Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2034 / 3994
(#) volgyip hozzászólása Jún 26, 2013 /

köszönöm. a képet nem én készítettem, csak kerestem valami hasonló dolgot, azon egyszerű oknál fogva, hogy a fényképezőt valamint a telefon csatlakozóját a munkahelyen hagytam. elnézést, ha a megtévesztés gyanúja felmerült.
mivel nem értek az elektronikához, csak vállalkozó kedvem van, így lehet, hogy lassabb leszek a lépésekkel, de megpróbálom. bízom a sikerben
A hozzászólás módosítva: Jún 26, 2013
(#) volgyip hozzászólása Jún 26, 2013 /

ha már a webshop szóba jött.. egész panelt lehet kapni, ebben az irányban érdemes tapogatózni?
(#) nedudgi válasza volgyip hozzászólására (») Jún 26, 2013 / 1

Szerintem nem érdemes - még.
Két nagyon valószínű hibaok lehetséges. Nem tudom, mennyi idős a berendezés, illetve mennyire porosodhat. Az infravevő (az a fémráccsal burkolt alkatrész a kép középtáján) mindenesetre porosodhat, takarítás (portalanítás illetve az érzékelő felület és ablakainak tiszta alkohollal, vattával való lemosása) segíthet rajta. Ha alkohollal lemostad, feltétlenül meg kell várni amíg teljesen kiszárad. Ha nem teszed, megoldódhat a gond, és már csak új panel segíthet, mert az alkohol vezető. ) A másik lehetőség a távirányító...
Működését telefon, fényképezőgép, webkamera segítségével ellenőrizni lehet, azok "látják" a távirányító jelét. Szintén porosodás, vagy egyéb piszok elképzelhető, ez is tisztítható.
Ha a távirányító működik, de a készülék nem reagál, jöhet az elektromos hibakeresés. Az infravevő működését lehet tesztelni 2 LED, némi drót, egy 330-910 Ohm között ellenállás felhasználásával, ha van forrasztópákád.
A nagybetűket érdemes használni, javítja a szöveg olvashatóságát.
(#) balukapitany91 hozzászólása Jún 26, 2013 /

Ha a kép csak illusztráció az más, igen mindenképpen javaslom ebben az esetben nedudgi által leírtakat könnyen lehet hogy megoldja a problémádat, ha esetleg nem akarsz forrasztani egy sima multival is kimérheted az infravevőt.
(#) etm hozzászólása Jún 26, 2013 /

Sziasztok! Van egy kapcsolóüzemmel működő zselés akkutöltőm,és üresben megy ,van a kimeneten 54 volt(48 volt a 4 darab akksi sorba kapcsolva). Mikor rákapcsolom az akksikat, utána is csak a zöld led világít,és nem is húz semmi áramot. Nem kapcsolja be a töltést. Kábel és csatlakozás leellenőrizve!A primer oldalon cseréltem (tönkre ment) gretz,MOS-FET ,dioda,UC3843A ic-t, a szekunderen nem cseréltem semmit,de van TL431,LM 324 ,egy 2N 5551-es NPN trazzisztor,és egy optokapcsoló köti össze a primerrel.Annyi van még,hogy amikor bedugom a hálózatba,akkor kb.4-5 másodperc múlva világít a zöld led.Addig olyan mintha be sem lenne kapcsolva.Az optokapcsolót hogyan tudom multiméterrel leellenőrizni hogy jó-e? A kapcsolási rajzát nem tudom elküldeni,de ez is nagyon hasonló.
(#) balukapitany91 válasza etm hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Szia!

Az optocsatolót úgy tudod megmérni hogy egy multimétert ráállítasz diódavizsgálati üzemmódra és a két mérőzsinórt az optocsatoló fotodióda/fototranzisztor felöli oldalára érinted ha van jel akkor hol szakadást hol zárlatot mérsz.A vevő részt pedig úgy tudod megállapítani hogy vagy rákeresel az adatlapjára,vagy megnézed melyik fele csatlakozik egy nagyobb teljesítményű tranzisztorhoz vagy fet-hez, mosfet-hez.De ellenőrizheted az adó oldalt is sima feszültségméréssel hogy kap-e feszkót mert ha nem akkor valószínűleg nem ott a hiba.
(#) BEMcorp hozzászólása Jún 26, 2013 /

Sziasztok!

Kicsit elbizonytalanodtam, egy tranzisztor bekötése ügyében.
LM3915-ösnek a pon/vonal funkcióját szeretném vezérelni, amihez a 9-es lábát kell vagy szabadon hagyni, vagy a + tápfeszre felhúzni.
Erre a funkcióra tudok használni sima mezei NPN tranzisztort vagy optocsatolót? ('E'> LM3915 9-es lábára, 'C'> +Ut-re).
(#) etm válasza balukapitany91 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Köszi a választ! Működés közben mértem a fototranzisztor két lába között a feszt,1.08 Voltot mértem. A fotodióda két lába közt is mértem és ott is ugyanannyi volt az eredmény.Gondolom,ez nem jó?
(#) marone hozzászólása Jún 26, 2013 /

Sziasztok !
Meg tudná valaki mondani hogy mi a neve az ilyen panelnak ?

És még esetleg azt is, hogy a kis piros kockák (gondolom azok a jumperek), azok mi célt szolgálnak és pontosan mik azok ? Megszakítják a vezetősávot ?
Kösz !
(#) proli007 válasza marone hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Hello!Univerzális nyák Igen a piros kockák helyén át van vágva a vezető sáv. üdv!
(#) pucuka válasza marone hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Próba nyák forrsávval. A HEStoréban is van választék.
A kapcsolási rajz alapján kiderítheted a piros jelek szerepét.
(#) MrBrown hozzászólása Jún 26, 2013 /

Sziasztok,
Meg tudná mondani valaki, hogy mi az alapvető eltérés NE 555, LM 555 és SA 555 N IC-k között?
Az áruk biztosan, de nyilván van más is...
Ugyan azt az adatlapot találtam mindháromhoz ahol nincs megemlítve semmi külömbség.
Köszönöm.
(#) pucuka válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Az 555 egy igen elterjedt igen sok gyártó által gyártott áramköri elem. A gyártók általában megkülönböztetik a gyártmányaikat, ha más a típusszáma, más lehet a belső áramkör is (a koppintás elkerülésére) de attól még lehetnek azonos paraméterei, de a lábkiosztása azonos. Érdemes a saját gyártó adatlapját átböngészni, használni, mert apró eltérések lehetnek. (pl. disszipáció)
(#) kadarist válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Szia!
Itt megnézheted, hogy mi a különbség az NE555 és az SA555 között. Főleg a működési hőmérséklet-tartományban van eltérés.
(#) MrBrown válasza pucuka hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Köszönöm.
Nekem az egyik alkalmazásban egy kis fényerejű LED-et kell meghajtania (néhány mA) monostabil multivibrátorként kb. 200ms-os késleltetéssel, a másikban pedig prellezés gátlóként kötném be. Ezeket a feladatokat gondolom a leg "silányabb" verzió is nagy biztonsággal ellátja 45Ft-ért
(#) pucuka válasza MrBrown hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Igen, saját döntésed. Csak nem biztos jó ötlet lesz tűző napra vinni. De a körülményeket Te ismered.
(#) MrBrown válasza pucuka hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

A körülmény: nixie óra, szobahőmérsékleten (18-35 celsius)
(#) ElemElek hozzászólása Jún 26, 2013 /

A mellékelt erősítő teljesítményét hogyan lehet kiszámolni?
Előre is köszi!
(#) hibbantpasi válasza ElemElek hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Szia!
Ajánlom figyelmedbe az adatlapot: pl. ezt.
üdv:hp
(#) ElemElek válasza hibbantpasi hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Az adatlapot már néztem, de nem találtam rajta.
(#) hibbantpasi válasza ElemElek hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Keresd jobban Amit linkeltem, a 3/11-es oldalon ott a táblázat.
(#) kadarist válasza ElemElek hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Pedig benne van. A "Output Power (each channel)"-nél megnézheted.
(#) mindenes válasza ElemElek hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Üdv!
A kimenőteljesítmény többnyire a tápfeszültség függvénye. "Figure 10" ábra .
(#) mindenes válasza kadarist hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Üdv! Neki bridge kell. Az ábrán a hidalt verzió található.
(#) kadarist válasza mindenes hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Bocsánat, igaz! A "BRIDGE (test circuit of Figure 2)" szekciót kell nézni.
(#) vladcepes válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Sziasztok! Az USB-s egér hogyan működik? Van rajta +,-, a a másik két szálon mennek az adatok? A görgőjét ha megmozgatjuk valamelyik irányban a monitoron megy a kép le föl. Arra gondoltam hogy ezt nem lehetne használni ilyesmire? Tehát hogy kapna +,- ot és görgő mozgatásra a másik két szálon nem jön ki olyasmi amit csipogtatásra lehessen használni ha megmozdul a görgő? Nem értek hozzá azért kérdezem. Üdv!
(#) ElemElek válasza kadarist hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Köszi a választ!
Egyébként működő képes a kapcsolás?
(#) kadarist válasza ElemElek hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Vesd össze az adatlapi példával. Ha egyezik, akkor biztosan működőképes.
(#) mps válasza vladcepes hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Valóban a másik két szálon mennek az adatok. Egy USB host-ot tartalmazó mikrokontrollerrel értelmezni is tudod azokat.
Szerintem itt nézz szét: Bővebben: Link
Csak egy picit olvastam vissza, lehet nem is erről volt szó?
(#) vladcepes válasza mps hozzászólására (») Jún 26, 2013 /

Köszi a választ! Igen olyasmire gondoltam kapásjelzőhöz,hogy esetleg +,- és ha mozog a görgő akkor jön e valami jel a másik két szálon amit fel lehetne e használni ilyesmire. Körbenézek ott. (vagy inkább kipróbálom,csak nem tudom mit kössek a másik két szálra)
Következő: »»   2034 / 3994
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem