |
Bejelentkezés
Hirdetés |