Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DCF77 óra Nixie-csövekkel
Lapozás: OK   111 / 254
(#) vanzerr válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Szia!

Csak egy tipp, próbáld meg a mellette lévő glimet lekötni, nekem egyszer az zavart be...
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Üdv! A 213V teljesen jó érték (a trafós mule 1-ben is ennyi körül van) Attól tartok a multiplexelés nagyobb frekvenciája miatt alakul ki ez a derengés, mert az átlagos áram még így is nagy, vagy csak a cső ezen a feszültségen és frekin már nem tud rendesen kialudni.
Az eredeti ellenállás melett csökkenteni kellene a betápot 4,5-5V AC-ra és úgy megnézni. Mennyi most a puffer feszültség? (a stab előtt)
(#) Srajmund válasza vanzerr hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Szia,

Az egyes menüpontok között lépkedve minden csőnél előfordul a derengés, amikor kioltott állapotban kell hogy legyen.
(#) Srajmund válasza sooty hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Az első trafó kimeneti feszültségére gondolsz? Valami javaslat a fesz. csökkentésre? Esetleg egy söntellenállással? Megmértem 6,67VAC az egyes trafó szekundere ez megy a második primerére. A 230-as graetz előtt 177V van
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Én is ezen agyalok, söntölni nem biztos, hogy jó lesz, mert a logikai áramkörtől fogja elvinni a tápfeszt. Ezért kérdeztem, mennyi most a puffer az 5v-os stab előtt. Várható volt, hogy lesznek még gyerekbetegségei a trafós változatnak, mivel azt még nem teszteltük ki. Nálam a 10k ohmos anódellenállásokkal 205V-nál kezd jelentkezni a derengés. Megoldás lehet a nagyfesz táp megterhelése, mert az elég puha, ezért nagyobb terhelésre, biztos esni fog a feszültség, meg kéne próbálni. Vagy a betápnál 0,7V-ot lecsalni két egymással szembekötött diódával, de ahhoz el kell vágni a nyákot mert az 5V-os rész graetzéhez közvetlenül kell eljutnia a tápnak. A nagyfesz részbe bele lehetne tenni egy áteresztő tranyót és azzal eldisszipáni annak a 10V-nak a teljesítményét, akkor lehetne állítani a kimenő feszültséget. És marad még a szoftveres út is, mert alacsonyabb frekin szerintem nem jelentkezne a derengés, de ezt most csak feltételezem.
Ha szoftverből visszaveszed a fényerőt akkor is, megmarad a derngés?
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Úgy tűnik a szoftveres fényerő csökkentés nem megoldás, mert pont a kikapcsolt csövekkel van baj és a fényerő csökkentése pont ezzel manipulál. Kipróbáltam, úgy az összes csőben látszik a derengés.
Megnézem a trafós tápos kísérleti példányomnál tudom-e csökkenteni a nagyfeszt az előbb felsorolt módok valamelyikével. Mivel azon nem ez a szoftver fut, csak mérni tudok rajta...
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
110k ohmal beterheltem a nagyfeszt próbaképpen, szépen le is húzott vagy 10v-ot, de eléggé melegszik a 2W-os ellenállás. Ez maximum kipróbálni lenne jó, hogy szűnik-e tőle a derengés.

DSC01805.JPG
    
(#) kaqkk válasza sooty hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Próbáljátok meg a csövek gyújtása közti szünetet növelni.
(#) sooty válasza kaqkk hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Azt Hp41C mester tudja megcsinálni, ha erre jár... Addig is próbálkozunk hardweresen... ki kellene deríteni a pontos okot, a dc-dc-nél nem volt releváns, mert ott könnyen vissza lehetett szabályozni a tápot. (Nem is nagyon melegszik az ellenállás, melegebbre számítottam, de beállt olyan 40 fokra.)
(#) kaqkk válasza sooty hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Én is kísérletezgetek egy haverommal közösen tervezett órával (a programot én fejlesztem) és nagyon látszik a derengésen a szünet hossza (viszont túl hosszú sem lehet) mert akkor meg villognak a csövek
(#) Honki válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Sziasztok!

Az én órámmal is volt ilyen hiba. Minden tranyával volt megcsinálva 74141 nélkül. (idő hiányában most is így megy) Derengés nekem is benne van. Mindent változtattam már tranyacsere ellenállások más értékre... nem volt jó. Érdekes módon 74141-el bedrótozva szépen ment, még mintha a kijelzés is elésebb lett volna. A hibát azóta sem tudom miért van.
(#) Gery78 válasza sooty hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Az MPSA tranyók lezárnak rendesen? Nem maradnak nyitva egy picit? Lehet hogy olyan kapcsolást kéne belőlük kialakítani mint a 74141 meghajtó része. Ha azzal jó, akkor lehet hogy azt volna jó lemásolni, és az segítene megoldani ezt a derengést. Mi a véleményetek erről?
(#) Srajmund válasza sooty hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
110k-Ωal terhelve megmarad a derengés... :no: Nekem 35 fokos volt a felület.
(#) sooty válasza Gery78 hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Nem tartom valószínünek, hogy a tranyók eresztenének át, az nem ködöt csinál, hanem szellemképet... Itt halál pontosan kalibrálható hogy mikor jelenik meg és tűnik el. Csak sajnos a trafós panelról lemaradt a feszültség állításának lehetősége, ami a másik kapcsolásban megvan. (Mondhatnám Rajmundnak, hogy ugyanebben a trafó méretben meg van tervezve a dc-dc konverter végső esetre. Most kipróbálom másik fajta csővel és ott is más lesz a derengés határa, ha jól gondolom).
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Furcsa, ki kellene találni, hogy dereng, vagy szellemképes, mert a derengésnek kellene reagálni a feszkó változtatására. A szellemkép meg változik a kijelzett karakterek függvényében. Mennyire csökkent így a tápfesz?
(#) Srajmund válasza sooty hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Én is derengésnek gondolom, nem pedig szellemképnek, mert csak kioltott állapotban jelenkezik, nem állandóan.
A DC-DC konverter érdekelne mindenképpen.
Legfőképpen ha nem lesz megoldás erre a derengés dologra.....
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Szóval lepróbáltam az in-12B-vel: ugyanúgy viselkedik. Csökkentsd még a feszültséget, mert élesen elkülönül a megjelenése pár volton belül, csak te most nem tudod folyamatosan szabályozni. (A kijelzés ne zavarjon, ennek a kijelzőpanelnek más az anódsorrendje)
(#) Srajmund válasza sooty hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Mindenképpen megpróbálom 110k feletti értékkel is hogy lejjebb menjen a fesz. Veszek is holnap pár ellenállást próbaképpen.
(#) Gery78 válasza sooty hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Lehet hogy már olyan nagy a fesz, hogy áthúz a cső? Esetleg áthallástól nem lehet? Vagy, lehet hogy a cső belső ellenállása nagyjából megegyezik a lezárt tranyó belső ellenállásával, és az egy fesz osztót képez. Ha elég nagy a fesz akkor elképzelhető, hogy ez okozza a derengést, hogy létrejön a tranyón és a csövön is egy bizonyos fesz, a fesz osztás miatt. A csövön kialakuló fesz már meghaladhatja a cső gyújtófeszültségét. Ezért lehet az, dereng a cső, és hogy ha csökkentitek a feszt akkor ez megszűnik, mert már nem éri el a cső gyújtófeszét. Még ez jutott eszembe.
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Nem feletti kell, hanem alatti, minél jobban vezet, annál jobban terhel. (Én elsőre rátettem 1K-ohmot lett is belőle vagy 30V egyből.)
(#) Srajmund válasza sooty hozzászólására (») Máj 8, 2011 /
 
Jogos. Már fáradok...
(#) Srajmund válasza sooty hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Sziasztok!
Megoldódott a derengés probléma. 22k kellett bele. Egy darab 22k kb. 80fokos volt, elkezdtem 47k-sokból összeállítani egy ellenálláshálót ezzel 171V fesz. állt be, és az ellenállások felületi hőmérséklete 65 fokos. Megrendelek egy 22k 10W-os ellenállást, azt is lemérem mennyit disszipál. Mindenesetre a derengést a magas fesz. (213V) okozta.
Az órák 10-es helyiértékén lévő cső a meghajtó mpsa92 hibája miatt nem megy. Alkatrész már úton
Látszik az alagút vége!
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Szerintem visszafelé kellene korrigálnod, mert az a 40V nagyon sok így elfűteni. Meg kellene próbálni a bejövő feszültséget csökkenteni 2db diódával. Most mekkorák az anódellenállások? Kicsit még finomhangolni kellene, hogy ne kelljen ennyi teljesítményt eldisszipálni.
(#) Srajmund válasza sooty hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Az anódellenállások 22k-sok.
A diódás fesz csökkentés alatt 2 db szembefordított diódára gondolsz, abban a 6VAC ágban amelyik a második tafó bemenete? Ehhez a panelt át kell vágni...
(#) Hp41C válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Szia!

Milyen transzformátor van másodiknak beépítve? Érdemes lenne egy nagyobb szekunder feszültségre készülttel próbálkozni. A terven 6V -os van megadva, a mostani feszültségek arányából (215 / 171) 7.5V -os szekunder feszültség jön ki. Meg kellene próbálni egy ilyen méretű, kiosztású 230V / 7.5V -ossal is. A költségek visszatérülnek, ha nem kell folyamatosan ennyi energiát hővé alakítani, a jelenlegi transzformátor más berendezésben felhasználható.
(#) Srajmund válasza Hp41C hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Szia!
A 2. trafó cseréje nem rossz ötlet, bár ahogy néztem pont annyiba kerül a 230/7,5V-os nyák trafó, mintha megépíteném a DC-DC step up-ot... Gond még az is hogy, lehet hogy a akkor is fog kelleni fesz. csökkentő ellenállás. Ez most egy dilemma nekem. Nem is kicsi
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Az antiparalell diódához nem kell átvágni a panelt, hanem 2 diódát egymással szembefordítva, párhuzamosan kell mindkét ágba bekötni (4 db, a képen azért felemás, mert kíváncsi vagyok melyik mennyire melegszik), az leszed a bemenő feszültségből. A trafócserén én is gondolkoztam, mert az kézenfekvő lenne, ha megmarad az 5v -nak a stabilizáláshoz szükséges feszültsége. Viszont az már drágának tűnt és előbb szerettem volna, ha látjuk a feszültségcsökkentés eredményét, hol szűnik meg a derengés. Ahogy Hp41C mondja, megtérül a befektetés.

DSC01810.JPG
    
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Egyik dióda sem melegszik számottevően, a kicsik se és az ellenállás is csak langyos, kb 30V-ot csökkentett a kimenő feszültségen a dióda és az ellenállás (10-10-10v), a 4 dióda kultúráltan elhelyezhető az első trafónál vagy a 2. trafó előtt a panelon, csak furatok kellenek hozzá, esetleg egy-egy csőszegecs.
(#) Srajmund válasza sooty hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Beraktam én is a paralell diódákat (1N4007 4 db). Ellenállás nélkül 197V-ra csökkent a fesz.
Egy darab 47k-t raktam be így 171V lett a fesz. Derengés semmi. 56 fokos a hőmérséklete az ellenállásnak. :yes:
(#) sooty válasza Srajmund hozzászólására (») Máj 9, 2011 /
 
Így jónak hangzik, bár az ellenállás kicsit meleg, 170v felett nem szűnik meg a derengés, én kb. 200v-nál tapasztaltam a dc-dc-s táp esetén. Lehet hogy nagyobb wattszámú ellenállás kell, esetleg 2(3) 22k sorbakötve? A trafócserére nem szántad rá magad (ha kell átveszem a 6V-os trafót tőled)?
Következő: »»   111 / 254
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem