Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AUX bemenet utólagos építése
Lapozás: OK   11 / 15
(#) Vinczee hozzászólása Okt 4, 2016 /
 
Jò estèt!
Opel Astra H gyàri fejegysègbe szeretnèk hàzilag aux csatlakozòt barkàcsolni. CD30 mp3 tìpusù fejegysègről van szò. Tapasztalatokat, tanàcsokat, megoldàsokat szeretnèk kèrni. Előre is köszönöm!
(#) eSDi válasza Vinczee hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Üdv!

Ha olyan a fejegység mint ami a képen van (9db számozott gomb), akkor létezik hozzá kábel, amit csak be kell dugni a hátuljába. Ha csak 6 gombos, akkor nem biztos, hogy lehet vele mit kezdeni. Bár a Google mutatott pár heckelős képet és videót. A 9 gombos DELPHI GRUNDIG gyártmány, a 6 gombos BLAUPUNKT.
(#) Vinczee hozzászólása Okt 4, 2016 /
 
Sajnos nekem a 6 gombos van.
De valaki talàn tud valami okossàgot.
köszönöm szèpen a vàlaszod
(#) Inhouse válasza Vinczee hozzászólására (») Okt 4, 2016 /
 
Erről szól az egész topic, írjuk le újra? Pl. a rádió nem használt AM módját lehet használni, ha olyan a tuner...olyan megoldás nem lesz, hogy fogj egy vezetéket és forraszd oda a pin1 és pin2-re...ilyenre ne várj.
(#) Inhouse hozzászólása Okt 9, 2016 /
 
Egy barátom Peugeot-jában levő gyári Clarion PU-2471A(Q)-jára kellett volna csinálni egy AUX bemenetet. AM van, de külső kijelzős...nem baj, megoldjuk. Hazavittem, szétszedtem. A tunernek nincs analóg audió kimenete, közvetlen összeköttetésben van a processzorral. Bukta. Egy nagyon buta házi megoldás van fenn a neten, a srác a végfok IC bemenetére forraszt egy csatlakozót. Van egy jobb megoldás, egy orosz figura, aki megoldotta, hogy USB és jack bemenet is van és vezérelhető az eredeti gombokkal.
Találtam egy Phonocar 04/24 kütyüt, ami elvileg jó lenne hozzá, de semmi leírás, még a gyártó oldalán sem. Ez is CD-tárat emulál? Szerelt már ilyet valaki? Egy olasz oldal ír pár autórádió típust hozzá, ez nincs közte...
(#) bertasz válasza Vinczee hozzászólására (») Okt 9, 2016 /
 
Az Opelekben gyárilag benne van az AUX aljzat. Nekem is H-m van és CD30 MP3, bár 9 gombos. A kézifék mellett van egy jack aljzat az az AUX. Neked nem így van?
(#) Inhouse válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 9, 2016 /
 
Utána néztem ennek a TEA6880H audió processzornak, meg a rádió rajzának. Egyedül a CD analóg audió bemenete hozzáférhető (B input 14,16). Erre nem gondoltam volna...digital output is van rajta...
Azt lehetne csinálni, hogy váltókapcsoló közéiktatásával ide menne az AUX, vagy szokták párhuzamosan kötni egy csend CD-t használva...
(#) Kriszx hozzászólása Okt 22, 2016 /
 
Jó estét!
Én Panasonic RDP210 autó audióba szeretnék pl. a kapcsolható AM-re(csak ha stereo) utólag AUX bemenetet.Talált Service Manual mellékelve a .zip-ben.
Kérlek segítsetek mit hova,mekkora értékű alkatrészekkel...
Előre is köszönöm.
(#) Inhouse válasza Kriszx hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Nincs külön AM audió kivezetés, de nem vészes a helyzet. A tunernek van sztereó audió kimenete (13 és 14) és van AM/FM váltó jele. A tuner 6-os lábán, ha jól látom 2,2/8,4V van attól függően, hogy AM, vagy FM módra van állítva a tuner. Innen kell egy tranzisztorral kapcsoltatni egy relét. A tuner hang kimeneteit meg kell szakítani és közé kötni a relé NC és COM érintekezőit, így alapból átmegy rajta a tuner jele, úgy szól, mint eddig. Viszont mikor AM-re kapcsolod, behúz a relé és átváltja a hang útját a tunerről a külső bemenetre, ami a NO érintkezőkre van kötve. Relének egy kisáramú 12VDC típust használj, ami 2 váltóérintkezővel rendelkezik és befér a rádióba...
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
(#) Kriszx válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Szia!

Köszönöm gyors válaszodat.Ha van időd tudsz nekem egy rajzot készíteni a lehetséges tranzisztorrok típusszámának megnevezésével (pontosan mit keressek itthon),az alkatrészek melyik lábára (jelölésük alapján) mit kössek.Kell valamilyen kondi vagy ellenállás (párhuzamosan-sorosan) ha mondjuk a telefon füles kimenetéről használnám.Tehát:
Az Am/Fm kapcsolóját használva relét vezérelve mely az audió kimenetet kapcsolja a rádió sztereó és az én hangforrásom között.
A relé érintkezőit amit írtál(NC,COM) gondolom rávan írva a relére(de azt kitudom mérni is).Egyedül azt nem értem,hogy az a NO érinkező mi lenne...
Sajnos relé hiányában(de lehet,hogy tranzistort sem találnék) nem tudom jelenleg kivitelezni,de ha megírnád miből pontosan mit szerezzek be,az nagy segítség lenne,mert munkám miatt az időm nagyon-nagyon kevés mindig.
Ha csak egy-két hét múlva lesz belőle valami az se baj,egyszer csak lesz rá időm megcsinálni és végre lecserélhetjük a rossz minőségű FM transzmittert.
Előre is köszönöm, hogy pazarolod rám a drága idődet...
(#) Inhouse válasza Kriszx hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Most nincs időm rajzolni, de igyekszem. A tranzisztor és a relé is általános, semmi extra. A váltóérintkezők jelölései:
- COM = közös
- NC = alaphelyzetben a COM-hoz zárt, behúzva szakadás
- NO = alaphelyzetben szakadás, behúzva a COM-hoz zárt
(#) Kriszx válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Relét szerintem biztos vennem kell (ha csak az itthon lévő DVD lejátszókban,autós magnókban vagy TV-kben nem találok majd),de ezeket találtam a neten(de lehet más üzletben más fajta is van),gondolom bármelyik típus jó lehet csak találjak neki elhelyezési lehetőséget:
https://www.hestore.hu/prod_10026290.html
https://www.hestore.hu/prod_10036065.html
https://www.hestore.hu/prod_10000897.html
https://www.hestore.hu/prod_10023082.html
Viszont tranzisztornál melyik még a megfelelő erre a célra a BC337 NPN-en kívül,ezekből ezt találtam:
https://www.hestore.hu/prod_10020796.html
https://www.hestore.hu/prod_10000408.html
BC337-ből is kell az erősebb vagy mindegy?
Aztán még nem-e a relé megvezérlése elé kell egy dióda(egyenirányító)?(de lehet hogy hülyeséget beszélek,mert ott van a tranzisztor? így nem tud visszafelé az IC felé "sütni"),sajnos nem vagyok ebben a témában szaki.
A kondikat és ellenállásokat(ha kellenek),majd ha megírtad miből milyet/mekkorát.
Szerintem simán megtudom csinálni,ha meg lesz a rajz és az alkatrész lista.
Simán ráér,ha majd lesz időd rá...Köszönöm
(#) Kriszx válasza Kriszx hozzászólására (») Okt 23, 2016 /
 
Relében még találtam ezeket (nem hozzáértésemből adódóan nem tudom mi a különbség az FTR és FRT relé között),miben különbözik a jelzőrelének írt relé a többitől...:
https://www.inshop.hu/miniatur-rele-frt-12v-dc#prettyPhoto
https://www.inshop.hu/miniatur-rele-ftr-b3-12-v-dc#prettyPhoto
https://www.inshop.hu/polarizalt-miniatur-rele-zettler-electronics-...yPhoto
https://www.inshop.hu/jelzorele-agq-1-a-nyakba-ultetheto-panasonic-...yPhoto
https://www.inshop.hu/szubminiatur-jelzorele-hfd3-hongfa-hfd3-012-1...a-60-w
Ezek közül jó lehet-e nekem valamelyik.
(#) Inhouse válasza Kriszx hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Ilyesmi méretű relé kell, a lényeg a dupla váltó (morze) érintkező. Ez ilyen reléknél DPDT-vel van jelölve. Az összes általad linkeltet nem néztem végig, de rögtön a második pl. bistabil relé, az megint nem jó, mert vagy impulzusra, vagy polaritásváltásra működik és úgy váltja a két stabil állapotot.
A tranzisztor bármilyen NPN jó, ezeknek a reléknek jellemzően többszáz ohm, vagy kár kohm (erre kellene törekedni, jellemzően 1kohm már átlagosnak mondható) a behúzó tekercsük ellenállása, tehát 12V-nál csak mA-ek folynak. Dióda csak a relé tekercsével párhuzamosan kell záróirányban, védelemnek a visszarúgástól. Ma rajzolok neked.
Addig is egy kis olvasnivaló relé kérdésben.
A hozzászólás módosítva: Okt 24, 2016
(#) Inhouse válasza Kriszx hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Meg kellene mérni, hogy FM 8,4V és AM 2,2V, vagy fordítva?
Ez most FM 8,4V-ra van, fordított esetben a NO és a NC érintkezőket fel kell cserélni a megkötésnél.

PanaAUX.gif
    
(#) Kriszx válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 24, 2016 /
 
Ma már nem tudom megmérni,mert éjszaka megyek külföldre.Jobb esetben szerdán délelőtt vagy csak szerda este,ha sötétedés előtt hazaérek.
(#) Inhouse válasza Kriszx hozzászólására (») Okt 26, 2016 /
 
Csak azért lényeges, hogy melyik az alapállapot. Az érintkezők bekötésének megfordításával orvosolható a dolog.
Csináld azt, hogy keresel egy helyet, ahol elfér a relé és az a pár apró alkatrész. Lehetőleg minél közelebb a megszakított pontokhoz. Ezt meg lehet oldani a panelon átkötés elvágásával, vagy a csatolókondenzátorok egyik lábának kiemelésével. Végszükség esetén fóliát is el lehet vágni, de ha lehet, inkább ne...
(#) Kriszx válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 26, 2016 /
 
Követlen a 6-os ponton FM 8,4V AM csak 18mV (ez gondolom nem probléma,szól rendesen az AM is).
Meglesznek az alkatrészek,akkor megcsinálom.A külső hangforrás (ami egy teló füles kimenete) rákötésnél kell-e valami ellenállás,kondi vagy valamilyen zavarszürő?
(#) Inhouse válasza Kriszx hozzászólására (») Okt 26, 2016 /
 
Ok, akkor úgy jónak kell lennie, ahogy van. Nem kell semmi, a csatoló kondi a tuner bemeneté lesz, amikor az nem használja. Remélem elég lesz a hangerő, sajnos a mai telefonok fejhallgató kimenete igen halk vonalkimenetként. Majd elválik!
A relét, ha kiválasztottad, küldd el, nehogy bistabilt rendelj!
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2016
(#) Inhouse válasza Kriszx hozzászólására (») Okt 26, 2016 /
 
A 6, 13, 14, test, és +12V kell. Az ISO csatlakozó ahol csatlakozik a NYÁK-ra, ott lesz +12V.
A relékből szerintem bármelyik jó, amelyik elfér.
(#) Kriszx válasza Inhouse hozzászólására (») Okt 26, 2016 /
 
Szupi,köszönöm.Szerintem a hétvégére sajnos még nem lesznek meg hozzá a cuccok,pedig ha minden jó megy pont itthon leszek.
Ha megcsináltam majd írok milyen lett a minőség/hangerő.
Addig köszönöm a rengeteg segítséget.
(#) szemibenji válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 3, 2016 /
 
Ez lenne az, bocsi a kései válaszért.
Valamint igaz nem a témába vág de nem működik a rádió. Egyik napról a másikra elromlott, majd párszor megint jó volt de már semmi nem szól. A CD és a magas jelszintű rádió jó. Nem testel semmi. Ezt szerinted csak csere oldhatja meg vagy megmenthető?

DSC_0050.JPG
    
(#) Inhouse válasza szemibenji hozzászólására (») Nov 3, 2016 /
 
Ha egyszer jó, egyszer nem, az kontakt hiba. Vagy a bekötésnél, vagy a panelon pl. egy rossz, repedt forrasztás.
(#) szemibenji válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 4, 2016 /
 
Értem köszi, átnéztem de semmmit nem láttam a panelon. A bekötést át nézem.
Az AUX csatiban tudtok akkor segíteni, hogy hova lehetne forrasztani?
(#) Inhouse válasza szemibenji hozzászólására (») Nov 4, 2016 /
 
Amíg nem működik, nehéz lesz kipróbálni...
Viszont sok Pioneer-nál aktívvá lehet tenni a CD tár bemenetet. A Function gombot hosszan nyomva tartva előjön egy menü, tovább nyomogatva kiválasztani az AUX pontot, ott off-ról, on-ra nyomni a vezérlő tárcsával, majd kikapcsolás. Újra bekapcsolva (rendesen), a source gombot váltogatva a CD és a tuner mellett aktív lesz az AUX. A bekötés hátul az ISO melletti apróbb tűs csatlakozóval. pl. itt egy kicsit kókányol, de ha nincs megfelelő csatlakozó, akko...het... A videó végén lehet kattintani az AUX aktiválásra. Ha ez menne neked is, akkor nem kell belenyúlni.
(#) norbi0325 hozzászólása Nov 11, 2016 /
 
Sziasztok !
Én egy ideje töröm a fejem hogy lehetne aux-ot rakni egy 2002-es yaris kazettás megnó részére
Arra jutottam hogy szétveszem és rákötök a mágnesfejre egy jack-et és azt használom bemenetként .
Kérdésem tud ez így működni ?
Az fm transmitterekkel tele a hócipőm ,zajos sz@rok ! Ne is ajánljátok !
Tiszta hangminőséget szeretnék !
A kazettás adaptert is próbáltam ,az is egy nak kalap....
Ezért gondoltam a közvetlen bekötésre jó árnyékolt kábelen az talán jó lesz ?!
(#) Inhouse válasza norbi0325 hozzászólására (») Nov 12, 2016 /
 
Nem a fejre kell kötni. Az egy alacsony jelszintű pont, ami ráadásul frekvenciafüggő korrigáláson is átesik, meg akár egyéb más beavatkozáson (Dolby, stb.) A fejhez tartozik egy előerősítő rész (IC-s), ami ezeket a módosításokat is elvégzi, a kimenete már vonal szintű jel, ami tovább megy a bemenetválasztó, hangerő, balansz áramkörre. Ezt a pontot kell megkeresni és megszakítani, és ide kötni az AUX bemenetet.
(#) norbi0325 válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 12, 2016 /
 
Köszönöm
Értem is amir írsz .
,csak en ehhez a művelethez kevés leszek
Szétkapom hátha mutatja egy nyil hova kössek )
(#) Inhouse válasza norbi0325 hozzászólására (») Nov 12, 2016 /
 
Rakj fel képet a belsejéről (éles, jó felbontású, világos, de nem beégett) és írd meg a pontos típust! Ha egy külön kis panelre megy a fej vezetéke, akkor azon lesz a megoldás, ha egy nagy panel van, akkor is lesz egy IC ott a csatlakozó környékén, annak kell a típusa. A neten fenn van az adattáblája, abban benne van, hogy melyik a kimenete.
Következő: »»   11 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem