Fórum témák
» Több friss téma |
Vagy a vezetéket, hamarabb öregszik a szigetelés.
Szerintem ez, a régi hőt termelő izzókra vonatkozik. A mai energiatakarékos izzók teljesen mindegy hogy milyen pozicióba vannak felzerelve.
Üdv szaot!
Jól értelmezed. Az ok az, hogy a nem javasolt pozícióban sz*** ég a foglalat. Nem kívánt rész törölve. Kicsit finomabban is lehetne! -moderátor- A hozzászólás módosítva: Dec 7, 2013
Kulturáltabb módon, de mi is ezt írtuk le.
Köszönöm a válaszokat, akkor nem erőltetem a tiltott pozíciót. Lenne még egy bárgyú kérdésem: az évek-évtizedek alatt a portól, füsttől elszennyeződött, elszíneződött kábelt mivel lehet megtisztítani? Folyékony súrolószerrel próbálkoztam, de inkább kevesebb, mint több sikerrel.
Ha a szokásos háztartási tisztítószerek nem hatásosak, akkor valószínűleg semmivel. Valószínűleg "anyagában" szennyeződött, azaz, a valahai felületi szennyeződések feloldották a szigelés felső rétegét, és beleették magukat a mélyebb rétekbe. Cseréld ki!
Én benzinnel, gázolajjal, vagy alkohollal szoktam; mikor melyik a nyerő. Van amit semmi nem visz, lmf.
Sajnos tévedsz, ha felfelé állnak jóval nagyobb az élettartamuk!
Sziasztok !
Kérdezném a szakiktól hogy az, hogyha a aljzat védőföld érintkezője a nullára van kötve, az biztonságosabb mintha sehová sem (nincs védőföld vezeték), vagy az sem biztonságos ugyanúgy. Mert ha mondjuk fázis kerülne a készülékházra, akkor lenyomná a biztosítékot. Kösz !
Helló marone!
Szabálytalan és veszélyes megoldás. Bizonyos kockázatokat csökkent (pl. készülék testzárlat esetén) de más veszélyeket okoz. Pl. elég valahol egy nulla kötés, akkor az összes készülék földelt házán fázis lesz. Ebben az esetben tehát ez a megoldás nem hogy megakadályozza azt hogy egy készülék rázzon, hanem okozza hogy mindegyik rázzon. Ki tudja azt előre melyik rossz a jobb? Ha te követed el ezt a nulla-föld átkötést és baj lesz, akkor viszont te leszel az oka!
Nem értem, nálunk a szolgáltató köti a villanyóránál a nulla vezetőt a védőfölddel össze. Vagy valami másképpen van?
De ott ha megnézed, van egy földelő szonda.
Igen, csak a válasz arra vonatkozott, hogy a földelt konnektorban ismét össze kívánja kötni marone fórumtárs. Ezesetben áll elő a leírt eset, és ezért nem szabad ilyen kötést alkalmazni. Azt gondolom, elsikkadt az a tény, hogy a kérdés arra vonatkozott, hogy ugyan az aljzat földelt, de a földelés nincs odavezetve, és ezért kötné össze az aljzatban a földelést, és a nulla vezetőt.
marone hozzászólásásból arra lehet következtetni, hogy a dugalj ALATT akarja a nullát a földelés helyére is kötni.
A fogyasztásmérő szekrényben összekötött nulla és föld "kicsit" másként viselkedik. Nulla szakadás esetén a védőföld még mindig az marad. Pláne akkor, ha a rendszer ki van egészítve egy Fi-relével, az akár 10 mA hibaáramra is leold, típustól függően. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2013
Idézet: „a dugalj ALATT akarja a nullát a földelés helyére kötni.” Nem helyére, hanem össze kötni, a nulla marad a helyén, de a föld érintkezőre is rá van kötve a nulla. A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2013
Az a baj, hogyha valami tragédia történik, tűzeset vagy áramütés, akkor a kivizsgálás során attól függetlenül, hogy ebből adódóan keletkezett a baleset jó eséllyel rád fogják hárítani.
Kimaradt egy "is" szócska, de mire módosítottam, már ráharaptál.
Köszönöm mindenkinek a választ, most már értem miről van szó.
Van földelő szonda.
Sziasztok!
Vásároltam egy rönkhasítót. A meghajtást 3500 Wattos villanymotor biztosítja. Kérdésem, hogy a jelenleg fennlévő Bakony No 15-L 10/220/380 6000 BK kismegszakítót kell e nagyobbra cseréltetnem?
A sokadik bekapcsolás eldönti. (Ha leveri sűrűn elfogy a türelmed úgy is kicserélteted, ha nem veri le akkor felesleges a csere.)
Köszi a válaszokat !
Találtam egy dugaljt ahol elvileg van védőföld. A fázis és a védőföld között is mértem 230V -t. Nem voltam biztos benne hogy tényleg védőföld-e, vagy csak a 0-ra van kötve az érintkező, ezért megpróbálkoztam azzal hogy mérek ellenállást a 0 és a védőföld érintkezője között, hátha abból lehet valamire következtetni. 0.7 Ohmot mértem (nem spéci műszer,barkács szintű készülék 20 Ohmos méréshatárral). Kicsit kevesellem. A dugalj az emeleten van, a villanyóra a földszinten. Szóval ha rendesen be van kötve a védőföld, akkor az a gyanúm hogy többnek kellene lennie. Nincs valami módszer amivel biztosan meg lehet állapítani hogy szabályosan be van-e kötve ?
Ha a nulla és a védőföld között 0,7 ohmot mértél (a valóságban ez kevesebb, ebben az értékben benne van a mérőzsinór ellenállása is) akkor van a konnektorban védőföld.
Ezesetben tilos összekötni, ha van FI reléd, akkor az jelzi is, megszakítással díjjazza.
Szereld ki, nézd meg. Az a biztos. Méréssel ezt nem lehet megállapítani, csak akkor, ha a villanyóránál le tudod választani a véőföldelést a nulláról és úgy rámérni.
Átlag multiméterrel az 1 Ohm körüli ellenállásmérés kb. plussz-mínusz 100-200% pontosságú.
A csipesz csiptetéspont, zsinórdugó, forgókapcsoló kontaktjai, zsinórellenállás, miatt. A 0.7 Ohm most éppen jobban sikerült kis kontaktellenállásokkal, de lehet ugyanitt 3 Ohm-ot is mérni az előbbiek miatt. És már más következtetés vonódik le.
Hali!
Tisztelt Szakik! Javaslatot és véleményt szeretnék kérni a mellékelt rajzról. Régebbi művelődési házaknál gyakran előforduló probléma, hogy a hangosításhoz szükséges legközelebbi 230V os dugaj, az akárhányadik lekötés után található a mérőtől/bejövő táplálástól, ki tudja milyen vezeték átmérővel. További gond, hogy van 400V os aljzat, ami viszont csak négy pólusú, tehát három fázis, és földelés. Az általam rajzolt elosztó dobozon 324 es dugvilláról kapná a táplálást, és ha ha egy fázisról akarom használni, összedugom egy 324 es aljzattal, amelynek a másik végén egy 230Vos dugvilla van. Ebben az elosztó dobozban, látható hogy egy Fi relére megy a betáp. A Fi relé előtt, a nulla, és a föld közé beiktatnék egy kapcsolót, amellyel ezt a két pontot összekötöm, ha csak 323 as aljzatbó tudok táplálást levenni. Tudom, hogy ebbe a dobozba még kell kismegszakító, megy egyebek, de most nem ez a lényeg.
Szia!
Azt ugye tudod, hogy védővezetőn nem folyhat üzemi áram. Ebből indulj ki.
Ha olyan helyről kell vételezni, ahol csak szimmetrikus háromfázisú hálózat van, akkor az asszimetrikusra való áttéréshez transzformátort kell használni. (a szimmetrikus hálózatnál mivel nincs nulla vezető, 230 V -ot sem tudsz csinálni) A trafó primer oldala deltába, a szekunder oldala csillagba van kötve, és akkor már a szekunder oldalon előállt a csillagponton a nulla vezető, és ezzel együtt a fázisfeszültség is, a 230 V. Persze a transzformátor csillagpontját is földelni kell
Köszönöm, tiszta, tehát ezt az utat kell járni. Majd ezt is megpróbálom megrajzolni, hogy jól látom e.
A barkácsszintű multiméterek a rövidzárra is azt mondják, hogy 0,7 Ohm, érintsd össze a mérőzsinórt és azt az értéket vedd referenciának.
Ha színes vezeték, akkor szemrevételezéssel végig kell követni, ha nem színes, akkor az MSZ4851/1 szerinti vizsgálatokkal lehet megállapítani, de azért az utóbbihoz még szakembernek is kell némi felkészültség - mert mérést nem szabad gondolkodás nélkül végezni.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |