Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   106 / 966
(#) Dudus válasza Mumtaz hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Lehet, hogy a PEN-t eredetileg a lakáselosztóban a sorkapcsoknál választották szét, majd valami miatt az átkötő vezetéket kiszedték....de ez csak találgatás, keress meg egy szakembert percek alatt végigméri!

Amit a villanyóra szekrénynél mérsz az normális, ott ugyanis panel házakban a nulla és a védővezető még egy kábelen halad, ezt hívjuk PEN vezetőnek és csak a lakáselosztóban választják szét nulla és védővezetőre. Nálad ez a szétválasztás nem lett megoldva az elmondottak alapján.
(#) Mumtaz válasza Dudus hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Ok. Köszönöm.

Akkor átnézetem.
(#) walter válasza bgsf hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Szerintem sem bonyolult, csupán a nézőpontok nem egyeznek, ha elolvasod akkor rájössz.Miből gondolod,hogy bonyolult?
Egyébként valóban hülyeség,szőrszálhasogatás az egész. Még egy kérdés,miért csak nekem címezted a megszólítást?
(#) walter válasza lapose hozzászólására (») Nov 30, 2010 /
 
Bár abban igaza van bgsf-..nek,hogy nem ide való a téma,
de az utolsó válasszal még jövök.

A vita onnan indult, nem kell a dióda, mert sönttöl,ezt megerősítetted.
Én leírtam a védelem amiért beépíteném,most is az a véleményem.
Arra a magállapításodra,hogy 3 alkatrészből áll egy egység ellenállás és diódák szerinted, azt írtam a gyári egységekben több van,amire azt írtad nem kellene ilyent írni.
A fotók arról tanúskodnak,hogy nem írtam valótlant,ezért tettem fel.
A relék LED-köreiről
A varisztoros megoldást lehet nézni így is úgy is,azaz védheti a túlfeszültségtől a kapcsoló tranzisztort és védheti a LED-et is.
Az egyenáramúnál itt a dióda szerepe csak az induktív feszültség levezetése, ami ellentétes irányú.,ezért a védődióda fordított elhelyezése, amíg egy 50Hz-es hálózaton sok olyan áramkör működik tirisztor, triac ,induktív fogyasztók,amik feszültség lökéseket okoznak.
(#) BozsarLajos hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Ha tudtok segitsetek,lakás belsejében kellene az ablakokra elektromos redöny,milyen vezeték kiépitést szükséges,és hova. Még nem csináltam ilyet,elöre is köszi.
(#) proba válasza BozsarLajos hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Első lépés mivel működik majd .Egy közös táp lesz vagy sok egyéni? Honnan akarod kapcsolgatni ? Mivel?
(#) BozsarLajos hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Az olcsóbb megoldás a kapcsolóval való működtetés.
(#) walter válasza bgsf hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Mivel nem méltattál még válaszra,
Ha figyeltél volna és veszed a fáradságot,hogy elolvasod,rájöttél volna(talán),hogy nem nekem kell,csak válaszoltam rá,így az ajánlásod tartsd meg magadnak! Miért gondolod,hogy te több vagy? Mert nem!
Nem te döntöd el miről lehet vitázni, nem a tied ez a rovat, a hülye, felsőbbrendű beszólásaidat tartsd meg az ismerőseidnek! A hópihe az olyan jellegű hozzászólást is megilletné, amilyen a tied.
(Elnézést a modarátoroktól! Az egész egy kérdésre adott segítőnek szánt válaszból indult,részemről.)
(#) proba válasza BozsarLajos hozzászólására (») Dec 1, 2010 /
 
Ezt az egészet csak te tudod megtervezni! Első körben kapcsolási rajzot kell készítened.(ez dönti el hogy hova mennyi vezeték kell) .Hova akarod rakni a tápegységet,nyomógombot,motort mind mind kell a pontos csövezéshez.szerintem ha az összes érintett végpontot egy 16 os csővel összekötöd nem jársz messze a valóságtól .A tápnak 2 a kapcsolónak talán max 6 vezeték,ja meg a végálláskapcsolók...
(#) BozsarLajos hozzászólása Dec 1, 2010 /
 
Mint irtam,nem foglalkoztam elektromos redönyökel.tehát nem tudom milyen fesz-szintüek,egyedi vagy csoportos.egy megrendelönek volt egy ilyen kivánsága ,de még ö sem tudja ,mennyi ablakot érint. A magam részéröl csak információt tanácsot szeretnék.Az interneten nézegettem de még az sem derült ki , hogy milyen feszültségüek a elektromos redönyök,azt látam ,hogy a kapcsolhatóságuk lehet távvezérelt,vagy kapcsolóval, tehát még itt tartok,nem sok??
(#) Feri válasza BozsarLajos hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
A redőny motoroknak 230V kell.
Ha "kapcsolós" akkor a redőnymotor "N"kap .
A kapcsoló kapja a fázist, onnan megy két vezeték a motorokhoz. Le-Fel inyány. A végállás be van építve a motorokba ezt ott lehet állítani.
"Távvezérlés" estén vany a motorba bevan építve, vagy egy külön kis doboz a vevő egység, az elv ugyan az.
FONTOS! AZ ÉRINTÉSVÉDELEMRŐL NEM MEGFELEDKEZNI.

Sok sikert.
(#) BozsarLajos hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Az interneten találtam olyan megoldást amit emlitesz azt hiszem ez lesz a legolcsóbb a megoldás ugyan az amit te is megerösitesz ,köszi
(#) enigbt hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
Sziasztok!
Van egy 150-es MIG CO-hegesztőm.A bejövő hálózati feszültség 220 V, 16 Amper. Hegesztés közben állandóan leveri a biztosítékot . A 16 Amperos biztosítékot nem tudom kicseréltetni mert régi szekrényben van Kicseréléséhez új villanyóra szekrényt kellene kiépíttetnem. Mit lehetne tenni ennek érdekében,hogy rendesen működjön?
Várom ötleteiteket!
Köszönettel!
(#) VIM válasza enigbt hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Szia! A villanyóra szekrényben kellene kialakítani egy dugaljat és úgy megpróbálni, hogy leold-e. Ha rendben működik, akkor majd onnan kell 2.5-s hosszabbítóval a helyszínre vinned a csatlakozást.
(#) enigbt hozzászólása Dec 2, 2010 /
 
köszi a segitséget a bejövö bisztosité k a gáz mert az 16 amperos és ez régi ház egy darab van bellöle erröl megy a hásztartás is mosogép fagyasztoláda hütö stb
(#) potyo válasza VIM hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Ez mondjuk épp nem érne semmit, mert inkább a vékonyabb és hosszabb madzagon keresztül nem kellene lekapcsolnia...
(#) potyo válasza enigbt hozzászólására (») Dec 2, 2010 /
 
Próbálj meg kikapcsolni minden nagyobb fogyasztót és úgy hegeszteni. Bár tapasztalatból tudom, hogy a 16A-es olvadóbiztosítékot én is lazán ki tudom olvasztani a hegesztővel. Ha olyan a hegesztő, akkor próbáld meg kisebb árammal és vékonyabb pálcával használni. Sokmindent nem lehet a dolgon segíteni, mert egy adott pálcavastagsághoz kell egy adott áramerősség és ezzel teljesítmény, ezt pedig a hálózatból fel kell vennie a hegesztőnek.
(#) Rumcájsz válasza enigbt hozzászólására (») Dec 3, 2010 /
 
A dugalj felszerelése vagy külön hálózat kiépítése mindenképp ajánlott de azt az egyszerű tényt sem szabad elfelejteni hogy B vagy C karakterisztikájú a jelenleg felszerelt kismegszakító! Ha B akkor azt lecseréltetheted a szolgáltatóval C típusúra. A "C" típus motorvédő, lomha.
Egy kis fondorlattal le is cserélik! Utána pedig vígan hegeszthetsz a többi készülék egyidejűségének figyelembe vételével.
Potyo is nagy igazságot írt le, ugyanis a vékony de hosszú vezeték jól csillapítja az áram lökéseket. De ha nagyon hosszú és vékony a vezeték akkor meg nem fogsz tudni ívet fogni a feszültségesés miatt. Ha feltekered a hosszabbítót, tartós használat alatt felmelegedhet, összeolvadhat.
Első lépésben tehát javaslom a "C" karakterisztikájú kismegszakító felszereltetését.
(#) DuMatyi hozzászólása Dec 4, 2010 /
 
Egy készülék tervezése során a következő problémába ütköztem. Mekkora az elvárható átlagos maximális ingadozása a hálózatnak? Annak idején a Ferenczi könyvben -15 / +10% volt. A hálózat 230 voltra történő átállásakor szimmetrizálták a tűrést +- 10%-ra. Elvileg 2003-tól már csak +- 7,5 %. Imi azt mondta nekem, hogy az áramszolgáltató a 20 kV-os oldalon +- 5%-ot tart, ami igen szép érték. Ha ehhez negatív szélső értéken vagyunk, és hozzá adjuk a -3%-ot (a vezetéken a legnagyobb terhelésnél eső feszültséget, akkor -10,5 és - 8% tűrés jön ki.

Tehát akkor hogyan méretezzek? mekkora a hálózati abszolút ingadozás, ami a kapcsokon mérhető, leszámítva a vezetéken esőt? 7,5 vagy 5%? mit mond a szabvány? (A 20 kV-os oldalon szabályozás nem mérvadó, mert a 400 / 230 oldalon az ingadozás nagyobb is lehet (Például az utolsó trafó belső ellenállása miatt).
(#) gg630504 válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 4, 2010 /
 
émász pdf keress rá a "perc" szóra.
Feszültség a kisfeszültségő felhasználási hely csatlakozási pontján
A felhasználási hely csatlakozási pontján az ÉMÁSZ Hálózati Kft. a névleges feszültség ą 7,5 % (leágazási ponton +8/-7%) tartományon belül szolgáltatja a villamos energiát normál üzemállapotú egyhetes mérése alatt (bármely nap) a napi bármely 10 percre átlagolt értékek 95%-ában. Az egyhetes mérés valamennyi 10
perces átlagértékének a névleges érték +10/-10 % tartományába kell esnie. A legnagyobb feszültség-növekedés mértéke a névleges feszültség 115%-át,
feszültség-csökkenés mértéke a névleges feszültség 80%-át nem haladhatja meg 1 perces átlagban.
(#) zoliee válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 4, 2010 /
 
Szia!

Az ELMŰ-nél +- 7.5 %..
ez biztos, mert ott melózom
(#) DuMatyi válasza gg630504 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /
 
Igen Gábor, ezt én is értem, és ez zavart, hogy mind három szám előfordul benne, és nem tudom, a berendezéseket melyikre méretezik.
(#) gg630504 válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 4, 2010 /
 
Ezek az adatok ( +-% t percig ) azért vannak, hogy ezen belül nem kapsz kártérítést, ezen kívül kaphatsz.
Szerintem a készüléktől függ. Egy kávédaráló a +115%-tól ne égjen le, és kész. Egy lélegeztetőgép -80%-nál is szuszogtasson.
Működik - nem működik - tönkremegy (*) - tönkreteszi a környezetét.
(*) például biztosítócsere.
Felhívom a figyelmed, hogy már rég nem színuszos a feszültség: a csúcsa vágott; sok a felharmonikus.
Magyarországon villany, gáz, posta szabványt úgy állapították meg, hogy a szolgáltatók teljesíteni tudják. Azaz megnézték, mit tudnak a szolgáltatók és ahhoz alakították a szabványt.
(#) Rumcájsz válasza gg630504 hozzászólására (») Dec 4, 2010 /
 
Bizony ám! A sok kapcsolóüzemű táp oly mértékű zavart termel hogy pár év és nagy gondot fog okozni! Sebaj, akkor ismét módosítanak mindent hogy a szolgáltató jól járhasson.
A túlfeszültség védelem is pl ilyen. Elméletileg 3 lépcsős védelemmel kell hogy rendelkezzen az összes elosztó hálózat. A valóságban pedig csak 20KV-on van a trafók előtt de az is inkább a trafó védelmét szolgálja. 0.4-en csak az új építésű vagy felújított trafókban van de azoknak is nagy részük nem működik. (nincs NKI betéve) A 0.4KV-os szabadvezeték hálózaton meg sehol sincs.
(#) tomi324 hozzászólása Dec 5, 2010 /
 
Sziasztok!
Szétszedtem egy Kbmc-102 tip. kapcsolót, találtam benne 2db tömör, kb 8mm hosszú 1mm széles gumirudat, és nem tudom hová valók. Aki tudja segítsen kérem!
Képek:
a_bekarikazott_resz

(Az alsót szeretném kicsit kipofozni
HTV-KV_6/1
(#) VIM válasza tomi324 hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Szia!
A rajzon látható helyre tedd be ütközéscsillapítónak.
Könnyebben a helyén marad, ha pici zsírral bekened a felületét (vazelin, LZS2 EP....stb.).
(#) DuMatyi válasza Rumcájsz hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Magyarul semmi egrecíroztatás nincs a szolgáltatók felé, hogy egy "magasabb léc" átugrására rá legyenek kényszerítve. Jóóóó ez Jóska, ha bekenjük sárral. Városban "elmegy", falun meg nem nézik alapon. Ha így gondolkodna a világ, akkor bizony még mindig a kőbaltánál tartanánk.

Nem mellesleg egy a gyáriaknál sokkal "kézre állóbb" labortápról lenne szó. Nem fog nagy áramot tudni, de azt biztosan, és ami fontosabb: zavarmentesen! Ugyanis kínai "barátaink" a kapcsolóüzemű berendezéseikből rendszeresen "kifelejtik" azt a 20 forintos kondenzátort és tekercset, ami zavarszűrőnek csak ímmel-ámmal nevezhető. Nem, még az a "látszatmegoldás" is luxus. Aztán én meg a különböző analóg áramköreim használata és tervezése közben sűrűn káromkodom. A kapcsolóüzemű zavarjel mindenen áthatol. Aztán lemezhallgatás (vagy épp átmentés) közben meg jön a hangszóróból a diszkrét "brrrrrrrr". Ez csak a legegyszerűbb példa volt.
(#) gg630504 válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
(#) Rumcájsz válasza DuMatyi hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Igaz...
(#) tomi324 válasza VIM hozzászólására (») Dec 5, 2010 /
 
Köszönöm szépen a gyors, korrekt választ!
Következő: »»   106 / 966
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem