Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Westen 240 Fi gázkazán hiba

Témaindító: mics, idő: Máj 29, 2010
Lapozás: OK   28 / 83
(#) vcsaba12 hozzászólása Nov 29, 2014 /

Sziasztok!

Van egy Baxi ECO 240i církóm. A probléma, hogy meleg víz engedéskor fűti a fűtéskört.
Ahogy olvastam ezt a három járatú szelep beragadása okozza. Érdemes ezt a szelepet kiszerelni,szétszerelni és kitisztítani, vagy vegyek egy újat és cseréljem ki.

köszi:Csaba
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
(#) zoszka válasza vcsaba12 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Első körben ki kell tisztítani. Ha nem vezet eredményre, akkor részegységeiben is lehet kapni, nem kell az egészet cserélni.
(#) vcsaba12 válasza zoszka hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

Köszönöm a választ. esetleg abban tudnál segíteni, hogy hol érdeme alkatrészt venni Budapesten Bravao-gáz, vagy más, esetleg webáruház?
üdv: Csaba
(#) zoszka válasza vcsaba12 hozzászólására (») Nov 29, 2014 /

A Tam-Zo Kft.-nél is kapsz (webáruház)Mobil nézetben nem enged rendelni csak normálban és ez ügyben jobb ha hívod inkább.
A hozzászólás módosítva: Nov 29, 2014
(#) mogyi hozzászólása Dec 8, 2014 /

Sziasztok.
A segítségeteket szeretném kérni.
Van egy westen energy 240fi kombi cirkóm és az a gondom vele, hogy a hideg beáltával a meleg víz hőmérséklete nem valami meleg. Inkább csak langyos.
Gondolom a hőcserélő van elvízkövesedve. Érdemes-e vízkőteleníteni vagy új kellene bele. Ha új akkor hol lehetne hozzá beszerezni? Ha érdemes kitisztítani akkor Pest megyében tud valaki hozzá szakembert??
Előre is köszönöm.
Üdv.Mogyi
(#) vakolat1292 hozzászólása Dec 12, 2014 /

Sziasztok!

A segítségetek szeretném kérni. Egy 2,5 éves Westen Quasar D 24-1F típusú kombi gázkazánom van. A problémám a következő lenne: bekapcsolás után próbál indulni és egyből az E98 hibakódra fut. Automatikusan resetál, és újra lejátszódik ez a folyamat. Párszor megcsinálja ezt majd elindul és fűt. Eléri a kívánt vízhőmérsékletet, ott megint kikapcsol ezzel a hibaüzenettel. Próbálna visszakapcsolni, de újra és újra ezt a hibát dobja ki míg végül megint elindul. Mi lehet a probléma? Szerelő is csak tippelni tudott eddig (nem találkoztak még ilyen hibával azt mondta), panelcserét mondott (ami meg nem kevésbe fáj).

Előre is köszi a segítséget!

Üdv
Tamás
(#) energyi hozzászólása Dec 17, 2014 1 /

Sziasztok!

"A készülék kikapcsolt termosztáttal is folyamatosan fűt. Nem a termosztát rossz mivel azt kiiktattam! Várom a javaslatokat,ha valaki ismeri a készüléket,kérem segítsen!
Köszönettel:

Péter
(#) energyi hozzászólása Dec 17, 2014 /

Sziasztok!

"A készülék kikapcsolt termosztáttal is folyamatosan fűt. Nem a termosztát rossz mivel azt kiiktattam! Várom a javaslatokat,ha valaki ismeri a készüléket,kérem segítsen!
Köszönettel:

Péter
(#) zoszka válasza energyi hozzászólására (») Dec 17, 2014 /

Ha a fűtési NTC hibás, akkor fagyvédelmi funkciót érzékelhet és folyamatosan fűt, függetlenül a termosztáttól.
(#) energyi válasza zoszka hozzászólására (») Dec 18, 2014 /

Köszönöm,de az a fránya mikrokapcsoló beégett és úgy gondolta hogy a meleg víz termelésnek állandósulnia kell a készülékben ezért nem reagált a termosztátra!
(#) pepemurmuc hozzászólása Dec 18, 2014 /

Sziasztok! Jól jönne egy kis segítség.Tegnap bedöglött a westen energy 240i gázkazánunk.A hiba jelenség a következő.Elindul a kazán megyen 10 percet azután leáll.Majd utána ismét elindul de már csak 10 másodpercet megyen 10 másodperc múlva leáll.Az alsó hőcserélő nem rég volt kítakarítva ntc kicserélve.
(#) tibibalogh520 válasza pepemurmuc hozzászólására (») Dec 18, 2014 /

Szia!
A "felső" hőcserélővel mi újság?
(#) pepemurmuc válasza tibibalogh520 hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Probléma meg oldódott.Egy mikrókapcsoló volt a bűnös.De kipucolta felső hőcserélő is,mag az előremenő csövet.Viszont elindul a fűtés és kattan egyet ez normális vagy koppan.
(#) bertone hozzászólása Dec 31, 2014 /

Sziasztok!
Nekem is egy Westen StarMaster 240 FI kazánom van és nagy örömmel találtam rá erre a fórumra. Becsületesen kezdtem olvasgatni a témát, azonban sokáig, nagyon sokáig kellett várnom, hogy valaki felvesse azt a hibát, amit az enyém is produkál. A 24. oldalon Spacsek írta le a hibát. Onnantól aztán még fokozottabb figyelemmel olvastam a topikot. A tapasztalatom az, hogy van itt nagyon hozzáértő ember, akik ráadásul nagyon szívesen segítenek, így érthető volt az izgalmam. Azonban október 1. óta szegény Spacsek, s így én sem kaptam választ a hibára.

Így aztán most elmondom, mi a gondom.

2012. októberében vettük a kazánt, majd egy év elteltével a HMV kezdett hülyéskedni. Kihívtam azt a szerelőt, aki hivatalosan üzembe helyezte. HMV hőcserélőt kiszerelte és kisavazta, a kazánt meg egy géppel (a "falon") átmosta. Ő itt Baján a hivatalos Westen szerelő!
A gép egy teljes évig ismét tökéletesen működött, majd pár hete ismét a HMV rész dobta a hibát. Szerelő jött, hőcserélőt kisavazta, kazánt (falon) átmosta. Készülék rendben. Két napig. Ekkor ismét vacakolni kezdett. Nem kívántam újabb ezreseket kiadni, így a hőcserélőt magam szereltem le és savaztam át. Sokszor megismételtem (a szerelő szerint ezt sima háztartási sósavval lehet), s minden alkalommal rengeteg vízkő morzsa jött ki belőle, ám mindig maradt is benne. (Rázogatáskor csörög-zörög)
Végül úgy nézett ki, hogy bár még mindig zörög, de most már rendesen működik.
Csak éppen most nem fűt. És most jön az, amit Spacsek kolléga is leírt.
Mivel padlófűtésem van, a fűtéskör 50°C-ra volt állítva. Kazán indul, szép lassan felmegy 50°C-ra miközben egyre jobban mutatja a lán nagyságát. Mikor eléri a legnagyobb fokozatot, kb akkor ér 50°C-ra a víz. Ekkor egy fokozatot visszavesz a lángból, azonban a hőmérséklet tovább megy felfelé és végül 54-55°C körül lekapcsol a láng. Ekkor rohamosan lecsökken a hőmérséklet, majd egy-két percig 24-25°C körül keringet. Aztán újra gyújt a láng és kezdődik elölről a ciklus.
Eme tevékenysége eredményeként ma reggel már 17°C alatt volt a házban a hő(?)mérséklet.
Hívtam a szerelőt, ő azt javasolta, hogy a visszatérő rendszerbe szerelt szűrőt mossam ki. Ez megtörtént, de továbbra sem jó. Közben észrevettem, hogy a HMV is megint vacakol.
Jelenleg ott tartok, hogy a HMV hőmérsékletét levettem 45°C-ra, ezt tudja tartani stabilan. A fűtést is levittem - próbálkozással - 48°C-ra és most egyelőre ezt is tartja stabilan. De azt gondolom, nem ez a normális megoldás. De akkor mi?

Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) bertone hozzászólása Dec 31, 2014 /

Na, az előző kiegészítéséhez még egy jelenség, ami most is fennáll. Megy a fűtés és szépen tartja a beállított hőmérsékletet (+/- 1-2°C). A láng a (talán) 5 fokozatú skálán 2-en ég. Megindul a HMV vételezés, a láng felmegy maximumra és a beállított HMV értéknél "játszik a 4-5 fokozat között. Vízcsap elzár, kijelző átvált a fűtéskör hőmérsékletére, ami ilyenkor 80-85°C közötti. Láng azonnal leáll, fűtéskör hőmérséklete rohamosan csökken és lemegy 25-27°C-ra. És itt marad vagy 2-3 percig, miközben a kis radiátor jel villog, de a láng nem indul. Miután eltelik a 2-3 perc, akkor szépen beindul a láng és beáll megint a fűtővíz hőmérséklete. Nem értem, miért vár 2-3 percet?
(#) zoszka válasza bertone hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

Mert a beállított fűtővíz értékéhez képest magasabb a kazán hőfoka HMV után, így a túlfűtés miatti biztonsági utánfutás lép életbe. Ez teljesen természetes, ha nem így működne az lenne az igazán baj....
(#) zoszka válasza bertone hozzászólására (») Dec 31, 2014 /

A probléma ott kezdődik, hogy ez a kazán abszolút nem alkalmas direktbe padlófűtésre. Minden hiba erre vezethető vissza. Kb mintha egy F1-es versenyautóval akarnál egy biciklist vontatni...
(#) bertone válasza zoszka hozzászólására (») Jan 1, 2015 /

Ez egy remek hír.
A házunk 25 éve épült, s két éve is padlófűtés volt, amikor a fűtés szerelő ezt a kazánt javasolta. És eddig végül is rendben működött. És most bárhová is állítom a fűtéskör hőmérsékletét, túl megy 5 fokkal és aztán lekapcsol. A beállított hőmérséklet csak annyit befolyásol, hogy mennyi idő kell neki ehhez. 47-48 fok körül bírja legtovább.
Én elhiszem, hogy ez nem alkalmas erre a feladatra - bár pont az ilyen kondenzációs kazánokra írták, hogy kifejezetten padlófűtésre való - de akkor mégis mi most a kínja, ami eddig nem volt?
(#) zoszka válasza bertone hozzászólására (») Jan 1, 2015 /

Ez nem kondenzációs, csak kondenzáló kazán. Ugyanazon tulajdonságokkal bír, mint egy sima turbós, annyi különbséggel, hogy a füstgáz útjába van mégegy hőcserélő, ami a füstgázban lévő +hőt némiképp hasznosítja. Ez azt eredményezi, hogy a visszatérő hőmérsékletedet emeli, viszont mivel hagyományos kazánról beszélünk a lemodulálás nem olyan mértékű, mint egy kondenzációsnak. Ezeket a kazánokat ugyanúgy nem szabad 60 fok alatt működtetni. Homogén fűtéshez tökéletesen megfelel, mert kb 5%-al kevesebbet fogyaszt mint a hagyományos társa, de direktbe padlófűtésre nem jó. Sokan keverik a kondenzációs és kondenzáló kazánokat, főként azért mert gőzük sincs arról mit is jelent és hogyan működik. Az ilyen kazánokat a 70-es években a Remeha találta ki és most vissza hozták az olcsósága miatt.
A hozzászólás módosítva: Jan 1, 2015

Értelek, azaz értem, amit írsz, de akkor ez mi?
Idézet:
„A "Star Master” Magas hatékonyságú kondenzációs gázkazán, hagyományos fűtési rendszerekhez, ill. korszerű szolár technikához. Magas fűtési vízhőmérsékleten (80/60°C)ill. alacsony vízhőfokon (50/30°C) egyaránt hatékonyan működtethető.”

Korábban egy teljesen hagyományos kazánunk volt, külön egy hőtárolós gáz vízmelegítővel. Én 7. éve jegyzem a gázfogyasztást. Az elmúlt két évben (októbertől októberig) nem 5, hanem 35%-kal csökkent az átlagos fogyasztás, miközben most minden erről megy (főzni villannyal főzünk 25 éve).
De mindez egy elméleti fejtegetés és nem visz semmit előre a jelenlegi problémám megoldásában.

Kondenzáló gázkazán. Benne van a gyártó általi megnevezésében. Ne azt a leírást nézd, amit a kereskedő kiír, hisz ő nem tudja és azt sem hogy mi a különbség. Max hatásfoka 101% minimum teljesítmény 10kW, ami alig kevesebb a felénél ugyan úgy, mint a normál kazánoknál. A fogyasztásod függ a régi hatásfokától. Az volt túl rossz. A kondenzációsoknak a hatásfoka 107% és felette. Minimum teljesítménye 1/6 azaz 4kW, de a baxi pl 1/10 azaz 2.4kW.

Oké, ezt is megértem. De - autós ember lévén - nekem erről az jut eszembe, hogy egy ember vesztegel az út szélén egy lerobbant autóval, s miközben segítséget próbál szerezni, azt fejtegetik neki, hogy a benzines jobb, mint a dízel (vagy fordítva). De azért köszi.

A hasonlat jó. Ez a 22-es csapdája. Ha alacsonyra veszed a víz hőfokát, nem fűt rendesen, de a füstgáz is alacsonyabb hőfokú, igy stabilabban üzemel. Ha magasabbra veszed, akkor a füstgáz hőmérséklete is emelkedik és a belőle kinyert + teljesítmény hozzá adódik az így is elég magas 10kW minimumhoz. A megoldás az lehet, hogy a minimum modulált teljesítményt lejjebb kell venni, de az meg a kazán élettartamát csökkentheti. (Lehet, hogy a szerelő emelte meg legutóbb)

Korábban is 50 fok volt a fűtésvíz beállított hőmérséklete, s a hiba jelentkezésekor is ennyi volt (Ezt még az induláskor én állítottam be ennyire. A szuterénban van a kazán, hosszú cső meg az elosztóig, így ez a rész szándékosan nincs szigetelve, soha nem is volt, így ad egy kis meleget az egyébként fűtetlen résznek.).
Most az elmúlt két napban végig zongoráztam 45-60 fok között, mindenhol ezt csinálja, csak hol lassabban, hol gyorsabban. Most 60-on áll. Ami nekem furcsa, hogy a max lángot szerintem kicsit későn kapcsolja be, ezért aztán mikor 65-nél lekapcsol teljesen, még 68-69-ig felmegy a hőmérséklet.
(#) Bretzky hozzászólása Jan 1, 2015 /

Sziasztok!

Mikor máskor, mint ma beszart a kazánom. Nyomás van, szivattyú megy, de a kazán nem indul be. Néhány napja a meleg vízre sem reagált, csak akkor volt, ha a termosztáttal beindítottam a fűtést. Ma reggelre már a termosztáttal sem tudom beindítani.

Van valakinek valami ötlete, mert naná, hogy nem tudok elérni Debrecenben egy szakit sem.

kazán.jpg

(#) danodano válasza VIM hozzászólására (») Jan 1, 2015 /

Korábban megoldódott a probléma, de leírom, hátha valakinek hasonló gondja lesz.
Előzmény
Interneten rendeltünk egy panelt, szerelő kijött, berakta, természetesen ugyanezt a hibát produkálta az új panellal is. Mivel nem maradt más hátra, hozott a szerelő egy bontott gázszelepet, amiről első körben csak az elektronikát rakta át. Így sem működött, úgyhogy kicserélte az egész gázszelepet.
A "szaki" nem egyszerű órabérben dolgozott és csak ő van a környéken, aki foglalkozik ezzel a típussal. Már az elején javasoltam neki, hogy ellenőrizze a gázszelepet, de azt mondta rá, hogy az nem szokott tönkremenni. Végül mégis nekem lett igazam, persze egy csomó felesleges pénzköltés után...

Én a minimum teljesítményre gondoltam, mikor az elállításra céloztam. Leállás után nem szabadna így elszaladnia a hőfoknak. Az 5 fokos túlfűtés direkt van. 2 okból mehet fel a hőmérséklet ennyire. Az egyik, hogy nincs hőelvét a másik, hogy nagy a teljesítmény. Mindkettő eredhet a másikból is. Tehát azt kell megállapítani, hogy melyik az eredő hiba. 50 fok feletti hőmérséklettel vigyázz a padlónál. Nem tesz jót neki.

Ja, a minimumot nem tudom, hol lehet állítani.
Igen, pontosan ez az egyik bajom, hogy mitől szalad így el, de a másik és ez a nagyobb, hogy csak másodpercekre éri el a beállított hőmérsékletet, mert már le is kapcsol. És ezért nem aggódok a padló miatt sem, mert egyrészt, mire elér a tényleges fűtési részre, már csökken a hőmérséklete a hosszú cső miatt, másrészt, amikor eléri a 60-at, onnantól kb 5 mp-en belül már le is kapcsol.

Ha a minimum teljesítmény nagy akkor gyorsan túlszalad a beállított hőmérsékleten, mert nem modulál le. De lehet áramlási hiba is. Pl a sok ki-be szerelgetés miatt lehet akár levegő is, ami egy dugót képez és nem tud áramlani a víz rendesen.
(#) szafi válasza Bretzky hozzászólására (») Jan 1, 2015 /

Nekem is bedoglott a mai nap folyaman a kazanom , de most mar megy.
Atunetek hasonloak voltak mint Neked..minden mukodott ,kivetel , hogy nem gyult be a lang...
Amit tettem ,lezartam az egesz ki-be meno csapokat ,kiengedtem a vizet amenyi a kazanban volt ,majd megmertem hogy mennyi nyomas van a tagulasi tartalyban...nem volt nyomas ,ezert bele pumpaltam 1bar-t, utanna feltoltottem a kazant, es azota mukodik.
Remelem ez Nalad is bevalik...sok sikert
Következő: »»   28 / 83
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem