Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 4 Ohm vagy 8 Ohm
 
Témaindító: zuhi_, idő: Okt 20, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 3
(#) zuhi_ hozzászólása Okt 20, 2008 /
 
Sziasztok!

Egy kérdésem lenne felétek. Van egy Nordmende minitornyom, 4db hangfal köthető rá (4-8ohm).

Most 2db 4ohm-os Tesla Moderato hangfallal használom, de a közeljövőben hozzám kerül 2db 8ohm-os Videoton hangfal.

Az erősítőn van egy Speakers kapcsoló (off, a, b, a+b).

Kérdés: rá köthetem a 2db 4ohm-os és a 2db 8ohm-os hangfalakat is egyszerre, nem lesz valaminek baja attól, hogy nem egyeznek meg az ohm-ok?
(#) kendre256 válasza zuhi_ hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Ha az erősítőnek van 4 kimenete, és a dokumentációja szerint mindegyikre lehet 4-8 Ohm közötti hangfalat kötni, akkor a "maradék két üres helyre" nyugodtam bekötheted a két 8 Ohm-os hangfalat. Azt nem szabad, hogy egy 4 Ohm-osra párhuzamosan rákötsz még valamit, mert akkor az eredő impedancia kisebb lesz. 4 Ohm-mal párhuzamosan 8 Ohm-ot kötve az eredő impedancia pl. 2,66 Ohm lesz. Ettől vagy tönkremegy az erősítő, vagy beindul benne valami védelem (ha van benne).
(Műszakilag azt is megteheted, hogy a két 8 Ohm-ot párhuzamosan kötöd (az eredőjük így 4 Ohm lesz), és bekötöd egy csatorna helyére, bár ennek nincs sok értelme.)
Még körül kellene járni, hogy a Speakers kapcsoló pontosan mit csinál, de abban nem tudok neked segíteni...
(#) Imi65 válasza zuhi_ hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Szia! Itt az a gond, hogy igazából 2 pár 8! Ohm -os hangfal mehetne rá megnyugtatóan. Vagy 1 pár 4 Ohm -os, de az mellé már semmi. Ha A, vagy B módban járatod, úgy jó, de az A+B üzemet ne erőltesd, akkor - egy bizonyos hangerő felett - túlterhelődik a masina.
Az impedancia különbözőség nem gond, a 8 Ohm -oson sokkal kisebb teljesítmény jelentkezik azonos hangerő állásnál.
Tehát: Rákötheted, csak ne szóljon egyszerre mindkettő.
(#) Imi65 válasza kendre256 hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
A megadott link nem szerepelteti ezt a "képességet". Általában a szobai erősítők nem is tudnak 2 Ohm -ra (2,66-ra sem) dolgozni. A 2 pár hangfal inkább azt a célt szolgálja, hogy 2 különböző felállítási helyen (pl szoba-étkező) lehessen hallgatni.
A két külön kimenet ugyanarra a végfokra kapcsolódik, a hangfal kapcsolón keresztül. Az Off állás fejhallgatós üzem (nincs a füles aljba leválasztó érintkező), az A esetben az A kimenetre kerül a kimenő jel, a B állásban értelemszerűen a B-re, A+B állásban pedig mindkettőre.
(#) kendre256 válasza Imi65 hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Köszi az infót!
(#) ngyzoli válasza zuhi_ hozzászólására (») Okt 20, 2008 /
 
Ez örök műszaki pobléma.egy jól tervezett és konstruált erősítőnek minden esetben el kell hajtania a 4ohmos terhelést(is).az izmosabb gépek megbirkózhatnak akár a 2,6-tal is,ez függvénye annak,mekkora hűtőbordát alkalmaztak a tervezők.eddigi gyakorlatomban igen sokszor előfordult,h alacsonyabb névl.impedanciával használtam különféle erősítőket,ebből fakadó meghibásodás soha nem történt.volt úgy,h a Quad-ot 3pár hangfallal járattam,és hajtva is volt.de ezt mindenkinek csak saját felelősségére,vagy még úgy se... és ilyenkor fokozottan kell ellenőrizni a (túl)melegedést.alig egy hónapja javítottam egy ilyen végfokot,de nem gyötörtem négy hangfallal...esetleg azt is meg kellene nézni,hogy funkcionál a választókapcsoló,mert egyes erősítőknél A+B állásban nem paralel,hanem sorba(!!) kapcsolja a két kimenetet.az én sony-m is így csinálja.nem sok értelme van,azonkívül műszakilag butaság.egyetlen előnye,h garantáltan nem terhelődik túl a gép.bár a kis teljesítményű végfokok a kisebb tápfesz okán inkább elviselik a túlterhelést,jobbára csak felváltva használd a két dobozt.esetleg cseréld el a moderatót egy 8ohmosra...
(#) Imi65 válasza ngyzoli hozzászólására (») Okt 20, 2008 / 5
 
Zoli, szerintem ennyire ne menjünk itt bele. Zuhit az érdekli, rákötheti-e. Én azt írtam neki, minden további nélkül, csak lehetőleg ne járassa egyszerre. Egy helyiségben nem is lenne értelme, különböző hangfalak nem valószínű, hogy segítenék egymást. Az A+B járhat úgy, ahogy a Sony-nál leírtad, de szerintem nem gyakori ez a megoldás. Nekem a gyári (Onkyo) erősítőm magyar nyelvű leírásában utalnak arra, hogy A+B módban a ráköthető legkisebb hangfal impedancia 8 Ohm , míg egyéb esetben 4 Ohm . Ugyanez az előírás volt érvényben a Kenwoodnál is.
(#) boy23w hozzászólása Okt 20, 2008 /
 
A Normende nem rossz márka, és meglehet hogy bírná is de én sem szivesen hajtanám nagy hangerőn a 4 hangfalt a helyedben. Mellesleg nem árt megvizsgálni a végfok masszívságát, mert pl ha STK végfokos azt nem nehéz kinyírni. De egy tranyóshoz sokkal jobban bízhatsz nagy hűtőbordával.
Ráadásul az erősítő része jelentősen veszíthet a dinamikájából a 4 hangfal hajtásakor . Ha csak magában a 2db 8 ohmost használod akkor nem fog olyan hangerővel szólni, de annál szebbek lesznek a mélyek.
De ha mindenképpen szeretnég a 4db hangfalat, és erős a végfok és nem számít a hangzás akkor kösd párhuzamosan és mérd meg hogy mennyi az eredője, és ha 3 ohm alá nem megyen KÁBELESTŐL (Kábel hangváltó, csatlakozások ellenállása kiadhatja az erősítődnek a kellemes értéket) akkor nyugodtan használhatod a HI-FI -d kapcsolójával. Ha idővel úgy veszed észre hogy bizony nagyon melegszik, akkor viszont ne hajtsd 4db hangfalal. (Nyáron 40C ban komoly gondodt jelenthet, de most annyira nem hiszem hogy melegedne)
(#) zuhi_ hozzászólása Okt 20, 2008 /
 
Huhh, hát köszi a sok választ, de tényleg! Arra én is gondoltam, hogy CSAK a 2db 8ohm-osat kötöm majd rá, a 4ohm-osak pedig mennek a szekrénybe.

Majd ha kipróbáltam írok, tényleg köszi a hozzászólásokat!
(#) watt válasza boy23w hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Idézet:
„Ha csak magában a 2db 8 Ωost használod akkor nem fog olyan hangerővel szólni, de annál szebbek lesznek a mélyek.”

Ezt melyik szenászon hallottad? Baromság...
(#) zuhi_ válasza watt hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Ne veszekedjtek már, majd jövő héten megírom hogyan szól a 2db 8ohm-ossal.
(#) boy23w válasza watt hozzászólására (») Okt 21, 2008 /
 
Én nem állok le veszekedni mert nincs értelme. Csak annyit kérek indulj el az alapoktól, és rájössz (ohmtörvény, teljesítmény, kondenzátorok kapacitása, dinamika csúcsok... stb, ajánlom olvasgas a High-end cuccokról. Igaz ez messze áll ezektől a dolgoktól, de egy kis alapot szerzel, és nem mondod azt legközelebb hogy "baromság"!).
Egy esetben nem: Ha óriási minőségi különbség van a 2 hangfal között (A Videotonkat ismerem és egész jók mikor gondjuk van viselve), akkor azt tapasztalja majd a Zuhi, hogy valamelyik annak ellenére hogy .... jobban ....,de a fizika törvényeit akkor sem módosunak!
(#) zuhi_ hozzászólása Nov 4, 2008 /
 
Na, megjöttek a hangfalak (Videoton Audio Solo B 21), kis is próbáltam őket, szépen szólnak...csak az egyikből ki ment a magas hangszóró (nem bírta a kiképzést), úgy hogy ha valakinek van egy felesleges bele, akkor szóljon.
(#) zuhi_ hozzászólása Nov 8, 2008 /
 
Na, megtaláltam a megoldást. Mivel a 4Ohm-os Tesla hangfalak nagyon jól szolnak és egyenlőre a kis szobámba elég is ennyi, ezért vettem a meglévő kettő mellé 2db-ot és a szoba mind a 4 sarkában lesz 1 hangfal. Ki is próbáltam már őket az erősítővel, az 'a+b'-re állítottam a kapcsolót és jó...de nagyon!

Szóval, köszönöm a hozzászólásokat még egyszer mindenkinek!
(#) koboraram1221 hozzászólása Dec 7, 2008 /
 
hello nekem annyi kérdésem lenne hogy van 2db hangszorom 100w és 6 ohm én párhuzamosan kötöttem és igy lett 3 ohm és az a kérdésem ha tekerek hozzá 0,7 es huzalbol (amivelé trafotis) 5ohm értékü huzall ellenállást akkor lesz ugye 8 ohm és hogy ez igy "szakszerü"-e.? ugyértem nincs e semmi indukci vagy nemtudomi elöre is köszi a válaszokat
(#) agressiv válasza koboraram1221 hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Gyakorlatilag hangváltót tekersz így bele, és a nagy ellenállás miatt az erősítő teljesítményének a fele elveszik a tekercsben. szerintem ne csinálj ilyet!
(#) szamóca válasza koboraram1221 hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Nem, ez nem szakszerű. Inkább kösd sorba és kapsz 12 Ohm eredő impedanciát.
Így kisebb lesz a kivehető teljesítmény, de mindenképpen ez javallott.
(#) koboraram1221 válasza agressiv hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
akkorvalami 5let hopgy hogyan legyen? az erösitöm csak 8 ohmot szereti. vagy hogyan lehetne megoldani másik hangszoroval? vagy sorosan?
(#) koboraram1221 válasza szamóca hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
épp akor irtál amikor énis. hát nemtudom hogy menyire lenne kiseb a telj majd kiprobálom. még várok hátha valakinek van más ötlete de eggigi válaszaitokat is köszönöm.
(#) lapose válasza koboraram1221 hozzászólására (») Dec 7, 2008 /
 
Szia!

Az a 6 ohm a hangszóró egyenáramú ellenállása?
Pl. műszerrel mérted?
Mert ha igen, az impedanciája valamennyivel nagyobb lesz, szerintem mehet 8 ohmos erősítőre!
(#) karpi válasza koboraram1221 hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
szia

P=[U^2]/Z

vegyuk peladanak hogy U=20V =>20*20=400

Z= 4 Ohm

400/4 =100

de a tapegyseg meg van nyuzva a csucsokban,A hazi erositok dinamikaja mas mint a DISCO erositoke .A tapegysegak igen sporolosan vannak tervezve.

kisebb fogyasztasnal a "headroom" jobb , van tobb tartalek a tapegsegbol.

valaki azt irta hogy hulyeseg de szerintem nem az .

meg lehet nezni a masik topicban ahol az autoerositokhoz kotott plusz F-os nagysagu kondikrol van szo, epp a jobb/dinsmikusabb basszus celjara....

400/6 = 67

400/8 = 50

400/12 = 33

mas szempont az ugyanabban a topicban feltett problema a DF csillapitasi faktor a terhelo impedancia fugvenyeben.

az ero 8 ohmon a fele lessz a 4 ohmoshoz kepest DE a "music power" hatara megno es jobb dinamika lessz az eredmeny ,rovid csucsokba felmehet +20-30% annelkul hogy tulontul eltorzitana a magas hangokat .

Persze ez zeneanyagtol is fugg .
(#) koboraram1221 válasza karpi hozzászólására (») Dec 8, 2008 /
 
hát ezek csak a mélyek. a magas külön 8 ohm de nemtudomég azt hogy van e ijen 4 ohmos hangváltó ami nem kocsibavalo.?vagy mijen kel?
(#) golem hozzászólása Okt 10, 2010 /
 
Sziasztok!
Van nekem egy 4ohmos erősitőm de van egy 8 ohmos hangfalam azt hogy lehetne rá kötni hogy ne legyen baja az erősitőnek erőlkodö 2X22w a hangfal meg 30/15w8ohm.
(#) Stewe válasza golem hozzászólására (») Okt 10, 2010 /
 
A 8 ohmos hangszóró nagyon kímélő terhelés egy 4 ohmos kimenetű erősítőnek, ezzel nincs semmi probléma. Mivel a hangfal nem terheli csúcsra, a kimenő teljesítmény is megfeleződik, így a hangfal sem kap túlterhelést.
(#) golem hozzászólása Okt 10, 2010 /
 
tda 1552q van benne az ic adatlapja szerint nem lehet rá kötni. 8ohmost csak 4 et nem tudom hogy kéne rákötni. Csak nem tudom hogy tudnék 8ohmbol 4 et csinálni.
(#) depi52 hozzászólása Nov 11, 2011 /
 
sziasztok azért irok építek egy erősítőt és van egy olyan része(R3) ellenállás ahol két féle ellenállást lehet választani egy 1Kohm-os 4 omhra és egy 820ohm ost 8 omhra és nemtudom melyiknél töndsek mert ha tételezzük fel felhasználom a 820 ? ost akkor ugy tudom nem köthetek rá csak 8-ohm os hangszórókat mert ha rákötnék 4ohm-os hangszórókat akkor leégnének azok vagy ugyan igy fordítva, de lehet tévedek.
Információként egy NE 022 erősítőt építek ha segít a kódja.
(#) reloop válasza depi52 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Az NE 022 sajnos nem mond semmit, adj linket a rajzhoz.
(#) Imi65 válasza depi52 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Azért valószínű nemcsak ennyi a különbség a két kapcsolás között (nem is lenne értelme 8 Ohm -ost csinálni, mivel a 4 Ohm -os mindkét értékre jó). Gyanítom, hogy más eltérések is vannak, pl. tápfesz, stb.......
(#) depi52 válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
(#) reloop válasza depi52 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Mindenre gondoltam, csak erre nem. Mindössze arról van szó, hogy a 820 ohm ellenállással növekszik az erősítés. A nagyobb impedanciás hangszóró így nem igényel kétszer nagyobb bemenő jelet.
Következő: »»   1 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem