Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 4 Ohm vagy 8 Ohm
 
Témaindító: zuhi_, idő: Okt 20, 2008
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 3
(#) depi52 válasza reloop hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Akkor nyugodtan használhatom a 820 ohm-os ellenállást és nem lesz baja hangszórónak(függetlenül 4 vagy 8 ohm-os)
(#) reloop válasza depi52 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
A hangszórónak akkor lesz baja, ha a megengedettnél nagyobb teljesítményt, vagy torz jelet kap a végerősítőtől. A TDA7294 megfelelő hűtés mellet szerencsére jól viseli az esetleges túlterhelést. Mekkora tápfeszültséget fog kapni?
(#) dB_Thunder válasza depi52 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Tök mind1 melyik ellenállást választod, és az is hogy milyen impedanciájú (4 vagy 8) hangszóróval használod !
Én javaslom a 820ast. Csupán az erősítés mértékét befolyásolja, de hangerő poti úgyis lesz..
Azért gondoltak erre a tervezők mert a 0 dB (0,707 volt) jellel kellene egy erősítőnek a névleges teljesítményét adnia, a teljesítmény viszont függ a terhelő impedanciától. 4 ohmon kisebb kimenő feszültség kell hogy elérjük ugyanazt a teljesítményt mint 8 ohmnál, ezért használnak 1k-s ellenállást, csökkentve vele az erősítést.
(#) Imi65 válasza depi52 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Köszönöm, így valóban csak annyi az ellenállás módosítása, amit előttem már leírtak. Az viszont elfelejtették leírni, hogy 4 Ohm -ra 2x27V-ot, 8 Ohm -ra viszont 2X35V tápfeszültséget írnak elő.
Szerk: A katona azzal harcol, amije van. Ha a táptrafód adott, amiből a tápfesz értéke 30V fölé adódik, akkor azért a 4 Ohm használata már körültekintést igényelhet a nagyobb melegedés miatt.
(#) depi52 válasza reloop hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
a tápfeszültséget egy 250VA 2x24V-os toroid fogja adni a hűtésről pedig 1-1 : 124mm hosszú 100mm széles és a bordák 35mm magas hütés gondoskodik erről már kérdeztem a fórumban és azt irták hogy a tápfesz is elég meg a hűtés is

dB_Thunder
Köszi a választ remélem nem lesz semmi gondja.
(#) depi52 válasza Imi65 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Hát a trafót nem hiszem h lefogom cserélni mert elég költsége lenne de egyenirányítás után plusz szűrés a feszültség kb 30V lesz igy tudom én de lehet tévedek..Köszönöm a javaslatokat.
(#) reloop válasza depi52 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Építettem ilyen trafóval, +/-35V terheletlen táppal. Egyaránt bírja a 4 és a 8 ohmot. Bővebben: Link
(#) depi52 válasza reloop hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Akkor még keveset írtam de így még jobb is szerintem és amugy jó lett az erősítőd
(#) reloop válasza depi52 hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Köszönöm! Természetes 4 ohm-on, nagy hangerőn forró a borda, de tűrésen belül. Ha kérdésed lenne írj a TDA7294 topicba.
(#) depi52 válasza reloop hozzászólására (») Nov 11, 2011 /
 
Hát remélem elég lesz hűtésnek egyébként már írtam oda ott irták h a hűtés épp elég lesz rá és mindent kösz
(#) Kovácsgabi hozzászólása Dec 11, 2011 /
 
Sziasztok!

Egy DoZ 20W A osztályú erősítőhöz (8ohm) keresek olcsón elfogadható minőségű hangszórót. Hosszas keresgélés után a Magnat Monitor Supreme 200 névre hallgató hangfalpár mellett döntöttem. http://www.argep.hu/product_860696.html

A kérdésem az volna mit jelent az a 4-8 ohm impedancia? Hogy lehet az hogy egyszerre négy vagy nyolc vagy valami köztes érték vagy tól-ig érték? Ha egy hangfalra (független attól hogy hány utas) feltüntetik hogy 2, 4, 6, 8, 16 ohm akkor mi az hogy itt két érték van? találkozott már valaki ilyennel? Ilyet még nem láttam.

Belül lehetne valamit kötögetni a hangváltónál? (Csak mert ahogy néztem képeket róla a hátlapon is csak 1 pár csati van)

Nekem szigorúan 8 ohm kéne. :S

Egyszerűen nem értem. Hangfalhoz mindig is hülye voltam
(#) szamóca válasza Kovácsgabi hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Szia!
Először is tisztázzunk a fogalmakat.
A hangszóró, az elektromos hangfrekvenciás jelből mechanikus rezgést előállító alapeleme egy hangsugárzónak.
Hangsugárzó alatt értjük azt a komplexumot, ami tartalmazza a hangszórót, és a hanglesugárzás javító eszközt, ill. adott esettől függően más kiegészítő elemeket is. (váltó, belső huzalozás, csatlakozók, stb)
A hanglesugárzást javító eszköz lehet többek közt un. hangfal, ami "valamekkora tetszőleges geometriájú lap". Hangdoboz, vagy méretéből adódóan hangláda, illetve egyéb formájú test. (Képek alant.)
Most hogy ezen túl vagyunk, jön az impedancia kérdésed. Az impedanciának, egyszerűsítve a váltakozó áramú ellenállásnak hívjuk a hangszóróknak azon tulajdonságát, amikor is különböző frekvenciákon történő mérés esetén, különböző ellenállásértékeket mérhetünk. Ezt a folyamatos mérés sorozattal felvett, grafikonon ábrázolt görbét nevezzük impedanciagörbének. Ebbből látható, hogy az adott frekvenciasávra készített hangszórónak, mennyi a névleges impedanciája. Nos valamikor ezt a névleges impedanciát adták meg a gyártók, de ez az érték ugye eléggé változik, s akár felére, harmadára is csökkenhet a használat során, bizonyos frekiken. Manapság nagy divat ezt is ráírni a hangsugárzók hátuljára, hogy nehogy jól érezze magát a vásárló.
(#) reloop válasza Kovácsgabi hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Szia! A hangszóró impedancia az az ellenállás, mely a hallható hangok spektrumát végigpásztázva minimumként adódik. A 4-8 ohm számomra értelmezhetetlen.
Látogass el Ptesza blogjába és olvasd el a 2010. január 24., vasárnap-i bejegyzést.
A gyakorlatban a hangszóró impedancia értékének segítségével ellenőrizhető, hogy az erősítő teljesítmény félvezetői a biztonságos üzemeltetési tartományban maradnak-e a használat során.
Az A osztályú erősítőnél speciális eset adódik, mert itt a nyugalmi áramot kell a hangsugárzó impedanciájához igazítani. Mint írtad, a melegből már így is többet termelsz mint szeretnél, ezért valóban ajánlott magasabb ohm számot választani.
A gyári hangsugárzó belső átalakításáról tegyél le. Azzal a kívánt célt nem tudod elérni, rontani viszont sokat lehet a hangján.
Nekem is van hasonló kaliberű Magnat doboz párom, csak jó tudok róla mondani. A kiváló érzékenysége ideálissá teszi az A osztályú erősítőhöz.
Azt tenném, hogy a hangsugárzót a fenti módon kimérném, és szükség esetén állítanék az erősítő nyugalmi áramán. A kisebb impedancia (ha ugyan tényleg kisebb) az A osztálynál nem okoz közvetlen ugrás szerű hőleadás növekedést, inkább az utánállítás hozhatja magával, bizonyos mértékben. Ez kompenzálható a tápfeszültség csökkentésével, ha ez nálad megoldható.
(#) Kovácsgabi válasza reloop hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Köszönöm a válaszod reloop azt hiszem te voltál az egyetlen aki megértette mit akarok Tekintve hogy hangszóróvásárlás előtt vagyok még nem akarok zsákbamacskát venni, szóval impedanciamérés kizárva.

Azt mondod akkor hogyha 4ohm-on üzemeltetem ugyanazzal a tápfeszültséggel és nyugalmi árammal amivel 8 ohmon tenném, semmiféle disszipáció és teljesítménynövekedés/csökkenés nem várható? Ez elég hihetetlenül hangzik Vagy mindenképpen meg kéne növelnem a nyugalmit hogy normálisan szóljon 4 ohmon?

Megőrjít már ez a hangsugárzó téma. :S
(#) reloop válasza Kovácsgabi hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Az áttérést 4 ohm -ra képzeld el úgy mintha még egy 8 ohm -os hangsugárzót kötnél a meglévővel párhuzamosan. Vedd ennek a tisztán B osztályban keletkező veszteségi hőjét, mivel a nyugalmi áram alap esetben változatlan. Feltétezve 16W kimenő teljesítményt, kb. 8W-tal lesz több a disszipáció.
A 4-8 ohm -ot kiátlagolva 6-nak, már alig látom aggasztónak a veszteségi hő növekedését. Persze továbbra is megmarad a tápcsökkentés lehetősége.
(#) Kovácsgabi válasza reloop hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
20w kimenő teljesítménynél, 68 wattnyi disszipációnál és kb 70-80 fokos bordahőmérsékletnél... hidd el aggaszt bármiféle további hőnövekedés

Valahogy meg kéne tudni mi az igazság e hangsugárzó esetében
(#) reloop válasza Kovácsgabi hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Megnéztem a Vektor-22-esemet, 4-8 ohm rajta a felirat, egyenáramú ellenállása 4,1 ohm. (csodák pedig nincsenek ) Ez egy 4 ohm -os hangszóró hangváltóval.
(#) lamalas válasza Kovácsgabi hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Idézet:
„Hosszas keresgélés után a Magnat Monitor Supreme 200 névre hallgató hangfalpár mellett döntöttem.”

A gyari adatok alapjan ez a hangsugarzo felejtos. 91dB-es erzekenyseg egy 17centis mely-kozeppel szerelt hangsugarzotol 34Hz-es also hatarfrekvenciaval gyakorlatilag lehetetlen. Az ara pedig igazolja, hogy nagyon olcso alkatreszekbol epul fel. Nekem egy hasonlo, de regebbi tipusu Magnat hangfal megfordult már a kezeim kozott, aminek a melykozep hangszoroja muanyag kosarú volt :wilting:
Nem csodalkoznek ha ebben a hangdobozban is hasonlo hangszoro lenne ... ezert szerintem nem erdemes penzt adni.

Hangsugarzok impedanciajarol:
Altalanosan elmondhato, hogy a hangsugarzok impedanciaja frekvenciafuggo, tehat nem fix erteku. Egy nevlegesen 8ohmos hangsugarzo minimum impedanciaja akar 5-6ohm is lehet bizonyos frekvencian illetve elerheti a 20-30ohmos erteket is (vagy meg magasabbat) az impedancia csucs(ok)ban.
(#) szamóca válasza lamalas hozzászólására (») Dec 11, 2011 /
 
Hangsugarzok impedanciajarol: Altalanosan elmondhato, hogy a hangsugarzok impedanciaja frekvenciafuggo, tehat nem fix erteku. Egy nevlegesen 8ohmos hangsugarzo minimum impedanciaja akar 5-6ohm is lehet bizonyos frekvencian illetve elerheti a 20-30ohmos erteket is (vagy meg magasabbat) az impedancia csucs(ok)ban.
Igen, ezt próbáltam elmagyarázni, de ezek szerint rosszul. :no: Íme ahol ráírják mit értenek rajta.

imp.jpg
    
(#) Kovácsgabi hozzászólása Dec 11, 2011 /
 
Hát lamalas.... köszönöm a figyelemfelhívást... Én vagyok oly naív hogy egy percig sem kételkedtem ebben a magnat hangsugárzóban. Francba vele. Viszont most akkor két szék közül a pad alá. Van valami ötletetek milyen hangsugárzót válasszak kedves kis "audiofil" jellegű erősítőmhöz? :S A kritérium csak annyi hogy 8 ohm és hasonló árkategóra. (tudom ez lehetetlen pénz nélkül..csak szeretném a lehető legolcsóbban normális ár érték arányban mielőbb nyélbe ütni ezt az üzletet)
Semmi kiindulási alapom nincs hangsugárzó terén. :S
(#) Szabi1 válasza szamóca hozzászólására (») Nov 7, 2013 /
 
Veled egyet értek koléga, de én feltételeztem, hogy csak a DC impedencia érdekli, mivel csak azt tüntetik fel a hangszórókon.
Frekvencia szerinti impedenciát meg a gyártó kellene megadja a hangszóró adatlapjában, csak sajnos a "nagy nevű" gyártók adják csak meg.
Ha mégis érdekel valakit ez a grafikon, akkor ajánlom nézz szét itt: Bővebben: Link
Énis megépítettem ezt az egyszerű "ezközt" a valósághoz egészen közeli mérési eredményt kapunk.
A hozzászólás módosítva: Nov 7, 2013
(#) lukacsp válasza szili83 hozzászólására (») Nov 7, 2013 / 1
 
Erről van szó összesen. 4 Ohm erősítő kell, ha hagyományos módon szeretnéd használni.
Az is igaz, amit a kollégák írnak, hogy az impedancia frekvenciamenete cifra görbe, de az más lapra tartozik.
(#) matyusz válasza lukacsp hozzászólására (») Nov 8, 2013 /
 
Üdv.
Ne haragudj, hogy beleszólok, de ez megint egy másik téma. Itt külön van választva de sok hangfalon van az, aminél nem lehet így hidalni, hogy "subrész" meg a többi külön vagy együtt, hanem egyetlen egy csatlakozó van rajta és így írják rá, hogy 4-8 ohm. De mivel ilyen szemét a világ, hogy átverjük az embereket. Mert ugye ha valaki egy nagyon kicsit ért mert hallott valamit és vesz egy erősítőt amire az van írva a hangsugárzó csatlakozójához, hogy 8 ohm akkor könnyen azt fogja gondolni egy laikus, hogy a 4-8 azaz a 8 is szerepel rajta, de ez nem így van, mert az elsőt kell nézni ami jelen esetben a 4 ohm -ot fedi, tehát nem ajánlott rákötni egy ilyen említett terhelhetőségű erősítőre. Meg például a 6-8 ohm -os (ez van rá írva mondjuk) hangsugárzóknál is azt kell figyelembe venni ha erősítőhöz igazítjuk, hogy 6 azaz 6 ohm. Remélem le bírtam érthetően írni, bár nem az erősségem itt érthetően leírni a dolgokat, szóban könnyebben megértetem magam
(#) szamóca válasza matyusz hozzászólására (») Nov 8, 2013 /
 
Szili83 nem erre gondolt, csak lukacsp félreértette.
A bi(tri)kábelezhető vagy a bi(tri)amplifikált készülékek áthidalós csatlakozói láthatóak a képen.
Ezek bontásával valóban lehet két háromféle impedanciája is egy hangsugárzónak, csak a felvetett problémás cajgban mindössze egy pár aljzat található.
(#) matyusz válasza szamóca hozzászólására (») Nov 8, 2013 /
 
Akkor nem írtam érthetően :/ Ezeket tudom, nekem is ilyenem van nálam 2 részre van szedve vagy áthidalható. Csak ugye én is gondoltam, hogy félre értette.
(#) reloop válasza szamóca hozzászólására (») Nov 8, 2013 /
 
(#) szamóca válasza reloop hozzászólására (») Nov 8, 2013 /
 
Á igen!
(#) lukacsp válasza matyusz hozzászólására (») Nov 8, 2013 /
 
Miket ki nem találnak a laikus vásárlók megtévesztésére, ez felháborító.
Még sosem láttam ilyen feliratú hangsugárzót.
Komolyan meg vagyok döbbenve, de legalább most is tanultam valamit.

Pont olvasom abban a bizonyos hirdetésben amit Szili83 linkelt, hogy az eladó egy érdeklődő kedvéért megmérte az hangsugárzó kapcsain mérhető egyenáramú ellenállást, és 6.7 Ohm.
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
(#) matyusz válasza lukacsp hozzászólására (») Nov 8, 2013 /
 
Mutatok egy érdekeset, de nagyon sok gyártónál lehet ilyet látni, most csak találtam egyet És ezért jó itt, mert azért vagyunk, hogy tanuljunk Jaaa és amiről te írtál annak úgy kéne írva lenni, hogy 4/8 ohm a több "kivezetéses", meg van az ugratás amit küldtem itt képben ez pedig 4-8 ohm és nagy különbség
A hozzászólás módosítva: Nov 8, 2013
(#) Apa1992 hozzászólása Máj 8, 2018 /
 
Sziasztok!
Nekem az lenne a kérdésem hogy az mit jelent ha van egy erősítőm és 4-8 ohm-os 100W os
milyen hangfalakat lehet rárakni ohm szempontjából?
Köszi!
Következő: »»   2 / 3
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem