Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   113 / 3976
(#) Frankye válasza hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Gyanúm szerint zavarszűrési célokat szolgál. Próbáld ki, hogy megy-e nélkülük, és nem zavar-e be valamilyen készüléknek (TV, rádió, stb.) Ha nem zavarja őket, és megy nélülük, akkor nem kellenek. (Bár a zavar szinte biztos, hogy be fog jönni...)
(#) schyber válasza fureszk hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
és tokmányt hollehet hozzá kapni??:S
(#) válasza Frankye hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Ok, köszi, akkor majd meglátjuk h kell-e oda. Ha esetleg mégis kell, akkor az értéke az elég ha csak ezek körül van? mert pl nemtom h 2.4nF-os kondit gyártanak-e, viszont 100 nanós az tuti van.
(#) nandras válasza hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
a kommutátoros motoroknál a kondik(k) nem csak zavarszűrési céllal kerülnek beépítésre!
fontos feladatuk a szikrázás csökkentése, ezáltal a szerkezet életidejét növelik, mert csökkentik a kommutátor beégését.
nem javaslom, hogy sokáig használd a kondik nélkül, mert elég a kommutátor és akkor az egész cucc mehet a kukába.
ha nem tudsz szerezni eredeti kondit, akkor nyugodtan utána lehet építeni egyedi kondikból is, csak a fesz értékekre vigyázz. a kapacitás nem annyira kényes dolog - bár azért ne térj el túl nagy mértékben az eredetitől. (a szükséges kapacitás összefügg a kommutátor szeletek számával és a motor fordulatszámával. ha "fölé" mész a kapacitással, akkor a kondi nem tud kisülni, ha nagyon alatta maradsz, akkor meg ne tud eléggé feltöltődni, ezért csökken a "szikraelnyelő" képessége...)
(#) válasza nandras hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
köszi, ez aztán tényleg kielégítő válasz volt Kondi nélkül végülis nem próbáltam ki, mert találtam itthon hozzávalókat /v.nap ugyebár semmi sincs nyitva.../. Volt pont 2db 2.4nF-os meg egy rakat 100nF-os kondim is. úgyhogy beraktam őket, é szépen működött kb 1 percig, aztán megint ugyanaz, mint kondicsere előtt... /1 kattanás - gondolom szikra - utána levágja a biztit és picit jön belőle az amperszag/. ezek szerint máshol van a baj, és az előző kondi is talán azért ütött át. Kár hogy kondicsere után - mivel még működött - egyből összeraktam... de majd megpróbálom szétszedett állapotban addig járatni, amíg meg nem látom, h honnan jön a szikra. a motorja az sztem tuti jó, ami elektronika még van a gépben az meg a sebességállító lenne. ha nem a kondival volt a baj, hát akkor azzal.
(#) nandras válasza hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
érdekes....
milyen fesz értékű kondikat tettél bele? azért kérdezem, mert NEM a hálózati (kapocs) fesz- re kell méretezni, - mivel itt induktív feszültségről van szó- hanem jelentősen nagyobbra!
a szabályzó nem hiszem, hogy beleszólna a dologba (legalább is a kondik tönkremenésébe nem)- bár....
ha szétszedted, mesélj
(#) válasza nandras hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Idézet:
„milyen fesz értékű kondikat tettél bele?”


Na ez volt az a pont ahol nagyon elkezdtem gondolkodni, és rájöttem, h mondasz valamit...
Így hát pár perce lerohantam a műhelybe, szétkaptam, és láttam, h mindhárom kondi feketére sült... Ez ugye jó jel, mert így már megvan a hiba úgy tűnik, csak kell bele venni gondolom min. 4-500V-osat. ugyanis a 2.4nF-os MKS kondik csak 300 voltig mentek, a 100 nanos kondi pedig nem tudom, mert az tantálkondi volt, és csak az értéke van ráírva. /kis gondolkodás után egyébként úgy emlékszem, h tantálból általában a 25-35V körüliek a gyakoriak, lehet h nagyobb nincs is..../ szóval csak gondolkodnom kéne néha 1 picit

ja, egyébként gondolom vmi jófajta mks kondi az megteszi bele, nem? azok ha jól tudom direkt impulzusüzemre vannak. 4-500V-os már csak elég... illetve remélem nem ég el

szerk.: ha már itt tartunk, akkor az a 300V amúgy is elég kevés lett volna, pláne h induktív a terhelés...
(#) nandras válasza hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
tantál??? :eek2:
te jó ég, csak nem elkót tettél bele?
egyébkén tökéletesen megfelelnek a régi jó olajospapír kondik.
egyébként jól gondolod, kell az 4- 500 V, de találkoztam már 1000V- os kondival is motorokban, szóval a lehető legnagyobb fesz értékűt tedd bele - itt nyugodtan lehet a határ a csillagos ég :yes:
(#) válasza nandras hozzászólására (») Aug 12, 2007 /
 
Idézet:
„te jó ég, csak nem elkót tettél bele?”


bocsi tévedtem, elkót azé nem rakok bele vmi fólia kondi lehet asszem...legalábbis sok összetekert fémfólia van benne... akkor a tantál kondik ezek szerint azok a csepp alakú kék meg sárga kis izék lennének, nem?
na majd hnap elmegyek a sarki boltba, aztán elhozom a legnagyobb feszű kondit amit csak tartanak itthon nem tartok csak kb 300V-ig... de majd ha összerektam és müxik akko majd még írok
addig is köszi a segítséget
(#) bancsi15 hozzászólása Aug 13, 2007 /
 
Hali!!

Volna egy kapcsolásom amibe BC182 kellene. Na most a srác a boltban azt mondta, hogy nincsen neki per pillanat csak BC546-ja, de azt mondja, hogy ez ugyanaz mint a BC182. Ez igaz? Használhatom a BC546-ot a BC182 helyett?

Köszi!!
(#) Krisz03 válasza bancsi15 hozzászólására (») Aug 13, 2007 /
 
Természetesen igen. :yes:
(#) alex.25 hozzászólása Aug 14, 2007 /
 
Sziasztok!

Néha elkap a szerelhetnék, és eszembe jut, hogy kellene csinálni valami elektronikai kütyüt végre...
Még nem készítettem, mert elakadtam az alapoknál és az alkatrészek beszerzésénél.
1x-ű kérdés nektek: ha látok egy kapcsoláson egy "és" vagy egy "vagy" kaput, akkor azt hogy tudom beépíteni? Lehet ilyet venni?
Annak idején elektro órán mi valamilyex 74xxxx IC lábait kötözgettük (le volt rajzolva a belső felépítése). Szóval ezekhez a kapukhoz kell IC, vagy mi kell?
Ha az van írva, hogy 4 menet xy huzalból RF-hez: ezt a huzalt meg tudom venni a boltban (ott kell), vagy ha van itthon valami régi trafó, azt szereljem szét?

Konkrét: csinálnék egy olyat, hogy ha benyomom (és utána elengedem) a mikrokapcsolót világít a LED, ha megint megnyomom, akkor elalszik. Ehhez gondolom nem kell sok alkatrész. Mi kell hozzá?

Köszi!
(#) Norberto válasza alex.25 hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
Hali! Üdv. a köreinkben!

1. Igen, lehet ilyet venni boltban. Ahogy említetted is, 74xx-es sorozat tagjaiból van olyan, amiben találhatóak mindenféle logikai kapuk sok-sok elrendezésben. Van, amelyikben 4 db 2-bemenetű kapu foglal helyet, van, amelyikben 3 db 3-bemenetű, és van olyan is, amiben 2 db 4-bemenetű tartózkodik. Ki kell választanod, hogy épp melyiket kell használnod az aktuális áramkörben, és olyat kell beszerezned valamelyik elektro boltban.

2. Nem, általában nem lehet ezeket a tekercseket boltban beszerezni. Kivéve ha ismert a tekercs induktivitása; ekkor ugyanis talán egyszerűbb a helyzet, mert lehet, hogy valamelyik boltban találhatsz olyat. Ha viszont pl. csak a menetszám és az átmérő van megadva a huzalátmérő kíséretében, akkor azt az esetek 98%-ában önmagadnak kell megtekerni otthon, pl. egy fúrószárra feltekerve szépen egymás mellé a meneteket!

3. Ilyen áramkört is egész véletlenül tudok, a neve: bistabil multivibrátor, angolul: bistable multivibrator

Keress rá angolul a képek között erre, biztos találsz jópár rajzot!
(#) Peti_85 válasza alex.25 hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
Nézd meg ezt. Bővebben: Link
De egyébként, ha nem ismernéd ezt az oldalt, akkor nézegesd, mert nagyon sok nagyon jó megoldás, ötlet van benne.

http://www.freeweb.hu/bss/
(#) csikosgabi hozzászólása Aug 14, 2007 /
 
Sziasztok.Ezt a CB tápot megépítettem,nincs is vele semmi gond csak az h 15Voltot ad le és ez már sok a rádiónak.Hogy lehetne beletenni valami kis szabályzót vagy átalakítani az áramkört hogy 13,8-14Volt legyen a kimeneten.Köszi előre is.

CB_táp1.jpg
    
(#) Medve válasza csikosgabi hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
Hello, vedd ki a 2V-os zenert (bár szerintem nem olyan van ott), ha kicsi lesz a feszültség, akkor nyitóirányban bekötött szilíciumdiódákkal lehet emelgetni a feszültséget 0,6V-onként. Vagy Ge diódákkal 0,2V-onként.
(#) burkus hozzászólása Aug 14, 2007 /
 
hello
egy olyan kapcsolásra volna szökségem ami ha áramot kap ad egy jelet és mikor már nem kapja az áramot akkor is
(#) Peti_85 válasza burkus hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
Ezt kifejthetnéd pontosabban!
Mert nem értem - szerintem más se igazán...
(#) nandras válasza burkus hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
bistabil mv, vagy relékkel: öntartó kapcsolás
(#) burkus válasza Peti_85 hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
van egy távirányítóm és egy motor vezérlőm a motor vezérlő úgy működik hogy kap egy jelet bekapcsol a másikra ki és a és nekem úgy kéne hogy amíg kapja ajelet akkor megy ha nem akkor kikapcsol
(#) burkus válasza burkus hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
valami olyan kéne ami amíkor kapja az áramot kb 7,2V akkor küld egy jelet és mikor már nem kap áramot akkor is eggyet.
(#) Gery válasza burkus hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
Hello
Olvasd el ezt legalábbis ami az első kép alatt van, az lehet hogy segít!
(#) zoz11 hozzászólása Aug 14, 2007 /
 
Alumíniumot mivel lehet forrasztani???
(#) Krisz03 válasza zoz11 hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
Ónnal is lehet, de nehéz.
Az alu felületén kell megolvasztani ónt, és az a paca alatt kell lekapirgálni az oxidréteget, mert különben egyből oxidálódni kezd az alu.
(#) tszaboo hozzászólása Aug 14, 2007 /
 
Egy olyan kérdésem lenne, hogy egy 500 gigabájtosnak cnevezett vinyó mekkora formázás után? Esetleg egy 250-es. Előre is köszi.
(#) Norberto válasza tszaboo hozzászólására (») Aug 14, 2007 /
 
500-as kb. 465-466 GB lesz formázottan.

250-es pedig ezzel arányosan kb. 232-233 GB.
(#) Stadi válasza tszaboo hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Ezt ki tudod számolni: a vinyógyártóknál 1000-es a váltószám, valójában meg 1024-es. 500MB=500*1000*1000=500,000,000 byte a vinyógyártóknál, valójában pedig 500,000,000=x*1024*1024 azaz x=500,000,000/(1024*1024), tehát kb. 476.84MB, ami 23.16MB veszteség. 250GB-ra 250,000,000,000=x*1024^3, ebből x=232.83GB adódik; ez pedig már 17.17GB eltérés! Ez az operációs rendszer számára elérhető valós nyers kapacitás, amiből a fájlrendszer még elvesz némi területet (tőlünk), de ez nem ennyire jelentős, és függ attól is, mennyi bejegyzést kell tárolnia (amellett persze, hogy milyen fájlrendszer).

500GB-osnál kb. 450-460 gigával számolhatsz, amit Te fel tudsz használni, NTFS fájlrendszerrel.

Szerk.: a fenti "átverés", vagy finomabban fogalmazva nem egyértelműség miatt vezették be a számítástechnikában a "KiBi" (=Kilo Binary?, 1024-es váltószám) előtétszót a szabány SI "kilo" (1000-es váltószám) helyett. Ugyanígy van "MiBi" a "mega" helyett. Tehát 1 KiBiByte = 1024 Byte. Szokás a KiBiByte helyett KiB-et is írni. (MiBi stb. hasonlóan.)
(#) maTaKee hozzászólása Aug 15, 2007 /
 
Hy!
Honnan tudhatnám meg, hogy működik-e egy EM84 cső??
(#) nandras válasza maTaKee hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
kipróbálod
(#) maTaKee válasza nandras hozzászólására (») Aug 15, 2007 /
 
Erre már énis rájöttem! De valami más módszerrel nem lehet?
Következő: »»   113 / 3976
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem