Fórum témák
» Több friss téma |
Rendben, köszi, akkor mehet a kanóc a vízbe. A nyákrajz amúgy így néz ki.
Hol keletkezik víz a klíma beltéri részében? Én még nem tapasztaltam ilyet. Nyáron, mikor eszetlenül járatom néha jégdarabok keletkeznek benne (ami esetenként kiesik belőle), de víz még eddig nem volt sehol.
A beltériben a cseppvíz, amit 99%-ban kivezetnek kültérre, de nekem a lakásban kell összegyűjtenem.
Egyébként cseppvíz szivattyú nem játszik? Azt szinte csak felszereled, bedugod és készen is vagy. Igaz, a viszonylagos kis tartály miatt éjszaka is bekapcsolhat, már ha ez probléma lenne.
Ennyire nem egyszerű a dolog. Amennyiben a törpefeszültség érintésvédelmi törpefeszültségnek minősíthető nem kell földelni.
Számításba került, de az jelentősen drágább, mint a korábban felvázolt megoldás. De éppen most született meg a megoldás. Gyűrű alakú mágnes gyűrű alakú hungarocell darabbal, ami felemelkedik a vízzel, egy víztől elszigetelt csőben pedig egy reed relé, a mágnes kapcsolja a relét, és nem kell elektródákat a vízbe meríteni. Több relé, és máris látom a vízszint változását.
Azt a gyűrű alakú mágnest a hungarocellel együtt ragaszd rá egy réz vagy rozsdamentes csőre, egy vékonyabb szintén csőben helyezd el a reed reléket úgy, hogy a relék tartója egy tömör réz huzal legyen, ez vezető szerepét is betölti és jól tudod erre rögzíteni.
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2018
Üdvözletem!
A véleményeteket szeretném kérni. 4x0,75mm2-es MT vezetékkel szeretnék bekötni egy automata kapcsoló eszközt. Tehát lenne 3db bejövő erem (PE, N, L) és egy kimenőm (L1). A lényeg, hogy próbáltam direkt olyan 4eres MT vezetéket keresni, ami tartalmazza a megfelelő színű vezetékeket (zöld-sáraga, kék, barna, fekete), ámde ahogy tapasztaltam ez elég ritka/nehezen beszerezhető. Inkább a szokásos (zöld-sáraga, szürke, barna, fekete) felállásban találtam. Nem szeretnék 5eres vezetéket használni, mert szokásos 4eres már van itthon ha úgy alakulna. A kérdésem, hogy átszínezést csinálhatok-e, és ha igen, akkor melyik színt színezzem át? Egy helyen olvastam, hogy ilyenkor a barna használható nullának, de ez nekem nagyon gyanús. Egyáltalán hogy hívják ezt a "speciális" vezetéket? Ahogy nézegettem talán a H03VV-F specifikáció alá sorolható be. Köszönöm a választ!
Ha az eret "átszinezed" mindkét végén, akkor szabványos. Javaslom a zsugorcsövet, az nem esik le idővel, mint a szigetelő szalag.
A zöld-sárga kivételével mindegyiket használhatod nullának vagy fázisnak, ha megfelelően jelölöd.
Ezt úgy szokjuk megoldani, hogy nem színjelzésű hanem számjelzésű kábelt használunk. Az YSLY-JZ tartalmaz zöld-sárgát PE-nek a többi számozott fekete. Általában az 1-es a L a 2-es a N a 3-as a visszajelző L.
De mint a többiek írták, a zöld-sárgás kívül bármelyik színt átszínezheted, szabványos megoldás. Ha én csinálnám akkor a barnát használnám fix fázisnak, a feketét a visszajelző fázisnak a szürkét pedig átszínezném két zsugorcsővel nullának.
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek az információt! Sokat segített! A leírtak szerint fogok eljárni .
No, hát akkor itt volt három egybehangzó, egyúttal három megkérdőjelezhető válasz.
Mármint a vég megjelölésének szabványosságára vonatkozóan.
Szia!
A szürkét minek átszinezni ? Az sok helyen még mindig a Nulla. Pl a szabványra sokat adó németeknél --de létezik lengyel és francia felirattal is.
Ezt akárhogy is nézem nem mutassa azt, hogy a szürkét átjelölés nélkül lehet nullának használni. Csak azt mutatja, hogy a szürkét lehet párosítani (gondolom keresztmetszet növelés miatt) a kékkel. Az más kérdés, hogy ellenőrzött (ipari) körülmények között lehet csak vezetékeket párhuzamosítani, otthoni alkalmazása nagyon ellenjavalt (lehet, hogy tilos is ezt nem tudom).
Idézet: „szabványra sokat adó németeknél” Ehhez inkább nem fűzök kommentet, mert egyrészt hosszú lenne másrészt erősen vitaindító, dolgoztam német erősáramú eszközökön, német rajzok alapján, megvan a véleményem). A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2018
Utóbbi időben minden főzőlap bekötővezetéket gyárilag egybe érvégezve van. Kék, és szürke.
A hozzászólás módosítva: Nov 5, 2018
Idézet: Ezt inkább ne firtassuk. Lehet, hogy valamikor etalon volt a német precizitás, mára "kissé" vesztett a fényéből. „a szabványra sokat adó németeknél”
Mert ezek a főzőlapok 2X230V-osak. De itt a képen PE is 2 van. minek?
Gondolom mert feltételezi, hogy 1 fázisról van bekötve
Sziasztok!
Transzformátorokon látok alkalmazva a primer kivezetéseknél olyan vezetéket, ami mintha dupla szigetelésű lenne. Érthető az oka, viszont az volna a kérdésem, hogy ezt milyen szigetelésnek hívják, hogy kell az ilyen vezetéket keresni? Köszönöm a válaszokat!
Nem tudom milyen vezetékre gondolsz. Vastagabb a szigetelése?
Hello! Ha a lakk-selyem szigetelésű huzalra gondolsz, annak "cerimel" a beceneve. Olyan helyen alkalmazzák, ahol várhatóan nagyobb a menet-menet közötti feszültségkülönbség, mint pld. villanymotorokon, vagy ha a trafót nem sorszigeteléssel készítik. Pld. toroid.
Inkább készitettem két fotót.
Szerintem ti azt gondoltátok, hogy valami bonyolult dologra gondolok és lehet, hogy rém egyszerű a válasz csak a kérdésem nem volt könnyen érthető. Több transzformátornál láttam már ezt a típusú szigetelést. A külső héjat külön le lehet csupaszítani.
Úgy emlékszem ezt kábel vezetéknek hivják talán igy lehet keresni hogy hol lehet szerezni azt nem tudom.
Köszönöm nektek, ebből már el tudok szerintem indulni.
Nem tudom mennyire általános, de nekem minden kérés nélkül eleve ilyen vezetéket adtak. Most alakítottam át a gyerekszobát, amihez tartozott egy teljes villanyszerelés is. Ehhez vettem fekete, kék és zöld-sárga vezetéket, minden színből 1,5 és 2,5 mm2 keresztmetszetűt. Tehát összesen 6 félét, amik egységesen a fotódon lévőhöz hasonlítanak szigetelésükben (de belül egyetlen tömör vezeték volt, nem vékony szálak sokasága). Tulajdonképpen csak a legkülső réteg színe volt eltérő, a többi rész keresztmetszetenként azonos.
Ha a két réteg nem különíthető el egymástól határozottan, akkor valószínűleg így olcsóbb gyártani, kevesebb festékanyag kell a szigetelésbe. Gondolom én.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |