Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   752 / 2208
(#) CIROKL hozzászólása Okt 28, 2009
Sziasztok ! ma barkácsoltam az eggyik haver kérésére egy kis csöves erősítőt ? / Előerősítőt ! / No mindeggy, szóval ez egy Marshall JMC800 előfok . utánépítés .Gyakorlatilag kész a szerkezet csak a poti tekerentyűk még kérdésesek ? Most csak úgy tettem rá valamit hogy ne legyen olyan csupasz ! A gyorsaság érdekében légszerelt a belvilág , semmi luxus ,Szinte az egéssz bontott alkatrészekből van , kivéve a csöveket meg a házikót amit gyorsan csináltam tegnap egyből 2 darabot is.
(#) rhesus23 válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 28, 2009
Nem nézett valaki utána, hogy a nagy nevek, mint Manley, Audio Note stb. milyen vasakat használnak?
(#) mayky válasza rhesus23 hozzászólására (») Okt 28, 2009
Manley, Audio Note a két cég egész más világ, de az AN több fajta vasat használ. pl nikkel ötvözetű tekert-vágott magokat is. (direkt nem hipersil-t írtam ami ugye a "high permeability silicon" rövid neve )
(#) mayky válasza mayky hozzászólására (») Okt 28, 2009
(#) MrMarcee válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 28, 2009
pár oldallal ezelőtti témámhoz visszatérnék
a csöves torzító tápjához csináltam egy paneltervet. Felső körben a 9V megy a kistrafóról, az megy a fűtésre. R1 ellenállással állítom be hogy 6,3V legyen. Hogy miért is egyenirányítom? jó kérdés egy kérdést megér. egyenirányítás nélkül a 9V váltóba bekötöm az előtét ellenállást, akkoris jó lesz ugye? kérdés pesze a feszültség, de azt meg szerintem mérni fogom, és az szerint rakom be a csövet.
A rajzon szerintem más nem változik a csővel kapcoslatban, de ha nem így van szóljatok légyszi
Alsó körben a 25V részéről a kapcs rajz alapján egy V+ V- és egy GND. Ha magas lenne az IC-nek a fesz, akkor 1-1 ellenállást berakok a V+ V- ágra szabályozni.
Remélem semmi elvi hibát nem követtem el.
Köszönöm, hogy meghalgattatok!

torzpanel.png

(#) kocos válasza Action2K hozzászólására (») Okt 28, 2009
A LED-ek nem szilíciumból vannak, illetve azt hiszem , csak a kék. Általában vegyületfélvezetők, pl gallium-arzenid
(#) Ricsi89 válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 28, 2009
A C4 és C5-öt nehogy úgy kösd be, ahogy a feltett nyákterven van! Mivel a középső a test, így a felső a pozitív, az alsó a negatív ág. És mivel negatívabb a testnél, így a test felé kell néznie a kondik + végeinek. Amúgy más hibát nem látok benne. A fűtésnek nem muszáj egyenirányítani a feszt, simán mehet váltóról is, de akkor szerintem nem árt kiközepelni a fűtést, tehát ha már megtervezted így, akkor maradhat.
De ha megnézed a rajzot, azon is így vannak a kondik. De értem a meglátásod. Van diódám bőven, lehet egyenirányítgatni...
(#) CIROKL válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 28, 2009
Idézet:
„De ha megnézed a rajzot, azon is így vannak a kondik”
De a rajzon is fordítva van ! Fordítsd meg őket a helyes irányba .
Akkor a rajzon is hibásan szerepel. Azt nem is néztem, csak most itt a nyákterven láttam, hogy fordítva vannak.
rendben, megfordítottam Akkor ezt szerintem holnap marom is ki, aztán mérek rajta 1-2t, meg a fűtést belövöm 6,3ra (gondolom inkább kicsivel kevesebb legyen, minthogy kicsivel több).
Aztán holnaptól jöhet a főpanel, de ami nem a csőre vonatkozik kérdés azt nem ide írom sztem, nehogy megkövezzenek
(#) CIROKL válasza MrMarcee hozzászólására (») Okt 28, 2009
Idézet:
„(gondolom inkább kicsivel kevesebb legyen, minthogy kicsivel több).”
Pont fordítva ? inkább több legyen ! De a te esetedben itt most szerintem tök mindeggy mert látok egy félvezetős torzitót amiben a torzítást a kapcsolásban szereplő alacsony anódfeszre beálított cső végzi ? Ebben az esetben tökéletesen mindeggy hogy alul vagy felül van fűtve az az árva csövecske !
(#) MrMarcee válasza CIROKL hozzászólására (») Okt 28, 2009
Idézet:
„a torzítást a kapcsolásban szereplő alacsony anódfeszre beálított cső végzi”

Pontosan. Csak gondoltam mivel itt mindenki hangsúlyozta hogy 6,3 legyen, ezért inkább 6,2 mint 6,4
Mert vettem 4 féle ellenállást 6 és 10 ohm közt...
Ha jól számoltam, akkor nagyobb kell mint 10 Ohm, de pontosan nem tudom, mert nem tudjuk mennyi fesz fog esni a trafón terhelés hatására. Lehet elég lesz a 10 Ohm is. De remélem minimum 3W-os fog kelleni. :yes:
Én ezzel számoltam. Fentebb azt írták nekem, hogy ECC85-nek 435 mA kell, meg 6,3V. ezzel a progival 1,5W körülre írj az ellenállást és 6-8Ohm.
Megmértem mérővel, 3 Ohm-ot ír a fűtőtekercsre. De az ugye impendancia, szal már nem tudom, hogy akkor hogy van Ha kész lesz a panel, bekötök egy 10 Ohmot neki, megmérem mekkora fesz esik rá, és akkor az alapján számolok...
(#) marshall93 válasza seedz hozzászólására (») Okt 28, 2009
http://www.schematicheaven.com/index_HTML.htm itt nézz körül szerintem jó kis oldal. vagy ha beírod a google-be h marshall akkor sok mindent találsz
Én nem tudom mit számoltál, de ha a tápfesznek csak 9V-ot írok be és a csövön eső fesz 6,3V, akkor nekem 13,793 Ohm és 2,61W jött ki. Amúgy ez hülyeséget számol. A led-en eső feszültséghez azt kell írni ,hogy mennyit kívánsz az ellenálláson ejteni és akkor számol jól. Így kb 12 Ohm és 2,2W jön ki. Ez már reálisabb és közelít az én számításomhoz is.
(#) mark.budai válasza marshall93 hozzászólására (») Okt 28, 2009
Te, legalább azt nézd, mikori hozzászólás, ha azt nem is nézed, hogy seedz mikor volt fent utoljára.
(#) mark.budai válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 28, 2009
A legjobb, legegyszerűbb az ohm képlettel számolni, aztán biztos jó ellenállás jön ki.
sztem megmérem a feszt, megmérem mégegyszer a fűtőszál ellenállását (persze melegen ugye más. csökken ugye? ) és akkor kiszámolom papíron... az a legbiztosabb
(#) Ricsi89 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Okt 28, 2009
Ha esetleg leírnád ,hogy milyen ellenállásokat vettél az jó lenne, mert akkor kettő sorba kötésével jó is lenne a dolog.
6,8; 7,5; 8,2; 10 Ohm. de van egy 15 Ohm 5W is
A legegyszerűbb ,ha majd megcsinálod a tápot ,berakod a 10 Ohm-os ellenállást rákötöd a csövet és megnézed mennyi feszt kap így a cső. És persze ilyenkor mérd majd meg az ellenállás előtt lévő feszt is ebből lehet majd pontos értéket mondani, mert így látatlanba a trafó teljesítménye nélkül nem tudom, hogy mennyi fesz fog esni rajta ha leterheled a csővel.
Éni s így gondoltam Holnap jelentkezek vele (Remélem a 3 kisgyerek mellett (unokatesóim) tudok majd dolgozni/marni...)
(#) mark.budai hozzászólása Okt 28, 2009
O-óó! Felizzott a G2 az egyik EL84-esben, még jó, hogy ránéztem! Ha újra bekapcsolom, újra izzik.
(#) Ricsi89 válasza mark.budai hozzászólására (») Okt 28, 2009
Az anód körül nézz szét. Akkor izzik fel, ha leszakad az anódról a vezeték és ez veszi át a szerepét, csak ez nem tud annyit eldisszipálni. Ha megcseréled a két csövet akkor is ugyanaz a cső izzik fel, vagy az ennek a helyén lévő?
Ennek a helyén lévő. Nem megcseréltem, hanem raktam bele másikat.
Akkor nézd át rendesen azt az oldalt. vagy a foglalatban nem érintkezik az anód, vagy a kimenő környékén lehet valami. Mintha nem lenne bekötve az anódja.
Finom! kimenő primerellenállás: 6Mohm!
Akkor meg is van a gond. Megszakadt a kimenőd. Bár elég érdekes dolog. Esetleg nézd meg a kivezetéseit is, hátha csak ott van a gond.
Következő: »»   752 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem